Metoda kalendáře

Metoda kalendářeMnoho žen má popularitu s takzvanou přirozenou metodou antikoncepce založenou na pozorování fyziologických značek a příznaků fertální fáze (když je žena schopna hnojení) a infectyl fáze menstruačního cyklu (když žena není schopná oplodnění).

Účelem této metody je určit dobu, kdy schopnost otěhotnět nejvyšší. Význam metody kalendáře je vyhnout se činími sexu v tzv. "Nebezpečném období". V jiných dnech nemůžete použít žádné metody antikoncepce a nebojte se nežádoucího těhotenství. Chcete-li úspěšně aplikovat tuto metodu, musíte pečlivě zaregistrovat, pro které je nutná sebekázeň.

Metoda kalendáře není ideální - příliš vysoká pravděpodobnost nechtěného těhotenství. Kromě toho nemůže být tato metoda aplikována s nepravidelným menstruačním cyklem. Abstinence ze sexuálních akcí může také komplikovat život žen.

Stanovení úrodné fáze a jeho trvání se provádí, vztaženo na dobu trvání menstruačního cyklu za posledních 8 - 12 měsíců (ne méně)!). Začátek fáze se vypočítá, odečtení čísla 18 od doby trvání nejkratšího cyklu (například za posledních 12 měsíců byl nejkratší cyklus trvání 27 dnů, což znamená, že začátek nebezpečného období účtuje 9 dní menstruačního cyklu).

Konec úrodné fáze je určen odečtením číslo 11 z délky nejdelšího cyklu samotného (například po dobu 12 měsíců nejdelší cyklus byl 31 dní, znamená to, že konec nebezpečného období klesne 20. den menstruační cyklus). Výsledkem je, že v tomto menstruačním cyklu, fertilní fáze od 9 do 20denního cyklu. Tento cyklus není zcela řádný, takže nebezpečné období je 11 dní. V tomto případě je sexuální pohlavní styk do 9 dnů menstruačního cyklu (začátek cyklu klesne na 1 den menstruaci) a po 20 dnech. V plodné fázi se buď vyhýbejte pohlavním styku nebo použijte kondomy nebo spermicidy.

Pro výpočet, můžete použít tabulku:

Jak vypočítat "nebezpečné" dny s největší pravděpodobností pro koncepci
Pokud byl váš nejkratší cyklus (počet dní)Váš první úrodný (nebezpečný) denPokud byl váš nejdelší cyklus (počet dní)Vaše poslední úrodný (nebezpečný) den
2132110
22čtyři22jedenáct
23Pět2312
2462413
25725čtrnáct
26osm26patnáct
27devět27šestnáct
28102817
29jedenáct29osmnáct
třicet12třicetdevatenáct
311331dvacet
32čtrnáct3221
33patnáct3322
34šestnáct3423
35173524

Pokud je rozdíl mezi nejdelším a nejkratším menstruačním cyklem velký, se sníží spolehlivost metody. Metoda kalendáře není obecně přijatelná pro ženy s nepravidelným menstruačním cyklem.

Plody metody kalendáře:

  • Žádné riziko pro zdraví
  • Žádné vedlejší účinky
  • To je naprosto zdarma
  • Přilákání mužů k plánování rodiny
  • lze použít k plánování těhotenství

Nevýhody metody kalendáře:

  • mohou být používány pouze ty ženy, které mají pravidelný menstruační cyklus
  • Nízká účinnost antikoncepce (na 100 žen od 9 do 25 těhotenství během roku žádosti)
  • Účinnost způsobu závisí na tom, jak by měla být pára instruována
  • Je třeba se zdržet se sexuálních aktů během plodné fáze
  • Nehroží proti pohlavním onemocněním
  • Nemůžete používat mladé dívky, protože jejich cyklus je stále instalován a hormonální změny se neustále vyskytují
  • Strach z možných nežádoucích těhotenství

Gynekolog o ženském reprodukčním systému a metodou kalendáře: