Kde metastazuje rakovinu děložního hrdla

Jedním z nejčastějších maligních nádorů u žen je rakovina děložního hrdla. Nebezpečí rakoviny je to, že nakonec metasizuje v okolních a vzdálených autoritách.

Cervikální rakovina se vyskytuje jak v mladých, tak u starších žen. Nicméně, nejčastěji našel věkovou dobou oncoobole se liší od třiceti až padesáti let.

Stejně jako u jiných maligních neoplazmů je rakovina děložního čípku doprovázena metastázy. Obvykle rakovina metastázy ve třetím čtvrtletí. V některých odrůdách rakoviny děložního hrdla však mohou nastat metastázy v první sekundě. Nebezpečí metastáz je spojeno s růstem nových nádorů. Šíření maligních buněk metastáz jedují tělo žen s produkty jejich živobytí.

Vlastnosti struktury

Cervix je jeho součástí, konstrukční prvek. Cervix je svalová trubka, jejíž délka je několik centimetrů. Krk může být kónický, tak válcový. Tento ukazatel závisí na realizaci ženy reprodukční funkce ženy.

Cervix je považován za předmět studie gynekologů. Stav čípku indikuje přítomnost reprodukčního zdraví ženy. Zejména ve stavu děložního čípku můžete soudit zánětlivé a někdy predry, maligní patologie.

Významná část děložního hrdla je pro inspekci nepřístupná, protože přilehlý k dělohu. To je celková část čípka. V gynekologické studii je vizualizován pouze malý graf, který verthuje přímo vagíně.

Vaginální část děložního čípku je zkoumána gynekology pomocí zrcadla. Normálně tato oblast vypadá jako světle růžová sliznice s hladkým a lesklým povrchem. Jakékoli odchylky od normy, například nerovnoměrné barvy a expanze mohou znamenat přítomnost patologie.

Mukale vaginálního úseku děložního čípku je tvořena rovným vícevrstvým epitelem. Ploché epitelové buňky jsou umístěny v několika řadách.

  1. V bazální spodní vrstvě jsou prvky zaoblených buněk nezralé a zahrnují jeden velký jádro.
  2. V mezilehlé vrstvě nejsou ploché buňky dostatečně zralé.
  3. V povrchové vrstvě se ploché buněčné prvky rozlišují splatností a schopností naslouchat, aktualizovat epitel.

Dolní bazální vrstva je ohraničena stromatem, zejména nervy, svaly a cévami. V této vrstvě vznikají patologické procesy a pak distribuují se více.

Důležitou roli v fungování děložního čípku patří k cervikálnímu kanálu, který spojuje dělohu a vaginu. Cervikální kanál je dostatečně úzký a lemovaný dalším pohledem na epitel. Povrch kanálu obsahuje jednovrstvé válcové buňky, díky které sliznice vypadá načervenalé a sametové.

Vzhledem k tomu, že přes cervikální kanál, děloha je děloha sdělena vagína, hrozí nebezpečí pronikání do sterilní dutiny škodlivé flóry. Ochranný mechanismus je zajištěn hlenem, který jsou produkovány žlázy cervikálního kanálu.

Žlázy cervikálních kanálů mohou být hadříkem, ze kterého je vytvořen maligní nádor. Taková rakovina se nachází v 10% případů z celkového počtu maligních neoplazmů a nazývá se adenokarcinoma.

Plochý epitel také slouží jako materiál pro tvorbu rakoviny. Tento typ onkologie se nazývá rakovina s plochým stohovaným a je nalezen v ohromujícím počtu případů.

Je pozoruhodné, že precancerózní a maligní změny se často vyskytují v transformačním zóně. Tato přechodová oblast je lokalizována v hlubinách vnějšího para. Horní okraj krčního kanálu tvoří vnitřní Zev, zatímco dno - vnější.

Změny předsudků

Maligní nádor a jeho metastázy se vyvíjí v důsledku dysplastických změn, které jsou precancerózní. Rakovina metasizuje nejméně pět let po prvních prekancerických změnách v krčníku epitelu.

Displanic změny pokrývají strukturu, zrání a diferenciaci buněk. Vzhled a fungování buněk závisí na jejich lokalizaci v vícevrstvém rovném epitelu. V procesu dysplastických změn se zaoblené buňky bazální vrstvy stanou beztvarou. Počet obilovin buněčných prvků se může zvýšit. Postupem času je ztracena nezbytná rozdělení na vrstev, což znamená proces zrání buněk.

