Co když jsou vaječníky zvýšeny? Příčiny vyvolávající vzhled této patologie

Mezi gynekologickými chorobami patologické změny v vaječnících zabírají vedoucí pozici. Pokud jsou vaječníky zvýšeny - důvody mohou být nejrůznější: od přirozených fyziologických změn v době ovulace nebo v publikačním období k impozantním onemocněním, nejenže porušují reprodukční funkci těla, ale také reprezentující skutečnou hrozbu pro život.

Včasná diagnostika pomocí laboratorních a instrumentálních vyšetřovacích metod umožňuje určit přítomnost patologických změn v vaječnících v rané fázi. Cílem komplexu diagnostických opatření je určen k identifikaci příčiny patologických změn a další taktiku léčby.

Příčiny rostoucího vaječníků

cystyPři návštěvě gynekologa může být žena zjištěna zvýšení vaječníků. V některých případech lze tento fenomén zobrazen jako možnost. Fyziologické změny jsou pozorovány během období ovulace, v pubertálním období (vzhled folikulárního cystu), jakož i během období premopause (aktivní hormonální restrukturalizace těla).

Doba ovulace mírně zvyšuje velikost vaječníku. Pokud zvýšení nepřesahuje 3 cm a přechází s nástupem dalšího menstruačního cyklu, tento jev ve většině případů nevyžaduje specifickou léčbu. Tato funkce je charakteristická pro období puberty. Folikulární cysty vytvořené v folikulech s klastrem tekutiny jsou vyřešeny nezávisle (v případě benigního vzdělávání).

Mladé dívky nemusí ani podezření na přítomnost této patologie v nepřítomnosti charakteristických symptomů: bolest v oblasti pánve, bederní oddělení, anus, zpoždění močení, porušení obecného stavu. Nicméně, to není možné tuto skutečnost opustit. Folikulární cysty jsou schopny se obtěžovat. V takových případech jsou příznaky vyslovovány: existuje bolest silné intenzity, až ke ztrátě vědomí, existuje zpoždění v močení a defecation, existují jevy obecné intoxikace těla.

Folikulární cysty nalezené v adolescenci jsou pozorovány do 3 měsíců. Obvykle je toto období dostačující k obnovení funkce vaječníků. Jemný režim dne před měsíční a v menstruačním období, který zahrnuje omezení fyzikální a emocionální zátěže, symptomatická terapie s prostředky homeopatie a tradiční medicíny vám umožní odstranit možné komplikace.

Hormonální změny pozorované před měsíčně, v premenofázii přispívají ke zvýšení velikosti vaječníků (fyziologická funkce). Pokud nejsou žádné nepříjemné příznaky, a to není doprovázeno současným onemocněním, tato skutečnost je ponechána pod dohledem gynekologa. Pravidelné preventivní kontroly přispívají k identifikaci změn, které se objevily (vaječníky se mohou kdykoliv zvýšit).

Výfukové vaječníky během těhotenství a kojení, důvody - hormonální nerovnováha. Snížení hladiny hormonu prolaktinu (aktivně vyráběná v období laktace) přispívá k restaurování přírodního hormonálního pozadí.

Výše uvedené příznaky jsou dočasné, nejsou považovány za nebezpečné pro tělo ženy.

Stresový faktorKromě přírodních fyziologických změn může zvýšení vaječníků pozorovat s různými patologickými procesy v těle.

Mezi ně patří následující stavy:

  • Infekční a zánětlivé změny v vaječnících;
  • Procesy adheze v oblasti malé pánve;
  • cysty (ráj, mřížkový, dermoid, endometrioid);
  • Benigní a maligní vzdělání;
  • mimoděložní těhotenství.

Klinické projevy patologie

Mezi hlavními příznaky se zvyšující vaječníky přidělují následující:

  1. Bolest různých intenzity zesílení před měsícem. Vznik silné bolesti řezání v oblasti vaječníků je důvodem pro okamžitou výzvu k lékařské péči. Taková stav je pozorován s ektopickým těhotenstvím, cystem přestávkou. Představuje skutečné nebezpečí pro život. V některých případech (za určitých nemocí) není syndrom proti bolesti.
  2. Vizuální zvýšení břišní dutiny. Vyskytuje se, když se v velkém vaječi objeví cyst nebo nádor. Ovariální se zvyšuje, ale obsah neoplazmů. Někdy je před měsícem pozorováno dočasný nárůst.
  3. Vznik nepřirozeného vaginálního výboje. Změna jejich barvy, zápachu, konzistence označuje připevnění patogenní flóry. Rozvoj zánětlivého procesu přispívá k tomu, že se vaječník zvýší v důsledku otoku. S oboustranným poškozením jsou klinické příznaky vyjádřeny více.
  4. Změna tělesné teploty. Subfebrilní teplota doprovází pomalý zánětlivý proces. Vysoká teplota (nad 39 stupňů) označuje vážnou patologii a vyžaduje okamžitou hospitalizaci ve stacionárním oddělení.

