Příčiny zahušťování endometriálního dělohy

Průzkum děložního tělesa, gynekologové často detekují hyperplazii endometria, což znamená zesílení vnitřní vrstvy v důsledku aktivní reprodukce stromálních buněk, stejně jako železnou složkou.

Skutečnost, že endometrium je tlustý, existuje asi 5% žen s gynekologickými onemocněním v anamnézisu. Prevalence zušlechťovacího endometria mezi pacienty různých věkových skupin se však neliší rovnoměrnost. Obvykle představitelé v období před menopauzou, riziko tlustého endometria je v rozmezí dvou až deseti procent.

Změnil rytmus života, zvýšení jeho okamžité trvání, hormonální poruchy, snížení imunity, různé patologie somatické povahy způsobují zesílení endometria dělohy.

Tělo dělohy se skládá ze tří vzájemně provázaných vrstev:

  • interiér;
  • střední;
  • vnější.

Vnější vrstva dělohy je reprezentována perimetrií. Podobná vrstva se také nazývá serózní skořápka. Střední odpovídající vrstva - miometrium, je svalová membrána dělohy. Tato vrstva je nezbytná v adekvátním fungování reprodukčního systému. Díky dělohu má děloha schopnost se mnohokrát zvyšovat během těhotenství, zmenšit se během menstruace a porodu.

Zvláště zajímavý zájem gynekologů je vnitřní vrstva sliznice dělohy, nazvaná endometria. Je pozoruhodné, že endometrium je nestejnoměrné ve své struktuře a skládá se ze dvou vrstev:

  • Bazální nebo vnitřní, výhonek;
  • Funkční nebo externí.

Bazální vrstva se vyznačuje hustotou a pružností. Vyznačuje se relativní stálostí jeho buněčné kompozice jak kvantitativní, tak kvalitně. Bazální vrstva je tvořena kolagenovými vlákny a prvky pojivové tkáně. Je známo, že bazální vrstva špatně reaguje na účinek genitálních hormonů. Je však přesně taková struktura, která nastane nezbytná restaurování endometria po menstruaci.

Funkční vrstva, naopak, vystavena hormonům. Pod jejich vlivem se vyskytují nezbytné změny jak konstrukce, tak tloušťky cyklu. Funkční vrstva obsahuje mnoho žláz a nádob.

Během první fáze cyklu je vnější vrstva připravena pro případné těhotenství, zvýšení objemu. Pokud se koncepce nestane, tyto změny jsou eliminovány ve druhé fázi. V důsledku toho je vnější vrstva odmítnuta a vylučována z dělohy ve formě krvácení. Buněčné prvky bazální vrstvy umožňují obnovit poruchy struktury.

Gynekologové zdůrazňují, že přítomnost hustého epitelu by neměla být považována za samostatnou patologii. Tento patologický proces vzniká v důsledku porušení adekvátní hormonální regulace.

Absolutně všechny procesy vyskytující se v děložní dutině jsou řízeny pohlavím hormony a přímo závisí na jejich věrném vztahu. Při narušení nezbytného poměru se provádí zrání a následná hustota endometria v zkresleném rytmu, který také ovlivňuje cyklus.

Zahušení vnitřní vrstvy dělohy má mnoho druhů a jejich klinických projevů. Silný endometrium je považován za benigní proces. Nicméně pravděpodobnost vývoje atypiků není vyloučena.

Důvody

Stejně jako u jakého patologického procesu existují určité důvody a faktory provokující zahuštění v endometrii. Nejprve mluvíme o hormonálních poruchách.

Bylo zjištěno, že nadměrné produkty estrogenu ovlivňují patologický růst nebo proliferaci funkční vrstvy. To zase způsobuje porušení cyklu.

Může být dospělo k závěru, že patologie vedoucí k hormonálním poruchám také vyvolávají zahuštění funkční vrstvy endometria. Vylepšené produkty estrogenu ovlivňují následující faktory:

  • Patologie těl, které provádějí hormonální funkci, systém hypotalamusu - hypofýza
  • Spka;
  • Ovariální nádory způsobují nadměrné produkty hormonu;
  • Onemocnění štítné žlázy, slinivky břišní a adrenální kůry;
  • obezita;
  • postižení v imunitu;
  • hypertenze;
  • Dlouhodobé nekontrolovatelné COC a jiné hormonální přípravky;
  • Chirurgické intervence, jako je škrábání, potrat.

