Operace pro odstranění cysty vaječníků

Odstranění ovariální cysty je považováno za nejúčinnější způsob terapie pro identifikované cystické nádory. Provádí se v případech, kdy má žena nádory, které nejsou vyřešeny nezávisle. Včasné vymazání vám umožní vyhnout se komplikacím ve formě přestávky neoplazmy nebo zkroucení nohou.

Musím odstranit ovariální cyst

Lékař a pacient musí rozhodnout o operaci, aby se cystu odebraly dohromady. Provozní zásah je nezbytný, pokud má žena dermoid, endometrioid, parníky cysty, cystadema, cystomy. Tyto formace nejsou přístupné konzervativní léčbě a nezávisle nezmizí.

Operace pro odstranění cysty vaječníků

Při odhalení folikulárního cystu nebo žlutého těla nádoru, lékaři doporučují 2-3 měsíce, aby je sledovali. Lékaři si mohou zvolit metody, které umožňují provádět neuperativní odstranění ovariální cystu. Když jsou neúčinné, je stanovena plánovaná chirurgická léčba.

odkaz! Nejčastěji při identifikaci cystických nádorů je předepsaná laparoskopie.

Ale po operaci se cysta vaječníku může znovu objevit. V přítomnosti tendence k výskytu cystických nádorů může lékař doporučit absolvování protisměrné léčby.

Indikace pro odstranění cysty vaječníku

Smazat cystický vzdělávací chirurg může v plánu plánované nebo naléhavé. Plánovaný chirurgický zákrok je jmenován ženám, pokud:

  • Velký průměr nádorů;
  • Hrozí nebezpečí pohybu na maligní neoplazmu;
  • Odhalil názor, který nezávisle zmizí.

Operace pro odstranění cysty vaječníků

Pacienti, kteří odmítají riziko plánované hospitalizační a chirurgické léčby, aby čelili komplikací. S jejich výskytem, ​​nouzové chirurgické odstranění cysty vaječníku. Urgentní chirurgie je jmenována, pokud je pacient:

  • zkroucené nohy cystického nádoru;
  • apoplexy vaječníku;
  • CYST BREAK;
  • spupení.

Podezření na akutní chirurgickou patologii na stížnosti o vyhozených bolesti, pallech krytu kůže, klesající krevní tlak. Některé ženy jsou dodávány do nemocnice v bezvědomí nebo bolestí.

Operace pro odstranění cysty vaječníků

Kontraindikace

Nedoporučuje se provádět chirurgickou léčbu pacientům, kteří takové patologie identifikovali:

  • hemofilie;
  • Dekompenzovaná onemocnění respiračních orgánů, srdcí, plavidel;
  • Hemoragický diatuse;
  • selhání ledvin v akutní formě;
  • Akutní nebo subakutní adnexitida;
  • duševní nemoc ve fázi zhoršení;
  • porušení jater v akutní formě;
  • diabetes;
  • Nedávno přenesená zánětlivá infekční onemocnění.

S takovými kontraindikace pro stav ženy jednoduše sledovat. Během těhotenství se provádí operace odstraňování vaječníku pouze v případě, že je vyžadována nouzová operace.

Operace pro odstranění cysty vaječníků

Příprava pro provoz pro odstranění cystu vaječníku

Pokud byl pacient předepsán plánovaný chirurgický zákrok, aby ověřil snížení zdravotního a rizika pooperačních komplikací, provede se komplexní přezkoumání. Je důležité se ujistit, že chybí kontraindikace pro odstranění cyst na vaječníky u žen.

Provozní léčba může být naplánována na každý den cyklu, který nebude menstruační krvácení. Večer, v předvečer plánovaného chirurgického zákroku, dovoleno jíst a pít až 18 hodin. Je nutné minimalizovat riziko emisí obsahu žaludku a jeho hit v dýchacích cestách na operačním stole.

Příprava zahrnuje pre-konzultace s chirurgem a anesteziologem. Také musíte oholit a učinit klystýr. Místo klystýru, je dovoleno používat speciální laxativa, která pečlivě vyčistila střevo. Často lékaři předepisují FORDRANS.

Operace pro odstranění cysty vaječníků

Vyšetření před operací pro odstranění ovariální cystu

Před plánovanou laparotomií nebo laparoskopií musíte zkontrolovat svůj zdravotní stav. Pro to lékaři doporučují:

  • elektrokardiogram;
  • fluorografie nebo radiografie hrudníku;
  • Ultrazvukový postup;
  • Dopplerografie.

Ultrazvukové vyšetření umožňuje určit umístění nádoru, jeho velikosti a tvaru. Dopplerový výzkum se provádí k posouzení krevního oběhu, saturace neoplazmů krví.

