Než léčit přílivy, když je vyvrcholeno

Climax může proudit jako asymptomatický a přítomnost explicitních subjektivních a objektivních klinických projevů v kombinaci termínem "klimakterický syndrom" (COP). Nejvýraznějším projevem tohoto syndromu je "Ženské výrobky".

Jezdectví - to je pocit tepla v hlavě, obličeji a hrudi, válcování vln, doprovázených hojným pocením, zvýšením tělesné teploty, zrychleným srdcem, pocit nedostatku vzduchu, závratě, někdy s rychlým strachem.

Trvání Klimaků Mohou různé ženy výrazně lišit. Příznaky žen COP bude trvat déle než 12 měsíců nebo se vůbec nevyvíjí. V ¼ případech vyvrcholí více než 5 let. Přibližně polovina žen zjevuje klimatický syndrom trvá od 12 měsíců do 5 let.
Úklid přílivu

Příčiny a mechanismus pro vývoj přílivů v Klimakech

Mechanismus pro vývoj přílivů v climaxu je poměrně komplikovaný. Během menopauzy v těle ženy je celá kaskáda změny.

V souvislosti s postupným vyčerpáním vaječníků dochází ke snížení hladiny ženských pohlavních hormonů v krvi. Hypotalamus, který je nejvyšším centrem pro regulaci hormonálního pozadí v těle, snaží se kompenzovat nedostatek estrogenu, což zdůrazňuje další množství hormonu folikulity v krvi (FSH). Vzhledem k tomu, že vaječníky jsou funkčně "neschopné", FSH nemůže kontaktovat receptory na jejich membráně a zůstává v krvi. Pokud jsou léky léčiv estrogenů uměle vloženy do těla, koncentrace FSH bude i nadále růst, protože hypotalamus zdůrazní jeho další množství pro kompenzaci schodku estrogenu.

Nakonec, nerovnováha v estrogenu a FSH bude mít za následek další selhání v práci hypotalamu. V důsledku toho existují i ​​jiné hormony systému hypotalamického hypofýzu, včetně tyrotropního hormonu (TSH), včetně tyrotropního hormonu (TSH), obdrží jiné hormony.

To vede k periodickým emisím do krve hormonů štítné žlázy, která je doprovázena zvýšením tělesné teploty, pocitem tepla, tachykardie, zvýšení krevního tlaku, což je výskyt úzkosti a dokonce paniky.

Současně se syntéza hormonů štítné žlázy poslouchá denní rytmy a vyskytuje hlavně v noci. To je důvod, proč přílivy v climaxu často vznikají v noci.

Než léčit přílivy, když je vyvrcholeno

Hypotalamus je nejen regulátor sekrece hormonů, ale také koordinátor vegetativního nervového systému. Porušení hypotalamického hypofýzy-adrenálního a adrenálního komplexu během menopauzy vede k tomu, že i pro drobné podněty (stres, fyzická aktivita, stres) existuje plnohodnotná odpověď systému sympatie-adrenal. Prudký nárůst tónu tohoto systému se projevuje ve formě krize nadledviny sympatie: zvyšování frekvence srdečních srdcí, zvýšení krevního tlaku, prodloužení krevních cév (což vede k přílivu krve na kůži a jako a výsledek, zvýšit jeho teplotu a zarudnutí), pocení, obavy a alarm, závratě, dušnost.

Takové typy přílivů se mohou vyskytnout kdykoliv během dne, ale častěji přicházejí v noci, což je spojeno s potřebou "vypuštění" akumulované v průběhu dne napětí.

Dalším důvodem pro rozvoj přílivu může být zvýšení úrovně prolaktinu (také v důsledku dysfunkce systému hypotalamického hypofýzu). Nárůst koncentrace prolaktinu se také vyskytuje v noci, což vysvětluje noční příliv.

