Jak se vyhnout rakovině děložního hrdla

Prevence rakoviny děložního hrdla v moderní gynekologii je zvláště důležitá v důsledku vysoké prevalence onemocnění u žen jako reprodukčního věku a v menopauze. Navzdory skutečnosti, že příčina karcinomu děložního čípku dělohy je známa a účinná zbraň - vakcína proti rakovině děložního čípku a infekce papilomavirů - v Rusku stále zůstává vysoká úroveň morbidity a mortality. V mnoha směrech je to způsobeno nízkým vědomím o hlavních preventivních opatřeních mezi ženami, nízkém procentem gragtských dívek, vysoké náklady na vakcínu, nedostatečné screeningové akce. Cervikální rakovina se může vyhnout nebo plně léčit v raných fázích, je-li včasná a pravidelně navštívit gynekolog, proveďte minimální balíček diagnostického výzkumu. Moderní úspěchy medicíny umožňují identifikovat a léčit zákeřné onemocnění stále ve fázi předsudků.

Podle statistických studií, poměrně malý počet žen zná vedoucí úlohu HPV ve vývoji rakoviny a drtivá většina věří, že tvorba nádoru dochází během nežádoucí heredity.

Rakovina děložního hrdla je zhoubný nádor, identifikovat, který na světě je zavedený systém profylaxe v aspektu diagnostických kontrolních kontrol, existuje rozpoznatelná prediktivní a premptomatická fáze, která zabraňuje progresi patologie. V drtivé většině je rakovina děložního hrdla v Rusku diagnostikována do 2 stupních. Pokrytí žen poloviny populace screeningem průzkumů není dnes na správné úrovni. V mnoha ohledech je to způsobeno nízkou úrovní padajících žen do gynekologa a nedostatečná pedagogická práce mezi sexuálně aktivními obyvatelstvem obyvatelstva. Aby se zabránilo zvýšení incidence rakoviny děložního hrdla, povědomí o hlavních okamžicích prevence by mělo zůstat na vysoké úrovni. V tuto chvíli, ani v jedné evropské zemi nedosáhne 100% pokrytí žen poloviny obyvatelstva ze strany screeningových programů.

Prevence infekce papilomavirů

Dokázalo se, že pro tvorbu patologických změn ve struktuře epitelu děložního oddělení je nutné infikovat lidský papillomový virus vysokého onkogenního rizika. Prevence rakoviny děložního čípku je založena na překážce infekce ženy s nebezpečným virem a při infikovaném případě je událost snížena, aby se zabránilo tvorbě nádoru.

Všech známých typů HPV, byl stanoven onkogenní účinek přibližně 15-20 kmeny. Nejběžnější nebezpečné kmeny jsou 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 58. U žen s diagnostikovanou rakovinou v 55% případů, 16 typu, v 15% - 18 typu. To je důvod, proč, aby se zabránilo nebezpečné onemocnění, byla vytvořena vakcína, obsahující data antigenu virů, jako nejčastější faktory kauzálních rakovin.

Ne každá žena s papilomavirovou infekcí může být nemocná. Vyhněte se znovuzrození epitelových buněk oddělení děložního krčníku, pokud provádíte řadu preventivních opatření. Carcinom se vyvíjí pouze v přítomnosti příbuzných kofaktorů. A nejčastější patří:

  • četné těhotenství;
  • kouření;
  • Příjem perorální antikoncepce.

Při infikování virů se zdravá žena vyskytuje jeho eliminace po 6-9 měsících, ale v některých případech jsou tvořeny drobné změny, označené CIN1 - první etapou dysplazie. Tato úroveň změny je schopna regresit nezávisle při pozorování zdravého životního stylu ženy, pak se další progrese vyhnout. Prevence na 2 a 3 fázích dysplazie nemá účinný účinek a odstranění postižené plochy ve formě konzakace a následné léčby.

Při absenci upozornění ženy, pokud jde o infekci papilomavirů, nedodržení prevence ve formě diagnostických opatření se nezdaří zabránit progrese displejů. Z nízké míry malignity epiteliálních změn, proces jde na vysokou úroveň.