Dysplazie má několik stupňů gravitace.

  1. Atypické buňky se objevují v dolní epiteliální vrstvě a mají jeden znak (CIN I). V této fázi je nepravděpodobný výskyt rakoviny a následné metastázy. Důvodem je skutečnost, že v 90% případů atypics je eliminováno domácími rezervy. V přítomnosti současného onemocnění a provokujících faktorů za pět let může dysplazie prvního stupně postupovat do rakoviny a metastáz v okolních tkáních.
  2. Poškození atypických buněk je zaznamenáno ve dvou nižších epiteliálních vrstvách (CIN II). Výskyt rakoviny a metastáz lze oslavovat za tři roky.
  3. Celý plochý vícevrstvý epitel (CIN III) se podílí na vyprázdnění. Vzhled rakoviny děložního hrdla a metastáz se očekává v průběhu roku v nepřítomnosti léčby.

Gynekologové zdůrazňují, že vývoj rakoviny děložního čípku a metastáz lze se vyhnout, pokud diagnostika a léčba. V rané fázi má terapie medikovaný charakter. V pokročilých případech se vyžaduje chirurgická intervence a excize patologického zaměření. Jinak se rakovina vyvíjí, což může čas v čase metastazovat.

Důvody

Etiologie a patologie patogeneze nejsou dostatečně studovány. Existuje několik teorií vzniku rakoviny děložního hrdla. Jako příčiny vývoje maligního procesu odborníci zvažují různé faktory, které mohou zahájit predraperské procesy v ženském organismu.

Zejména mezi ty, které provokují onkologii faktorů děložního čípku, specialisté přidělit:

  • Role dědičnosti;
  • špatné návyky, jako je kouření;
  • vadná výživa, která nezajišťuje nezbytné látky v těle;
  • Brzy nebo neuspořádaný sexuální život, který zvyšuje riziko genitálních infekcí a trauma epitelu;
  • Četné intervence na krku;
  • zánětlivé a infekční procesy, zejména dlouhé tekoucí;
  • Dopad na Smerage Epitel, který má karcinogenní vlastnosti.

Při vývoji onkologie se odborníci aktivně rozvíjí genetickou teorii. Otázka vlivu benigní patologií pro rozvoj rakoviny zůstává kontroverzní. V menších množstvích pseudo-erozních případů může být Leukoplakia a ectropion zázemím pro vzhled onkologie děložního čípku.

Hlavním důvodem vzniku maligního procesu, který probíhá v čípku, je infekce s papillomovým virem a nebezpečnými vysoce alkoholickými kmeny. V 95% bažiny oncoboles se nachází 16 a 18 kmenů HPV. Jsou to tyto viry, které obvykle způsobují rakovinu děložního hrdla, zejména ploché melelární a prosklené druhy.

Dopad HPV na těle je nejednoznačný. Existuje více typů HPV virů, který může poskytnout jak transformaci a výrobu akcí. S transformačním účinkem buňky podléhá mutaci, dysplazie se vyvíjí a pak rakovina. S výrobou expozice na kůži a sliznicí jsou tvořeny papilomem a kongličtáři.

Je třeba mít na paměti, že nebezpečné kmeny HPV mohou způsobit rakovinu pouze u žen s doprovodnými patologiemi. Normálně, imunitní systém eliminuje virus během několika měsíců.

Pacienti, kteří mají dlouho, než aby se odhalili HPV vysoce alkoholických kmenů, jsou v rizikové skupině.

Odrůdy

Pohled na metastázy je výrazně ovlivněn typem onkoprocess. Je známo, že rakovina děložního hrdla může postupovat v různých formách. S některými provedeními karcinomu děložního čípku, tumor metastazuje dříve.

V závislosti na lokalizaci se rozlišují dvě formy rakoviny.

  1. Flake Carcury Neoplazma udeří vaginální děložní děložní oddělení.
  2. Spolehlivý nádor je umístěn v cervikálním kanálu.

Kromě toho je pravděpodobnost metastáz souvisí s mírou diferenciace buněk.

