Co je retenční cysty vaječníků, metody léčby

Retenční cysty vaječníku je patologie charakterizovaná výskytem nádorové duté tvorby uvnitř jedné z vaječníků. Neoplazmus má kapsli s tenkou a průhlednou stěnou, z níž se nachází serózní tekutina nebo krev. Onemocnění je diagnostikováno především u žen reprodukčního věku.

Klasifikace

Tento lék rozlišuje retenční cysty levého a pravého vaječníku, na základě tam, kde je nádorový vzdělání.

Typy retenční cysty ovariaru
FolikulárníNejčastější patologie. KISTA je tvořena z folikulu. Pokud výstupní proces vejce z vaječníku neprošel normálně, folikul se nevrátil, Cyst se vyvíjí na svém místě.
Žlutá tělesná cystJe tvořen na místě žlutého těla, pokud nepodléhá regresi z jednoho důvodu nebo jiného.
ParadictiveJsou lokalizovány vedle vaječníku, v oblasti děložní trubky. Tento druh cystu dochází jako embryonální porušení a je odlišen pomalým vývojem. Petativní cysta však může dosáhnout velkých velikostí a váží několik kilogramů

Všechny druhy retenční cysty mají obecný znak - tenká průhledná kapsle. Riziko znovuzrození takové cysty v maligním nádoru je velmi malý. Statistiky ukazují, že folikulární a žluté tělesné cysty v mnoha případech zmizí spontánně po 3 menstruačních cyklech.

Dalším typem retenční cysty je endometrioid. Liší se od jiných typů skutečnosti, že v cystické dutině neexistuje žádná kapalina a buňky endometria - sliznická membrána dělohy.

Příznaky

Retenční cysta ve většině případů se vyvíjí asymptomatický a diagnostikovaný během průzkumu u gynekologa. Pokud CYST dosáhne velkých velikostí, mohou se v dolním břichu na jedné straně vyskytnout v dolním břichu v závislosti na lokalizaci neoplazmy.

Bolestivé pocity jsou během cvičení nebo pod sexuálním jednáním zhoršeno. Měsíční pacienti mohou být doprovázeni oscilací.

Bolest se stane akutní, když dojde k cystu. Vyznačuje se uvolňováním obsahu kapsle v břišní dutině. Žena se jeví známky "akutního břicha", teplota stoupá.

Každý typ cystu je pro něj charakterizován speciálními příznaky:

  1. PARADISE OVARIAR CYSTParaboral - charakterizuje se zpožděním menstruace, bolesti v dolní části břicha, vzácný krvácení týdně před menstruací, vysokou hladinou estrogenového hormonu a naopak snížení progesterone.
  2. Žluté tělesné cysty - symptomy se podobají ektopickému těhotenství. Při rozbití kapsle u ženy začíná hojné krvácení.
    Žlutá tělesná cyst
  3. Folikulární - zpočátku se však neprojevuje, když je kapsle rozbitá, kapalina proudí do břišní dutiny, což přispívá k výskytu aseptického zánětu. Pokud je cysta praskne, umístěná v pravém vaječníku, jsou příznaky podobné projevu apendicitidy. Ruptura vzdělávání na levé straně se domnívá, že nádor sigmoidního střeva.

Méně často má pacient zvracení, nevolnost a snižuje krevní tlak.

Důvody

Příčiny výskytu vaječníků cysty nejsou stanoveny.
Mezi rizikové faktory patří:

  • hormonální nerovnováha;
  • endometrióza;
  • chronická salpakování;
  • Endokrinní poruchy;
  • brzy puberty;
  • menopauza;
  • četné potraty;
  • překročení vaječníků při přípravě na ECO;
  • infekční choroby;
  • stres;
  • Card a poranění mozku s poškozením hypotalamu a hypofýzy.