Při absenci preventivních opatření v 1. stupni cervikální dysplazie se přechod k druhé fázi provádí v 6-24 měsících.

Očkování jako způsob prevence

Znalost okamžité příčiny vzniku rakoviny děložního hrdla vedly k vynálezu očkování. Nástroj pro prevenci karcinomů děložního hrdla se používá u dívek do sexuálního debutu (před nástupem puberty) - od 9-10 let, stejně jako mezi ženami starší 18 let, nemají známky dysplazie a rakoviny.

Vakcíny vám umožňují vyhnout se infekci s nebezpečnými HPV kmenem, a také bránit vývoji dysplastických změn v infekci, ale neexistence změn. V současné době jsou prezentovány na farmaceutickém trhu 2 přípravy na prevenci: Cervarix a Gardasil. Vakcína Cervarix je vyrobena na základě virových antigenů 16 a 18 kmeny a Gardasil zahrnuje proteiny 6, 11, 18 a 16 typů virů. Gardasil se vyhýbá tvorbě nejen rakoviny, ale také růstu genitálního královského.

Očkování by mělo být zadáno pouze zdravou dívku nebo ženu, aby se zabránilo komplikacím. Sazba očkování se skládá ze 3 injekcí. V některých zemích je očkování zavedena zdarma a vstupuje do národních kalendářů. A některé země mohou používat vakcínu pro prevenci papilomavirové infekce u chlapců.

Perorální antikoncepce

Aby se zabránilo nežádoucímu těhotenství, normalizujte libido, stav kůže, aplikujte kombinované perorální antikoncepce. Ale ne vždy tyto prostředky jsou jmenovány adekvátně situace a po důkladné diagnóze.

Ústní kontraceptivy se zvýšeným obsahem estradiolu vedou ke zvýšení rizika vzniku maligních nádorů reprodukčních orgánů. Proto by jejich účel měl přísně odpovídat stavu pacienta.

Estrogeny mají schopnost stimulovat buněčnou reprodukci, která v přítomnosti precancerózních procesů v čípku může vést k rozdělení a zvýšení počtu atypických buněk.

Pro prevenci rozvoje rakoviny děložního čípku musí být v případě předepisování hormonální léčby respektovány následující požadavky:

  • Před přijetím antikoncepce je nutné provést krevní testy pro obsah sexuálních hormonů, aby se zabránilo množství nerovnováhy;
  • Při léčbě poruch menstruačního cyklu nebo pro prevenci nežádoucího těhotenství je nezbytné poskytnout preferenci fondů s nízkým objemem;
  • Jmenování antikoncepčních látek by mělo být provedeno po provedení diagnostických opatření, aby se zabránilo možnému přítomnosti rakoviny nebo prediomu (cytologie, koloskopie, ultrazvuk).

Ne po dlouhou dobu (více než 6 měsíců) trvá nepřetržitě hormonální agenty. Pro prevenci výskytu těhotenství, pokud je to nutné, můžete použít způsob stanovení ovulace (měření bazální teploty, folikulóza na ultrazvuku), kondom.

Vzdát se kouření

Kouření vede k pronikání cizích chemických činidel, které jsou následně přidělovány všemi orgány, které mají sekreční funkci. Krční hrdlo není výjimkou. Tento orgán a přesněji krční kanál, je tvořen železným epitelem produkujícím ochranný hlen. Proto všechny karcinogenní látky obsažené v tabákovém kouře pronikají tajemstvím obilných žláz a je nemožné se tomuto procesu vyhnout.

Prevence rakoviny děložního čípku, stejně jako jeho léčba, zahrnují povinné kouření.

Během posledních desetiletí bylo provedeno značné množství studií prokazující vazbu mezi kouřením a rychlejším vývojem dysplazie a rakoviny na pozadí papilomavirové infekce. Aby se zabránilo tvorbě maligního procesu na pozadí lidského papilloma viru, je potřeba kouření.