Analýzy před operací pro odstranění cysty vaječníku

Při provádění plné přípravy na chirurgický zákrok přiřaďte:

  • Obecná studie moči, krve;
  • Definice faktoru rhesus;
  • Potvrzení nebo objasnění krevního typu;
  • biochemie krve;
  • Účetnictví pro koagulaci;
  • Zkontrolujte syfilis, HIV, hepatitida;
  • Mazor na mikroflóře z pochvy.

Operace pro odstranění cysty vaječníků

Pro jakékoli odchylky se při prvním doporučuje normalizovat stav a pak přiřadit datum chirurgického intervence.

Jak odstranit ovariální cyst u žen

V závislosti na situaci může lékař provádět laparoskopii nebo laparotomii, aby se odstranily cystické vzdělávání. Odstranění ovariální cysty se provádí takto:

  • cystektomie;
  • Resekční části vaječníku s hromadou;
  • adexektomie;
  • ovaredektomie.

Rozhodnutí o výběr typu chirurgického zásahu je často řešen v okamžiku, kdy žena již leží na operačním stole, a lékař již zkoumal interní orgány. Při držení cyterstomie nese lékař pouze nádor, nedotýká se zdravých tkanin. Zachycení jeho dutiny se nazývá cystektomie. V průběhu času se vaječníka léčí a začíná znovu pracovat. Čím menší je velikost vzdělávání, tím vyšší je pravděpodobnost takového jemného zásahu.

Operace pro odstranění cysty vaječníků

S resekcí, chirurg odstraňuje cystický nádor a poškozenou vaječníkovou tkáň. Zdravé sekce zůstávají nedotčeny. Ovnielektomie je dokončit sexuální žlázu, při provádění Adresexektomie, přívěsky jsou řezány. Takže odstranění cysty levého vaječníku lze provádět, pokud je to nutné, probíhá obousměrná armexektomie.

Odstranění cysty ovariálního laseru

Pro odstranění cystických formací může lékař použít laser. Tato metoda minimalizuje riziko raného pooperačního edému, jizvy, zánětu.

Léčba laserového ovariálního cysty je, že tumor-jako tvorba je vyříznuta ne skalpelem, ale laserovým paprskem. Prostřednictvím propíchnutí v břišní stěně se zavádí speciální zařízení, která je schopna otevřít cystickou dutinu, zbavit se jejího obsahu a vypalování oblastí, ve kterém začalo krvácení. Laserové mezní plochy jsou vytaženy speciálním manipulátorem.

Operace pro odstranění cysty vaječníků

Rozsáhlý provoz odstranění vaječníku

V závislosti na stavu pacienta se lékař rozhodne provést pás nebo endoskopický provoz. Při vedení laparotomie se přístup provádí prostřednictvím řezu vyrobeného v břiše.

Tato metoda se používá v takových případech:

  • Je vyžadován nouzový chirurgický zákrok;
  • Velikost nádoru je příliš velká;
  • V oblasti malé pánve je aktivní proces adheze.

Larotomie se doporučuje také pro podezření, že nádor může být maligní.

Endoskopické odstranění vaječníků cyst

Při provádění plánovaného odstranění je předepsána laparoskopie. 3 defekty jsou vyrobeny v břišní dutině. Prostřednictvím speciální trubky je břišní dutina naplněna plynem. Pod tlakem jsou vnitřní orgány přesunuty od stěn břicha a příležitost se zdá, že kontrola reprodukčního systému orgánů a okolních tkanin.

Operace pro odstranění cysty vaječníků

S pomocí chirurgických nástrojů může lékař odstranit identifikované neoplazmy a extrahovat je z pánevní oblasti. Naučte se, jak je možné endoskopické odstranění cysty vaječníku z videa

Za jakékoli anestezie odstraňte ovariální cyst

Pro provoz, většina pacientů vytváří celkovou intubační anestezii. Pro jeho provedení se do průduchu zavádí trubka, přes který je plyn dodáván do plic.

V některých případech může být intravenózní anestezie vyrobena nebo spinální anestezie.

Jak dlouho dělá operace odstraňování vaječníku

Doba trvání operace je 20-90 minut. Trvání bude záviset na složitosti případu, překvapení chirurga. Většina pacientů na operačním stole se provádí 40-60 minut.

Operace pro odstranění cysty vaječníků

Restaurování po odstranění ovariální cystu

Při provádění laparoskopického odstranění neoplazmy trvá proces regenerace od 2 do 3 týdnů. Do konce 1 dne se pacient dovoluje vstávat a po 1-7 dnech je to napsáno. Na místě punkcí jsou jen malé jizvy. Po operaci pohonu pro odstranění cysty vaječníků může obnovení trvat až 6 týdnů.

odkaz! Pro urychlení procesu hojení a obnovení tkanin může lékař doporučit fyzioterapii, přijímání multivitaminových komplexů.