Endometriální zahušťovadla a neplodnost jsou úzce vzájemně provázány. Hormonální poruchy způsobují ne ovulaci, a nedostatek progesteronu a zvýšení estrogenu představují za zahušťování endometria.

Takové důležité tělo jako játra využívá estrogeny v ženském těle. V důsledku toho porušení v fungování jater vede také postupně hyper -.

Ve třetině pacientů s onemocněním žlučových traktů a jater můžete diagnostikovat tlusté endometrium.

Vědci zjistili, že zahuštění sliznice lze považovat za patologii, která má realitu genetickou predispozici. Taková patologie mezi matkou, jako myom, polypy jsou často odhaleny z dcery.

Faktory a příčiny vzhledu tlustého endometria nelze považovat za absolutní a jejich přítomnost neznamená, že patologie se musí jistě vyvíjet. Je pozoruhodné, že kombinace některých patologií, například hypertenze, obezity a diabetu, postihuje endometrios více než v případě jejich samostatného toku.

Gynekologové Všimněte si, že silný endometrium je důsledkem poměrně složité a dlouhé interakce obecných i místních změn.

Klinický obraz

Projevy patologického procesu závisí na mnoha faktorech, a proto nejsou vždy vyjádřeny ve stejném rozsahu. Zahušení může být realizováno v důsledku růstu různých prvků v endometrii.

Zahušťovací endometrioidní tkanina je několik odrůd.

  1. Hrubý. Silný endometrium je tvořeno železnou složkou. Současně mají žlázy vinutí formy a liší se jednotnost jejich zvýšení.
  2. Železo-cystic. Termín "jednoduchá hyperplazie" se také nachází v lékařských zdrojích. Tato odrůda se podobá železnému typu. Jediný rozdíl spočívá ve formaci cystu.
  3. Atypický. Jedná se o precancerózní stav, který může představovat hrozbu pro život a zdraví. Atypické zesílení znamená adenomatózu. Lékaři identifikují atypické buňky v endometrii. Toto zahušťování může být jako ohniskem, což se nazývá adenomatózní polyp a difúzní. Přechod necancerózního stavu v rakovině je pozorován u 10% pacientů.
  4. Ohnisko. Jiným způsobem se takový silný endometrium nazývá polyp. Je třeba poznamenat lokální zahuštění endometria v sekcích nejcitlivější na hormonální vliv. Endometrium roste na výšku, protože v jeho intenzivním růstu nemůže jít za patologické zaměření. Zpočátku je tvořena malá zhutňování, která se vyvíjí do polypu. Tyto subjekty jsou často znovuzrozené.

Klinický obraz závisí na povaze hormonálních poruch. Stupeň závažnosti projevů se nerozlišuje podle samotnosti. V některých případech asymptomatický progrese zahušťování endometria.

Mezi charakteristika můžete přidělit:

  • Úhlující krvácení po měsíčním zpoždění, vyznačujícím se množstvím a trváním;
  • drobné intermentované krvácení;
  • MAGOVÁNÍ PŘIPOZENÍ PO DOSLEDU MENOPUSE.

Během menstruace, vzhled bolesti v dolní části břicha. Velká velikost polypu může způsobit bolest ve tvaru plodiny. Zpravidla je příčinou takové bolesti pólovou nekrózou.

V silném endometrium se často vyvíjí neplodnost. Nicméně, není možné říci, že neplodnost je považována za důvod pro zahušťování endometria. Silný endometrium a neplodnost jsou důsledkem inhibulovaného cyklu.

Hojný děložní krvácení může způsobit rozvoj anémie. Tento nebezpečný stav se projevuje v bledosti, slabosti, osamělosti vlasů, nehtů a představuje hrozbu pro zdraví.

Dopad na domýšlivost a těhotenství

Každý pátý pacient s neplodností v historii je diagnostikován silný endometrium. Je známo, že difuzní paleta zesílení hormonální etiologie je příčinou neplodnosti, protože těhotenství není pro takovou patologii nemožné.

Koncepční mechanismus je snížen na dva požadované podmínky:

  • Přítomnost ovulace, která znamená připravenost reprodukčního systému hnojení;
  • Endometrium ovoce připravené pro implantaci.

V první fázi menstruačního cyklu je fyziologický růst endometria pod vlivem estrogenu. Těhotenství může přijít pouze s dvoufázovým cyklem, ve kterém jsou zobrazeny dominantní změny hormonu.

V zahušťování je vyslovovaný hyperermistrict a nedostatek progesteronu. Stává se příčinou úhlení. Výsledkem je, že patologické změny se vyvíjí v endometriánech, které způsobují vyloučení těhotenství.

