Hemoragický ovariální cyst

Hemorragic ovariální cystu je považován za různé funkční neoplazmy ovariální žlázy. Tato patologie obvykle nepředstavuje vážnou hrozbu pro ženu, ale naznačuje poruchu práce sexuálního systému v tomto cyklu. V některých případech však mohou být i hemoragické nádory komplikovány tím, že způsobují vážné podmínky, které vyžadují okamžitou chirurgickou korekci.

Hemoragický ovariální cyst

Důvody

Hemoragické cysty odkazují na komplikované funkční formace. Rozlišují se dva typy funkčních nádorů: folikulární a žluté tělo. Folikulární cystu je vytvořen s neúspěšnou ovulací v určitém cyklu. V nepřítomnosti výtěžku vajec, dominantní folikul se stále zvyšuje množství a vytváří neoplazmu. Se zvyšováním fragmentů cév namísto obsahu kapaliny se krev akumuluje ve formaci a dochází k cystu levého vaječníku s krvácením.

Žluté tělo je tvořeno měsíčně na místě výstupu z vejce z folikulu. Jedná se o železnou strukturu, která zajišťuje produkci progesteronu ve druhé fázi cyklu. Normálně, v procesu ovulace se rozlišuje malé množství krve, jehož hlavní část spadá do retroperitoneálního prostoru. V některých případech, zpoždění krve v kapsli folikulu. Na svém místě je hemoragická tvorba žlutého těla.

Hemoragický ovariální cyst

Neexistuje žádný důvod pro tvorbu takových formací. Mezi predispozičními faktory však jsou přiděleny následující:

  • genetická predispozice;
  • Mladý reprodukční věk (až 35 let, kdy je poznamenána zvýšená produkce genitálních steroidů);
  • stres;
  • Endokrinní poruchy;
  • Příjem perorální antikoncepce, zejména krátký čas s častým přerušením;
  • Přenesené zánětlivé, infekční onemocnění reprodukčního systému.
Přímo krvácení v cyst provoke SuperCooling, poranění, nadměrná fyzická námaha, příliš aktivní, hrubý sexuální akt.

Tyto stejné důvody přicházejí do popředí při tvorbě komplikací. Při detekci funkčních nádorů příloh je proto nutné upustit od aktivního pohlaví a vzpírání v průběhu měsíce před kontrolním ultrazvukem, stanovením dalších taktik léčby.

Hemoragický ovariální cyst

Příznaky

Někteří pacienti nemají podezření na existenci neoplazmů vaječních tkání. Ve většině případů, zejména v případě hemoragické cysty, žena poznámky:

  • bolest poškození (častěji spojená s aktivním pohybem, sportem, sexem);
  • závažnost, nadýmání, nepohodlí v dolní části břicha;
  • nevolnost;
  • snížený výkon;
  • Posílení krvácení během menstruace;
  • nepravidelné, bolestivé měsíční.
Heporium v ​​cystu vzniká na pozadí již existujícího porušení.

Často hormonální poruchy jsou doprovázeny vyrážkami na kůži obličeje, zvyšování slanosti žláz, náladu lability.

Předpokládá se, že hemoragická cysta pravého vaječníku probíhá těžší. To je způsobeno posíleným dodávkou krve správným příhodím. V důsledku toho, větší objem krve spadá do patologického vzdělávání, komplikace vyskytují častěji.

Hemoragický ovariální cyst

Možné důsledky

Funkční cysty, včetně hemoragických, nejsou nebezpečné. Důvody vedoucí k tvorbě těchto formací způsobují změny pouze v jednom konkrétním cyklu. Ve studii vaječníků příští měsíc jsou vyřešeny funkční cysty, snížení množství. To je hlavní rozdíl od skutečného cystu ovariaristů.