Diagnostika

Pro diagnostiku ovariálních cyst, technik, jako je palpace, ultrazvukové vyšetření břišní dutiny, laparoskopie, CT, MRI. Vzhledem k tomu, že příznaky retenční cysty připomíná známky jiných onemocnění vaječníků a střev, je nutné provádět diferenciální diagnózu. Cysta může být zaměňována s akutní apendicitidou, rakovinou nebo ektopickým těhotenstvím. Pokud je to nutné, test krve na Oncomarkers.

Předpokládá se, že ultrazvuk je dostačující k stanovení diagnózy. Pokud došlo k prasknutí kapslí, přístroj pomůže určit, zda byla kapalina uvolněna do břišní dutiny.

Léčba

Léčba nemoci může být prováděna konzervativními a provozními metodami.

Pokud je cysta malých velikostí, má pacient dost, aby se drogy obnovit hormonální zůstatek. Terapie je zaměřena na normalizaci funkcí vaječníků, nadledvinek a štítné žlázy. Mělo by být pozorováno u gynekologa po dobu asi tří měsíců a pravidelně projít ultrazvukem.

Antibiotická léčba je přiřazena, pokud tvorba dosáhne velikosti více než šesti centimetrů nebo s akutní bolesti přetrvává dva měsíce.

Kromě hormonálních léků by pacient měl mít komplex vitamínů a podstoupit fyzioterapii odstranit napětí a normalizaci metabolických procesů.

Po retenční cystu je obvyklé používat lymfotropní podávání léčiv pro urychlení pronikání léků na vaječníky.

Pokud konzervativní léčba nepřináší výsledky na dlouhou dobu, uchýlit se k chirurgickému zásahu.

Léčba ovariální cystu

V současné době je obvyklé používat laparoskopii. To je nejbezpečnější a většina cenných papírů. Riziko komplikací je velmi malé.

Během laparoskopie v přední stěně břicha se provádí několik řezů malé velikosti - ne více než jeden centimetr, přes které jsou cysty prováděny. Provoz nemá vliv na provoz vaječníků.

Komplikace

Retenční cysta může způsobit komplikace pro velké velikosti, pozdní identifikace a úplná absence léčby. Nejnebezpečnější komplikace jsou následující:

  1. Tarrow cysty kapsleVymaže nohy cysty - obtížný stav, jejichž příznaky jsou podobné klinice akutního břicha. Patologie je charakterizována porušením plavidel, které půjdou na cystu. Vzhledem k porušení této funkce, Kisety. Ostrá bolest v břiše vpravo nebo vlevo, napětí svalů přední břišní stěny. Pacient může mít stížnosti o židlích. Tato komplikace je nebezpečná pro zdraví, a proto vyžaduje naléhavé chirurgické intervence.
  2. Power Suppuration - hnis je tvořen uvnitř kapsle. Příčinou této komplikace je vstup do těla infekce. Symptomy suppurace jsou vysoká tělesná teplota, těžké bolesti po celé břicho, horečka, zvracení a nevolnost. Srdce začíná častěji zmenšit, krevní tlak klesá. Pacient vyžaduje nouzovou operaci s následnou léčbou antibakteriálními léky.
  3. Přestávka cysty kapsle - vzniká méně často než dvě předchozí komplikace. Klinické značky jsou ostrou bolestí v břiše, zvracení a nevolnosti, snížení krevního tlaku. Léčba pouze funkční.

Komplikace retenční tvorby vaječníků představují nebezpečí pro zdraví žen a vyžadují naléhavou pomoc. V nepřítomnosti léčby může patologie vést k smrti. Proto, pokud lékař diagnostikoval "retenční cysty", měla by být žena pravidelně zkoumána, aby se zabránilo rozvoji komplikací.

Prevence

Specifická opatření pro prevenci vývoje ovariální cysty neexistují. Jedinou preventivní událostí je pravidelným průzkumem gynekologa. Zvláštní pozornost by měla být věnována jakémukoli alarmujícím příznakům spojeným s ženským genitálním systémem. Pokud se vyskytnou změny v menstruačním cyklu, zobrazí se amenorrhea nebo dysmenorrhea, lékař by měl být oznámen.