  1. Vysoce diferencovaná rakovina má příznivou prognózu, která je spojena s pomalým vývojem. Kromě toho je nádor neagresivní a zřídka metastazuje, zejména v raných fázích.
  2. Mírně diferencovaná rakovina je nejčastěji diagnostikovaná patologie. Typicky neoplazum metastázy ve třetím nebo čtvrtém stupni.
  3. Nízko-diferencovaná rakovina je vzácná. Vzdělávání agresivně a časné metastázy.

Podle stupňů invaze, následující formy rakoviny.

  1. Předinvazivní. Jedná se o druhou dysplazii, ve které výskyt nádoru bez současného invaze v stromatu. V této fázi rakovina nemá metastazuje a je charakterizována dobrou prognózou pro včasnou detekci a odpovídající léčbu.
  2. Mikroinvasive. Invasia v přilehlých tkáních je až 0.3 cm. Pod fázi 1A, což odpovídá mikroinvazivní formě, rakovina obvykle nemá metastáz.
  3. Invazivní. Hloubka propagace maligních buněk je od 3 mm. Ve vývoji tohoto provedení se neoplazma metastazuje do okolních tkání a vzdálených orgánů.

Ve směru růstu rakovinového vzdělávání se rozlišují následující možnosti:

  • Exofit;
  • endofyte;
  • smíšený.
Plochá buněčná krční rakovina může být pohřbena a bez známek orogingu. Často se vyznačuje nepohyblivým typem rakoviny, která metastáza předtím.

Fázi

Fáze vývoje rakoviny děložního hrdla se nazývají fáze. Gynekologové přidělují čtyři hlavní etapy, které také naznačují gradaci patologického procesu.

  1. V této fázi existuje léze tkání čípku. S možností A1, invaze až 3 mm., Co znamená mikroenvazivní rakovinu. Obvykle neexistuje žádná metastázová patologie. Substandya A2 znamená progresi klíčení buněk, což znamená invazi do 5 mm. Pokud nádor klíčí až 4 cm., Lékaři detekují subpásmo B1 a na invazi přes 4 cm. - Topadia B2.
  2. S takovou patologií vznikají tělesa dělohy. Substanda A znamená zapojení dělohy bez parametru. Když se substradia v nádoru rozprostírá na serózní skořápku.
  3. V rámci Onkoprocess v této fázi se ohromila pánevní stěna a část vagíny. S možností, neoplázie roste do dolní třetiny pochvy, a když substradia v - proniká na pánevní stěnu. Ve většině případů, ve třetí etapě, rakovina metastazuje, například v lymfatických uzlinách.
  4. V poslední fázi se rakovina vztahuje na sousední a vzdálené orgány, pozoruje se více metastáz. Pokud byly poraženy pouze střeva a močový měchýř, říkají o substarty. V případě tvorby vzdálených metastáz, lékaři definují subpásmo dovnitř.

Gynekologové si všimli, že definice fází je nezbytná pro přípravu prognózy a volby taktiky léčby. Určete stádium pouze při provádění histologického vyšetření tkaniny.

Metastáza

Jakákoliv lokalizace je nebezpečná vzhledem metastáz. Pokud neoplasia metastazuje, prognóza se výrazně zhoršuje. V důsledku metastáz se v různých orgánech a tkáních vytváří více nádorů. Když se rakovina metastazí, stav těla se rychle zhoršuje díky své otravě života maligních buněk.

Metastázy vznikají jako velká fáze progrese maligních neoplazmů. Když se nádor zvyšuje velikost, některé buněčné prvky nejsou dostatečné výživy pro další růst. To vede k tomu, že některé buňky jsou rozbité z hlavního nádoru a šíří tělem. Obvykle jsou buňky usazeny v tkáních s dobře vyvinutou a malou vaskulární sítí.

Obvykle rakovina děložního hrdla zpočátku metastazuje v regionálních lymfatických uzlinách. Je známo, že lymfatické lymfatické uzliny fungují jako filtry. Zpočátku se tělo polojí s prvky zla kvality. Pokud je však velký počet maligních buněk, filtr "ucpávky". Buněčné prvky se tak rozvíjí a vytvářejí nové nádory. Postupem času se rakovina metasizuje do jiných lymfatických uzlin.

Kromě výskytu metastáz pomocí lymfogenní dráhy existují další možnosti pro šíření rakoviny děložního čípku. Rakovina může být metastabilní následujícími způsoby:

  • hematogenní;
  • implantace.

