Nepravidelný menstruační cyklus

Obvykle by menstruace měla začít ve stejném časovém období. Pokud se změní doba trvání cyklu, říkají, že ženy mají nepravidelné období. Situace by měla být ostražitá, ve kterém každý měsíc začíná krvavý výtok na dobu neurčitou.

Jaký menstruační cyklus je považován za normální

V případě neexistence problémů s reprodukčním zdravím, Měsíčně by mělo jít na harmonogram. Ideální volba je považována za měsíční začíná každých 28 dní. Ale pouze 15% žen se může pochlubit takovou pravidelností.

Most měsíčně začíná periodicitou jednou za 21-35 dní. Výběr krve by měl jít 3-7 dní. Jakákoli odchylka od těchto pravidel může znamenat problémy s reprodukčním zdravím. Někdy však delší nebo nepravidelné období jsou individuální funkce.

Proč měsíční jdou nepravidelně

Vzhledem k absenci problémů z orgánů urogenitální, hormonální menstruační systémy by měly procházet stejným počtem dnů. S nepravidelným měsíčně je důležité provést průzkum k určení příčiny problému.

Pod vlivem fyziologických nebo patologických faktorů se objevují nepravidelná doba. Určete, co způsobilo nestabilní měsíční cyklus, musí být po komplexní zkoušce pacientů gynekolog.

Nepravidelný menstruační cyklus

Fyziologické příčiny nepravidelného měsíčního

Pokud v důsledku průzkumu bylo zjištěno, že absence pravidelné menstruace nebyla způsobena chorobami, patologiemi pro rozvoj reprodukčních těles, léčba není nutná. Měsíčně může být nepravidelná v rámci akce těchto faktorů:

  • těhotenství;
  • změny vyskytující se v těle po porodu, potrat, včetně spontánní, během laktace;
  • založení hormonálního zázemí v dospívání;
  • Ovládání ovariální funkce v preclimberickém období.

Jedná se o fyziologické příčiny, při jejichž působení, jejichž cyklus se stává nepravidelným.

Pozornost! Od začátku prvního měsíčního měsíce před instalací pravidelného menstruačního cyklu může projít 1-2 roky. Během tohoto období není nepravidelná menstruace důvodem pro obavy.

Patologické příčiny nepravidelného období cyklu

Mezi patologické faktory provokující vzhled poruch menstruace se nazývají:

  • Infekční zánětlivá onemocnění tělesa reprodukčního systému;
  • dysfunkce vaječníků;
  • Porušení hormonální regulace hypofýzy a hypotalamusem;
  • endometrióza;
  • nesprávné použití antikoncepce;
  • Polypy sliznice;
  • nádory závislé na hormonu (mléčné nebo štítné žlázy, nadledvinky);
  • Infekční onemocnění (Chickenpox, Rubella) přenesená v dětství;
  • patologie jater;
  • porušení pracovního systému koagulace krve;
  • Nádory dělohy;
  • Hyperplazie endometria;
  • arteriální hypertenze;
  • Duševní poruchy (alkoholická psychóza, schizofrenie, epilepsie);
  • anomálie struktury dělohy (nedostatečně rozvinutí, přítomnost přepážek);
  • Ostré závodní váhy.

Nepravidelný menstruační cyklus

Seznam příčin nestálého cyklu menstruace je různorodý. Ne vždy porušování jsou provokovány vážnými patologiemi. Nepravidelné období mohou začít při změně klimatu, zvýšení fyzické námahy, dlouhý stres. Pro normalizaci stavu je nutné eliminovat faktory provokující vzhled nepravidelné menstruace.

Co dělat, pokud je to nepravidelné měsíční

Pacienti, kteří čelili nepravidelné menstruaci, musí být komplexní zkouškou, aby stanovili příčiny porušení. Zpočátku je nutné se zdát jako gynekolog, lékař bude zkoumat pacienta, bude držet dvoupaného studia dělohy, přívěsků.

Nepokoušejte se nezávisle normalizovat pravidelnost menstruace s hormonálními tabletami, lidovými metodami. Za prvé, je nutné stanovit, proč se objevily problémy. Pokud ignorujete nepravidelné období, můžete čelit v budoucnu se zhoršením státu, progrese onemocnění v rámci akce, která selže.

Kdy je třeba se poradit s lékařem

Pokud má žena měsíčně začíná po stejném počtu dní (přípustná odchylka 1-3 dnů) v intervalu 21 až 35 dnů, není důvod k obavám. Stačí předávat preventivní gynekologické vyšetření každých 6 měsíců.