Vědci se podařilo stanovit následující fakta týkající se tvorby maligního nádoru děložního čípku a komunikace s kouřením:

  • Prokázala úlohu inhalace tabákového kouře v progresi rakoviny děložního čípku a jeho vlivu na výsledek léčby;
  • Odmítnutí kouření během léčby rakovinou zdvojnásobuje šance na přežití;
  • Pokud žena začala kouřit v mladém věku (od 14-16 let), kdy byla zóna transformace epiteliálních tkání dosud vytvořeno až do konce, vyhnout se rakovinou děložního hrdla v budoucnu bude obtížnější;
  • Kouření zvyšuje riziko rozvoji precizně rovinného pekárny;
  • Nejvyšší riziko transformace dysplazie v rakovině je usazeno u žen, které vykopávají více než 15 cigaret za den;
  • Transformace dysplazie úrovně 1 ve 2 a 3 u kuřáků dochází 2krát rychlejší;
  • Pětileté přežití u nekuřáckých pacientů s 1-2 stádia rakoviny činil 65-70%, u kuřáků - 50%, při 3 a 4 stupních - 33 a 20%, resp.

Hlavním důvodem, který se nevyhne progresi dysplazie a rakoviny během kouření je v útlaku imunity. Bylo zjištěno, že toxiny tabákového kouře:

  • Snižte počet vrah buněk, jehož funkce je apoptóza (zničení) atypických rakovinových buněk;
  • narušuje dodávky tkání kyslíkem v důsledku výrazného vazokonstrikce;
  • Zvyšuje obsah karboxygemoglobinu v tkáních, který narušuje rozpad rozkladu tkání;
  • Zajistěte odolnost vůči radiační terapii, vyhněte se metastázám v tomto případě vždy možné;
  • DNA buňky jsou poškozeny přímo, zhoršují náraz HPV;
  • stimulovat expresi HPV onkogenů;
  • Nitrosominy mají rovný mutagenní účinek.

Aby se zabránilo progresi dysplazie a rakoviny, je nutné vyhnout se pasivnímu kouření. Bylo zjištěno, že v přítomnosti členů pro kouření rodiny a každodenní inhalace tabákového kouře se riziko patologických změn v krku krku zvyšuje o 30% ve srovnání s ženami, které se rozlévaly z pasivního kouření. Kromě toho kouření manžel vede k pronikání tabákových karcinogenů do spermií a smegma, což také zvyšuje riziko rakoviny děložního hrdla.

Prevence a diagnóza včasného rakoviny

Prevence rakoviny děložního čípku je založena na včasném screeningu, která zabraňuje postupu počátečních prekancerózních změn. V současné době jsou mezi minimálními diagnostickými programy prováděnými v různých zemích nejúčinnější cytologické screeningové techniky.

Cytologická metoda diagnostiky umožňuje identifikovat změny ve struktuře epitelu Cervix 5 let před vývojem rakoviny. Kombinace roční cytologie a rozšířená koloskopie je považována za optimální, což umožňuje, aby se zabránilo falešně negativním výsledkům.

Jedním z důležitých okamžiků včasné detekce počátečních změn je respektovat periodicitu studií. Cytologie, jako způsob prevence a včasné detekce rakoviny děložního hrdla, je účinná pouze tehdy, když je to normální. Kromě toho se cytologická metoda nevyhnete tomuto typu rakoviny jako adenokarcinomu. Technika není schopna zachytit nezbytné změny v této specifikaci rakoviny. To je způsobeno vyšším umístěním železných buněk v průběhu cervikálního kanálu, kde Calley nemá přístup. Adenokarcinom je zaregistrován v 10% případů, v zbytku - detekovat druhové druhy.

Prevence rakoviny děložního čípku v aspektu diagnostických opatření zahrnuje následující:

  • Roční realizace cytologického rozsahu od cervikálního kanálu nebo otce-testu, tak, že nebude vynechat strukturální změny epitelu a vyhnout se predraulním patologiím. Optimální způsob profylaxe je moderní způsob kapalné cytologie, která přesně odráží všechny procesy vyskytující se v čípku;
  • Kolposkopie děložního čípku se provádí každý rok, vyhnout se falešně negativním výsledkům cytologické metody, protože není vždy možné zachytit se škrábáním přesně patologicky modifikovaných míst;
  • Identifikace všech typů genitálních infekcí v pohlavních cestách ženy používající metodu PCR, zejména v reálném čase;
  • Určení spektra HPV s použitím různých testů, mezi nimiž je účinný, je digenový test, který umožňuje odhadnout virové zatížení (počet virů v materiálu).