Implantační cesta distribuce metastáz se mluví rakovinou v břišní dutině. Hematogenní dráha distribuční metastáz se vyskytuje, když je rakovina děložního čípku vzácný.

Jediné metastázy mohou být odstraněny chirurgickými. Obvykle rakovina děložního hrdla metastazuje v lymfatických uzlinách, světle, méně často - v mozku. Pokud jsou metastázy vícenásobné, lékaři předepisují ozáření a chemoterapii. Prognóza však závisí především na jevišti, stavu těla žen a zvláštností metastázy.

Když se neoplazma metastazuje, stav pacienta se výrazně zhoršuje.

Klinický obraz

Symptomy s rakovinou děložního čípku závisí na přítomnosti metastáz. Je známo, že pokud se tumor metastazí, klinický obraz se vyslovuje.

Při pokroku karcinomu děložního děložního hrdla, a když se nádor metastazuje, zobrazí se následující příznaky.

  1. Porušení funkcí přidělovacích orgánů. Typicky, neoplazma klíčů do stěny močového měchýře a střev. V takových případech se v výkvě a moči objevuje krev, proces močení a defecation je přerušen.
  2. Bolest jiného charakteru. V případě metastáz a mačkání orgánů dochází k syndromu bolesti. Pains, stejně, dlouhé, lokalizované v konečníku, spodní břicho, zpět.
  3. Plnost dolních končetin. Ruka a noha edém vznikají, pokud rakovina metastazuje v lymfatických uzlinách. Je známo, že metastázy se zpočátku objevují v lymfatických uzlinách.
  4. Krvácející. Tato funkce může vzniknout jak u mladých žen, tak starších zástupců.
  5. Krvavé otázky. V případě rakoviny děložního hrdla se často objevují acyklické a oscilace. Při rozkladu neoplazmy se vyskytují tiché alokace, které mají barvu peelingů masa.
  6. Hnisavý výtok. Tento příznak je pozorován při infekci.
  7. Neodpovídat. Hojné kapalné separace bellic barvy ukazuje léze lymfatických kapilárů.

Kromě toho se s výskytem metastáz vyvíjí příznaky všeobecných onemocnění, které zahrnují:

  • ztráta chuti k jídlu;
  • ztráta váhy;
  • slabost;
  • nevolnost a zvracení;
  • zvýšení teploty;
  • bledost;
  • hřebík a vlasy liness.

Určete rakovinu děložního hrdla pouze v příznacích je nemožné. Klinický obraz se navíc vyvíjí na spuštěných fázích. Reselection OnCology je možná při kontaktu s průchodem lékaře a průzkumu.

Diagnostické metody

Detekce rakoviny děložního čípku a metastáz se vyskytuje v diagnostickém procesu. Některé metody průzkumů jsou screening a doporučeno pro pravidelné provádění, aby se zabránilo rozvoji krční rakoviny a metastázy.

Gynekologické vyšetření

Tato studie se provádí na každé návštěvě gynekologa a je jedním z hlavních. S vizuální kontrolou je možné identifikovat vyjádřené změny v epitelu. Nicméně, v rané fázi onkoprocess, k objevování patologie není možné. Kromě toho, pokud je nutné rakovinové metastázy, další vyšetřovací metody.

Kolposkopie

Metoda může být provedena jak v jednoduché a pokročilé metodě. V procesu kolposkopie lékař studuje sliznici podrobně v přítomnosti zvětšovacího a osvětlovacího systému zařízení. Pokud během jednoduchého vizuálního vyhodnocení epitelu byly identifikovány známky atiphy, doporučuje se rozšířená studie.

Jako součást prodlouženého postupu se cervikální epitel zpracovává roztoky, zejména lugem a kyselinou octovou, aby se vytvořila koloskopický vzor. Léze HPV označují bzučné skvrny po použití octového roztoku. Ne poškrábané skvrny po zpracování s sněhovou kouli označují možná atypika.

Biopsie

V případě detekce atypických míst je nutný tkaninový plot pro histologické vyšetření. Postup lze provádět různými způsoby.

Cytologický výzkum

Jedná se o metodu screeningu, která se doporučuje pro provádění každých šest měsíců. Špatro na onkocytologii, která se provádí speciálním tote, ukazuje přítomnost atypických buněčných prvků a zánětlivého procesu.