Ve vzácných případech nemá husté endometrium hormonální příčiny, ale objeví se normálním dvoufázovým cyklem s přítomností ovulace. Tato situace se často vyskytuje s ohniskem zahušťovadla. V tomto případě může být těhotenství v souladu se dvěma možnostmi.

  1. Implantace vejce na zdravý kus sliznice. V přítomnosti malé formace, těhotenství se bezpečně vyvíjí. Odstranění neoplazmy nastane po dodání. V hrozbě může být Polyp odstraněn na začátku těhotenství.
  2. Zavedení ovocného vejce v blízkosti Polypu. V tomto případě nebude těhotenství rozvíjet. Těhotenství není také pozorováno, pokud se výpadek nachází na cestě vejce v děloze.
S neoplazmy mohou těhotenství komplikovat krvácení.

Zahušení sliznice nelze považovat za příčinu absolutní neplodnosti. S kompetentně zvolenou terapií, silnými endometrium regresy.

Feathing hyperplazie

Tato patologie znamená tvorbu polypů uvnitř těla dělohy. Polypy jsou reprezentovány následujícími konstrukčními díly:

  • noha:
  • tělo.

Polyp se skládá z epitelových buněk a v závislosti na kompozici mají několik odrůd:

  • železo, s výrazným množstvím žláz;
  • Ironist-fibrózní, tvořený pojivovým typem tkaniny;
  • Vláknitý vytvořený pouze připojovacím hadříkem.

Největším nebezpečím je adenomatický typ neoplazmy. Jedná se o železný typ, který má známky prediomu, tj. Atypics.

Obvykle jsou polypy zjištěny od reprezentantů od 35 do 50 let. Formace ironie jsou charakteristické pro pacienty reprodukčního věku, zatímco adenomatózní nebo vláknitý - pro ženy před a po menopauze. Obecně lze v každém věku detekovat ohnisko zahušťování.

Fokální zahušťování má stejné důvody jako difúzní tukový epitel. Příčiny se izolují hyperstroymentem a inhibulovým cyklem, charakterizovaným jednou fází. Ve vzácných případech, vývoj formací v normálním dvoufázovém cyklu.

Jako predispoziční polypy, důvody jsou rozlišovány:

  • Poranění dělohy děložních potratů, škrábání, intrauterinní spirála;
  • spontánní přerušení těhotenství a těžkého porodu;
  • Endokrinní poruchy;
  • somatické onemocnění;
  • Porušení související s fungováním imunity.

Polypy se mohou rozvíjet jak na změněné a beze změny sliznice. Ženy mají obezitu v historii, hypertenzi, jsou v rizikové skupině. A tvorba těchto zástupců je častěji znovuzrozena na maligní nádor.

Známky polypů zahrnují:

  • Poruchy cyklu;
  • V případě významné velikosti vzdělávání;
  • syndrom bolesti;
  • neplodnost.

Pokud se polyp objeví v nepřítomnosti rozptýlení zesílení, může být žena narušena intermenstruálním krvácením, zvýšením ztrát krve během kritických dnů. U pacientů před menopauzou se slaví krvácení uprostřed cyklu. Ženy po nástupu menopauzy také všimněte drobného krvácení. V případě zvýšení novotvaru nebo vývoje nekrózy, vzhled bolesti ve tvaru otvoru.

Gynekologové Všimněte si, že klinický obraz s tlustým endometriálem závisí také na současné gynekologické onemocnění dělohy. Významný ovlivňuje hormonální status a věk ženy.

Někdy symptomy v polypě jsou podobné projevům endometriózy nebo dělohy misa. V takových případech je třeba provést diferenciální diagnózu.

Diagnostika

Potvrďte nebo vyvrátit přítomnost tlustého endometria pomocí komplexu různých diagnostických metod, které zahrnují jak instrumentální, tak laboratorní studie. Může podezření na zahušťování na charakteristické stížnosti pacienta.

Laboratorní diagnostika

Identifikovat příčinu patologie a odhalit současné nemoci pomáhají, zpravidla laboratorní metody. Zejména můžete získat informace o přítomnosti dvoufázového cyklu a ovulace. Je tedy možné identifikovat hlavní příčinu neplodnosti. Pacientka se navrhuje provádět analýzu na obsah genitálních hormonů v dynamice. Vyhodnocení fungování štítné žlázy je nezbytné. Proto lékaři předepisují analýzu na úrovni hormonů štítné žlázy.

