Romský index v gynekologii, která ukazuje?

Včasná diagnostika onkologických onemocnění reprodukčního systému žen je nesmírně důležitá. Ovariální nádory zaujímají první úmrtnost z maligních nádorů ženské sexuální sféry v důsledku dlouhého období asymptomatického vývoje. V 70% případů je nádor detekován ve třetím a čtvrtém stupni. V této fázi je účinnost léku menší než 25%. V případě detekce nádoru v první fázi jsou šance 80-90%.

Primární diagnostika zahrnuje krevní test na Oncomarkers. To vám umožní určit kvalitu neoplazmatu: benigní, hranice (nízká míra malignity), maligní. Krev je zkoumána jak na samostatném oncomarker, tak na jejich kombinacích. Jedním z komplexních ukazatelů je romský index.

Co je zapotřebí OnComarkers pro výpočet

Marker rakoviny vaječníků je protein SA125OnComarkers jsou látky proteinového původu, který produkuje nádor nebo normální tkáně, reagují na výskyt maligních buněk v nich. Obsažené v moči a / nebo krvi onkologických pacientů. Detekce oncomarckers vám umožní všimnout nádoru v počáteční fázi, postupujte podle odezvy onemocnění pro léčbu, v případě potřeby upravit terapii.

Marker rakoviny vaječníků je protein CA 125. Normálně přítomen ve zdravé oční tkaniny, endometriální, žaludku, střeva, slinivky břišní, ledviny, bronchi. Ve vzácných případech může být přítomna v krevní plazmě v prvním trimestru těhotenství, v mateřském mléku. V 80% pacientů se jeho zvýšení (za 5 nebo vícekrát) ukazuje vývoj epiteliálního rakoviny vaječníků.

Vysoká čísla Tato značka poskytuje 8-10 měsíců před diagnózou. To odpovídá 3-4 stupni, kdy se metastázy aktivně pohybují do jiných orgánů a je obtížné léčit. V rané fázi je zvýšení určeno nejvýše 50% pacientů.

CA 125 nemá žádnou přísnou specifičnost, to znamená, že může růst během menstruace ve vzácných případech během těhotenství. Různé neuhrochim onemocnění, zánětlivé procesy v apendentech mohou vyvolat zvýšená čísla.

Falešně pozitivní výsledek testu může způsobit:

  • Zlomky plic;
  • gynekologické infekce;
  • pučné apendicitidy;
  • Rakovinné orgány gastrointestinálního traktu;
  • cysty v vaječnících;
  • Endometrióza.

Pro provádění správné diagnostiky v počáteční fázi možného vývoje nádoru je vyžadováno další řešení.

Marker rakoviny vaječníků je protein SA125

Studie ukazatelů různých oncomarcresses odhalily, že pro včasnou diagnózu, nejspolehlivějším výsledkem ukazuje protein He4. Tento sérový kyselý glykoprotein je normální v epitelu vajec, respiračních orgánů, phallopyan trubek, endometrie. Současně se jeho úroveň mnohokrát zvyšuje maligní formace: epiteliální rakovina vaječníků, endometriální, méně často s rakovinou prsu, plic.

Hodnota HE4 je, že jeho ukazatele jsou zvýšeny 3 roky před formulací onkologické diagnostiky.

Je třeba mít na paměti, že existují případy, kdy nádor téměř nevytváří buňky. Test pak dává falešný negativní výsledek. Inverzní situace, tj. Zvýšení parametrů v neexistenci onkologie, se vyskytuje během fibrózy, zánět urogenitálního systému, selhání ledvin, ovariální cystu, momy vzoru. V takových případech mluví o falešně pozitivním výsledku.

He4 má vysoký stupeň citlivosti a specificity v raných fázích, cca 125 - v pozdějších. V kombinaci dávají maximální citlivost na detekci rakoviny na stupních 1-2 a jeho možné recidivy.

Romský index

Pro identifikaci patologických změn v vaječnících v období menopauzy, byl vyvinut matematický algoritmus, který se vypočítá na základě výsledků testů na testech CA 125 a HE4 - tzv romský index.

