Jak léčit leukoplaki cervix

Jedním z nejčastějších patologických procesů v gynekologii je leukoplakie děložního čípku, vyznačující se ohniskovou změnou buněk vícevrstvého epitelu pokrývajícího orgánu venku. Epitel zesílky a vystaveno orogu. Vizuálně to vypadá jako vzhled na čípku vousových skvrn (plaky). Následující znovuzrození zaostření není vyloučen v maligním nádoru. Nebezpečí leukoplakie je v nepřítomnosti klinických projevů onemocnění, která určuje pozdní diagnózu a ovlivňuje další taktiku léčby.

Leukoplakie kód pro ICD-10 - N88.0

Příčiny příchodu leukoplakie

Mezi hlavní důvody vzhledu patologického procesu se rozlišují následující okolnosti:

  • chronické zánětlivé procesy ve vagíně, cervikální kanál;
  • Indiskriminate sexuální život (častá změna sexuálních partnerů a StIS);
  • Časný sexuální život (pokud neexistuje fyziologická zralost epitelu, obložení krčního kanálu děložního čípku);
  • Hormonální nerovnováha v pubertálním a menopauzálním období;
  • poranění děložního čípku v chirurgických manipulacích (potrat, škrábání, přetížení);
  • mezery v důsledku obecných činností;
  • Onemocnění virových, virových infekcí (virus lidského papilomu);
  • nedostatek plné hygieny;
  • Zdravý faktor (predispozice k rakovinným onemocněním reprodukčního systému).

lidsky papillomavirus

Formy onemocnění

Leukoplakie krk dělohy každá žena se vyvíjí různými způsoby. U některých pacientů je proces dlouhý, pomalý, v jiných, naopak se rozvíjí rychlé tempo, znovuzrozené do nádoru rakoviny. Tato okolnost závisí na následujících faktorech:

  • stáří;
  • úroveň obecné a místní imunity;
  • přítomnost systémových onemocnění;
  • příčiny vzniku strukturálních poruch;
  • Formy a fáze onemocnění.

Jsou izolovány tři formy leukoplakie:

  • byt (jednoduchý);
  • bradavice (verup);
  • erozivní.

Ve většině případů se Leukoplakia vyvíjí s chronickým zánětlivým procesem na malém úseku děložního čípku. Buňky přestanou provádět své funkce a deformovat. Ovládání (keratóza) omezených sekcí. Whiskened zaoblené skvrny vypadají jako film. Ale není možné jej odstranit obvyklým způsobem. Tyto příznaky jsou charakteristické pro plochou formu leukoplakie.

Pokud není výchozí fázi diagnostikována a proces postupuje, struktura neoplazmy je kondenzována. Vykouzené oblasti jsou zvýšeny nad povrchem sliznice při vrstvení na sebe. Externě zánětlivá ohniska připomínají bradavice. Proto se druhá forma nemoci nazývá WARTHOGY (SCALY).

Nejnebezpečnější zvážit třetí formu onemocnění - erozivní. Vyznačuje se závažnými klinickými příznaky malých trhlin a erozí, jejíž dno je pokryté bílým květem. Exponované oblasti jsou nejvíce traumatické a náchylné k atypům.

Příznaky onemocnění

Leukoplakia Cervix je charakterizován nedostatkem stížností od pacienta. Pouze s erozivní formou onemocnění může žena narušit bolest a malé krvavé výboje během a po sexuální blízkosti. Někdy se menstruační cyklus mění s touto patologií, reprodukční funkce je narušena.

Následující jevy by měly být alarmovým signálem:

  • progrese patologie (zapojení do zánětlivého procesu nových tkanin);
  • přechod onemocnění z jedné formy do druhé (papilární, bradavice);
  • bolest kreslení přírody v oblasti pánve;
  • bolest a nepříjemné pocity během pohlavního styku;
  • vzhled hnisavých nebo sukulentních výbojů během menstruačního cyklu;
  • Pocit suchosti a pálení v pochvě.

Uvedené příznaky mohou být chybí v celku nebo zčásti. Nicméně, to není důvod pro odmítnutí léčby. V počáteční fázi onemocnění jsou klinické projevy minimální. A odhalit je bez speciálních diagnostických metod.

Diagnóza patologie

Atypické buňkyStejně jako většina onemocnění děložního čípku, leukoplakia je charakterizována téměř úplnou absencí klinických projevů. Ženy nemohou podezření na přítomnost patologie, pokud zanedbávají pravidelnou návštěvu gynekologa.