Přílivy, které nejsou spojeny s menopauzou

Mořské scény Teplo může mít pouze menopacteric přírodu. Jsou příznakem mnoha nemocí, které nesouvisí s menopauzou:

  1. Patologie vegetativního nervového systému. Na pozadí různých nepříznivých faktorů (chronická únava, neustálý stres, dlouhodobý nedostatek spánku) často vzniká "vyčerpání" nervového systému. To vede k tomu, že v reakci na činnost sebemenšího podnětu (a v těžkých případech - a v klidu) existuje bouřlivá reakce sympatického adrenálního systému s vývojem krizí, které zahrnují tepelné proplachování, zarudnutí kůže , závratě, tachykardie, dušnost, pocit strachu. Takové útoky jsou často nazývány "vegetativní-cévní dystonie", "vegetativní syndrom dysfunkce", "záchvat paniky".
  2. Patologie centrálního nervového systému. Různé léze samotného hypotalamu (nádory, deficit krevního oběhu, poranění krevního krve, může přispět k vývoji přílivů, které nesouvisí s vyvrcholením. V této situaci není hypotalamus schopen posoudit stav těla a hodí do krve nedostatečného počtu tropových hormonů do krve, což může způsobit podmínku, která napodobuje přílivy při vyvrcholení. Kromě toho mohou dojít k příznakům přílivu s některými formami epilepsie.
  3. Nemoci štítné žlázy. Hypertyreóza (thyrotoxikóza) je stav charakterizovaný zvýšenou úrovní hormonů štítné žlázy. Přílivy v tomto případě jsou jedním z hlavních příznaků.
  4. Nemoci nadledvinek. Stávkující příklad porážky nadledvinek, doprovázený přílivem, je peochromocytoma. Jedná se o nádor mozkové vrstvy nadledvinek, což způsobuje masivní emisi k krvi adrenalinu, norepinefrinu a dopaminu. Tyto hormony způsobují komplex reakcí v těle: zvýšení krevního tlaku, zvýšení tepové frekvence, pocit tepla, pocení, úzkost.
  5. Infekční choroby. Přílivy mohou doprovázet mnoho infekcí. To je obzvláště charakteristické pro infekci HIV a tuberkulózy. V posledně uvedeném případě se v noci vyskytují záchvaty tepla a pocení.
  6. Onkologické a hematologické onemocnění: mozkové nádory, žaludek, střeva, lymfatický systém, krevní formační orgány. Nejzájemnější pro přílivy v karcinoidech-hormonálně produkující nádor z apud-systémových buněk roztroušených různými úřady. Karcinoidní neoplazmy přispívají k masivnímu emisi krvi některých hormonů (nejčastěji serotonin), což způsobuje kaskádu reakcí v těle, včetně nádivového tepla.

Základní známky přílivu při vyvrcholení

Rozhodujícím příznakem přílivů v menopaususu jsou periodicky válcování tepelných vln postihujících obličej, hlavu, krk, horní část hrudníku a rukou. To je doprovázeno zarudnutí těchto stránek, silný pocení.

Zbývající značky doplňují celkový obraz přílivu:

  1. Většina žen před přílivem je zažívána pocit nepohodlí, obtížně popisovat popis.
  2. Zvýšení teploty. Krátký čas pokračuje (některé ženy mají normální teploty). Teplotní růst se nikdy nestalo. Příjem antipyretických léčiv nevede k poklesu teploty.
  3. Snímání silného tepu.
  4. Cítí obtížně dýchat.
  5. Z nervového systému: úzkost, strach, bolest hlavy, závratě, někdy dezorientace.
  6. Po útoku se poznamenává fenomén "solibow": pocit členění, silná únava, zimnice.
  7. Climax Tides může zahrnovat všechny výše uvedené symptomy, nebo jen některé z nich.

Doba trvání každého útoku je individuální. Některé ženy cítí příliv tepla pro několik desítek sekund. V závažných případech může trvání útoku dosáhnout hodiny a více. Ve většině případů však tento stav projde během 2-5 minut.

Faktory zesílení

Faktory vyvolávající výskyt přílivu v vyvrcholení a zhoršují jejich proudy jsou:

  • Emocionální přetížení: Stresové situace, duševní přepětí, nedostatek spánku;
  • Škodlivé návyky: alkohol a kouření. Je však třeba poznamenat, že odmítnutí spotřeby tabáku samo o sobě je stresem pro tělo, takže může zhoršit průběh vyvrcholení;
  • šití. To zahrnuje také pobyt ve vaně, sauně, hammam, stejně jako horké lázně;
  • Příjem některých léků, například kyselina nikotinová, kofein, tamoxifen, pentoxifyilin.

