Credocentsis - punkce břišní dutiny přes zadní oblouk vagíny

V ženském těle je malý douglasovo prostor umístěný mezi dělohou a přední stěnou konečníku. Některá onemocnění se vyznačují akumulací tekutiny v tomto prostoru. Získání exsudátu z břišní dutiny přes zadní oblouk vagíny nosí jméno culdocenty. S pomocí kultivity je možné určit povahu tekutiny v prostoru pro průchodnost a nastavit správnou diagnózu v mnoha chorobách.

Stručný popis manipulace

Postup se provádí v pevném režimu Přítomnost kapalin v dutině malé pánve. Současná známka zahrnuje použití lokální anestezie. V některých případech je vyžadována obecná anestezie.

Prorekt břišní dutiny je vyrobeno přes zadní oblouk vagíny. Kapalina získaná v tomto způsobu (krvavé svazky, hnisová izolace, serózní tekutina) je zasílána do laboratoře pro cytologii nebo bakteriologický výzkum. Podle jeho výsledků je možné diagnostikovat vývoj krvácení, zánětu v oblasti peritoneum nebo malé pánve, až do diagnostiky rakoviny vaječníků v rané fázi.

Lékařské indikace

Použití této metody umožňuje potvrdit diagnózu v mnoha onemocněních v gynekologické oblasti. Nejčastějšími údaji pro účetní bod dělohy jsou:

  • podezřelý ektopický těhotenství;
  • apoplexy vaječníku;
  • prasknutí ovariální cystu;
  • vaječník nádory;
  • zánětlivé procesy;
  • Pánvioperitonitida;
  • Stanovení povahy exsudativní kapaliny za předpokladu, že neexistuje podezření na jejich malignitu;
  • odstranění zapáleného exsudátu;
  • Předběžný provozní zásah před procedurou kolpotomie na zadním parametru nebo prstencové dealeriotomii, která se provádí v abscesu výklenku rovné vody.

Diagnostika putioperitonitis

Podle výsledků studie můžeme hovořit o jmenování terapeutických léčiv a potřebu chirurgické operace.

Příprava na provoz

oholit vlasy v pubické oblastiStejně jako každý postup gynekologického intervence vyžaduje krátkou přípravu:

  1. Eliminovat gely a masti určené pro vaginální použití;
  2. Shab vlasy v pubické oblasti a zárodečných rtech;
  3. Nejezte 10 - 12 hodin před postupem;
  4. Plně vyprázdněte močový měchýř, konečníku - v případě potřeby, uchýlit se k čistícímu klystému.

Po přípravné fázi, žena vstupuje do nemocnice na postupu kulturnosti.

Sada nástrojů pro provádění postupu

Pro provedení punkce, hlavní sada zdravotnických nástrojů zahrnuje: výstřikové kleště, vybledlé zrcadla, jehly až 12 cm dlouhé se šikem špičky, stříkačkou až 10 ml, Cornzangi.

Posloupnost postupu

Postup se provádí v místní anesteziiZadní náprava vagína je Bolestivý postup. Než vyžaduje úplné vyprazdňování střev a močového měchýře.

Celý postup se provádí v lokální anestezii, která je často používána lidokainem. Anestézie snižuje citlivost na bolest, která poskytuje méně svalové napětí potřebné pro správné zavedení jehly.

Celý lékařský postup probíhá v několika fázích:

  • Dejte pacienta na gynekologickou židli. Zajistěte labilitu nohou s upevňovacími obvazy nebo pásy. To je nezbytné pro udržení správných pozic při provádění operace.
  • Před zahájením procedury proveďte ruční studii, abyste určili polohu dělohy a zadního tábora pochvy a volba směru jehly.
  • Exteriérové ​​genitálie a vstup do pochvy vystavit antiseptické zpracování.
  • Proužkovat děložku, pomocí výtahu, aby ho vezměte na pubic Symphysu. Tak, přístup k zadní stěně pochvy, který umožní provádět materiál. Speciální kleště se používají k vedení děložního čípku.
  • Místo budoucí punkční anestetikum 1 - 2% řešení lidokainu.
  • Jako anestezie anestezie anestezie, zadní oblouk vagíny je propíchnutý, odstranění akumulované kapaliny z Douglas. Jehla je zadána středovou linií do hloubky 2 cm. Jehla je řízena přísně vodorovně nebo s mírnou odchylkou nahoru. Je nezbytné, aby se zabránilo propichování konečkových a cév.
  • Když je propíchnutí, existuje pocit pádu jehlu k prázdnotě. Pokud se to nestane, musíte vybrat jiné místo pro propíchnutí.
  • Jednou v Douglasovo prostoru byste měli pečlivě vytáhnout píst injekční stříkačky proti sobě. Bod zároveň rekrutuje v injekční stříkačce, které lze vizuálně ovládat.
  • Výsledná kapalina je zasílána na cytologickou a bakteriologickou studii, jejichž výsledky jsou nezbytné pro jmenování dalších lékařských událostí.

Dekódování výsledků

Definice ektopického těhotenstvíCytologická studie volné tekutiny uvnitř abdominálního prostoru je hlavním způsobem určením ektopického těhotenství. Při přerušení ektopického těhotenství bude získaný materiál obsahovat tmavou kapalnou krev. Vzhled jednotlivých krevních sraženin v injekční stříkačce.

Když je materiál plot, někdy vznikají některé potíže: sání tkanin k řezu jehly nebo vstup do čištění. V tomto případě zavedení izotonického roztoku sodného chloridu v Douglasovo následované extrahováním exsudátu. Získaný materiál je také umístěn sterilní nádobu a je poslán studii v laboratoři.

Obsah z penisku uvede vývoj zánětu. V podezřelých abscesu příloh dělohy jsou zavedena antibiotika. Terapeutické manipulace se provádějí po extrakci exsudativní kapaliny z břišní dutiny.

Komplikace po postupu

Negativní důsledky po zřídka. V podstatě jsou výsledkem nesprávného uspořádání jehly, když se zavede do zadního oblouku: propíchnutí nádoby nebo konečníku. Speciální terapie není nutná, ale nepohodlí v oblasti malé pánve, doprovázené bolestivými pocitem různých povahy.

S výskytem silné bolesti nebo krvácení musíte konzultovat lékaře.