Co je nebezpečné primární syfilis: léčba a diagnóza

První etapa syfilis se vyvíjí po vstupu do těla bledého treponama. Onemocnění indikuje porážku kůže na místě infekce. Tato patologie se vyznačuje vývojem pevné Shanka na lidském těle, který v čase přechází do formy regionální lymfadenitidy nebo lymfangitidy.

Solid Shankre je vzdělávání převážně červený stín. Dosáhne velikosti 10-20 mm, ale případy jsou registrovány, když průměr erozi překročil 40 mm. Na genitáliích se vyskytují známky primárního syfilisu. Ženy Erozion je pozorována na malých a velkých sexuálních rtech, u mužů - na hlavě člena nebo extrémního masa. Méně často pevný chancre je vytvořen na vnitřních orgánech.

obecná informace

Dnes odborníci na vědomí, že nemoc se stala jinak než v minulých časech. Data tedy ukazují, že předtím, než se nemocná kůže objevila ne více než jedna Shankra, ale v tuto chvíli se jejich počet zvýšil. Kromě toho se pevné formace často začaly pohybovat ve formě vředů. Případy výskytu ohniska léze na sliznici a v řadě.

Přidělit následující klasifikaci:

  1. Jsou pozorovány primární seropozitivní syfilis - pozitivní sérologické reakce.
  2. Primární séronegativní syfilis - záporné sérologické reakce.
  3. Skrytá forma primárního syfilisu - onemocnění je známo absencí jakýchkoliv projevů, poskytuje jak pozitivní reakci a negativní. Ve většině případů je tento typ patologie pozorován u pacientů, kteří začali terapie v počáteční fázi, ale nedokončili ji.

Bez léčby se solid Shankr uzdraví za dva měsíce. Na jeho místě zůstane jizva. Současně však Syfilis jde do latentního tvaru, a v těle začínají aktivně násobit bledé treponamy. Pacientka je v těle slabost, bolest v kloubech, svalech a hlavě, teplota roste a zvýšení lymfatických uzlin.

Důvody

Sofilisa kauzativní agent - bledý treplema, nebo treponema pallidum z rodiny spirocaetaecae. Bledý treplema má některé funkce, které jsou důležité vzít v úvahu během diagnostiky:

  1. Není namalován.
  2. Má kadeře různých velikostí.
  3. Provádí ohýbání, vlnovité, progresivní nebo rotační pohyby.

Primární syfilisTreplema je schopen násobit v lidském těle na krátkou dobu. Za nepříznivých podmínek se vyskytuje transformace mikroorganismu. Všechny stanovené dvě formy. Kauzativní činidlo se může stát cysticem, které mají silné ochranné funkce, nebo přijímat L-forma rezistentní vůči antibiotikám. Druhá forma nemá antigenní vlastnosti, které komplikuje diagnózu onemocnění.

Příznivé podmínky pro existenci bledě treponamu jsou vysoká vlhkost a teploty 37 ° C. V externím prostředí při teplotách do 40 ° C zemře příčinné činidlo do 6 hodin a při teplotě 50 ° C - během několika minut.

V krvi treplema může žít jeden den. Z tohoto důvodu se doporučuje používat dárcovskou krev po pěti dnech.

Kauzativní činidlo může existovat po dlouhou dobu na mokrém povrchu, dokud není suchý, nebo pokud se nespadne nebo alkálie. Víno, kyselé výrobky, ocet, kvass a kyselé nápoje jsou lahodné pro mikroorganismus.

Infekce syfilisu probíhá kontaktem s nemocným osobou. Mezi přímé cesty infekce patří sexuální kontakty, k nepřímé - použití těch subjektů, které jsou kontaminovány. Riziková skupina zahrnuje lidi s poškozením kůže nebo sliznic.

Primární syfilis ve většině případů se vyskytuje mezi mužskými zástupci. Ženy častěji pozoruje sekundární nebo latentní formu, která se nacházejí během náhodného průzkumu.

Příznaky

Klinické příznaky léze muže bledého fluters se objevují za 20-30 dnů poté, co se dostane do těla a přetrvává do 6 týdnů. Inkubační doba trvá několik týdnů až šesti měsíců. Doba trvání načasování závisí na recepci léků. Je pozorováno, že při použití všech antibiotik je prodloužena inkubační doba. A naopak, zatímco současně infikované z různých zdrojů je toto období výrazně sníženo.

Jak bylo uvedeno výše, hlavní znak primárního syfilisu je tvorba pevné shanky v místě, kde proniká patogen. S výhodou, genitálie, ústa, oblast kolem řemesa, nicméně, v poslední době, vředy se začaly objevit na kůži břicha, kyčlí, prstů.

