Proč jsou vaječníky zraněny u žen a co dělat

Bolest v vajících často slouží jako důvod pro návštěvu gynekologa. Důvody tohoto leží v oblasti fyziologických podmínek nebo patologických poruch. Bolestivé pocity mohou být jiné povahy a být známkou onemocnění reprodukčního systému.

Často na recepci lékaře z dívek a žen můžete slyšet stížnosti na bolest v dolní části břicha, v pravé straně, v oblasti zad nebo nad pubic. Je to nemocné z vaječníků. Příčiny takového fenoménu mohou být nejrozšířenější. Vzhledem k tomu, že tento příznak je charakterizován nejen pro sexuální žlázy, je nutné věnovat velkou pozornost stavu jeho zdraví.

Aby se zabránilo přechodu onemocnění v chronické formě a vývoji komplikací, je nutné zjistit, proč levý vaječník nebo vpravo jeden bolí a obrátit se k lékaři včas.

Ethiologická bolest v vaječnících

Menstruační porušeníVětšina žen věří, že nepohodlí v genitálních žlázách je známkou zánětlivého procesu. Není to vždy. Vaječníky často bolí, když mimoděložní těhotenství, otočit nohy cyst nebo nádorové žlázy. Téměř všechny ženy mají bolest v pravém vaječníku, vyvstává mnohem častěji než vlevo.

Pojďme analyzovat nejčastější příčiny bolestivých pocitů v vaječnících:

  1. Fyziologické odchylky ve vývoji dělohy, sexuálních žláz a děložních trubek.
  2. Zánětlivé a infekční procesy v těle.
  3. Benigní nebo maligní neoplazmy.
  4. Menstruační porušení.
  5. Hormonální selhání pozadí.

Taková řada faktorů schopných způsobit bolesti v vaječnících, vyžaduje povinné a včasné návštěvy gynekologa.

Pouze kompetentní a včasná terapie může ušetřit ženu z komplikací a zaručit reprodukčnímu zdraví v budoucnu. Samoúprava je nepřijatelná.

Ovulační syndrom

Často v určitých obdobích menstruačního cyklu u žen je pozorována bolest v oblasti zárodečných. Budeme analyzovat více, proč se vaječník bolí vpravo nebo vlevo před měsícem, během menstruace a po ovulaci.

Bolest před měsíčníBolest před měsíční

Jedná se o poměrně obyčejný fenomén. Bolestivé pocity jsou krátce a vzplanentní střídavě v jednom, pak v jiném vaječníku po dobu 12-14 dnů před menstruací (během ovulace):

  • Pokud se vaječník před měsíčními bolitými a kolitidy na levé straně znamená, že se jedná o levý vaječník v aktuálním měsíci odpovědném za zrání vejce.
  • Bolest v pravém vaječníku označuje svou činnost v tomto období.

Kromě nepohodlí v dolní části břicha je často překážka v oblasti spodní části a sakra.

Není třeba se vyděsit, pokud se několikrát v řadě objevuje bolest v pravém ovce. Důvodu jeho větší činnosti.

Bolest v menstruačních dnech

Bolestivé křeče, které se objevují přímo v menstruačních dnech, závisí na výrobě prostaglandinu. Pokud se vaječníka bolí během menstruace mírně a po obdržení analgetik zmizí, nestojí za to znepokojující. V případě zvýšení teploty, vzhled osvětlených a ostrých, zvyšujících se bolestí, je nutné naléhavě navštívit lékaře. Tyto příznaky mluví o začátku zánětlivého procesu.

Bolest během ovulace

Krátce před menstruací v II fázi menstruačního cyklu je tu hloupá a začínající bolest v vaječníku, někdy doprovázená drobnými krvavými výbojkami. Důvodem nepohodlí se stává krví v peritoneu. Následující znaky ovulačního syndromu jsou uvedeny:

  1. Uprostřed cyklu se objevují bolestivé pocity.
  2. Často, kromě bolesti, existují oscilace.
  3. Během ovulace začíná kňourát a odvážný přesně aktivní vaječník.
  4. Trvání onemocnění od 15-20 minut do několika hodin.

Je-li těžká bolest v pravém vaječníku trvá více než jeden den, teplota stoupá, musíte se naléhavě obrátit na gynekolog. Příčina bolestivých pocitů může být v přestávce těla.

Bolest během sexuální blízkost

Bolest během sexuální blízkostV normálním stavu by žena neměla cítit bolest v době sexuálního kontaktu. Výskyt bolesti, nejčastěji, je důsledkem patologií sexuální sféry. Existuje mnoho důvodů, protože je to vaječníky nemocné po sexu:

  • infekční a zánětlivé procesy urogenitálního systému;
  • Silný a hluboký vstup partnera v pochvě;
  • Konzulivní kontrakce svalů pochvy před sexem;
  • ovariální cysty, hroty v orgánech malé pánve;
  • nedostatečný počet vaginální sekrece;
  • Neoplasie německého;

Fyzikální vlastnosti ženy se stává extrémně zřídkakdy.

Těhotenství

Během opékání plodu nemusí vaječníky nemocné, protože jejich funkce je zcela odpojena jako zbytečná. Pokud žena trpěla bolestivými pocity k sexuální žlázy na zajímavou pozici a během těhotenství se zhoršily, můžete předpokládat Chronický adnexit buď ovariální cysty.

