Estrogenový typ stěrka v menopauze: důvody, léčba

Určení Climaxu znamená více transformací v práci ženského organismu. Činnost reprodukčního systému se radikálně změní. Zároveň fyziologická restrukturalizace vnitřních orgánů, doprovázená změnou sliznice a endometria. Povaha těchto změn může být mnohem různorodá. Speciální vyšetřovací metody se používají k diagnostice se vyskytujících transformací, což umožňuje odhadnout stav hormonálního pozadí žen a identifikovat vznikající patologické procesy. Vzhledem k tomu, že hlavní symptomy klimakterie je vyvolán prudkým poklesem hladiny ženských pohlavních hormonů, studium stěr z obsahu estrogenu je.

Co to je - estrogenní typ stěr v menopauze?

Chcete-li získat informace o změně hormonálního pozadí ženy během období CLEMAKSE, stejně jako stav děložního čípku se používají speciální cytologické studie. Pro tento účel se provádí sliznice membránový materiál z cervikálního kanálu. Tento postup je poměrně jednoduchý, provádí se za podmínek konvenčního gynekologického úřadu při používání zrcadla a speciální čepel určený pro plot hlenu. Tato manipulace není doprovázena poškozením sliznice a nevztahuje se na kategorii bolestivých postupů. Zvláště citlivé ženy mohou cítit snadné nepohodlí při odebrání vzorku.

Cytologické testy umožňují odhadnout přítomnost a kvantitativní vztah prvků identifikovaných na nátěry ženy, a na základě toho získat informace o podstatě procesů vyskytujících se v reprodukčních orgánech. Analýza na cytologii je další typ diagnózy, která se provádí paralelně s ultrazvukovou studií malých pánevních orgánů a okamžitou kontrolou specialisty.

Obvykle se sliznická membrána ženy sexuální koule skládá z 5 druhů buněk: povrch, oroging, meziprodukt, parabazal a bazální.

Každý z výše uvedených druhů se vztahuje na různé epiteliální vrstvy reprodukční sféry. Jsou postupně umístěny: z povrchu na bazální. Buňky bazální vrstvy mají schopnost transformovat do buněk následujících vrstev, čímž se poskytují aktualizaci epitelu. Pro plnou provizi tohoto procesu jsou zodpovědní estrogeny. V menopauze Jejich počet se snižuje, u žen jsou často zaznamenány atrofické změny v slizniční membráně, které potvrzují odpovídající vlastnosti smear.

Typy Mazkov

V závislosti na úrovni hladin hormonu a epiteliálních buněk může cytologická analýza vykazovat několik typů smearů, zejména:

  1. Estrogenní. Tento stěr se skládá z rovných povrchových buněk, které mají degenerativní změnu cytoplazmy (vakuolace) a bazální skládání buněčných membrán. U jednotlivých jader a buněčných fragmentů jsou pozorovány v materiálu.
  2. Progesterone. Ukazuje zvýšený počet prvků mezilehlé vrstvy, které jsou náchylné k clusteru.
  3. Proliferativní zvláštní do prvních pěti let Klimaků. Vyznačuje se samostatnou polohou buněk povrchového typu epitelu a nízkou koncentrací leukocytů. Takové tahy jsou detekovány, když je redukován progesteron a estrogeny jsou stále syntetizovány v dostatečném množství.
  4. Smíšený typ kombinuje přibližný stejný poměr buněk z mezilehlých a povrchových vrstev. Podobný typ nátěrů se často nachází v počátečním období klimatu.
  5. Atrofická (regresivní). Vyznačuje se převahou parabaznových epitelových buněk nad prvky z jiných vrstev epitelu. Velmi často se tento typ nachází v postmenopauzále.
  6. Androgenní. Je určen, když kombinace meziproduktu, parabaznaya a bazálních buněk koreluje s malým množstvím povrchu. Takový stěr může indikovat vývoj tumorů vaječníků a nadledvinek.
  7. Zánětlivý. Tato řada smear označuje přítomnost hub, trichomonad, coccquit, leukocytů. Současně je množství epitelových buněk ostře sníženo na stěr.

Během období menopauzálních změn doprovázených rozsáhlým restrukturalizací v orgánech a systémech je určitý zatažen v hormonálním pozadí. Velmi často pro jeho posouzení, jakož i odstranit rozvoj patologických změn, je nutné provést studii na úrovni estrogenu. Informace o estrogenních nasycení poskytují typ estrogenu smear.

Typy estrogenní reakce

Taková smear umožňuje odhadnout stav dělohy a vaječníků ve čtyřech charakteristických typech estrogenní reakce:

  • S prvním typem reakce je pozorován jasný nedostatek estrogenu a zvýšený počet leukocytů a atrofických buněk;
  • Druhý je charakterizován mírným nedostatkem estrogenů, jakož i přítomností leukocytů a atrofických buněk, ale jejich koncentrace je menší než v případě prvního typu;
  • Ve třetím se vyznačuje stejným poměrem všech typů epiteliálních buněk;
  • S čtvrtým typem je obsah estrogen redundantní.

Během premanopauzálního období Snížení s některým zvýšením obsahu estrogenu lze považovat za volbu pro normu, protože reprodukční systém ještě neztratil svou funkci dětí a množství estrogenu se syntetizuje vaječníky v dostatečném množství, navíc vliv změn v Celkový hormonální pozadí. V této věci existuje mnoho množstevních charakteristik ukazatelů.

Vzhledem k tomu, že klimakterické změny postupují, odhaluje smear typu estrogenu zvýšený obsah umírajících buněk. Toto značky významně snížily počet progesteronu.

V době spojování postmenopause, leukocyty a buňky tvořících bazální vrstva nejsou detekovány na stěrkách. Toto období se vyznačuje změnou struktury cytoplazmy (vnitřní médium buňky) - dodržuje jeho zrnitost a heterogenitu. To může být příznak nepříznivých, například svědčit na vývoj zánětu.

Typ estrogen smear v menopauze je častěji charakteristický pro ženy se zvýšenou tělesnou hmotností, což je pravděpodobně způsobeno tím, že buňky tukové tkáně jsou také schopny syntetizovat estrogeny na par s nadledvinami s nadledvinami.

Pro stanovení kvantitativního poměru epiteliálních buněk se použije karylopicový index (KPI), který se vypočítá poměrem počtu povrchových buněk s piknotickým jádrem (tj. Vrásčitým jádrem, který prošlo dopad patologického faktor) k celkovému počtu všech epiteliálních prvků. Je indikátorem kvantitativního vztahu prvků, které estrogen saturace těla pomáhá určit estrogen. Pro období menopauzy by neměla být úroveň KPI nad 25% , Během postmenopause Jeho ukazatele by měly být položeny v rámci 10-20%.

Jaký je důvod výskytu změn?

Estrogen-type-type stěr v periodě climattery dochází docela často. Podobná diagnóza děsí ženy s neznámým. Co může způsobit tento jev?

Nejzávažnějším důvodem, pro který je tento typ stěr schopen signalizovat, je patologický proces tekoucí v děloze nebo vaječnících. To může být jevem zánětlivé přírody, stejně jako benigní a maligní neoplazmy. Proto je, když je objeven typ estrogenu smear, musí být okamžitě nutné dodatečný průzkum, aby se stanovil přebytečnou estrogenní aktivitu.

Tento typ analýzy však není vždy svědčí o takových závažných onemocnění. Někdy příčinou přebytečného estrogenu se stává zesílené stěny vaječníků, které zabraňují výstupu z dozrávajících vajec z folikulu. V tomto případě může být nutné provést laparoskopickou operaci, aby se odstranil tuto vadu a normalizaci hormonálního pozadí. Tento důvod může být relevantní v Prhenopauzu, Když procesy ovulace ještě nebyly přerušeny.

Důvodem pro detekci nátěrů typu estrogenu může být hormonální nerovnováha, která doprovází příchod menopauzy.

Vyžaduje se léčba?

Terapie nasycení estrogenů závisí na provokaci jeho příčin. Je definována zdrojem, který způsobil zvýšení koncentrace estrogenu na stěrkách, a jeho eliminace je hlavním směrem léčby.

Pokud vážná patologie reprodukčních těles není potvrzena komplexním zkoumáním, pak pro stabilizaci hormonálního zázemí, stejně jako k zabránění rozvoji patologických procesů v budoucnu, žena může být jmenována náhradní hormonální terapie. Často jednou z možností léčby může být jmenování perorálních antikoncepce. V tomto případě jsou vybrány léky, které umožňují harmonizaci poměru estrogenů a progesteronu podle ukazatelů souvisejících s věkem. Zpravidla působí, potlačují syntézu estrogenu a zapálí nedostatek progesteronu.

Cytologická studie sliznice děložního čípku pomáhá rozpoznat vývoj abnormálních procesů v časném vyjádření, což vám umožní ušetřit čas a poskytnout jemnější léčbu Gynekologické onemocnění. Pro maximalizaci podstaty této diagnostické metody musí žena pravidelně navštívit svého gynekologa: alespoň jednou ročně v reprodukčním věku a po spojení menopauzy - každých šest měsíců. Tato nutnost je vysvětlena nestabilitou hormonálního zázemí ženy v období CLEMAKSE, která se často stává provokatím vývoje onemocnění závislých na hormonu, včetně onkologické povahy.