Endometriální hyperplazie v menopauzu: léčba adenomiózy

S nástupem menopauzy v reprodukčním systému žen se globální transformace vyskytují, které jsou provokovány postupným vyčerpáním folikulů v vaječnících a poklesu syntézy nejdůležitějších pohlavních hormonů - estrogenů a progesteronu. Pod vlivem těchto změn postupně dokončil své charakteristické aktivity: Koncepce se stává stále méně pravděpodobnou menstruaci postupně zastavit. Reprodukční západ slunce však nezaručuje mír a pohodu v sexuální sféře. Bohužel, hormonální nerovnováha velmi často se stává viníkem Gynekologické onemocnění. Endometriální hyperplazie v menopauze je jedním z těchto charakteristických onemocnění. V opačném případě se tento fenomén nazývá adenomyóza.

Co je hyperplazie endometria?

Endometrium je vnitřní vrstva sliznice podšívku děložní dutiny. Zase se skládá ze dvou vrstev:

  1. Venkovní, označovaný jako funkční. Je to tato vrstva v reprodukčním věku, která během menstruace odmítá, a pak znovu obnovuje;
  2. Vnitřní (bazální), což je základ pro pravidelné obnovení vnějšího endometria.

V závislosti na fázi menstruačního cyklu se stav endometria podléhá významným změnám. Takže během doby ovulace se sliznická vrstva dělohy výrazně zvyšuje, příprava na hnojení. Pokud se koncepce nedostane, funkční vrstva je během menstruace odmítnuta.

Normální trend je postupný snižování tloušťky sliznice během vyvrcholení (endometria atrofie). S dokončením funkce dětí není třeba pravidelně aktualizovat vnější vrstvu a pouze ochranná funkce zůstává jedinou funkcí endometria. V některých případech však tloušťka sliznice není snížena, ale naopak se zvyšuje. V tomto případě hyperplazie endometrium v ​​menopauze. Tento patologický proces, v některých případech ohrožující onkologickou reinkarnaci buněk.

V podstatě je endometriální hyperplazie v menopaususu růst sliznice v tloušťce děložní stěny. Pod vlivem tohoto procesu se vyskytují významné hormonální a endokrinní poruchy.

Příčiny adenomiózy během menopauzy

Hormonální postižení

Hlavním důvodem rozvoje adenomyózy je hormonální nerovnováha. Skutečností je, že i když počet estrogenů v menopaususu je významně snížen ve srovnání s progestiny, jejich koncentrace je významně překročena. V poměru hormonů je určitý převis, který způsobuje tuto patologii endometria v menopauze.

Rozdělený metabolismus

Dalším důvodem pro rozvoj nemoci může být porušením metabolismu a obezity vyvolané ho. Není žádné tajemství, že tukové buňky jsou také obdařeny schopností syntetizovat estrogeny, což jen zhoršuje nastínil disharmonie v poměru progestinů a estrogenů.

Endokrinní porušení

Endokrinní poruchy, ve kterých dochází k nadměrné reprodukci estrogenu, ne charakteristické pro menopauzální fázi - silný provokatér onemocnění.

Chirurgický zákrok

Provozní zásahy, včetně potratů a škrábání, přenesené v období vedení jádra, vytvářejí předpoklady pro hyperplazii endometrium dělohy v menopauze.

Nízká imunita

Selhání v práci imunitního systému, který je vyjádřen v tom, že imunitní buňky začínají vnímat sliznici dělohy, jako je mimozemská tkanina. Provokuje odpověď, když se endometriální buňky začnou sdílet tvrdě.

Formace Neof

Často provokativní vývoj adenomiózy v období, kdy přijde menopauza, je přítomnost dělohy nebo mastopatie.

Atrofie genitálních orgánů

Atrofické procesy charakteristika klimakterické doby vedou k ředění sliznicí membrány. To činí endometrium zranitelným pro infekce a zánětlivé procesy různých druhů. Imunitní systém začíná přesně kontrolovat tok těchto procesů, což nepřímo stimuluje růst endometrium buněk.