Adnexit

AdnexitPříčina bolesti v vaječnících je 90% je zánětlivý proces genitálních žláz - ooforitu. Pokud jsou děložní trubky dodatečně nafouknuty, ooforit jde do salpaliforit (adnexitida).

Adnexite může být akutní nebo chronické. V druhém případě se patologie charakterizuje pulzující bolest, spalování v vaječnících, vzhledu bílého a cyklu narušení.

Začátek onemocnění je vždy akutní. Teplota stoupá, v dolní třetině břicha jsou ostré bolesti. Mohou pulzovat a vrátit se. Žena si všimne vzhled hojné bílé, bolestivé pocity jsou možné během pohlaví.

Pokud se včas netýkají lékaře, prudká forma patologie jde do chronického. Klinický obraz se stává méně výrazným, krmením bolesti, lokalizovat v pochvě nebo v tříslech. Lze doručit do zadní plochy.

V chronickém adnexitu je pravá vaječník obvykle uhladí, vaječník na levé straně mnohem méně často. Nepohodlí je vylepšeno během menstruace a v procesu močení.

Vznik ooforitidy a adnexitidy přispívají k různým infekcím, supercoolingem, přepracováním, zvýšeným fyzickým cvičením, zejména v období měsíce, špatná imunita.

Cysta

CystaCystické vzdělávání je obvykle malé, takže onemocnění probíhá asymptomatický. V patologickém růstu nádoru stiskla sousední orgány, které způsobuje konstantní bolest pouze na jedné straně:

  • Pokud levý vaječník bolí, zatáhne spodní část břicha na pravé straně, čočka spodní část a drtí, musí naléhavě ultrazvuk. Příčinou nepohodlí může být levostranný zánětlivý proces.
  • S bolestí v pravém vaječníku je nutné předpjat a pečlivě sledovat všechny změny v pohotovosti. Tyto příznaky jsou charakteristické nejen pro cystické nádory, ale také pro akutní apendicitidu, které vyžadují naléhavou chirurgickou intervenci.

Příčina bolesti v oblasti třísla a boční oddělení břicha může být apoplexy. Léčba se provádí v nemocnici a závisí na závažnosti stavu ženy. V mnoha případech je zobrazen provozní intervence.

Otočit nohy cyst

V některých případech jsou cystické dutiny lokalizovány v těle vaječníku, ale na jeho povrchu a připojují se k němu s pomocí nohy. Pokud je z nějakého důvodu noha cystu zkroucena, nastane místní porušení průtoku krve. Zobrazí se následující příznaky patologie:

  1. Ceny ve spodní části břicha akutního charakteru.
  2. Plyn se hromadí v gastrointestinálním traktu, který vede k nadýmání.
  3. Syndrom bolesti je lokalizován v některých vaječníků, bolest udržuje nahoru, spodní záda.
  4. Celkový stav zdraví je ostře zhoršující, nevolnost a zvracení se objeví.

Jasné nohy mohou vést k prasknutí cyst nebo jeho nekrózy, ovlivnit obsah břišní dutiny. V tomto případě je peritonitida možná.

Výsledná silná bolest často vede k šoku: žena ostře padá peklo, ztrácí vědomí. V tomto případě je nutná naléhavá lékařská péče.

Apoplex vaječníka

V případě APPLExy se krvácení vyskytuje v vaječníku, následuje jeho mezera a hojný krvácení do břišní dutiny. V tuto chvíli se žena cítí akutní bolest, dramaticky klesá peklo, objeví se studený pot, který je porušení kardiovaskulární aktivity, změny srdečního rytmu.

Existují dvě formy apoplexy:

  1. Bolestivý. Vyznačuje se těžkou bolestí, ostrou kapkou pekla. Tělesná teplota zůstává normální.
  2. Hemoragic. V tomto případě není bolest tolik. Intenzivní krvácení je pozorováno, pokles krevního tlaku, bledosti a suché kůže, slabost. Možná ztráta vědomí.

Apoplexia vaječníků obvykle spadá jako mladé ženy, ještě nepřidávané 40leté hranice.

Pokud se vaječníky obtěžují, teplota vzrostla, prudce zhoršená a není jasné, co dělat, výstup je jeden - naléhavě navštívit gynekologa nebo zavolat sanitku.

Příjem analgetikaSamoúprava je přípustná pouze v případě ovulačního syndromu. Během tohoto období se doporučuje vyhnout se fyzickým a emocionálním zatížením, ne překládat, následovat den. Předpokládejme, že příjem analgetik v případě bolesti střední intenzity.

Pokud je syndrom bolesti během ovulace dostatečně silný, je žádoucí konzultovat gynekolog. Nezabývají se samostatným lékem. Specialista musí dát přesnou diagnózu a jmenovat řádnou léčbu. Ze stavu zdraví ženy závisí především na své schopnosti otěhotnět a vysušit zdravé dítě.

A konečně: v příliš citlivých a neustálých ženách, bolest v vaječnících může být důsledkem deprese, depresivní duševní stav nebo nadměrná péče o jejich zdraví.