Cysty s krvácením pravého vaječníku je nebezpečný při rozbití nebo zkroucení. Hemoragické nádory jsou častěji naznačují: jejich stěna je již ztenčená a obsah je naplněn krví. V tomto provedení se rozvíjí akutní břicho kliniky. Pacient obvykle potřebuje provozní rušení, aby se zabránilo závažnému krvácení a šoku.

Funkční tvorba vaječníků s krvácením téměř nikdy maligní, t. E. Nechoďte na maligní nádor.

Hemoragický ovariální cyst

Diagnostika

Podezření na přítomnost neoplazmů v vaječnících na základě stížností pacienta, výsledky gynekologické inspekce. Pro potvrzení diagnózy, lékař obvykle přiřadí ultrazvuk.

S ultrazvukovou studií malé pánve je hemoragická cysta definována jako hypo echogenní zaoblená tvorba tenkou stěnou. Lokalizace s pravicovým nádorem je častější. Při upevnění zánětlivého procesu v dutině cysty jsou obvykle detekovány fibrinové závity.

S nejasným obrazem patologie na ultrazvuku, diagnostické laparoskopie, MRI.

Hemoragický ovariální cyst

Metody léčby

Hemoragická cysta levého vaječník je obvykle v léčbě nepotřebuje. Funkční vzdělávání je častěji absorbováno při eliminaci spalovače nepříznivých rizikových faktorů v dalším menstruačním cyklu. Za nádory je však nutné pozorovat: opakované ultrazvuk v měsíci. Pokud studie označí represi procesu, žena v terapii nepotřebuje.

V nepřítomnosti dynamiky, pravicovým umístěním nádoru z důvodu zvýšeného nebezpečí komplikací: přestávku a zkroucené, mnoho gynekologů raději začít léčbu. Lékařská hormonová terapie nebo chirurgická léčba se používá k odstranění patologie.

Léčit

Ve většině případů jsou funkční formace regrese nezávisle. S poměrně velkými velikostmi nádoru, žena potřebuje omezit sexuální život, sport za prevenci přestávky. Aby bylo možné urychlit proces pacientům, hormonální antikoncepce jsou předepsány na 1 - 2 cykly. Pak kontrolovat dynamiku patologie.

Dlouhá hormonová terapie se ukázala pacientům, kteří v blízké budoucnosti neplánují těhotenství. Důvodem je skutečnost, že dlouhodobá léčba je nutná k dosažení silného výsledku. Někteří odborníci jsou přesvědčeni, že existuje riziko recidivy hemoragického cystu po zrušení léčiv s krátkým cyklem používání. Provozní odstranění vzdělávání je považováno za účinnější.

Hemoragický ovariální cyst

Chirurgický zákrok

Obvykle se laparoskopie používá k odstranění cystu. Během intervence jsou způsobeny nesplomatové nádory, vaječník není prakticky zraněn.

Vážná situace nastane, když se zaměřuje. V tomto případě není vždy možné udržovat vaječníku. Po excizi přívěsků na jedné straně může žena dostat těhotná a vydržet dítě.

Vzdálené tkaniny jsou vždy odesílány do histologického vyšetření, ke studiu buněčné struktury a vyloučení transformace nádoru.

Hemoragický ovariální cyst

Prognóza a příležitost otěhotnět

Hemoragický ovariální cyst obvykle nezpůsobuje vážné poškození zdraví žen. S včasnou diagnózou je pozorování dynamiky vývoje procesu příznivé.

Tvorba funkčního hemoragického cystu nemá vliv na funkci dětí. Bez komplikovaného proudu, a to ani na pozadí přítomnosti cyst, může pacient otěhotnět. Hrozba představuje situace, kdy je integrita cystu rozbité. V závislosti na věku ženy, objem prasknutí tkáně vaječníků a počtu krvinek intraoperativně řeší otázku typu korekce nádoru. V nejrozmanitějším vývoji událostí je nutné zcela odstranit přívěsky. I v takové klinické situaci však reprodukční funkce pacienta nejsou ztraceny - je možné přepravovat a porodit.