Každý má ženy během vyvrcholení?

Přílivy během menopauze narušují většinu (více než 75-80%) žen, Ale v některých případech, období Klimaků prochází bez těchto extrémně nepříjemných příznaků. V některých případech se hormonální restrukturalizace se obecně neprojevuje žádné subjektivní symptomy. Zároveň je vyvrcholení doprovázen narušení menstruačního cyklu (v premenopauzu) a ukončení menstruačního krvácení (v menopauzu a postmenopauzy), jakož i další příznaky estrogenního schodku (růst vlasů na obličeji, zvýšení Tuková hmotnost na typu mužského typu, redukce hustoty kostí, suchá kůže, inkontinence moči).

K čemu se lékař obrátit?

Mnoho žen nehledá lékařskou péči o přílivy, vysvětlující jejich chudé pohody, stres, hypovitaaminóza nebo nevhodné. A pouze tehdy, když naklonění tepla a útoky pocení dosáhne značné závažnosti, což výrazně zhoršuje kvalitu života ženy, pacient diví, ke kterému doktor. "Climax" často vyžaduje komplexní přístup s účastí lékařů různých specialit.

Ve většině případů první lékař, který dostane ženu, je gynekolog. S nekomplikovaným tokem přílivů během menopauzy tento specialista nezávisle vybírá léčbu.

Je-li doba perimenopauza doprovázena vývojem patologie různých orgánů a systémů, je nutná konzultace jiných specializovaných lékařů:

  1. Při vývoji komplikací ze srdce je nutná konzultace s terapeutem.
  2. Vznik příznaků metabolického syndromu, diabetu nebo osteoporózy vyžaduje účast na léčbě pacienta endokrinologa.
  3. Inkontinence moči - indikace pro konzultaci urologa.
  4. Prohlížené jevy dysfunkce vegetativního nervového systému vyžadují průzkum neurologa a v některých případech psychoterapeut.

Diagnostika

Doktor Je nutné zjistit všechny stížnosti na pacienta, výsledek jejich výskytu, provokujících faktorů, časové závislosti včas. Povinná je shromažďování informací o menstruaci (v Premopauze cyklu se stane nepravidelným, pak menstruačním krvácením). Při analýze zdraví pacienta jsou významně pomohly dotazníky "kvalita ženského života" a "FS-36". Pro objektivní posouzení získaných dat, jakož i za účelem kontroly účinnosti léčby, doporučuje se definovat "modifikovaný menstruační index".

Obecná inspekceVAROVÁNÍ Mělo by být zaplaceno kůži (vrásky se objevují během vykreslování, pokožka ztrácí vlhkost a pružnost, začíná podvod obličeje a tělesa na samec typu), rozložení podkožních změn tuku. Během útoku můžete odhalit tachykardii, dušnost, sprianu.

Gynekologické vyšetření. Zvláštní pozornost je věnována slizniční membráně pochvy (během vyvrcholení, jeho atrofie se vyvíjí).

Laboratorní výzkumné metody

  • Obecné krevní testy a moč v klinických minimálních studiích v každém onemocnění. S vyvolaným závažným patologií v těchto analýzách není detekován, ale může dojít k mírnému zvýšení obsahu epitelových buněk v analýze moči.
  • Krevní test na glukózu - EStudie je povinná, stejně často během vyvrcholení, debutuje cukrovar.
  • Stanovení úrovně hormonů. Pro plnou diagnózu menopauzy je nutné studovat obsah krve v hormonu folikulnosti, estradiolu, luteinizačního hormonu a progesteronu.

Než léčit přílivy, když je vyvrcholeno

HormonReprodukční věkPremenopausaMenopauzaJednotky
Fsh6-2530-40Do roku 135MME / L
Estradiol60-19053do 6pg / ml
Lg2.2-1111-2929-53Med / L
Progesterone7-560.7-7Až 0,6Nmol / l

Diferenciální diagnóza

Hlavními státy, se kterými by měly být přílivy diferencovány s menopauzou: krize s tyrotoxikózou, feochromocytomem a karcinoidním syndromem, stejně jako záchvaty paniky (krize sympato-adrenal).

TyrotoxikózaVzhled pacientů se vyznačuje: slabý vývoj podkožní tukové vrstvy, zvětšený tloušťka krku v důsledku růstu štítné žlázy, "Skopování očí" (exoftalm). Pacienti jsou neustále ve stavu neurózy. Typický pro hyperthyreózu poruchy spánku: nespavost v noci a ospalost během dne. Porušení funkce nervového systému zahrnuje nemožnost zaměření, bohužel a strach. Pacienti Extrémně špatně tolerantní pobyty v plněných zařízeních. Kůže větry mokré a horké na dotek. V krevních zkouškách na hormonech štítné žlázy se zaznamenává zvýšení obsahu T3 a T4, snížení TSH. Podle ultrazvuku štítné žlázy je stanoveno jeho zvýšení, přítomnost uzlů. V přítomnosti těchto údajů musí být pacient nutně konzultován endokrinologem.

FeochromocytomaHlavním znakem tohoto nádoru je parodiální výtahy krevního tlaku na vysoká čísla (až 250 mm Hg. SVATÝ). Kromě toho, během útoku, pálivé přílivy jsou oslaveny, zarudnutí kůže. Kůže chladné a mokré. Během krize, nemocní jsou neklidné, stěžují si pocit silného tepu, bolesti hrudníku, pulzující hnací bolest hlavy, uchopení bolesti břicha, může být průjem. V krevních zkouškách během útoku se zaznamenává zvýšení obsahu adrenalinu, norepinefrinu a dopaminu v desítkách a stovkách časy. V mezorektivním období může být hladina hormonu normální nebo snížena. Podle ultrazvuku nadledvinových žláz, je možné detekovat peochromocyt (pokud jeho velikost dosáhne 20 mm). Přesnější diagnostické metody jsou však počítačová tomografie s kontrastním ziskem a magnetickou rezonanční tomografií (CT a MRI). Léčba se provádí endokrinologem a podléhající přítomnosti onkologa.

Karcinoidní syndromPřílivy jsou jedním z hlavních příznaků karcinoidního nádoru, se vyskytujícím u 85-90% pacientů. V tomto případě je kůže červená, horká a mokrá na dotek. Zvýšená srdeční frekvence. Snížený krevní tlak. Teplotní tělo stoupá. Drapáky ve tvaru abdominálních bolestí, průjmu. Srdce je často postiženo (obvykle správné síňové a komory), díky které se rozvíjí patologie plic. S auskultací můžete poslouchat stagnující kola. Během útoku, křeč bronchi často vzniká, což vede k rozvoji dušnosti. Hladiny glukózy jsou zvýšeny v krvi. Údržba pacienta provádí onkologa.

Záchvaty paniky (sympatická krize nadledvinek). Ve vývoji přílivů v tomto státě nejčastěji hraje roli psychotrubovat situace. Pacient si vědomě snaží vyhnout těmto podmínkám. Během útoku se pacienti cítí příliv tepla k hlavě a obličeji, obtížnost dýchání, vyztuženým srdcem. Krevní tlak se může výrazně zvýšit. Bledá kůže pokrytá studeným lepkavým potem. Slipová membrána ústní dutiny schne, pacienti se cítí žízeň. Po skončení útoku pacienta je pocit poruchy a devatování. Léčba takových stavů provádí lékaře několika specialit: neurolog, psychoterapeut, terapeut.

Léčba léčby

Pomoc při útoku

Mnoho žen cítí přístup přílivu, a v této době můžete pomoci tělu zabránit vzniku útoku nebo snížení závažnosti, a to i doma.