Dědičnost

Hyperlastický proces se často vyvíjí pod vlivem dědičného faktoru.

Formy adenomiózy

Existuje několik forem vývoje hyperplazie:

Fermentovaný

Podstatou tohoto typu onemocnění je nadměrný pěstování železné tkáně, její zahušťování. Jedná se o jednu z nejčastějších forem adenomiózy, která je také považována za nejméně nebezpečné (pokud jde o vytváření podmínek pro rozvoj procesů rakoviny);

Cystický

Na základě titulu je snadné pochopit, že s danou paletou nemoci je pozorována tvorba cysty, což je v některých případech, které jsou v některých případech znovu znovuzrozeno na onkologické vzdělávání;

Ironisto-cystic

Jedná se o smíšenou formu, která kombinuje charakteristické rysy obou předchozích.

Bazální

V této formě hyperplazie roste vnitřní endometrium. Jedná se o spíše vzácný fenomén, který není vždy možné odstranit konzervativní;

Polypovoid

V tomto případě jsou vytvořeny ohniskové zhoubnutí endometria - zvláštní růst anti-polypů. Tento typ nemoci zpravidla doprovázejí krvácení dělohy.

Atypický

Nejagresivnější adenomióza procesu endometria. Má aktivní reprodukci a znovuzrození buněk sliznic. Když je vyvrcholení, atypická forma je poměrně vzácná, a zpravidla vyžaduje úplné odstranění dělohy, protože pravděpodobnost onkologie.

Hlavní příznaky hyperplazie endometria v menopauze

Bohužel adenomyóza s menopauzou v mnoha případech probíhá téměř asymptomatický. Přinejmenším nemá charakteristické značky, které jsou k této nemoci vlastní charakteristické. Někdy může hyperplazie ukázat jako symptomy, které jsou podstatně podobné příznakům jiných gynekologických onemocnění.

Během období Premanopauze, kdy se někdy vyskytne menstruační krvácení, může se v cyklu vydat hyperplazie endometria, Metrragiagia (neplánované krvácení), hojné a bolestivé menstruace.

Hyperplazie endometria v postmenopauzálu je nejčastěji doprovázena obnovením děložního krvácení. Jakýkoliv krevní vypouštění (hojný nebo náklad) A Priori by se nemělo objevit, pokud v loňském roce absolvoval rok a více.

Související příznaky onemocnění mohou být: snížený výkon, všeobecná slabost, časté bolesti hlavy.

Diagnostika onemocnění v období klimatizace

Identifikovat narozený endometrium v ​​menopauze není obtížné. Jak bylo uvedeno výše, někdy žena nemá podezření, že jakýkoli patologický proces teče v jejích genitáliích. Onemocnění je často detekováno v procesu plánované inspekce a jeho přítomnost se stává úplným překvapením pro pacienta.

Předběžná diagnóza je stále v procesu vizuální kontroly na gynekologické křeslo. Pro potvrzení se provádí intravaginální ultrazvukové vyšetření, což umožňuje určit skutečnou tloušťku endometria a formy rozvinuté patologie. Taková vyšetření se nazývá m echo dělohy.

Kolik by mělo endometrium vrstva ze zdravé ženy během období vyvrcholení? Norma M-ECHO by neměla překročit 5 mm. Pokud je vrstva sliznice 6 nebo 7 mm, vyberte taktiku očekávané pozorování pro sledování dynamiky procesu. Pro monitorování kontroly se provádí znovu ultrazvuk (po 3 měsících a šesti měsících). S menopauzou, velmi často, takový patologický růst je schopen sebezničení pod vlivem přirozeného snížení hladin estrogenů.

M-ECHO tloušťka, složka 8-9 mm, vyžaduje větší pozornost. Chcete-li odstranit nebezpečné důsledky, se často koná škrábání, aby se dále výzkum materiálu a volba taktika léčby.

