Jak ultrazvuk ultrazvuk

Uzi Malé pánevní orgány jsou diagnostickým postupem, který je třeba konat každou ženu alespoň jednou ročně jako preventivní událost. Ultrazvukové vyšetření může určit obrovský počet patologií břišních orgánů: od zánětu a vývojových anomálií k neoplazmům v různých částech.

Indikace ultrazvuku malé pánve

Ultrazvukové vyšetření v gynekologii platí nejen v preventivních účelech, ale také jako dceřiná metoda diagnózy pro nastavení přesnější diagnózy.

Indikace pro provádění ultrazvuku:

  • Selhání menstruačního cyklu (zpoždění, nedostatek menstruace a jiné.);
  • Jakýkoliv netypický výtok mezi cykly (krev krve, průlom krvácení, zvládnutí hnisu);
  • podezření z neoplazmů v oblasti malé pánve (cysty, misa, polypy);
  • zánětlivé procesy;
  • Ovládání polohy spirály v děloze;
  • Problémy s koncepcí a hackování těhotenství;
  • jakákoliv bolest v dolní části břicha;
  • Problémy s močením (častou nutkání, bolest, obtížnost s procesem vedení moči);
  • Během těhotenství je určena jeho umístění, kontrolovat vývoj plodu, stavu dělohy a děložního čípku.
Oba preventivní a plánovaný ultrazvuk je důležitý pro uskutečnění 5-7 dnů od začátku menstruačního krvácení. To je v tomto období, že endometrium právě aktualizovalo, výsledek bude nejlevnější a rozmístěný.

Kontraindikace ultrazvuku prakticky neexistují. Jedná se o naprosto bezpečný, bezbolestný a rychlý postup, který nevyžaduje komplexní přípravu. Jediné omezení přenášení transvaginálního ultrazvuku může být panna pleura od dívky. V tomto případě bude lékař jednoduše vybrat jiný typ postupu - transrektální studie (kontrola vnitřních orgánů se speciálním tenkým senzorem, který je zaveden do konečníku).

Druhy ultrazvukové diagnostiky

Obvykle lékaři používají transvaginální ultrazvuk, jako nejspolehlivější, informativní a rychlou metodu průzkumu. V tomto případě je speciální senzor pokrytý sterilním jednorázovým kondomem a pomocí speciálního gelu ho zavedl do pochvy.

Transabdominal Ultrazvuková diagnostická metoda je mnohem méně pravděpodobná. Studie se provádí venku, přes břišní dutinu, nedává podrobný obraz vnitřních orgánů, ale umožňuje objasnit měření a zvážit vaječníky ženy na všech stranách.

Intrauterinový ultrazvuk - zvláštní druh diagnózy. Používá se svědectvím, při detekci Mioms a dalších neoplazmů v děložní dutině. V tomto případě je sonda se senzorem zavedena přímo do děložní dutiny.

Son-hydrografie, ultrazvuk s transvaginální metodou se zavedením kontrastního činidla. Slouží k určení průchodnosti v děložních trubkách a stavu stěn dělohy, především s problémy s koncepcí.

Tranrektální výzkum v gynekologii je dost vzácný. Je nutné silným poškozením stěn vagíny, v komplexních a zahájených případech s neoplazmy, po některých operačních intervencích, stejně jako v mladém věku u dívek a dívek s nerušeným pleurkem.

Jak je postup

Během transvaginálního výzkumu pacient leží na zádech s plemenem a ohnutým v kolenou. Doktor zavádí speciální senzor v pochvě a vytváří inspekci děložního čípku a dělohy zevnitř. Během postupu nejsou žádná bolest. Lékař musí jednotku otočit tak, aby vytvořila všechna nezbytná měření (děloha, děložku, ovariální) a podrobně zvažte všechny orgány, a proto možná pocit tlaku spojeného s protahovacími stěnami.

V prvním trimestru těhotenství je vyšetření prováděno vždy transvaginální metodou. Pouze tato metoda umožňuje vidět malé ovoce a eliminovat všechny možné patologie.

Transabdominální metoda studia malé pánve je standardní postup, během něhož se na dno břicha aplikuje malý průhledný gel (zlepšuje kontakt senzoru kůže a zlepšuje kvalitu obrazu). Lékař může provádět dostatečně silné pohyby na žaludku, stisknutím senzoru a pohybu na kůži. To by nemělo způsobit bolest a přinést silné nepříjemnosti pacientovi.

Sonogistragrafie (SSG) se vyrábí ve dvou fázích.

  • Nejprve se provádí celkové transvaginální vyšetření, což produkuje všechna nezbytná měření a celkové posouzení státu orgánů.
  • Pak se vagína a děložní děložní děli zpracovávají speciálním antiseptickým činidlem a přes kanál je injikována speciální trubka. Prostřednictvím této trubice se injekční stříkačka v děloze nalévá sterilní fyziologický roztok nebo jinou kontrastní kapalinu. Tato látka zbavuje stěny dělohy, které vám umožní maximalizovat jasně zvážit jeho hranice a obrysy. Lékař sleduje, zda solný roztok spadne do dutiny malé pánve. Pokud se to nestane, můžete hovořit o překážce děložních trubek.
V případě obstrukce v děložních trubkách, fyziologický roztok způsobuje stěny dělohy, které mohou způsobit dostatečně závažnou bolest.

Transrektální ultrazvuk se provádí za použití ultra tenkého senzoru. Pacient spadá na levou stranu a stiskne kolena co nejblíže těla. Taková pozice usnadňuje zavedení senzoru a umožní lékaři rychle a kvalitativně provádět vnitřní vyšetření orgánu.

Příprava pro ultrazvuk

Navzdory skutečnosti, že ultrazvuk je soukromý diagnostický postup. To trvá trochu připravit.

  • Měchýř. Pro břišní výzkum je děloha nutné vyplnit močový měchýře co nejvíce. Musíte to udělat, pít 30 minut před začátkem zasedání 3-4 šálku čisté vody. Navštivte toaletu je povoleno pouze po skončení ultrazvuku. S transvaginálním způsobem není nutná náplň bublin.
Pokud projdete ultrazvukem těhotenství v prvním trimestru, pijte jednu nebo dvě sklenice vody před relací. To umožní léčení rychleji a kvalitativně posoudit stav dítěte a pečlivě zvážit všechny orgány.
  • Střeva. Před jakýmkoliv ultrazvukem je žádoucí, aby střevo bylo vyprázdněno. Zejména toto doporučení se týká průzkumu žaludku. Je nejlepší přijít na ultrazvuk v dopoledních hodinách, prázdný žaludek, po výletu na záchod. Určete od lékaře, zda provést klystýr před relací, pokud máte nepravidelnou stolici.
  • Strava. Několik dní před studií se snažte jíst malé porce nejméně pětkrát denně. Vyhněte se produkty způsobujícím tvorbu plynu (sladká, mouka, luštěniny, cibule a česnek).
V případě sklonu k meteorismu po dobu 1-2 dnů začněte přijímat větrné turbíny nebo pít několik aktivních uhlíkových tablet.

Nezanedbávejte ultrazvukovou diagnostiku malých pánevních orgánů. Takové jednoduché a poměrně pohodlné vyšetření vám umožní identifikovat patologie v nejranějších fázích, kdy ženy o nich nejsou ani podezřelé z procesu léčby mnohem jednodušší a rychlejší.