Ultrazvuk

Ultrazvuková zkouška se provádí pro posouzení stavu vnitřních genitálních orgánů, identifikace novotvarů a jiných patologií.

Škrábání cervikálního kanálu

Postup čerpání se provádí v podezření na adenokarcin. Po stírání je materiál zaslán do laboratoře pro realizaci histologického vyšetření.

Pokud rakovina metastazuje, je možné tento určit různými metodami, například:

  • Mri;
  • CT;
  • X-paprsky světla.
Pro identifikaci metastáz také vyžaduje konzultace s úzkými specialisty, studium močového měchýře, konečníků a lymfatických uzlin. Doporučeno prováděním cystoskopie, urografie, remoskopie, kostní scintigrafie, lymfografie.

Taktika léčby

Prognóza a léčba rakoviny děložního čípku závisí na fázi patologie, stupně diferenciace buněk, směry růstu nádoru. Pokud je neopladie metastazí, léčba je intenzivnější.

Pro léčbu rakoviny děložního čípku se používají tři hlavní taktika, stejně jako jejich kombinace:

  • Chirurgická metoda;
  • ozáření, radiační terapie nebo radioterapie;
  • chemoterapie.

Chirurgické techniky

Použití Operace je vhodné v počátečních fázích rakoviny. Důvodem je skutečnost, že když rakovina metastazí, pouze odstranění nádoru není chirurgický.

V rámci chirurgické léčby, následující taktika.

  1. Sjednání a amputace děložního čípku aplikované u mladých žen s preinive a první etapou. Conizice předpokládá excizi patologické tkáně ve formě kužele s rádiovými vlnami, skalpelem, laserem. Amputace děložního čípku se často provádí s regionálními lymfatickými uzlinami, což často metastazuje rakovinu. Taková léčba umožňuje ušetřit reprodukční funkci. Použít ozáření je nežádoucí, aby nedošlo k narušení funkce vaječníků.
  2. Odstranění dělohy, cervikálních a lymfatických uzlin se doporučuje pro druhý stupeň, stejně jako v mikroenvazivním rakovině ve věku pacientů. V nejtěžších případech, odstranění vaječníků, trubek, částí pochvy a okolních tkání. Léčba je často doplněna ozařováním a chemoterapií.

Radioterapie

Expozice je hlavní metoda, která eliminuje rakovinné buňky a zmenšuje zejména nádor, pokud je rakovina metastáza. Radioterapie se tedy aplikuje po operaci a před operací.

Pro použití radioterapie existují dva techniky.

  1. Terapie radiačního záření znamená ozáření v těsné blízkosti patologického krbu. V pochvě a čípku se zavádí trubka, přes které se provádí záření. Výhodou této techniky je mírný dopad na tělo jako celek.
  2. Dálkové radiační terapie znamená implementaci celkového dopadu. Postup má více nežádoucích účinků v důsledku poškození zdravých buněčných prvků.

Obvykle lékaři používají taktiku expozice v komplexu a izolované - extrémně vzácné. To vám umožní zvýšit účinnost léčby, zejména pokud neoplazum metastázy. Intenzivní radiační terapie lze použít v kontraindikacích.

Chemoterapie

Tato léčebná metoda může být přičítána pomocné taktiky. Jako radiační terapie lze použít techniku ​​chemoterapie:

  • před operací za účelem snížení vzdělávání;
  • Po rušení, zejména odstranění zbývajících rakovinných buněk, zejména pokud nádor metastazuje.

Plán léčby metodou chemoterapie je vyvíjen individuálně v závislosti na fázi rakoviny, přítomnosti metastáz, individuální vlastnosti pacienta. První postup chemoterapie se provádí pod kontrolou lékaře. Pak možné ambulantní a stacionární ošetření.

Existuje několik hlavních léků pro chemoterapii. Některé z léků se používají jako nezávislé léčby, zatímco jiné - v komplexu s jinými drogami. Léky mohou být ve formě tablet a injekcí.

Je pozoruhodné, že doba trvání chemoterapie je také individuální charakter. Obvykle se chemoterapie provádí kurzy. Mezi těmito kurzy, interval dosáhne jak několik týdnů a několik měsíců. Interval v rámci jednoho kurzu mezi postupy se může také lišit.