Je možné otěhotnět po odstranění cysty vaječníku

Pokud chirurg provedl cyterstalu, pak by reprodukční zdraví žen mělo plně zotavit. Těhotenství je možné po ovariální cystu. Výjimky jsou případy, kdy byly všechny sexy ženské žlázy zcela odstraněny nebo ze zbývajícího vaječníku, průchodnost phallopyyev.

Operace pro odstranění cysty vaječníků

Když můžete otěhotnět po odstranění ovariální cystu

Téměř okamžitě může být těhotná po odstranění ovariální cystu. Koneckonců, práce genitálních žláz, se obnovuje menstruační cyklus. Pokud během chirurgického zásahu byl jednoduše ozářen dutinu nádoru, pak těhotenství je dovoleno pacientům již přes cyklus.

Důležité! Některé ženy, po operaci, předepisují průběh regenerativní terapie po dobu 3-6 měsíců. Zkusit těhotenství během tohoto období nestojí za to. Taková doporučení poskytují, pokud byla odstraněna část vaječníku, nebo pacient měl endometrium nádory.

Co nelze provést po operaci na vaječníku

Aby se zabránilo vzhledu pooperačních komplikací, poradenství pacientů:

  • omezit fyzickou námahu na plné uzdravení;
  • Dodržujte sexuální odpočinek po dobu 2-4 týdnů;
  • nezvyšovat více než 3 kg;
  • Vyloučit za 2-3 týdny alkohol, konzumace ostrých pokrmů, pikantní a slaných výrobků.

Operace pro odstranění cysty vaječníků

Před léčbou švy, musíte odmítnout horké lázně a návštěvy bazénů.

Je možné opalovat se po odstranění cystu

Lékaři doporučují opustit solárium a dlouhodobý pobyt na slunci pacientům, kteří mají tendenci zdát nádorové formace. Proto se opalování v pooperačním období nežádoucím.

Doporučení po odstranění ovariální cystu

Po laparoskopické chirurgii, ženy důrazně doporučují večer, v den operace, začněte vstát z postele, chodit. Také provádět jednoduché akce. Časná fyzická aktivita, v pooperačním období u ovariální cysty, je vynikající prevencí vývoje adhezivního onemocnění.

Po 6-8 hodinách si můžete vzít tekuté potraviny. Existují lékaři často poradí, ale v malých porcích. To přispívá k restaurování intestinální fungování v nejkratším možném čase.

Operace pro odstranění cysty vaječníků

V případě potřeby může lékař jmenovat non-Nucleic analgetika, ale nepotřebují mnoho žen. Někteří pacienti mají nevolnost, nadoperační období. Vzhled takového nepohodlí je vzhledem k tomu, že oxid uhličitý použitý během laparoskopie dráždí střevo. Espumizan nebo analogy se doporučují zmírnit nepříjemné pocity.

Důsledky odstranění cysty vaječníku

Pacienti, kteří odstranili cystické vzdělávání, mohou tyto komplikace čelit:

  • pooperační hroty;
  • Poškození plavidel na přední břišní stěně;
  • kýla;
  • Poškození velkých plavidel, vnitřních orgánů.

V některých případech se vzhled chronické bolesti břicha, porušení fungování vnitřních orgánů (močový měchýř a střeva trpí). Existují pacienti, kteří se setkali s porušením funkce dětí po odstranění cystických neoplazmů. To je možné, pokud chirurg musel snížit nebo zcela odstranit vaječník.

Závěr

Standardní postup je odstranění cysty vaječníků pro chirurgy v gynekologických odděleních. Ze všech gynekologických patologií se cystické neoplazmy nacházejí v 8-20% pacientů. Po jejich odstranění po dobu 3-6 měsíců je práce reprodukčního systému zcela normalizováno. Mnozí z nich budou během tohoto období těhotná.

Operace pro odstranění cysty vaječníků

Recenze

Ekaterina Vlasová, 27 let, St. Petersburg
Po přečtení recenzí o operacích odstranění cysty vaječníky, bylo rozhodnuto, že se vynořil svůj folikulární nádor, který se nesnižoval ani po absolvování léčby přiřazenému gynekologovi. V nemocnici bylo několik dní sliznicí, a po 2 měsících se cyklus zcela obnovil.
Angelica Perevayeva, 38 let, Yekaterinburg
Pro 3 roky nemohla otěhotnět. Průzkum ukázal více formací endometria. Vzhledem k jejich velkém množství a velkých velikosti, lékař okamžitě navrhl, aby provoz pohonu, takže jsem zůstal jizva po odstranění cystu na vaječnících.