Cystadenom: je to nebezpečné?

Cystadenom: Je to nebezpečné?

Co je cystadenom?

Ovariální cystadema je benigní nádor, který se někdy nazývá cystický vaječník.

Existuje několik druhů cystadenomů:

  • Serózní cystadomoma
  • Muzzin cystadenom
  • Papilární cystadenom

Co je serózní cystadema?

Serózní cystadenom je nejčastější benigní tumor vaječníků. Tento cyst je sáček, který je umístěn v vaječníku a naplněn průhlednou vodou kapalinou. Serózní cystadema může dosáhnout velkých velikostí, což vede k vzhledu hloupé bolesti na břiše, závažnosti a nepohodlí. Tento typ benigní nádor extrémně zřídka vede k vývoji rakoviny vaječníků.

Co je muzzin cystadenom?

Muzzin Cystadenom je také ovariální cysty, který, na rozdíl od sérových cystadenomů, není naplněn kapalinou, ale hustou hmotou, jako hlen. Tyto cysty jsou často multi-komorou, která je detekována Uzi vaječníka. Dalším rozdílem této formy cysty je tendence k rychlému růstu gigantických velikostí (někdy až 30 cm v průměru). Muzzinózní cystadenom se může rozšířit na sousední tkáně a vést k zahuštění střevních hradeb, peritoneum, ráda, což způsobuje podezření z maligního nádoru. Nicméně znovuzrození tohoto typu cysty v rakovině vaječníků je vzácný.

Co je papilární (puffy) cystadenom?

Papilární cystadenom je nejvíce nepříjemnější a zaostřovací forma Ovariální cysty. Často jde do rakoviny vaječníků.

Papilární (puffy) cystadenom často vyrůstá pro sousední orgány a může narušit jejich práci. Šíření ke střevám, může způsobit zácpu nebo průjmům, na močovém měchýři během močení. V papilárním cystadenu v žaludku lze shromáždit, tento stav se nazývá ascites. Ascites je častým symptomem rakoviny vaječníků, takže tento typ nádoru může snadno zaměnit s maligním procesem v vaječníku.

Jak rozlišovat rakovinu vaječníků od Benign Creadadenome?

Rozlišování rakoviny vaječníků z benigního nádoru je někdy velmi obtížný i zažil specialisty. To lze provést následujícími způsoby:

  • Uzi vaječníka

U ultrazvuku není rozlišovat cysty z rakoviny není vždy možné. Existuje však několik známek, podle kterého bude Uzister schopen podezření na rakovinu vaječníku: přítomnost vícekomorové cysty, zahušťování stěn Cystu, distribuce procesu do sousedních tkání, přítomnost procesu kapalina v břišní dutině a podezřelý obsah cystu. Je důležité vědět: nejvíce benigní cysty také často padají jako popis. Proto, pokud máte rakovinu vaječníků na ultrazvuku, neznamená to, že rakovina má opravdu. Možná je to cystadenom.

  • Krevní test na ca125

CA125 je speciální protein, který se vyrábí ve zdravých ovaries. Normálně by úroveň CA125 neměla překročit 35 jednotek / ml. Vysoký obsah CA125 v krvi může indikovat rakovinu vaječníků. Ale je tu jedna věc: úroveň tohoto proteinu v krvi se může zvýšit s benigními nádory vaječníků a dokonce i některé zdravé ženy (z neznámých důvodů). Proto, pokud jsou všechny ostatní analýzy normální, a úroveň CA125 je vyšší než norma - pak to není známka rakoviny.

  • Vypočítaná tomografie (CT)

Tento typ průzkumu pomáhá objasnit velikosti nádoru. CT může být patrný pro růst cystadenomů, zahušťování stěny cysty kapsle. V případě rakoviny vaječníků na CT mohou být detekovány zvýšené lymfatické uzliny.

  • Provoz (laparoskopie nebo laparotomie)

Jediný spolehlivý způsob, jak rozlišit jednoduchý cysta rakoviny vaječníků je histologický vyšetření cysta dálkového ovladače během operace. Všechny ostatní způsoby, jak získat diagnózu, jsou pouze přibližné.

Jak léčit Ciladum Overiaru?

Pouze chirurgický. Provoz může být prováděno prostřednictvím malých abdominálních punkcí (laparoskopie), nebo s velkou sekcí (laparotomie). Pokud není gynekolog jistý o původu cysty (rozhodně neví, je to benigní nebo maligní), pak obvykle produkují laparotomii.

Co je odstraněno během operace?

Provoz v ciladodu vaječníků může mít mnoho různých variací, v závislosti na typu cystadenomů, jeho velikosti, přítomnosti komplikací a věku ženy.

Máte-li serózní nebo mucinózový cystadema, jste mladý, a chcete v budoucnu porodit dítě, pak chirurg odstraní pouze nádor sám, nebo (ve velkých velikostech nádoru) vaječník. Těhotenství v tomto případě bude možný, protože druhý vaječník je zachován.

Pokud máte papilární cystadema, nebo podezření z rakoviny vaječníku, pak se chirurgové rozhodnou o odstranění jak vaječníků, tak i dělohy. Obvykle takové rozsáhlé operace provádějí tyto ženy, které v budoucnu neplánují děti.

V každém případě byste měli diskutovat s gynekologem léčby, a pokud chcete mít v budoucnu děti, varujte ji o tom.