Rakovina plochých buněk cervikální: příčiny, symptomy, diagnostika, léčba

Jeden z nebezpečných maligních neoplazmů v gynekologické praxi je karcinom pro krční krčníku. Zdravotní statistika každoročně zaznamenává nárůst počtu pacientů s touto patologií. Nemoci jsou absolutně všechny kategorie související s věkem, ale nejčastěji je pozorován u žen ve věku dětí. Největší nebezpečí představuje absenci klinických symptomů v rané fázi vývoje nádoru, který komplikuje diagnózu.

O nemoci odhalila v počáteční fázi vývoje, s příslušným přístupem a adekvátní terapií, má příznivou prognózu.

Příčiny výskytu

Zvláštní důvody pro vývoj nádorů rakoviny nejsou stanoveny. Je však zjištěno, že faktory přispívající k rozvoji této patologie zahrnují následující:

  1. Brzy začátek sexuálního života. Sliznice je nakonec tvořena 22 let, což přispívá ke své zranitelnosti v dospívání.
  2. Infekční zánětlivé procesy reprodukčních těles, které prošly do chronické fáze.
  3. Pohlavní nemoci (Trichomoniaz, chlamydia, Gonorrhea, syfilis a další).
  4. Porucha sexuální život. Absence bariérových prostředků antikoncepce v době zvyšuje riziko infekce patogenní flóry.
  5. Infonity lidského papilloma virus (16 a 18. typu) - Hlavním důvodem vzniku rakoviny děložního čípku. Přítomnost infekce papilomavirů je stanovena ve většině případů pod cervikální neopladie.
  6. Vývoj erozí, polypů, papilomu, dysplazie v oblasti cervikálního a děložního krčního kanálu je stupeň předchozí rozvoj rakoviny.
  7. Genetická predispozice. Pokud někdo z příbuzných na ženské linii utrpěl rakovinovou chorobou reprodukční sféry, pak pacient automaticky spadne do rizikové skupiny.
  8. Poranění čípku v důsledku chirurgických manipulací (potraty, časté dodávky).
  9. Porušení hormonálního pozadí (vysoká úroveň estrogenů vyvolává vývoj rakoviny děložního hrdla). Takový fenomén je pozorován s dlouhodobým použitím hormonálních systematických antikoncepce.

Symptomatika onemocnění

Hlavními příznaky cervikálních nádorů jsou vyjádřeny ve formě:

  • tahání bolesti v oblasti pánve a bederní oddělení;
  • Vzhled vaginálních krvavých výbojů šarlatové barvy, vyvolaným sexuálním kontaktem (při rozpadu nádoru);
  • Ztráta tělesné hmotnosti na pozadí obecných známek intoxikace těla (nedostatek chuti k jídlu, nevolnost);
  • zvýšit tělesnou teplotu na subfebrisy indikátory;
  • neustálý pocit únavy, apatie;
  • rostoucí lymfatické uzliny v zóně třísla;
  • Poruchy močení, defecation (pozdní fázi);
  • Otok dolních končetin v důsledku vývoje nefronování (pozdní fázi).

Závažnost klinických projevů závisí na stupni onemocnění, individuální vlastnosti těla. Uvedené příznaky jsou v mnoha gynekologických onemocněních. Proto většina žen nemá podezření na přítomnost nebezpečné patologie.

Microenvazivní rakovinaPro každý typ nádoru se vyznačují specifické symptomy, různé léze měřítko a odlišnou rychlost šíření patologického procesu.

Vývoj rakovinového nádoru je vícestupňový proces, který má takovou sekvenci:

  1. Normální epitelová krční vrstva bez konstrukčních poruch.
  2. Přítomnost dysplazie (1, 2, 3 stupně). Každá etapa má charakteristické klinické projevy diagnostikované solposkopií.
  3. Neinvazivní rakovina. To znamená těžký stupeň dysplazie, která je diagnostikována se 100% důvěrou pomocí kolposkopu. Jsou postiženy pouze povrchové vrstvy epitelu.
  4. Microenvazivní rakovina (cervikální mikrokarcinom). Pro tuto fázi se růst nádoru charakterizuje hloubkou až 5-7 mm.
  5. Invazivní rakovina. Charakterizované lézí fastty vlákna, lymfyně přikývne kolem dělohy. Nádor klíčí pánevní dutinu, mačkání močového měchýře, konečníku, krevní cévy. V této fázi je pozorován nárůst počtu novotvarů v důsledku rychlé metastázy. Regionální lymfatické uzly se zvýšily.

Rakovina vločky karcelra je rozpoznána jako jedna z nejnebezpečnějších onkologických onemocnění.

Jedním z forem je karcinom kliku s plochým krčníkem. Specifika tohoto onemocnění se projevuje ve vlastnostech rakovinných buněk. Jejich charakteristická struktura a hustota umožňují vytvořit spálenou vrstvu v poli děložního čípku. Nedostatek léčby zhoršuje patologický proces. Buňky přestanou provádět své fyziologické funkce a jsou podrobeny maligní reinkarnaci.

Pro tuto formu, přítomnost keratinových "perel" ve formě anomálních plochých buněk velké velikosti, modifikované v průběhu procesu vývoje nádoru.

Vločka karcalete, která není poháněna rakovina děložního hrdla - druhá forma onemocnění. Vyznačuje se infiltračním klíčením epitelu v primární vrstvě dermis. Non-potopoucí buňky mají chybné místo a výraznější atypanity.

