Jak je přípravu hysterosalpingografie: základní doporučení

Hysterosalpingografie - známá v gynekologické praxi. Technika zajišťuje zavedení kontrastního materiálu do dělohy, následované sledováním jeho propagace v pádlicích trubkách a břišní dutiny za použití rentgenové instalace nebo ultrazvukového studovního aparátu.

Příprava na postup vyžaduje dodržování doporučení gynekologa.

Příprava

hysterosalpingografieHysterosalpingografie, známá po mnoho let, stále zůstává populárním postupem v gynekologické praxi. Hysterosalpingografie (GSG) není pouze informativní diagnostická metoda. Kontrastní látka podávaná pod tlakem produkuje léčivý účinek zaměřený na čištění děložní dutiny a Fallopie trubky OT blokády spojkami mrtvých buněk, hlenu a jiného výboje. Takové manipulace umožňují eliminovat faktory, které brání přirozenému procesu hnojení.

Chcete-li získat přesný výsledek, Přípravy pro GHG vyžaduje Řada předběžných diagnostických událostí jmenovaných zúčastněným lékařem před plánovaným zásahem:

  1. Gynekologické vyšetření vagíny, Cervikální kanál a Cervix - Povinný postup předchozí hysterosalpingografii. Explicitní známky akutních infekčních zánětlivých onemocnění reprodukčních orgánů jsou kontraindikovány na jmenování výzkumu. Pouze po odstranění všech provokovaných faktorů lékař jmenuje řízení. Jako pravidlo, hysterosalpingografie předchází antibakteriální a protizánětlivou terapii. Průběh antibiotik je předepsán po GSG. V době inspekce musí být lékař přesvědčen o absenci těhotenství odstranit negativní účinek ionizujícího ozáření a kontrastní činidlo na vývoji ovoce.
  2. Plot stěr pro cytologický a histologický výzkum nám umožňuje odhadnout stupeň čistoty vagíny a přítomnost atypických buněk. S 3 a 4 stupněmi čistoty není postup prováděn až do Nagat.
  3. Kolposkopie Znázorněno na onemocněních děložních chorob, která je schopna stát kontraindikací pro GSG. Pod kolposkopií je stěr převzat z děložního čípku na cytologické studii. Atypické buňky diagnostikované na stěr z krčního kanálu mohou indikovat dysplazii cervikálu. Diagnóza děložních trubek se provádí pouze v 1. stupni onemocnění. Dostupnost 2,3,4 stupňů vyžaduje předběžnou léčbu před provedením studie o průchodnosti.
  4. Krevní testy  (Generál - dub, biochemický, na koagulaci atd.) UAC zobrazí celkový stav těla, přítomnost zánětlivých procesů. Definice krevní skupiny a RHSV faktor provádět každý den bez ohledu na datum hysterosalpingografie. Krevní test pro pohlavní nemoci (syfilis, AIDS, hepatitida) se provádí 7-10 dní před zamýšleným studiem.
  5. Altergothes musí být prováděny ženám nakloněným k alergickým reakcím na složky léků. Alergie na přípravky obsahující jód a barium u pacienta je absolutním kontraindikacím postupu.
  6. Pre-konzultace gynekologa bude vyžadována k určení typu diagnózy, náklady na postup, způsob anestezie, diskutovat o vznikajících dalších otázkách. Bolestivé pocity během manipulací prováděných v reprodukčních sféře jsou vždy přítomny, ale bolestivá prahová hodnota citlivosti u všech žen je jiná. Pokud je pacient vážně toleruje bolest, gynekolog může poradit před zahájením postupu (za 2-3 hodiny), aby se tablety léků, které zastaví syndrom bolesti (ale-shpa, analin, Nurofen). Může být také dosaženo anestetického efektu, pokud zadáte Lidokain v čípku.
  7. Uklidňující přípravky jsou přijímány po konzultaci s účastnickým lékařem. Léčivé přípravky na rostlinném základě, přijaté v den plánovaného postupu, mají lehký sedativní účinek a nemají vliv na výsledek analýzy. Volba může být zastavena na přípravcích, jako je tinktura valerian, matka-in-law, Notta, Sedavit.

Přímá příprava pro GSG

  1. Čistící klystýr se provádí 12 hodin před studiem (v předvečer večera), aby se dostal jasný záběr dělohy a trubek. Opakovaný klystýr se provádí v dopoledních hodinách na GSG. Purifikované střeva nebude zasahovat do studia obrazu dělohy.
  2. Před prováděním postupu je nutné vyrobit toaletu intimního zóny, křičet vlasy na pubici. Nedoporučuje se používat léky zavedené do vagíny v den plánovaného zásahu. O každém přijatém přípravku by měly být informovány o doktorovi v povinném.
  3. Ukončení sexuálních kontaktů 1-2 dny před studiem a do 2-3 dnů po postupu.
  4. Bezprostředně před samotným postupem je nutné odstranit všechny kovové předměty z těla, což může ovlivnit kvalitu obrazu (dekorace, hodiny, protézy).
  5. Korekce napájení je zaměřena na odstranění produktů, které přispívají ke zvýšené tvorbě plynu, dlouhodobého procesu trávení, který způsobuje dyspepsia jevy. Doporučeno používat snadno stravitelné potraviny do 2-3 dnů před hysterosalpingografií. Ráno v den postupu od jídla, které potřebujete k jeho zdržení. Pokud se GHG provádí v anestezii, musí být poslední jídlo 12 hodin před postupem.