Výhodou způsobu kolposkopie během prevence rakoviny děložního hrdla je možnost pozorování testu pro cytologii a biopsii. Doktor zpracovává krk se speciálními roztoky a pod více zvětšujícím se při sledování nátěru epitelu, které se vyhýbá diagnostickým chybám. Specifičnost cytologie se liší do 65%, zatímco koloskopie - 85-95%.

Pro zvýšení účinnosti prevence rakoviny děložního hrdla, by se měla cytologie konat jednou ročně u žen do 35 let a jednou za 6 měsíců - po 35 letech.

Metody musí být doplněny každoročním ultrazvukem malých pánevních orgánů. Aby se předešlo hormonálním poruchám v těle, doporučuje se udržet deník menstruačního cyklu, následovat výtok, přítomnost ovulace, stav kůže a všeobecné pohody. Na pozadí změn fungování endokrinních žláz, patologie reprodukční sféry se vyvíjí mnohem více.

Sex infekce

Ukázalo se, že je možné vyhnout rakovině děložního hrdla v souladu se sexuálními harmonií ve vztazích s partnery, v nepřítomnosti haotiness sexuálního života, jako riziko další infekce s mikroorganismy, které přispívají k patologickému působení HPV. Tyto zahrnují:

  • Virus je jednoduché herpes;
  • cytomegalovirus;
  • Chlamydia.

Na pozadí cirkulačních údajů patogenů a lidského papilomu virus, vyhnout se tvorbě dysplazie a rakoviny děložního hrdla je téměř nemožné. Absence včasné prevence ve formě detekce a léčby infekčních onemocnění genitálního traktu vede k velmi rychlému progresi v dysplazii a karcinomu děložního hrdla. Tyto mikroorganismy jsou schopny transformovat epiteliální buňky DNA.

Při prevenci rakoviny děložního čípku hrají významnou roli následující body:

  • Náhodný sex by měl být doprovázen použitím kondomu, se změnou sexuální komunikace (ústní, anální, vaginální) kondom by měl být nový;
  • Je nutné dodržovat harmonii sexuálního života a mít trvalý sexuální partner;
  • Léčba genitálních infekcí by mělo být komplexní, aby se zabránilo chronickému onemocnění, které nejsou ošetřeny správně STIS slouží jako příznivá půda pro zánětlivé a dysplastické změny v čípku.

Léčba genitálních infekcí Žena musí být doprovázena paralelní léčbou a sexuálním partnerem, následovanou laboratorní kontrolou zlévače, aby se zabránilo recidivu.

Jídlo

Jak se vyhnout rakovině děložního hrdlaDůležitou hodnotu v prevenci karcinomů dělohy dělohy dělohy má správnou výživu. Zvláště důležité a relevantní, dietní potraviny v přítomnosti srážení nebo maligního nádoru. Dieta žen by měly být nasycené produkty bohatými na bioflavonoidy - přírodní protinádorová činidla, která jsou ve velkém množství v modrozelených plodech a zelenině.

Antioxidanty jsou navrženy tak, aby bojovaly na všechny látky, které porušují procesy normální diferenciace buněk a jejich divize. Patří mezi ně vitamíny A, E a C. Aby se zabránilo vývoji nádorů jakékoliv lokalizace v potravinách, je nutné použít rostlinné oleje, semena, ořechy, zeleň, ryby, ovoce a zeleninu. Živočišných tuků obsažených v vepřovém, jehněčí, hovězí maso by mělo být sníženo na minimum. Kromě toho je nutné opustit "škodlivé" produkty: smažené, uzené, konzervy a přebytečný cukr.