V některých případech je vizuálně diagnostická onemocnění obtížná, zejména v rané fázi vývoje. Leukoplakia zpravidla předchází jiné strukturální změny epitelu: eroze, dysplazie, různé neoplazmy v cervikálním kanálu. Pouze integrovaný vyšetření těla nám umožní vyhodnotit skutečný obraz toho, co se děje.

Komplex diagnostických opatření zahrnuje následující postupy:
cervikální děložník

  1. Vizuální kontrola děložního čípku v gynekologickém vyšetření. Pokud lékař všiml jakékoli strukturální poruchy epitelu, je to důvod pro provádění podrobnější diagnózy s využitím laboratorních a instrumentálních výzkumných metod.
  2. Pošta ve formě plotu vypouštění z vagíny a cervikálního kanálu pro mikroskopický výzkum. Tento postup umožňuje definovat mikrobiální krajinu pochvy a typ infekce patogen.
  3. Zkouška na Stis. Zvláštní pozornost je věnována identifikaci lidského papilloma viru (16, 18 typů) v důsledku jeho onkogenní aktivity. Také vyšetření na Chlamydia, mykoplasma, močoviny. Výsledkem analýzy ovlivňuje další taktiku léčby.
  4. Masha pro onkocytologii identifikovat patologické změny na slizniční membráně.
  5. Kontrola postiženého děložního čípku s koloposkopem (jednoduchá a prodloužená koloskopie). Je-li podezření na krční keratózu, lékař má test jódu (Schiller vzorek). Při barvení krku s roztokem Lugolu, hranice patologického neoplazmy jasně viditelné. Z postižené oblasti lékař činí plot fragmentu tkaniny (z okrajové zóny mezi deformovanou a zdravou hadříkem) a pošle ho pro další histologický výzkum.
  6. Biopsie podezřelého prostoru a histologického vyšetření.

Kolposkopické známky cervikální patologie:

  • Tenké a husté leukoplakie;
  • Mozaika (nabídka a hrubá);
  • stupeň (jemný a hrubý);
  • jodegativní zóny z bodových plaků až po rozsáhlé pozemky;
  • Coilocytóza (výskyt buněk specifického typu - znamení HPV).

Histologické znamení leukoplakie:

  • hyperkeratóza (oroging);
  • Paraararatóza;
  • acanthóza (zahušťování sliznic);
  • Známky atypics.

Dysplazie děložního čípku teče v typu diskretózy (leukoplakie). Leucoplakia s atypií je obvyklé, aby se vztahovalo k precanceru.

Ultrazvukový výzkum

Další diagnostické metody:

  1. Obecný krevní test umožňuje odhadnout celkový stav těla, přítomnost zánětlivého procesu.
  2. Imunogram se provádí za účelem stanovení hormonálního pozadí.
  3. Hormonální profil. Nerovnováha hormonu často vyvolává vývoj této patologie.
  4. Použití instrumentálních diagnostických metod ve formě ultrazvukového výzkumu, MRI malé pánve.

Jakékoli strukturální porušení v tkáních vagíny, čípku a cervikální kanál vyžaduje důkladnou studii. Včasná diagnóza umožňuje zabránit vývoji onemocnění v počáteční fázi.

Taktika léčby

Leukoplakia Cervix poskytuje protizánětlivé, antivirové, antibakteriální a provozní léčbu. Chirurgický zákrok je nejefektivnějším způsobem, jak se zbavit leukoplakie. 

Domácí gynekologové praktikují několik způsobů, jak minimálně invazivní zničení Leukoplakia oci:

  1. Laserové odstranění. Tento postup je rozpoznán jako nejúčinnější způsob léčby onemocnění s minimálními vedlejšími účinky. Laserový paprsek aktivně ovlivňuje pouze postižené oblasti bez ovlivnění zdravého hadříku. Proces je naprosto bezbolestný a trvá jen několik minut. Jediné mínus je vysoké náklady na postup. Ne všechny instituce jsou připraveny poskytnout tuto službu pacientům.
  2. Kryodestrukce poskytuje dopad na modifikovanou plochu nízkoteplotního dusíku. Účinnost tohoto typu terapie je 60-95%. Jeho výhodou je považována za nepřítomnost přímého kontaktu s povrchem rány, nekrvácnosti, asepticitou. Doba trvání postupu v průměru je 5-10 minut. Nevýhody zahrnují nemožnost pronikání do hlubokých vrstev epitelu, což přispívá k recidivě, stejně jako hojné sací výboje do 1-2 týdnů po postupu
  3. Chemická koagulace s přípravkem Solovina. Tento typ terapie je rozpoznán jako nejméně traumatický. Účinky solidinu řeší na postižené oblasti se provádějí během koloskopie. Postup se vyznačuje nízkými náklady, ale není 100% zárukou úlevy z patologie. Vztahy jsou možné.
  4. Rádiová vlna Conizice pomocí surgitronového aparátu je vykázána jako nejefektivnější způsob, jak eliminovat patologii. Leží v kuželovité excize postižené oblasti. Koagulace zabraňuje krvácení. Postup je poněkud bolestivý a vyžaduje použití lokální anestezie. Účinnost manipulace je více než 95%.
  5. Diathermokoagulace ve formě vlivu na zaměření zánětu elektrického proudu vysokého napětí. Proces regenerace epitelu dochází do 1-2 týdnů. Během manipulace je nutná určitá dovednost, protože lékař působí intuitivně, aniž by viděl zónu porážky. Řezání se provádí v lokální anestezii po dobu 20-30 minut. Tento typ léčby byl často používán v předchozích letech.
  6. Looped elektrický rakovina - nejoblíbenější metoda léčení konstrukčních poruch krku. Leukoplakie děložního čípku se odstraní kuželovitým excizí modifikovaného povrchu s elektrodou ve formě smyčky. To vám umožní vzít fragment tkaniny pro další histologický výzkum atypických buněk. Tato technika je v rozporu s minimálním negativním dopadem na tkaninu.

Jak léčit Leukoplakiy Cervix, lékař rozhoduje v individuálním pořadí, když studoval historii anamnézy. Botime ženy ukazující léčbu nejmenším dopadem na cervikální oblast, aby se zabránilo jeho zkrácení a zjizvení. Selhání cervikálního kanálu ohrožuje předčasné porod.

Podobné doporučení platí pro těhotné ženy. Ve většině případů, gynekologové nedoporučují léčbu až do data dodání a období po porodu. Někdy se však používá laserová léčba jako méně traumatický způsob, jak eliminovat patologický proces.

Pokud není očekávaný účinek dosažen, nemoci pokračuje, lékař může předepsat autoritu.

Leukoplakia Cervix, kromě chirurgie, zajišťuje následnou konzervativní léčbu. Ve většině případů je předepsána antivirová terapie (při infikování viru lidského papilomu). Antibakteriální terapie je znázorněna v výrazném zánětlivém procesu před provedením manipulací a po. Údaje z bakteriologického výzkumu obsahují důležité informace o formě patogenu infekce a jeho odolnosti. Ostatní léky jsou předepsány svědectvím.

Období obnovy

Loop Elektrický rakovinaS jakýmkoliv provozním zásahem je riziko komplikací. Pokud je Leukoplakia Cervix diagnostikován v rané fázi vývoje, pravděpodobnost komplikací je minimální. Zahájená fáze nemoci vyžaduje nejen kompetentní přístup k odstranění patologického procesu, ale také dlouhou dobu zotavení. Výsledek léčby závisí na stavu děložního čípku, stupnici léze, znaky provozu operace.

Hlavní typy komplikací zahrnují následující:

  • krvácející;
  • Easson a Cervikální nedostatečnost;
  • zjizvení cervikálního kanálu, jeho zkrácení;
  • infekce patogenní flóry;
  • porušení reprodukční funkce;
  • Progrese onemocnění až do rakoviny děložního čípku.

Shoda s řadou doporučení během období obnovy bude zabránit rozvoji pravděpodobných komplikací.

Doporučení pro prevenci komplikací:

  • Plná hygiena genitálií;
  • nedostatek náhodných sexuálních dluhopisů;
  • Snížení sexuální aktivity v prvních měsících po operaci;
  • Zpracování současných onemocnění genitourinárního sektoru;
  • Skříňský režim dne a výživy;
  • obnovení imunity použitím imunomodulačních činidel a vitamínových komplexů;
  • nedostatek stresu;
  • použití prádla z přírodních tkanin, omezující použití denních těsnění na syntetickém základě;
  • Pravidelná kontrola gynekologa, dodržování všech doporučení lékaře.

Leukoplakia, stejně jako jakékoli cervikální onemocnění, je skutečnou hrozbou nejen pro reprodukční funkci, ale i pro život pacienta. Proto gynekologové důrazně doporučují všechny ženy s pozadím onemocnění děložního čípku a cervikálního kanálu pro podstoupení celého rozsahu průzkumů. Včasná diagnostika a příslušný přístup zabrání rozvoji rakoviny.