Po hysterosalpingografii z pochvy se rozlišují pozůstatky zavedeného kontrastního činidla. Proto byste měli postarat o přítomnost hygienických těsnění a náhradního prádla.

Dodržování těchto doporučení vám umožní získat kvalitní a informativní obraz dělohy a děložních potrubí.

Výběr typu a data diagnostiky

Příprava na hysterosalpingografii Poskytuje výběr varianty diagnostického výzkumu a přesného data.

Jaký den cyklu bude studie naplánována, lékař řeší individuálně v závislosti na příčině. Diagnostikovat Myom Uterus, datum nezáleží. Jedinou podmínkou je úplná absence menstruačních sekrencí. Pro diagnostikuju patenty děložních trubek je datum plánováno po dobu 5-7 dnů menstruačního cyklu.

Používají se dvě možnosti pro GSG: x-ray-citlivé (metrosalpingografie, RG-GSG) a ultrazvuk (sonografická, UZ-GSG).

Volba typu diagnostické studie závisí na svědectví k jeho chování:

  • Poruchy menstruačního cyklu;
  • neplodnost;
  • krvácení nejasných genů;
  • podezření z maligních nádorů, děložního, hyperplastického procesu endometria a jiných onemocnění;
  • Zlepšení místa námořnictva;
  • Jiné státy vyžadující inspekci dělohy.

MetrosalpingografieX-ray-kontrastní metoda Ukázalo se, že hodnotí průchodnost děložních trubek, identifikující neoplazmy v děložní dutině. Metrosalpingografie (RG-GSG) se provádí k identifikaci příčiny neplodnosti: malformace dělohy a přívěsků, adhezí, myomatózních uzlů, onkologie. Záření generované rentgenovým přístrojem umožňuje získat jasný obraz na filmu nebo digitálním obrazu po vstupu kontrastního materiálu dělohy. Pozemky malované bílé barvy označují překážku. S pomocí fluoroskopu se lékař sleduje diagnostický postup. Moderní radioterapie, vybavená high-tech vybavením, což vám umožní ušetřit obrázky v elektronické podobě. Dostupnost digitálních souborů umožňuje navštěvovat lékaře, aby vyhodnotila účinnost léčby po čase.

Ehosalpingografie (UZ-GSG) se provádějí identifikovat příčinu neplodnosti nebo prevence ektopického těhotenství. Zavedení fyziologického roztoku v děložní dutině umožňuje určit rozložení tekutiny mimo jeho limity, odhalit obstrukci trubek. Postup se provádí pod kontrolou ultrazvuku. Vzhled bolesti také označuje patologii v určité oblasti, kterou lékař používá ultrazvuk. Ultrazvuková hysterosalpingografie dává Schopnost určit Umístění phallopy trubek Vzhledem k vaječníkům, ale méně informativních o strukturálních změnách v děloze a trubkách ve srovnání s metodou rentgenové studie. Ultrazvuková diagnostika v gynekologii se provádí pod existujícími kontraindikace k použití rentgenového záření. Výhodou ultrazvuku je minimální komplikace a schopnost posoudit patologické změny v vaječnících a jiných orgánech malé pánve.

Prevence komplikací

Manipulace prováděné v reprodukčním sféře orgány nevylučují riziko komplikací. Aby se minimalizovalo pravděpodobnost vedlejších účinků hysterosalpingografie, je nutné dodržovat určitá pravidla:

  1. Diagnostický výzkum by měl vysoce kvalifikovaný specialista.
  2. Je nutné lékaře informovat předem o přítomnosti všech chronických zánětlivých onemocnění, která může zhoršovat po hysterosalpingografii.
  3. Na pravděpodobnost výskytu těhotenství musíte informovat lékaře nebo radiologa, aby se následně vyhnout jeho nucenému přerušení.
  4. Překročení přípustné dávky rentgenového ozáření zvyšuje riziko maligních útvarů, takže volba by měla být poskytnuta ve prospěch moderního vybavení.
  5.  Včasná detekce kontraindikací a jejich korekce významně snižuje riziko komplikací.

Postup GHG je v takových stavech kontraindikován:

  • akutní infekční onemocnění;
  • zhoršení chronické patologie;
  • III a IV stupeň čistoty vaginy;
  • obyčejný rakovina děložního hrdla;
  • krvácení dělohy, včetně menstruace;
  • Těhotenství a laktační období.

Hysterosalpingografie řeší problém neplodnosti u 30% případů. Navzdory bolesti řízení a pravděpodobnosti vedlejších účinků je tento typ diagnózy stále relevantní. Diagnostická studie umožňuje nejen získat důležité informace o stávajících patologiích, ale také obnovit absurdní potrubí dělohy.