Gardassil: pokyny pro použití

Gardassil: Pokyny pro použití

Co je to Gardasil a jak to funguje?

Gardasil je očkováním z viru lidského papilomu (HPV), který je nejčastějším příčinným činidlem rakoviny děložního hrdla. To je důvod, proč Gardasil je někdy nazýván očkováním z rakoviny děložního hrdla.

Složení Gardasil zahrnuje proteiny, které pomáhají tělu tvořit imunitu proti nejnebezpečnějšímu Lidské typy virů papilomu: HPV 16 a HPV 18. Kromě toho, gardasyl vakcína poskytuje imunitu proti HPV 6 a 11 typu, který nezpůsobuje rakovinu děložního hrdla, ale jsou patogeny špičatého kondoměru (genitální bradavice).

Gardasyl vakcína neobsahuje virové částice, takže nemůže být zdrojem infekce s papillomovým virem.

Komu se doporučuje získat očkování Gardasil?

Zahradní vakcína se doporučuje získat všechny dívky a ženy od 9 do 26 let. Očkovací chlapci a muži jsou také odůvodněni, protože papilloma virus může způsobit nebezpečné důsledky a mají.

Z nichž chrání Gardasil?

Včasné dodané vakcinační zahradnictví umožňuje výrazně snížit riziko následujících onemocnění:

Jedná se o precancerózní změnu děložního čípku, která bez řádného zpracování může růst na rakovinu několik let. Na našich stránkách je samostatný článek věnovaný tomuto tématu: Hmota dysplazie.

To je jeden z nejčastějších maligních nádorů u žen, které zaujímá 3 místo při příležitosti po rakovině prsu a rakovinou tlustého střeva. Na našich stránkách je samostatný článek věnovaný tomuto tématu: Rakovina děložního hrdla.

Jedná se o poměrně vzácný tvar rakoviny, která v 75% případů je způsobeno papilomovým virem osoby. Tento typ rakoviny se může rozvíjet v každém věku, nicméně nejčastěji rakovina vulvy a vagíny se nachází u žen starších 50-60 let.

Rakovina řiti je zhoubný nádor v oblasti análního díry, který se může rozvíjet jak u žen, tak pro muže. Příčiny análního karcinomu nejsou známy, ale to je prokázáno, že Anální sex a genitální bradavice v anální oblasti zvyšují riziko rakoviny zadního průchodu.

Špičaté kondyly roste na kůži, který se nejčastěji objevují u vchodu do pochvy, na genitálních rtech a kolem řiť. Jedná se o extrémně infekční pohlavně přenosné onemocnění, jejichž původní činidlo v 90% případů jsou HPV 6 a 11 typů. Na našich stránkách je samostatný článek věnovaný tomuto tématu: Špičaté (genitální) kondyly.

Jak efektivní je Gardasil?

Gardasil ukázal velmi vysokou účinnost proti infekci lidského papilloma viru 6, 11, 16 a 18 typů. Nemělo by však být považováno za to, že toto očkování obdržíte, nikdy nebudete nemocní rakoviny děložního hrdla nebo jiných onemocnění uvedených výše. To je, že Gardasil chrání před nejnebezpečnějšími typy HPV, ale existují i ​​jiné typy HPV a dalších možných příčin cervikální rakoviny nebo jiných orgánů.

Po obdržení vakcinace výrazně snížíte riziko rakoviny, ale minimální riziko zůstane stále. V tomto ohledu, a to i po očkování z HPV, žena potřebuje pokračovat v profylaktických kontrolách karcinomu děložního hrdla (pravidelně navštěvující gynekolog a ruku nad mrtvicí na cytologii).

Před očkováním Gardassil

Než souhlasíte s očkováním, měli byste vědět, že:

  • Gardasil nechrání před všemi typy HPV. Existuje celkem více než 120 typů virů, zatímco Gardasil chrání pouze 4 typy.

  • Gardasil nehrává před těmito typy HPV, které jste nastoupili před očkováním. Například, pokud v době očkování ve vašem těle je typu HPV 16 již přítomen, poté po očkování, tento virus nezmizí, a proto bude riziko vzniku rakoviny děložního děložního děložního čípku nebo jiných onemocnění stále zůstat zvýšené.

  • Zahrada se nevztahuje na léčbu již existujících děložního čípku nebo rakoviny děložního hrdla.

  • Gardasil nezaručuje, že nikdy nebudete nemocní z rakoviny děložního hrdla, takže navzdory očkováním musíte pravidelně projít Poštu na cytologii.

  • Gardasil je kontraindikován těhotným ženám, stejně jako osoby, které dříve měly vážné alergické reakce na složky vakcín.

  • Největší účinnost Gardasilie lze dosáhnout, pokud bylo očkování prováděno před začátkem sexuálního života.

  • Největší účinnost Gardasilu lze dosáhnout, pokud dívka / žena dostala všechny 3 dávky vakcíny.

Schéma očkování za zahradnictví

Vakcinace Gardasil se koná ve 3 fázích:

  • První dávka: Ve vhodném dni pro vás

  • Druhá dávka: 2 měsíce po první dávce

  • Třetí dávka: 6 měsíců po první dávce

Pokud jste vynechali další dávku vakcíny, obraťte se na svého lékaře, který bude hlásit, jak zadat.

Kde dali vakcínu zahradu?

Očkování obvykle vloží rameno do deltaidního svalu.

Je možné dát gardasil spolu s jinými očkováním?

Očkování gardasilu může být uvedeno do jednoho dne s jinými očkováním, ale bylo poznamenáno, že v tomto případě se zvyšuje riziko bolesti a otoku v místě injekce. Někteří odborníci doporučují počkat alespoň 1 měsíc po očkování Gardasil před uvedením dalších očkování.

Jaké vedlejší účinky mohou způsobit Gardasil?

Gardasil zřídka způsobuje vedlejší účinky nebo alergické reakce, protože neobsahuje antibiotika nebo konzervační látky. Nicméně, po očkování, následující příznaky mohou být vzhled následujících příznaků:

  • Bolest, otok, zarudnutí, svědění, nebo pocity hořící v oboru vakcíny.

  • Bolest hlavy.

  • Zvýšit teplotu těla.

  • Nevolnost, zvracení.

  • Závratě a slabost.

Výše uvedené příznaky nejsou život ohrožující a nevyžadují naléhavé odvolání k lékaři. Okamžitě kontaktujte svého lékaře, pokud máte po očkování zahradně následující příznaky:

  • Obtížné dýchání nebo dech s píšťalkou.

  • Kopřivka.

  • Zametání na kůži.

  • Sladká v obličeji nebo krku.

Je pravda, že Gardasil může způsobit neplodnost?

Nedávno se na internetu objevily informace, že vakcína Gardasil může způsobit neplodnost.

Neexistují však žádné spolehlivé vědecké informace o pravdivě tohoto prohlášení. Světová zdravotnická organizace (WHO) prohlašuje, že očkování prošlo veškeré nezbytné testy a prokázala její bezpečnost.

Tato vakcína je schválena v mnoha zemích, včetně nejvíce rozvinutých, jako jedna z nejlepších opatření pro prevenci rakoviny děložního hrdla způsobené virem papilomu člověka.