V období objetí výskytu přílivu během Klimaků se doporučuje lékaři vstoupit do následujícího režimu:

  1. Poskytněte příliv čerstvého vzduchu (jděte ven nebo otevřete okno, zapněte klimatizaci, Unfutton Horní tlačítka na oblečení). To zlepší přenos tepla a usnadnit symptomy.
  2. Pít několik dýchaví chladné vody.
  3. Zastavit vývoj útoku pomůže přerozdělit krev v těle. Pro toto nohy musí být sníženy do horké vody a aplikovat studený komprese.
  4. Respirační gymnastika pomůže obnovit tón autonomního nervového systému a vyrovnat se s přílivem během vyvrcholení. Proveďte tyto dýchací cvičení následuje následující schéma: zhluboký dech nosem po dobu 5-7 sekund, zpoždění dýchání o 12-15 sekund, pak pomalý výdech přes ústa. Dýchání se provádí břichem.

Tyto techniky nebudou mít vliv na Climax, ale pomůže vám rychle zbavit se jeho příznaků. Ale v přítomnosti častých a těžkých přílivů a zpívá, nebude možné zmírnit. S největší pravděpodobností, v této situaci nemůže dělat bez náhradních hormonálních terapií.

Strava

Napájení během Klimaků by mělo poskytnout tělo všemi potřebnými látkami, aniž by provokovala hmotnostní sadu. Proto by měly být jednoduché sacharidy vyloučeny z menu (sycené sladké nápoje, cukrovinky, mouky).

Dále by strava měla zahrnovat produkty obsahující fytoestrogeny - látky ve své struktuře podobné estradiolu. Jsou schopni v určitém rozsahu kompenzovat schodku estrogenu a usnadnit průběh Climetheat.

Jsme bohatí na fytoestrogeny takové produkty, jako je sója, čočka, všechny druhy zelí, pšeničné klíčky, lněný olej, sezam.

Kromě toho některé živočišné produkty obsahují komponenty připomínající estrogeny. Toto je mléčné výrobky, zejména sýry s plísní.

Hormonální terapie

Náhradní hormonální terapie (HRT) je "zlatý standard" léčba různých projevů menopauzálního syndromu, včetně přílivu tepla a potu.

Po 50 letech je náhradní hormonální terapie ukázána téměř všem ženám.

Pro určení očekávaných přínosů a rizik v jmenování UGT se používají speciální skóre systémy.

Pro náhradní hormonální terapii mohou být použity jak přirozené (17-p-estradiol, estradiol valeate, estriol) a syntetický (ethinyl estradiol, mestelol) estrogeny.

Trvání léčby hormony může být od 3 (krátkodobé strategie) do 10 nebo více let (dlouhodobá strategie).

Dávka léčiva je vybráno tak, že koncentrace v krvi je co nejblíže k tomu Properopauza.

Rozsah léčiv obsahující estrogeny je velmi široký: Angelik, Trizekven, Klimen, Klimming, cyklo Proginov, Divina, Livial, Klio. Všechny tyto léky jsou vyráběny v tabletové podobě. Balení těchto léků je navržen tak, aby přijímat 1 tablety denně tak, aby napodoboval normální menstruační cyklus.

Zpětná vazba od žen, které tyto léky, hovoří o výrazném snížení závažnosti menopacterního syndromu, vzácných vedlejších účinků, dobré tolerance.

Tam jsou také přípravky na perkutánní podávání ve formě gelu: Divilel, Estal. Gel se aplikuje buď na kůži rukou, břicha a pasu, nebo na stehno, hýždě a břicho.

Vitaminoterapie

Nejdůležitější vitamíny během vyvrcholení jsou:

  • Vitamin A (Retinol). Má významný pozitivní vliv na kůži a sliznice, obnovení jejich pružnosti a vlhkosti. Tento vitamin je obsažen ve velkých množstvích v mrkev, borůvkách, špenátu, vejcích, hovězí játrech.
  • Vitamin E (tokoferol). Tato látka, kromě silného antioxidačního účinku, má schopnost zvýšit citlivost estrogenních receptorů. Hodně z tohoto vitaminu v rostlinných olejech, vejcích, pšeničných klíčcích.

Homeopatické drogy

Homeopatie nabízí ženy během Klimaks následující léky k boji proti přílivu:

  • Klimatický cheeiel (ve formě pilulkových pilulek);
  • Nervózní paty (pylitické tablety);
  • Mulimen (kapičky pro příjem);
  • Hindel CH (kapičky pro příjem);
  • Climatoplan (ve formě tablet);
  • Klimaxan (granule 10 g).

Účinnost těchto léků zůstává kontroverzní, ale mnoho žen si všimne snížení projevy Klimaks po jejich recepci.

Lidové léky

Lidová medicína nabízí velký počet receptů, které jsou schopny do určité míry zlepšit pohodu během Climsa. Použití těchto fondů však nemůže nahradit plnohodnotnou léčbu. V lidové medicíně, stupnicích, infuzích a poulože s různými rostlinami jsou široce používány: heřmánek, pyšný, husizující pytel, řebříček, blackberry listy, křehké šílené, bažina sušené sušení. Všechny tyto rostliny mají výrazný uklidňující účinek buď slabé estrogenové aktivity.

Fytoterapie

Několik rostlin uznávaných jako oficiální medicína jako látky, které mohou skutečně řešit projevem menofraky menopauzálního syndromu, zahrnují kyamicifuga a sóju.

Soo isoflavonoidy používané ve formě kapslí inoklim, posuzující recenze žen, které používaly tento lék během Klimaků, jsou schopny zlepšit celkovou pohodu, snížit počet a závažnost přílivů. Léky by měly být odebrány 1 kapsli 1 čas denně po dobu 1 měsíce.

Komponenty rostliny CIMICIFUGA jsou obsaženy ve složení léčiv, jako je Cliadinon, Qi-Klim, estroschel, přestane. Účinnost těchto léčiv pro léčbu projevy Klimační syndrom byl v řadě klinických studií. Přípravky jsou k dispozici ve formě tablet, kapslí a kapiček pro příjem. Pokud je lék vyráběný v tabletách, potřebují brát 1 kus ráno a večer. Doba recepce není delší než 3 měsíce.

Fyzická aktivita

Během vyvrcholení by se žena měla vyhnout těžké fyzické námahy. Doporučuje se zapojit do sportovního chůze, lyžování, skandinávské chůzi. Pokračovat ve výši následuje vznik prvních známek únavy. Každé ráno se doporučuje udělat nabíjení, které zahrnuje protahovací a dýchací cvičení. Skvělé výhody budou přivedeny jógou a gymnastikou qigong.

Prevence

Vyhněte se vývoji přílivů během menopauzy. V tomto případě je důležitá chování a psychoterapie, aby se vytvořil správný psychologický postoj. Měli byste provést aktivní životní styl, pravidelně provádět venkovní procházky. Je nutné se vyhnout pobytu v plněných zařízeních, je jasné, že dodržovat způsob práce a rekreace.

Předpověď

Ve většině případů nejsou příděly přímou nebezpečí pro zdraví žen. Prostřednictvím různých intervalů času, teplotní záchvaty, i bez léčby. Ale pokud jsou přílivy doprovázeny výrazným příznakem a vznikají s vysokou frekvencí, může vést k vyčerpání nervového systému a vývoji neurózy podobného stavu. V tomto případě se žena začne vyhnout traumatickým situacím a je v neustálém očekávání útoku. Toto napětí může vyvolat vývoj přílivu, který dále zhoršuje psychologický stav pacienta. Tam je "začarovaný kruh".

Chůze ne k přílivu, ale onemocnění, které vznikají během vyvrcholení:

  1. Metabolické poruchy: Diabetes, obezita, osteoporóza.
  2. Patologie kardiovaskulárního systému: ateroskleróza, ischemická srdeční onemocnění.
  3. Urologická patologie: inkontinence moči vzhledem k vývoji atrofických procesů v dolních odděleních močových cest.
  4. Sexuální poruchy: spalování a svědění ve vagíně spojené s atrofií sliznice, snížení sexuálního vstupu, nedostatek orgasmu.

Závěr

Clearmaks nemůže být poražen, protože to je přirozené období v životě ženy. Úkolem o léčbě menopauzálního období je snížen na boj proti symptomům, včetně přílivů, což výrazně zhoršuje kvalitu života pacienta.

Je nemožné jasně říci, co je lék nejúčinnější s projevy Klimaků. Přiřadit konkrétní drogu může navštěvovat pouze lékaře s ohledem na všechna klinická data.