Solárium: škodlivý nebo užitečný?

Solárium: Škodlivý nebo užitečný?

Co je opálení a proč potřebuje?

Tan - to je ztmavnutí kůže, což vzniká v důsledku tvorby melaninu. Melanin je látka, která je produkována kožními buňkami v reakci na ultrafialové ozáření. Hlavním cílem melaninu je chránit pokožku před dalším vystavením slunečnímu záření.

Jaké výhody nám dávají opálení?

Tan není pro tělo něco užitečného, ​​a dokonce i naopak je navržen tak, aby chránil pokožku před nežádoucími účinky slunečního světla. Tak, nic jiného než estetické potěšení opálené kůže nás nepřináší.

Tan v soláriu se liší od Slunce na pláži?

Ve skutečnosti nic. Když se opalování v soláriu, kůže osoby dostane stejné ozáření jako během slunce na slunci. Jediný rozdíl je, že když opalování v expozici solária dávkovala trvání. To znamená, že kdybychom se opalovali na pláži několik hodin v řadě (a pak celý den), pak v soláriu si to nemůžeme dovolit.

Použití opalování v soláriu: mýty a realita

Na mnoha stránkách reklamní solárium existují informace o tom, jak dobrý solárium a opálení. Pokusíme se zjistit, kde jsou inzertování instilovali, a kde se skutečně oslovují fakta.

MÝTUS

REALITA

Během opalování v soláriu v těle se vitamín D vyrábí

Vitamín D je opravdu vyroben v lidské kůži pod vlivem ultrafialových paprsků, nicméně není vůbec nutné ležet na slunci nebo jít do solária. Pokud žijete v regionu, kde slunce není po celý rok, pak vaše pokožka dostane potřebnou dávku ultrafialových paprsků, i když jednoduché procházky po slunečných dnech.

V soláriu osoba přijímá pouze užitečné ultrafialové paprsky A a B, vyhnout se škodlivým paprsky.

Všechny typy ultrafialových paprsků s dlouhodobou expozicí k kůži jsou škodlivé. Paprsky s (UVC) jsou pro člověka opravdu velmi škodlivé, aště, atmosféra Země jim nenechává ujít vůbec. To znamená, že při opalování na slunci, stejně jako v soláriu, nejsou vystaveny ultrafialovým paprskům. Důležité: V oblasti ozonových otvorů paprsků C může dosáhnout povrchu země, ale největší ozonové díry se nacházejí v Antarktidě, kde se sotva opalujete.

Tan během několika minut v soláriu se rovná několika hodinami strávenými na pláži

To není pravda. Světlo studované v soláriu je obvykle absolutně identické s ultrafialovým slunečním spektrem spektra. To znamená, že hlavní rozdíl mezi 10minutovým opálením v soláriu a 10 minut opálení pod spálivým sluncem neexistuje.

Tan v soláriu příznivě ovlivňuje pokožku

Tan (jak v soláriu, tak na slunci), má nepříznivý vliv na kůži, sušení a přispívající k ranému stárnutí kůže s příchodem mikrotrhlin a vrásek. Podle nejnovějšího výzkumu a doporučení Světové zdravotnické organizace by opálení v soláriu neměly být použity pro kosmetiku.

Tan v soláriu je metoda léčby akné a mnoha dalších kožních onemocnění

Pod vlivem ultrafialových paprsků, kůže Oroging. Horny buňky jsou ucpané odtoky mazových žláz kůže a mohou zlepšit jen rozzlobenou vyrážku. Osvědčená účinnost ultrafialových paprsků je k dispozici pouze při léčbě některých forem psoriázy (chronické onemocnění kůže).

Solárium: Výhody a nevýhody

Tak, jaké výhody mají solárium, a jaké nedostatky této metody opalování lze splnit?

PROFESIONÁLOVÉ

Minusy

Když se opalování v soláriu, riziko "spalování" je menší, protože doba trvání ozařování je přísně dávkována

Pokud během opálení v soláriu nepoužívá bezpečnostní brýle, což významně zvyšuje riziko poškození čočky oka a vývoj šedého zákalu.

Intenzita ozáření může být zvolena v závislosti na typu pokožky

Pod koutem, které rychle spálily na slunci, mají zvýšené riziko rakoviny kůže. Absence popálenin na kůži v důsledku opálení v soláriu vytváří falešný dojem, že riziko vzniku komplikací je velmi malé. Nicméně, to není tak, a bílá holky jsou lepší, aby se zabránilo přímým UV paprsky.

Solária jsou téměř vždy "v ruce" a není třeba hledat "místo pod sluncem"

Dostupnost solárií po celý rok výrazně zvyšuje frekvenci ozáření kůže a přispívá ke stárnutí. Je třeba mít na paměti, že kůži získaná expozice je sčítána a častá návštěva solária výrazně zvyšuje riziko rakoviny kůže v budoucnu.

V soláriích můžeme získat opálení v intimních oblastech, aniž by se zabránilo neznámým lidem

Intimní oblasti, které jsou běžně chráněny plavkami na pláži (kožené kůže a tavicí zóny), jsou extrémně citlivé na UV paprsky. Časté návštěvy solária mohou vyvolat rakovinu kůže v těchto jemných zónách.

Na základě obdržených informací můžeme dospět k závěru, že samotné solárium nejsou škodlivé, a s řádným použitím nám pomáhají cítit trochu krásnější a sexinější. Ozáření v soláriu téměř totožná s sluncem, takže všechny vedlejší účinky solária můžeme dostat ani slunění na pláži.