Nepravidelný menstruační cyklus: příčiny a léčba

Nepravidelný menstruační cyklus: Příčiny a léčba

Co je nepravidelný menstruační cyklus?

Menstruační cyklus je čas, který přechází od prvního dne jedné menstruace až do prvního dne další menstruace. Většina žen má pravidelně menstruační cyklus: to znamená, že mezi menstruací se koná stejný počet dní.

Doba trvání menstruačního cyklu pro většinu žen je 24 až 38 dnů. Zároveň nejsou odchylky za 2-3 dny v jedné nebo druhé straně kritické a nevyžadují odvolání k lékaři.

O nepravidelném menstruačním cyklu, které říkají, pokud:

  • Měsíčně přichází přes různé intervaly a žena téměř nemůže předpovědět, když začne další menstruace.
  • Měsíčně pokaždé, když existuje jiný počet dní (například jednou 3 dny, další čas 8 dní).
  • Měsíčně pokaždé mají různé stupně hojnosti (někdy velmi hojné, někdy menší).

Příčiny nepravidelného měsíčního

Nepravidelný menstruační cyklus téměř vždy naznačuje, že ženy mají zdravotní problémy. Hlavní příčinou nepravidelných období je hormonální selhání, které může způsobit různé faktory. Nejčastější příčiny nepravidelné menstruace:

  • Stres a fyzické přetížení

Fyzický a emocionální stav ženy je velmi důležitý pro normální fungování svých sexuálních a endokrinních systémů. Konfliktní situace a přepracování vyprovokují emise stresových hormonů (kortizol atd.) to ovlivňují výrobu ženských pohlavních hormonů a často vede k poruše menstruačního cyklu. Ve stejné kategorii lze připsat inline, přebytek kofeinu a alkoholu, přísných diet.

  • Nadváha

Dvojice extra kilogramů nemůže ovlivnit menstruační cyklus, ale pokud účet přejde do desítek extra kg, pak je selhání menstruačního cyklu poměrně. Ta věc je, že androgeny (pánské pohlavní hormony) jsou vyráběny v tukové tkáni, a čím více tukové tkáně se vyrábějí více pánských hormonů. Androgeny nejen způsobují selhání menstruačního cyklu, ale může také způsobit mastnou kůži, akné na obličej, nadměrný růst vlasů na obličeji a na těle.

  • Syndrom polycystic vaječníků (SPKI)

Pro Polycystic vaječníka Porušení jejich práce: žádná ovulace, hormonální nerovnováha. To vše ovlivňuje pravidelnost menstruace: u žen s polycystickými vaječníky se často dějí Měsíční zpoždění.

  • Nemoci štítné žlázy

Narušení práce štítné žlázy ovlivňuje menstruační cyklus. Nadměrný a nedostatek hormonů štítné žlázy mohou způsobit nepravidelné měsíční.

  • Hyperplazie endometria

Endometriální hyperplazie Tento stav, ve kterém vnitřní plášť dělohy (endometrium) roste a zahřeje, což vede k necyklickému (nepravidelnému) děložním krvácení. Existuje několik možných příčin hyperplazie endometria, ale nejčastější příčinou tohoto stavu je hormonální nerovnováha. Nebezpečí tohoto onemocnění je, že některé ženy, které nedostávají léčbu, hyperplazie endometria může jít Uterine Cancer.

  • Polypy dělohy

Polypet dělohy je benigní nádor vnitřní vrstvy dělohy (endometria), která může mít různé velikosti a někdy se vyvíjí do děložní rakoviny. Polypy dělohy mohou pokračovat jako asymptomaticky, ale u některých žen způsobují poškozený menstruační cyklus, děložní krvácení a neplodnost. Na našich stránkách je článek věnovaný tomuto tématu: Polypy dělohy: Příčiny, symptomy, léčba.

  • Myom Uterus

Mioma je divoký nádor dělohy, který může způsobit nepravidelné měsíční. Menstruace na světě zpravidla trvá déle než obvykle a doprovázeno větší ztrátou krve. Na našich stránkách je článek věnovaný tomuto tématu: Myom Uterus: důvody, příznaky, komplikace.