Primární syfilis

Solid Shankra vyvýšená hrany, které mu dává talířek. Povrch je oslavován v důsledku vzácných serózních těsnění. Dotýká se eroze způsobuje slabé bolestivé pocity.

Primární forma syfilisu může projít atypickými symptomy, což je dost vzácné.

Takové projevy onemocnění zahrnují indukční edém, Shankr-Amigdalit, Shankr Panarias:

  1. Indukční otok Většinou pozorován u mužů na šourku a extrémní maso a u žen - na velkých sexy rtech. Hustota edému je vysoká, takže lisy na zóně lézí nenechá opustit kůži.
  2. S chancre-amygdalitem Pacient se rozvíjí bezbolestné jednostranné těsnění a zvýšení mandlí, během kterých získává tmavě červený odstín. Rysy této formy primárního syfilisu je nedostatek zánětu a teploty.
  3. Shankr-Panaria Ve většině případů je tvořen u zdravotnických pracovníků, kteří léčí onemocnění sexuálního systému nebo orální oblasti. S touto formou primárního syfilisu je pacient zažíval těžké bolesti, na konci phalange prstů se objeví. Nedostatek zarudnutí na kůži a kompletní infiltrace umožňuje diagnostikovat Shankol-Panarium.

Dalším příznakem je regionální lymfadenitida (skleradenit), ve které se vyskytne velikost lymfatických uzlin: inguinální, cervikální, subpásmy nebo loket. SchlightSnit se vyskytuje jeden týden po vzniku pevné Shanka.

Lymfatické uzliny, které jsou blízké postižené oblasti, zvyšují se na velikost fazolí, získávají Denselylastický vzhled, neexistují žádné bolestivé pocity, kůže nemění barvu. Tento příznak trvá po dlouhou dobu a vážně léčí.

Regionální lymfadenitida je obtížná diagnostikovat, pokud je pevný shankR umístěn v oblasti děložního čípku nebo sliznice konečníku.

Syfilní lymfangitida se vyznačuje zánětem lymfatických cév a vezme typ zhutněného šňůru. Neexistuje žádná bolest.

V ústní oblasti začíná vývoj pevné Shanka s zarudnutí a utěsnění postiženého místa. Nejčastěji vředy vzniká v jazyce a mandlících. Již několik dní se Chancro zvyšuje na 2 cm. Plná formování vředů se vyskytuje po 1-2 týdnech po zahájení onemocnění: Shankre bere kulatý nebo oválný tvar s okraje talířů a nezpůsobuje bolestivé pocity.

Někdy na erozí je šedo bílá erupce. Shankre je zachován na rtech déle než v ústech, zároveň začíná odpovědět kvůli edému. Schlyydite vznikne během týdne po vzhledu prvních známek syfilisu: Existuje zvýšení velikosti brady, podložkových, cervikálních a okcipitálních lymfatických uzlin.

Zřídka primární syfilis probíhá bez příznaků. V lékařství se takový typ onemocnění nazývá "bead" syfilis.

Diagnostika

Primární syfilisVzhled erozí na kůži je vážným důvodem pro návštěvu lékaře. Diagnostikovat primární syfilis může lékaři, jako je venerolog, androlog, urolog, gynekolog, dermatolog, otolaryngolog, Proctolog, zubař.

V počáteční fázi specialista provádí průzkum solidní Shanka a rozpoznává informace o pacienta o nejnovějších sexuálních kontaktech, které by mohly přispět k příčinnému agentovi. Předpokládá se, že přítomnost charakteristické Shanka je dostatečná pro stanovení přesné diagnózy, ale je nutné provést laboratorní studii.

Doktor má analýzu hlenu přiděleného z Shanka, aby identifikoval přítomnost bledého treponama. Podrobnosti o bledě treponam je nutné provést biopsii lymfatického uzlu. V některých případech jsou zapotřebí opakované zkoušky, dokud nepřijde epithelizace. Méně pravděpodobné, že je potřeba histologického vyšetření postižené kůže.

Sérologické reakce (útes, RPR test, Ribt, RM) poskytují pozitivní výsledek pouze za 28 dní po vstupu do těla Pale Treponama. V počáteční fázi primárního syfilisu je obvyklé používat diagnostiku PCR.

Vlastnosti diagnózy primárního syfilisu jsou uvedeny v tabulce:

Fáze syfilisyRmRpga ÚTESPcr Ribt POKUDMikroskopie Damrhol
0-14 dnů nemoci---+---/+
Po 14 dnech nemoci+++++++

Někdy je nutné provést diferenciální diagnózu primárního syfilisu s jinými onemocněním:

  • Traumatická erozi genitálních orgánů;
  • nedodržení osobních hygienických pacientů, což vede k onemocněním vnějších a vnitřních genitálních orgánů;
  • gangrene balanopostitida;
  • Měkký shankr, zbavený genitálií, přítomnost houby, streptokoky, stafylokoky, doprovázené česnekem ecctim;
  • Vřed provokovaná trichomonacea nebo gonococci;
  • Akutní vřed na sexních rtech v panech;
  • Maligní neoplasms.

Léčba

Léčebný primární syfilis přijímaný pomocí penicilinových přípravků, protože bledý treponema nemá významnou ochranu proti tomuto antibiotikum. Pacient vyžaduje pravidelné podávání ve vodě rozpustného penicilinu, nováčku soli benzylpenicilinu dvakrát denně nebo kombinovaných přípravků benzylпenicilinu.

Při léčbě ve stacionárních podmínkách je sodná sůl penicilinu předepsána z důvodu jeho schopnosti rychle odvozené od těla a zajistit účinný dopad antibiotik. Dávkování a terapeutická doba jsou určena pro každého pacienta individuálně. Používají se přípravy domácí i zahraniční produkce.

Pro úspěšnou léčbu je nutné provést sexuální partnerský průzkum. Terapie se zobrazí při odhalení bledě treponama. Partner se doporučuje být pod dohledem lékaře po dobu tří měsíců.

V případě, že pacient má alergickou reakci na přípravky s obsahem penicilinu, doxycyklin nebo tetracyklin se používá pro léčbu. Někteří odborníci se dohodli, že pozitivní výsledky poskytují terapii používáním ceftriaxonu: úspěch je dosaženo jak při léčbě primárního a sekundárního syfilisu. Tato metoda není dostatečně studována, takže zřídka aplikovaná v praxi.

Po průběhu antibiotik, pacienti se séronegativní formou primárního syfilisu po dobu alespoň jednoho roku zůstávají pod dohledem zúčastněného lékaře. Pacienti se séropozitivním formulářem by měli být pozorováni u dávkovosti po dobu asi tří let.

Kontrola nad obnovením těla se provádí pomocí testu RPR. Pokud během roku se stav pacienta nezlepší, lékař předepisuje opakovanou terapii. Plné vyléčení je zmizením erozí na těle, normalizaci lymfatických uzlin a sergativace po dobu jednoho roku po dokončení terapie.

Světová zdravotnická organizace dnes doporučuje zahájit léčbu bez průzkumu laboratorního průzkumu.

Primární syfilis je přístupná léčbou, pokud konzultujete lékaře v počáteční fázi a dodržujte všechny své pokyny. Po absolvování kurzu je nutné zkoušku opakovat. Nejdůležitější je studium komplexem sérologických reakcí.

Komplikace

Při absenci adekvátní a včasné léčby vede primární syfilis k komplikacím. Ve většině případů se muži vyvíjejí sekundární bakteriální nebo trichomonační infekci, doprovázenou palanitidou nebo balanopostitidou, což vede k zúžení extrémního masa a tvorby fimóze (patologie, ve které je kompenzace extrémního masa obtížné odstranit člena hlava).

Zánět hlavy dochází v důsledku pronikání hnisavé nebo jiné podmíněně škodlivé flóry, nedodržování čistoty, poranění a slabé imunity. U pacienta s pacientem snižuje pokožku na postiženou oblast, objevují se nová erozí, tkanina bobtnatky, dotýká pevné chankry způsobuje bolesti, hnisavé nebo krevní selekce jsou pozorovány.

V primárním syfilisu, ženy často tvořily vředu na venkovní genitální orgány, a to je obvyklé přisuzovat komplikacemi. Vřed v samostatném použití vnějších léčivech, nedodržování hygieny, exacerbace chronických onemocnění.

Případy jsou registrovány, když je eroze tvořena v korunových barvech, což je výrazně obtížné proces zkoumání mužů. Pokud se současně pacient snaží samostatně otevřít hlavu, nastane vývoj parafimose.

Méně často u pacientů se rozvíjí gangrenu, jejichž příčina je infekce fuzospyrilu. Příznak komplikací vyčnívá černé razítko pokrývající povrch pevného chancre. Pokud se značky gangrenizace rozšířila za hranice erozi, znamená to, že tvorba faganismu charakterizovaného nekrózou zdravých tkání a krvácení.

Hlavně primární syfilis je nebezpečný přechodem do druhé etapy, takže je důležité navštívit lékaře o pomoc, když se erozi objeví na kůži.