Podle stupně diferenciace buněk se rozlišují následující typy karcinomu:

  • vysoce diferencovaný;
  • mírně diferencované;
  • Nízký diferencovaný.

Nejpříznivější předpověď má vysoce diferencovaný tvar nádoru.

Diagnóza onemocnění

Erozivní procesyŽeny, které zanedbávají návštěvy gynekologa, nesmí podezření na přítomnost patologických změn ve tkáních a buňky jsou v této době mutovány zdravé části orgánu v zánětu krbu. Dřívější onemocnění bylo odhaleno, tím vyšší je šance na úspěšnou léčbu.

Rakovina plochých buněk cervikálů (RSM) se vyznačuje nedostatkem klinických symptomů v počáteční fázi onemocnění. Pouze důkladná diagnostika s využitím laboratorních a instrumentálních výzkumných metod, pravidelné návštěvy gynekologa pomohou detekovat patologický proces v čípku a zabránit distribuci procesu blízkými tkaninami.

Komplex diagnostických opatření zahrnuje následující postupy:

  1. Vyšetření na gynekologické židle pomocí zrcadel. Lékař kontroluje cervikální kanál a čípku.
  2. Mazor z pochvy pro mikrobiologický výzkum (na patogenní flóru) a cytologický výzkum (táta-test) pro atypické buňky. Materiál plot utratit v každém dny, s výjimkou dnů ovulace a menstruace. Rozluštění cytogramu provádí lékaře.
  3. Kolposkopie. Studium strukturálních změn v epitelu pod kolposkopem (binokulární mikroskop s osvětlením) umožňuje detekovat patologii na počátečním období. V procesu diagnózy, gynekolog aplikuje test jódu. Povrch rány malované jodem vám umožní odhalit zánět zánětu, jeho hranic.
  4. Biopsie podezřelé oblasti s histologickým vyšetřením materiálu. Umožňuje stanovit přesnou diagnózu a určit závažnost onemocnění.
  5. Ultrazvuk malých pánevních orgánů - podle svědectví - CT, MRI.
  6. Carizement děložního čípku pod intravenózní anestezii. V případech, kdy fragmenty tkanin pro analýzu.
  7. Obecná analýza krve. Určuje celkový stav těla, měřítko léze.
  8. Analýza na HPV.
  9. Krevní test do OnComarkers: SCC.

Konizace děložního čípkuNa pozadí nedostatku viditelných známek onemocnění se proces spuštěných buněk dochází do 12 let. Pokud neberete žádná opatření, patologie bude postupovat, transformace v karcinomu.

Léčba

Taktika léčby závisí na typu maligního vzdělávání, jeho umístění své lokalizace, léze měřítko. Je důležité je věk pacienta, obecný stav těla (imunita), individuální fyziologické znaky, anamnézy.

V raných fázích onemocnění, klasický léčebný systém zajišťuje následující postupy:

  • sjednocení (kuželovitá excize postižené části děložního čípku);
  • Elektrochirurgická smyčka excize (odstranění poškozené vrstvy epitelu);
  • Trachekelektomie (radikální odstranění děložního čípku, části vagina a lymfatických uzlin v pánvi).

Když je proces rakoviny v pozdější fázi s těžkými klinickými projevy, jsou taktika léčby radikálnější. Zahrnuje následující postupy:

  1. Hysterektomie poskytující úplné odstranění dělohy. Pokud jsou vaječníky zapojeny do patologického procesu, jsou také odstraněny (ovarctomie). V odložených případech všechny postižené orgány odstraní.
  2. Chemoterapie, ve které léky, které zničí rakovinné buňky, injikovány do těla infuzí. Tato metoda je ve většině případů v kombinaci s chirurgií pro zlepšení účinnosti v případě zapojení do onkologického procesu lymfatických uzlin a jiných orgánů.
  3. Radiační terapie poskytuje ozáření postižených oblastí, vystavení radiačnímu záření různých frekvencí (vzdálené gamma terapie), stejně jako intra-správné podávání radioaktivních mikrocontainerů, což umožňuje být zaměřeny na rakovinné buňky bez ovlivnění zdravých tkaninových sekcí. Vzdálená a cílená terapie se střídají s intervalem nepřesahujícím 55 dní.

Zadaná onkologie si zaslouží zvláštní pozornost během těhotenství. Často jsou krvavé výboje spojeny s dočasnými komplikacemi charakteristikou tohoto období. Při zodpovědnosti zjišťování, cytologické vyšetření smear. Léčba nádoru je přenesena do období po porodu. Pravidelné konzultace gynekologa v tomto případě - předpokladem.

Prevence

Preventivní opatření umožňují zabránit rakovině děložního čípku. Tyto zahrnují:

  • nedostatek náhodných sexuálních kontaktů;
  • Pravidelná preventivní návštěva gynekologa (i při absenci stížností);
  • použití bariérových prostředků ochrany;
  • Dodržování osobní hygieny;
  • Začátek sexuálního života s plnou fyziologickou splatností těla;
  • odmítnutí špatných návyků;
  • Posílení imunity;
  • racionální použití hormonálních antikoncepce;
  • selhání potratu;
  • Včasná léčba gynekologických onemocnění;
  • Žádný stres.

Navzdory skutečné hrozbě pro tuto chorobu, moderní metody léčby onkologických procesů s využitím nejnovějšího vybavení umožňují odstranit patologii v rané fázi vývoje. Čím dříve je nemoc diagnostikována, tím vyšší je šance na úspěch.