Pokud je hodnota endometria překročena 2krát, to znamená, že dosahuje 10 mm, pak se jedná o signál k přijetí okamžitých léčebných opatření. Především je materiál spěchá škrábáním, je poslán do histologického vyšetření, aby se odstranil začátek onkologického znovuzrození buněk. Souběžně se studie někdy používá pomocí radioaktivního fosforu.

Kromě toho bude lékař jmenovat krevní zkoušku do koncentrace hormonů.

Léčba adenomyózy během vyvrcholení

V menopauze může být léčba hyperplazie prováděna ve dvou směrech - léčiva a chirurgii. Pokud existuje mírné praskání tkáně, a neexistují žádné vláknité polypy, pak nejčastěji léčba začíná hormonální terapií.

Typicky se v daném agllu používají hormonální léky, jejichž účinnost potvrzuje pozitivní zpětné vazby lékařů a pacientů. Zejména je častěji praktikován:

  • injekce medroxyprogesteronu;
  • Kapsle Zoladex;
  • Tablety Nortisteron;
  • Buserelin Ukolov;
  • Danazolové kapsle;
  • Gestrinonové kapsle;
  • Kapsle Gozerelin.

Brát prášky nebo píchnutí injekce, zpravidla pochází od 3 měsíců do šesti měsíců. V některých případech je léčba pomocí výše uvedených příprav je stupeň, která předpokládá chirurgický zákrok.

Léčba hyperplazie endometria v postmenopaususu zahrnuje rovnoběžné účely léčiv, které mají ochranný a obnový účinek na játra (forte, fosfogli základní) a ředění krve (heparin, hepatrombin).

Chirurgická léčba hyperplazie - častá praxe. Není možné jej vyhnout, pokud existuje opakování onemocnění, nebo je podezřelý pro patologický znovuzrození buněk. Nevyhnutelné je provozní zásah do detekce polypovoidní formy adenomiózy.

Hyperplastický proces lze vymazat pomocí následujících operačních manipulací:

  1. Škrábání - často použitý způsob, kdy endometria tloušťka v menopauze dosáhne značky 10 mm. Materiál shromážděný během zásahu je informativní zdroj pro stanovení vlastností onemocnění.
  2. Dutina laseru se používá, pokud je poznamenána individuální ohniska hyperplazie. Patologické buňky s takovým postupem a spontánně výstupem;
  3. Kryodistration je zvláštním analogem dutiny, který využívá dopad nízkých teplot. S ohniskovou adenomyózou.
  4. Hysteroektomie - plné dělení dělohy. Tato radikální metoda musí být uchýlena, když se vyvíjí atypická forma hyperplazie, vytváří zvýšenou hrozbu pro rozvoj onkologie. Přečtěte si v našem článku o rehabilitaci a možné Alokace po odstranění dělohy.

Lidový lék v boji proti hyperplazii endometria

Použití lidového léku s hyperplazií endometria je možné pouze jako pomocná terapie. V žádném případě se však nemělo spoléhat výhradně na naturopatii. Dnes, medicína nabízí optimální možnosti v boji proti tomuto závažnému onemocnění, které pomáhá vysokou kvalitou a okamžitě eliminovat.

Pokud jsou touhy používat přípravy rostlinných přípravků velmi velké, mělo by být projednáno s navštěvujícím lékařem možnost využít následujících prostředků:

  • Kořen kořene lopuchu smíšeného se zlatou šťávou USS;
  • tinktura nebo kopřivka;
  • velikosti plantáženého;
  • Infuzní manžety;
  • infuze chorově (uvnitř a lokálně);
  • Mumie.

Hlavní věc je, že každý by si měl pamatovat Žena v menopauzálním období - Je nezbytné navštívit gynekolog nejméně dvakrát ročně. Taková prevence vám umožní rychlejším výskytem sebemenších odchylek a zabránit rozvoji nebezpečných důsledků.