Cervikální koloskopie - když potřebujete udělat?

Kolposkopy - gynekologické vyšetření děložního čípku, vagina a vulvy pod mikroskopem.

Pohledy na kolposkopii

Pro tento diagnostický postup existují 2 možnosti: jednoduché a rozšířené.

Další druh - chromokolpopie a kolpomikroskopie.

Jednoduchý kolposkopy - vizuální výzkum bez léků. Provádí se analýza výboje, včetně zápachu, přítomnosti hnisu nebo krve a t.D., Kontrola děložního čípku, plavidel. Přítomnost jizev, přestávek, nádorů a přechod plochého epitelu do válcového je sledována.

Rozšířená koloskopie je spojena s použitím činidel, včetně 3% roztoku kyseliny octové, roztok Lugolu. Reagencie vám umožňují jasněji identifikovat změny v slizniční membráně.

  • Řešení Lugola. Pokud epitel není ohromen, pak je sliznice namalována hnědá. V přítomnosti negativní reakce s absencí barvení by mělo být provedeno cílená biopsie.
  • Jod a draslík ve společném řešení. Oni také ukazují citlivost tkáně na změnu barvy. Počítání v bodech Jód Iodine hloubka zánětu.
  • Ukázkový croact. Toto je použití tenké sondy. Pokud se při stisknutí sondy zobrazí krev v části ve studiu, pak je to indikátor neoplasie.
  • Vzorek kyseliny octové. Normálně, po zpracování sliznice, 3% roztok kyseliny octové chybí bílé skvrny. Přítomnost těchto skvrn hovoří o patologii.

Silposcopy CervixNejvíce informativní typ výzkumu je rozšířená koloskopie děložního čípku.

Velká diagnostická hodnota má také chromokolpopy, při které je děložní děložní dělení maloval různými barvivy pro stanovení patologie v rané fázi. Tento test je velmi specifický a účinný v 90% případů.

Colpomicroscopy umožňuje zvýšit obraz 160-280 krát. Tato studie může nahradit cytologii nebo hustologii tkáně děložního čípku. Bohužel specialisté, kteří vlastní tuto studii, velmi málo.

Postup kolposkopy bezpečný a bezbolestný. Pouze během kontaktu s kyselým činidlem můžete cítit mírné hořící.

Indikace pro holding

Poruchy cyklu Podle gynekologů musí každý slabý sexuální zástupce projít takový průzkum jednou ročně. Mnoho onemocnění může být odhaleno pouze při provádění kolposkopie.

Indikace výzkumu:

  • Při zkoumání gynekologa byla zjištěna erozi;
  • Patologicky změněné buňky byly nalezeny v cervikálním kanálu;
  • chronická cervicitizace (zánět děložního hrdla);
  • Dostupnost ženských pohlavních orgánů;
  • podezření na onkologii děložního čípku;
  • patologický vaginální výtok;
  • Dlouhodobá bolest v břiše;
  • krvácení v intermenstruru;
  • Kontrola účinnosti léčby.

Kontraindikace

Kontraindikace postupu nejsou:

  • Individuální intolerance činidla;
  • první 2 měsíce po porodu;
  • 30 dní po potratu;
  • Nedávno přenesené operace na čípku (kuželka, kryodestrukce atd.).

Příprava na postup

Před provedením kolposkopie je nutné dodržovat jednoduchá pravidla pro zachování vaginální sliznice v přirozené formě:

  • nemají sex po dobu dvou dnů před postupem;
  • Nepoužívejte douching;
  • Eliminovat vaginální svíčky, masti a tampony;
  • Nepřekračujte postup během menstruačního cyklu.

Jak denní cyklus je držen kolposkopií?

Když koloskopie je nejlepší čas pro diagnózu považován za první dny po skončení krvácení, a to 5, 6 nebo 7 dnů menstruačního cyklu. Je možné použít kolposkopii a další dny cyklu, ale po ovulaci nebude výsledek tak informativní kvůli vyztuženému vypouštění hlenu v čípku.

Co může ukázat kolposkopii?

Nemají sex po dobu dvou dnů Postup je schopen identifikovat vývoj nemocí, jako je endometrióza, dysplazie, leukoplakie, polypy, cervicitid, spotřební materiál, rakovina. Všechny tyto nemoci mají svůj koloskopický popis.

  1. Cervikální rakovina: podlahy podobné úseky epitelu, proliferace cévy, žádná reakce na kyselinu octovou.
  2. Leukoplakia: Bílá skvrna na cervikální tkanině, obrysy jsou hladké. Toto onemocnění lze určit i bez zařízení. Schillerův vzorek bude negativní.
  3. Plocha Polypy jsou podobné růstu nádoru na Endometrii, které mají barvu z světle růžové do fialové.
  4. Endometrióza děložního čípku se vyznačuje výskytem textilních míst, podobně jako endometrium, ale prodlužuje děložní dutinu.
  5. Extopie (pseudo-erozi) je označena nahrazením normálního plochého epitelu s válcovými železnými buňkami, které normálně zvedlo cervikální kanál.
  6. Papiloma vypadá jako neoplamata v podobě tělesné rampouch. Po uplatňování tříčrenkového roztoku cév octů bude zúžen a postižená oblast - získává bledý odstín.

Kolposkopie během těhotenství

Ferruginous Polyps Při plánování těhotenství je důležité provést postup včas vyloučit patologii děložního čípku a následného rozvoje různých nemocí.

Stává se, že těhotenství se neočekávaně vyskytuje a otázka vzniká: je možné během těhotenství vytvořit koloskopii? Umět. Studie se provádí bez chemických činidel, a proto pro ženu a pro budoucí dítě je vyloučeno nebezpečí.

Když se na období postpartum nacházejí nějaké poruchy v sliznici. V extrémní situaci je to možné biopsie.

Interpretace výsledků

Eco Po absolvování kolposkopy, pacient dává protokol s dekódovacími údaji o stavu děložního čípku. Protokol může mít typ schématu, colphotography nebo písemný popis. Nainstalujte správnou diagnózu na základě výsledků této studie může pouze gynekolog.

Výsledky postupu mohou ovlivnit takové faktory, jako je těhotenství, přijímání hormonálních léčiv, nedostatek určitých hormonů, přítomnost procesu zánětu, věku a samozřejmě kompetence lékaře.

Kolposkopická studie nepředstavuje nebezpečí, nevede k vedlejším účinkům a nevyžaduje události zotavení. Pouze ve vzácných případech po postupu je bezvýznamný vaginální vypouštění hnědé s obsahem jodových nečistot nebo slabé bolesti v dolní části břicha, které se konají za pár dní.

Zařízení Colposkopop

Colposcope Colposcope je stereoskopické binokulární zařízení, které má pohyblivé statky, optika, speciální zdroj studeného světla pozadí se schopností regulovat pro lepší vizualizaci. Toto zařízení umožňuje podrobné zvážení sliznice a krevních cév ženských pohlavních orgánů. Gynekolog může detekovat i abnormální buňky, protože moderní kolposkopy poskytují zvýšení předmětu ve studiu ve 2-40 krát.

Souprava obsahuje zelené a modré filtry pro získání kontrastního obrazu a pro detailní seznámení s nádobami a epitelem.

Existují dvě odrůdy nástroje: optický a video závěr.