Roma - z Anglie. Nebezpečí algoritmu zhoubného vaječníků - algoritmus zhoubný ovariální malignizace. Maligizace - akvizice buněk organismu maligních vlastností. Hormonální selhání v menopaickém období může nepříznivý vliv na stávající gynekologické onemocnění, zahájit znovuzrození benigních neoplazmů v maligní formě.

Romský indexRomský index - speciální krevní test na Oncomarkers, se kterým můžete vypočítat, jak pravděpodobně vzhled rakoviny vaječníku epiteliální geneze. Výsledky testu jsou ukázány, na které skupina pacient patří: má vysoké nebo nízké riziko maligního nádoru. Kromě toho, při posuzování rizika, menopauzální postavení ženy. V Premenopauza se používají Hodnoty indexu Roma1, postmenopausal - Roma2.

V gynekologii, zadaný test snižuje počet operačních diagnostických postupů (biopsie, laparoskopie), pokud referenční parametry nepřekračují rámec normy.

Analýza a hodnota

Přiřazení analýzy je ukázáno ve stanovení vzdělávání žen v malé pánvi, pro které je nutné posoudit riziko rakoviny epiteliálního vaječníků. Pacient dává krev ze žil.

Neexistují žádné povinné požadavky na přípravu, je vhodné dodržovat obecná pravidla:

  • Darujte minimálně 4 hodiny po jídle, optimálně - na prázdný žaludek;
  • Pokud je přípustné, pak 3 dny před analýzou přestat užívat léky;
  • V den analýzy nepijete alkohol, nekuřte.

Po analýze vypočítat vzorec a určit ukazatele Romů:

  • Hodnoty indexu pro pacienty v Premopauzu:
  • Více než 7,4% - vysoké riziko;
  • Méně než 7,4% - nízké riziko.
  • Hodnoty indexu pro postmenopauzální pacienty:
  • Více než 25,3% - vysoké riziko;
  • Méně 25,3% - nízké riziko.
  • Je třeba mít na paměti, že některé laboratoře vezmou druhý rozsah hodnot. Takže norma bude považována za údaje o 11,4% a 29,9%, resp.

    Výpočtový algoritmus je pro osoby starší 18 let. Zkouška není předepsána ženám s koncentrací revmatoidního faktoru 250 me / ml a oncoboly, které procházejí průběh chemoterapie nebo předali dříve.

    Výsledky výzkumné specialisty interpretuje pouze v komplexu s jinými typy klinického vyšetření.

    Význam testu pro zdraví

    Mezi onemocnění vaječníků je rakovina epitelu asi 90% všech případů nemoci. Na samém počátku se nemoc vyvíjí bez klinických příznaků. Proto pravidelné, 1-2 krát ročně, kontroly gynekologa. V případě podezřelých změn v rámci vaječníků lékař odešle na analýzu, aby zachytil onemocnění v počáteční fázi. Léčba začala účinněji v prvním stupni a má příznivou prognózu pro zotavení.

    Pokud je žena ukázána operace na tělech malé pánve, pak při přípravě, menopauzální status bere v úvahu, fyzikální vyšetření, transvaginální ultrasonografie, zjistit, zda rakovina prsu nebo vaječníky byla v blízkých příbuzných. Test Roma se používá jako doplněk ke standardnímu předoperačnímu posouzení pravděpodobné malignity, kdy obvyklá příprava na operaci neodhalil patologii.

    Diagnóza je vyrobena lékařem nejen na základě výsledků získaného indexu Romů, ale na základě:

  • analýza gynekologické anamnézy;
  • odhady menstruační funkce;
  • společný klinický obraz;
  • Analýza výsledků komplexu průzkumů (ultrazvuk, biopsie a další).

Rakovina není věta, lék je možný v pozdějších fázích. Nicméně čas v rakovině je významným faktorem. Studie screeningu ukazují vysokou rozpoznávací účinnost a dynamiku patologie. Úkolem lékaře a pacienta je co nejvíce z šance na zotavení.