  • Zrušení antikoncepčních tablet

Po zrušení OK se cyklus nezdaří docela často. Naštěstí to není nebezpečné pro zdraví a obvykle nevyžaduje léčbu. Menstruační cyklus je obnoven nezávisle do 2-3 měsíců. Léčba může být vyžadována, pokud by měsíční nebylo pravidelné po 4 měsících po zrušení antikoncepčních tablet.

  • Příjem nouzové antikoncepce (Postinor, Escapel a další.)

Fondy nouzová antikoncepce Používá se k zabránění nežádoucího těhotenství po pohlavním styku. Takové léky AS Postinární A Escapel má vysokou dávku hormonů, mění práci vaječníků a dělohy tak, aby se snížilo riziko těhotenství. Příjem těchto léčiv může vést k poruše menstruačního cyklu, který se projevuje měsíčním zpožděním nebo nepravidelným cyklem po dobu několika následujících měsíců. Zpravidla nevyžaduje léčbu a cyklus je obnoven nezávisle během následujících 2-3 měsíců.

  • Potrat, zmrazené těhotenství nebo potrat

Přerušení těhotenství (spontánní nebo lék) je vždy namáhavý pro tělo jako celek a zejména pro endokrinní systém. Během několika měsíců po potratu nebo potratu může mít žena nepravidelná období. V této situaci může žena potřebovat léčbu.

Nepravidelný cyklus v adolescentech

V prvních letech po příchodu první menstruace může menstruace zůstat nepravidelná: pojď dvakrát měsíčně nebo mizí několik měsíců v řadě. To je normální a zpravidla nevyžaduje přístup k lékaři. Jaké případy mohou vyžadovat léčbu, číst v samostatném článku na našich webových stránkách: Neregular cyklus v dospívajících: Příčiny a léčba.

Nepravidelný cyklus po porodu

Po těhotenství a porodu jsou často pozorovány nepravidelné období. Pokud žena není kojena, pak menstruace, zpravidla přijít v prvních 6-12 týdnech po porodu. Dokonce i po dobu 3-6 měsíců, může být menstruační cyklus nepravidelný. Jedná se o normální fenomén, který nevyžaduje léčbu.

Viz s lékařem v případě, že nenajdete prsa a:

  • Měsíčně nepřijeli v prvních 3 měsících po doručení
  • Menstruační cyklus nebyl pravidelně pravidelný po dobu 6 měsíců po příchodu prvního měsíčního roku
  • Měsíční zpoždění je delší než 3 měsíce

Všimněte si, že i s nepravidelnými menstruacemi můžete otěhotnět, a proto byste měli používat Kondomy nebo Jiné metody antikoncepce, Pokud neplánujete znovu těhotenství.

Nepravidelný cyklus s kojením

Pokud je žena kojení, pak první měsíční, zpravidla při porodu za 4-6 měsíců. Některé ženy však začínají v prvních 3 měsících po porodu a někdy chybí menstruace, dokud nepřestane kojení. Všechny tyto státy jsou naprosto normální.

Nepravidelné období v kojení jsou pozorovány velmi často. Důvodem je zvýšená hladina prolaktinového hormonu, který mění činnost vaječníků a může potlačit ovulaci. Pravidelný menstruační cyklus je zpravidla založen, když dítě přestane požádat o hrudník v noci, nebo po plném hrudníku.

Pokud:

  • Měsíčně nepřijeli v prvních 3 měsících po ukončení kojení
  • Nepravidelný menstruační cyklus je zachován po dobu 6 měsíců a více po ukončení kojení
  • Měsíční zpoždění je delší než 3 měsíce

Mějte na paměti, že i když nemáte měsíčně, riziko těhotenství stále šetří. Můžete otěhotnět, i když krmíte prsa a po doručení ještě nebyly měsíčně. Pokud neplánujete znovu pro re-těhotenství, použijte kondomy nebo Jiné metody antikoncepce.

Nepravidelný cyklus po 40 letech

Většina žen menopauza (nebo Climax) přichází ve věku 45 až 55 let, ale první příznaky se mohou objevit několik let před ukončením menstruace. Toto období v životě ženy se nazývá perimenopauza.

Nepravidelné měsíční ženy starší 40 let není vzácný fenomén. V tomto věku může menstruace přijít se zpožděním a trvat déle než obvyklé. Všechny tyto značky jsou spojeny s postupným rozrušením funkce vaječníků.

Interregulární období mohou být doprovázeny dalšími příznaky perimenopauzy: Strach z tepla, výkyvy nálady, nespavost.

Všimněte si, že i když máte více než 40 let, a máte první známky příchodu Climax, můžete stále otěhotnět. Pokud těhotenství není ve vašich plánech zahrnuta, použijte kondomy nebo jiné metody antikoncepce.

Co je nebezpečný nepravidelný menstruační cyklus

Samotný nepravidelný cyklus nepředstavuje ohrožení těla hrozbu, ale tento příznak může mluvit o závažných onemocněních, jako je hyperplazie Edoteria, Uterine Cancer, Syndrom polycystic ovariální nebo onemocnění štítné žlázy.

U žen s nepravidelným měsíčně se mnohem méně často stává ovulace, A to znamená, že jsou častěji pozorovány problémy s koncepcí dítěte a neplodnosti. Za účelem zvýšení šancí na koncepci se doporučují ženy s nepravidelným menstruačním cyklem Ovulační testy.

Je třeba léčit s nepravidelným měsíčně?

Nepravidelný menstruační cyklus lze pozorovat normálně pouze v situacích uvedených výše (adolescenti po porodu, ženy nad 40). Ve všech ostatních případech jsou nepravidelné období příznakem hormonálních poruch a prakticky vyžadují léčbu.

Léčba nepravidelným menstruačním cyklem

Nepravidelný menstruační cyklus není onemocnění, ale pouze symptom, který lze pozorovat s různými poruchami. Proto se léčba nepravidelných lhůt může radikálně lišit v závislosti na důvodu, který ji podstoupí.

Na léčbu nepravidelných menstruací lze aplikovat následující metody:

  • Změna životního stylu
  • Identifikace a léčba hlavního onemocnění
  • Jmenování antikoncepčních tablet
  • Změna způsobu antikoncepce

Mluvit o každém z těchto metod níže.

Změna životního stylu

Jak jsme již zjistili v první části tohoto článku, některé návyky mohou nepříznivě ovlivnit menstruační cyklus. Pokud máte podezření, že nepravidelné období jsou spojeny s vaším způsobem života (časté napětí, podvýživa, nadměrná fyzická námaha, přísná strava a t.D.), dát svému tělu odvzdušňovací a sledujte, jak ovlivňuje váš cyklus.

Identifikace a léčba hlavního onemocnění

Časté důvody nepravidelné menstruace zahrnují onemocnění polycystických vaječníků a onemocnění štítné žlázy. Tyto státy jsou doprovázeny porušením hormonální rovnováhy, takže hlavním účelem léčby je restaurování hormonální rovnováhy v těle.

Pro obnovení pravidelného menstruačního cyklu s polycystickými vaječníky jsou často předepisovány hormonální antikoncepční pilulky (OK) s antidegenním účinkem (OK)Jes, Midiane, Yarina atd.) Pokud je během polycystic pozorována dlouhodobá latence menstruace, může být jmenována hormonální terapie Duphastone.

Pro onemocnění štítné žlázy jsou předepsány léky, normalizaci. Pokud je hladina hormonů štítné žlázy snížena, je předepsána náhradní hormonální terapie, doplnění nevýhody hormonů. S nadměrně vysokou úrovní hormonů štítné žlázy jsou léky předepsány, ohromující produkce hormonu nebo chirurgická chirurgická chirurgická chirurgická chirurgie.

Jmenování antikoncepčních tablet

Kombinované perorální antikoncepce (COC) jsou široce používány při léčbě nepravidelného měsíčního. Současně mohou být antikoncepční pilulky doporučeny, i když nežijete sex.

V některých situacích antikoncepční pilulky Jmenoval oba ženy, které plánují těhotenství, pokud mají nepravidelný cyklus. Recepce OK po dobu 6 měsíců a normalizuje cyklus a po vypuštění léčiva zvyšuje šanci na pojetí.

Změna způsobu antikoncepce

Každý organismus je jedinečný a může reagovat odlišně s různými způsoby antikoncepce. Například, pokud proti pozadí příjmu antikoncepčních tablet, průlomové krvácení nebo velmi časté oscilace, doktor může doporučit tento OK na jiný lék s vyšším dávkou nebo jiným hormonálním prostředkem.

Nepravidelné období lze pozorovat u žen Intrauterine Spiral. V některých případech bude jediná metoda léčení takového státu extrakce spirály a účelem jiného způsobu antikoncepce.