Uzi Malé pánevní orgány

To je jedna z nejdůležitějších diagnostických metod, což umožňuje odhalit tlustý endometrium. Studie se provádí na začátku cyklu po skončení menstruace a pomáhá:

  • Určují velikost a konfiguraci těl dělus;
  • odhadnout zahuštění sliznice;
  • identifikovat strukturální změny sliznice pro zahušťování;
  • diagnostikovat polypy;
  • detekovat souběžný miom nebo adenomyózu.

Když je zesílení dělohy rozšířenou nebo deformovanou dutinou. Tloušťka sliznice v přítomnosti patologie může překročit 15 mm a u pacientů po menopauze - 5 mm. Kromě toho, při zahušťování hyperplazie jsou obvykle diagnostikovány nerovnoměrné zesílení.

Hysteroskopie

Tento postup je studie prováděná s hysteroskopem. V procesu hysteroskopie můžete vizuálně vyhodnotit dutinu dělohy a také odhalit:

  • měnící se žlázy;
  • zahušťovadlo;
  • neoplazma;
  • Miom;
  • adenomyóza;
  • zánět.

V přítomnosti svědectví může lékař učinit plot vzorku tkanin pro histologické vyšetření.

Diagnostický škrábání

Průzkum se provádí buď před měsíčně nebo v prvním dni menstruace. Diagnostika se provádí pod přímou kontrolou hysteroskopu. Potom se takto získaný materiál zasílá do laboratoře na histologické vyšetření.

Škrábání sleduje jak diagnostický, tak terapeutický cíl. Gynekolog odstraní samostatnou část sliznice a všechny tlusté endometrium. Mechanické odstranění sliznice přispívá k eliminaci hyperplazie. Gynekologové argumentují, že informační obsah techniky je více než 90%.

Diagnóza umožňuje rozlišovat benigní a patologický proces, zejména typ změny, zejména typ neoplazmů.

Léčba

Tlustý endometrium potřebuje léčbu v důsledku pravděpodobnosti transformace na maligní nádor. Eliminace zahušťovadla je doporučeno bez ohledu na věk pacienta. Je-li neplodnost, eliminace tlustého endometria může pomoci obnovit reprodukční funkci.

Pro stanovení taktiku léčby je nutné diagnostikovat. Významný při výběru optimálních taktik má věk pacienta a přítomnost souvisejících patologií.

Eliminace hustého endometria je možné pomocí následujících taktik:

  • chirurgický;
  • konzervativní.

Chirurgická taktika

Hysteroskopie a škrábání - účinné typy malých chirurgických zásahů na děložní dutině v přítomnosti zahušťovadla. Použití manipulací se doporučuje u pacientů v reprodukčním věku a období před menopauzou. V případě nouze se v průběhu krvácení provádějí škrábání a hysteroskopie. Manipulace se provádí v nemocnici s povinnou obecnou anestezií.

Nicméně, manipulace je eliminována silným endometrem, neovlivňuje příčinu. Pokud důvody pro zahušťování nemají likvidovat, vzhled relapsů.

Konzervativní taktika

S pomocí medicitních metod je možné odstranit krvácení, obnovit ovulaci a trvání normálních cyklů. Lékařská taktika jsou založena na hormonální léčbě.

Účelem hormonální léčby:

  • Potlačení proliferace a zahušťování endometrie dělohy;
  • Dopad na orgány, které jsou zodpovědné za hormonální funkci.
Volba hormonální terapie provádí lékař, vedený údaji průzkumu. Navzdory kompetentně zvolené terapii se hyperplazie endometria dělohy často regály z různých důvodů.

Jako součást komplexní hormonální terapie s hustou sliznicí se používá také děloha:

  • hemostatické léky;
  • anestetika;
  • Uterotonika;
  • Imunostimulaci;
  • Vitamíny.

Lékařská léčba může být také ukázána před chirurgickým zákrokem v přítomnosti zánětu.

Pokud silný endometrium dělohy nosí precancerózu přírody, léčba může být pouze chirurgická. V nejtěžších případech je děloha odstraněna. Takový zásah se nazývá hysterektomie.

Pod děložními neoplazmy se jejich odstranění provádí s následným škrábáním a histologickým vyšetřením získaného materiálu. Po intervenci v děloze jsou někdy předepisovány hormonální léky.

Tlustý endometrium ne vždy znamená precancerózu patologii. Zahušťování sliznice však vyžaduje včasnou detekci a následnou léčbu v důsledku rizika onkologie dělohy.