Vzhled nepříjemných příznaků označuje potřebu konzultovat gynekologa.

Včasné identifikované onemocnění zvyšuje šance na úspěšnou léčbu. Proč by se vaječníky mohly zvýšit, a co dělat v každém konkrétním případě, určuje lékař na základě těchto výsledků analýz získaných během laboratorních a instrumentálních metod vyšetření.

Ultrazvukové vyšetření malých pánevních orgánůKomplex diagnostických opatření zahrnuje následující postupy:

  1. Obecná analýza krve. Získaná data obsahuje cenné informace pro lékaře, což umožňuje posoudit celkový stav těla a identifikovat příznaky zánětlivého procesu.
  2. Krevní test pro hormony (testosteron, luteinizace, kortizol, tyroxin, stimulace folikulu, progesteron).
  3. Mazzka pro cytologii (táta-test). Cytologické vyšetření materiálu umožňuje určit patologické procesy na povrchu čípku a identifikovat impozantní choroby.
  4. PCR a další metody pro detekci STI.
  5. Hysterosalpytoskopie je metoda rentgenového vyšetření malých pánevních orgánů, aby se určilo v orgánech reprodukčního systému adhezí, přítomnosti benigních a maligních neoplazmů, vrozených anomálií.
  6. Ultrazvukové vyšetření orgánů malé pánve umožňuje identifikovat strukturální poruchy v vaječnících.

Taktika léčby

Výsledky analýz určují další taktiku léčby. Zahrnuje aplikaci následujících metod:

  • Konzervativní léčba léčivými přípravky;
  • Chirurgická léčebná metoda;
  • Symptomatická léčba pomocí lidového léku.

Konzervativní léčba zahrnuje takové léky:
Imunomodulační produkty

  1. Antibakteriální přípravky systémové účinky jsou uvedeny v přítomnosti infekčních zánětlivých procesů v vaječnících. Účinnost antibakteriální terapie závisí na volbě požadovaného léčiva. Ve většině případů, cefalosporinů, makrolidů, využití fluorochinolones. Lokálně používat vaginální čípky nebo svíčky Heikonon, Microinks, Terezhin.
  2. Steroidní protizánětlivé léky se používají ke snížení zaostření zánětu, zmírnění syndromu bolesti. DICLOFENAC ukázaný, Voltaren, pohyb.
  3. Analgetika pro odstranění syndromu bolesti. Volba může být zastavena na takových přípravcích jako analin, Nurofen, Ketanov a další.
  4. Cytostatické léky jsou uvedeny v přítomnosti maligních útvarů v vaječnících, aby se zabránilo rychlému rozdělení rakovinných buněk. Používají se pod přísnou kontrolou zúčastněného lékaře v nemocnici.
  5. Hormonální léky se používají ke stabilizaci hormonálního pozadí u žen, kdy se vaječníky zvyšují (zejména s bilaterální porážkou). Jaký lék užívá, řeší navštěvujícího lékaře na základě údajů anamnézy.
  6. Homeopatické prostředky se používají k usnadnění nepříjemných příznaků: bolest, svědění, emocionální nestabilita (Vuribol).
  7. Vitamín a minerální komplexy a biologicky aktivní přísady zahrnují denní dietu. Vyvážená výživa hraje důležitou roli při léčbě této patologie.
  8. Imunomodulační produkty syntetického a rostlinného původu akumulovat vnitřní karoserii (imunal, Viferon, Kagole).

Chirurgický způsob léčby je znázorněno, když jsou detekovány cysty, nádory, adheze. Účinná léčba je považována za laparoskopii. Tento moderní typ chirurgie umožňuje odstranit novou formaci přes malé otvory (až 1,5 cm). Laparoskopie působí jako alternativa k tradiční otevřené chirurgii.

Chirurgický zákrok je nezbytný v nouzových případech: když se cysto přestávka nebo podezření z ektopického těhotenství. Podobné jevy ohrožují peritonitidu, krvácení a představují skutečnou hrozbu pro život.

Fondy tradiční medicíny u žen používají symptomatické. Nemohou nahradit tradiční léčebný režim. Fytockompozity léčivých bylin ve formě dekoracích, infuze pro použití uvnitř a potopení, vaginální fytamfones mají přirozené antibakteriální, protizánětlivé, sedativní vlastnosti. Tyto rostliny zahrnují heřmánku, měsíčku, sv. John`s Weatt, Borovoy make-up, červený štětec, nather, zlatý nás, Labasnik a další. Použití léčivých rostlin před měsíčním s profylaktickým cílem přispívá k měkkému eliminaci nepohodlých jevů. Jakékoli rozhodnutí musí být koordinováno s účastnickým lékařem.

Pravidelné preventivní kontroly, včasné konzultace s úzkými profilovými specialisty, léčba systémových onemocnění zvyšují šance na úspěšné odstranění této patologie. Rozhodující roli hrají kompetentní přístup a adekvátní terapie.