S nepravidelným měsíčním cyklem je potřeba gynekolog. Jediné porušení může vzniknout v důsledku stresu, změny klimatu. Pokud po jednom selhání stavu normalizuje, není důvod k obavám. Při opakovaných nepravidelných menstruací je nutné podstoupit průzkum.

Nepravidelný menstruační cyklus

Diagnóza příčiny nerovnoměrného měsíčního cyklu

Abychom zjistili, proč došlo k nepravidelným obdobím, gynekolog, kromě standardní inspekce, z průzkumu přiřadí:

  • Ultrazvuková diagnostika malých pánevních orgánů;
  • Obecné, biochemické krevní testy;
  • Krevní výzkum určit úroveň hormonů v různých dnech cyklu;
  • hysteroskopie (pokud existuje indikace);
  • Analýzy pro infekční onemocnění.

Při inspekci se lékař vezme stěr. Dovolují vám detekovat patogenní mikroflóru, odhalit zánět. Někdy podle výsledků inspekce a dvouúrovající zkoušky může experimentální gynekolog přednastavit příčiny nepravidelné menstruace.

Pozornost! Ve vzácných případech předepisujte magnetickou rezonanční tomografii. Použití MRI, můžete odhalit nádory i v raných fázích vývoje, začínající endometriózy, cystické vzdělávání v vaječnících.

Jak léčit nepravidelné měsíční

Zbavit se porušení, je důležité stanovit příčinu, protože období nejsou pravidelně. V infekčních a zánětlivých onemocněních jsou antibiotika předepsána, protizánětlivé léky, multivitaminové komplexy.

Pokud nepravidelná menstruace začala kvůli hormonálním poruchám, může gynekolog vyzvednout perorální antikoncepci pro dlouhodobou recepci. V případě potřeby přidělí prostředky normalizující koncentraci estrogenu, progesteronu, prolaktinu a jiných hormonů.

V nádorech, polypech, cystických útvarech, ovariální polycystic onemocnění ukazuje chirurgický zákrok. Lékař může odstranit problémovou oblast nebo snížit přívěsky, děloha, v závislosti na svědectví. Kompletní amputace orgánů reprodukčního systému je ukázáno, že pokud příčina nestálého cyklu měsíce se stala maligním nádorem.

Nepravidelný menstruační cyklus

V některých případech je nutná paralelní léčba onemocnění jater, patologií nadledvinek, štítné žlázy. V nepřítomnosti závažných onemocnění je předepsána vitaminoterapie. Je možné normalizovat stát pomocí sedativ, vitamínů E, A, C, skupiny.

Těhotenství s nepravidelným měsíčně

Porušení menstruačního cyklu může znamenat problémy od reprodukčního systému. Ženy, které mají nepravidelné období, mohou mít problémy s koncepcí. Problémy vznikají, pokud je porušení způsobeno hormonálním selháním, anomálií vývoje dělohy, problémy s vaječníky, polypy, miomem, endometriózou a jinými patologiemi.

S nepravidelnou menstruací je nutné zjistit příčinu poruchy, zvolit odpovídající léčbu. Při eliminaci faktorů, které brání koncepci, mnoho může otěhotnět.

Obtíže s nástupem těhotenství však nejsou jediným problémem, kterým pacienti čelí nepravidelným cyklu. Pokud je porucha způsobena nedostatečností 2 fází, nízkým progesteronem, pak mohou být problémy s majícími. S nedostatkem hlavního hormonu těhotenství existuje možnost potratu.

Je možné otěhotnět v nepravidelném měsíčním

Pokud má žena vejce opouštějící vaječníky, může být oplodněno. Pro připojení embrya v těle musí být dostatek progesteronu. Hormon je nutný pro zahušťování endometria. Pokud vnitřní vrstva nerukuje, oplodněné vejce nebude schopno vložit do děložní stěny.

Nepravidelný menstruační cyklus

Před plánováním pacientům s nepravidelným měsíčně se doporučují gynekologové podstoupit komplexní zkoušku. Je důležité stanovit příčinu porušování. Pokud jsou poruchy způsobeny infekčními chorobami, musí s nimi léčit. V opačném případě se zvyšuje riziko potratu v počátečních obdobích, vzhled patologií pro rozvoj plodu.

V endokrinních poruchách se mohou objevit potíže během období tolerance.

Pozornost! Je důležité normalizovat zdravotní stav před pojetím. Sestavovaná léčba zvyšuje šance na těhotenství.

Jak otěhotnět s nepravidelným měsíčně

Plánování těhotenství u žen, jejichž období každého měsíce začínají různými způsoby, má své vlastní vlastnosti. Pokud v důsledku průzkumu bude možné identifikovat příčinu poruchy, pak je nutné jej odstranit před pojetím.

S nepravidelnou menstruací doporučují lékaři:

  • monitorovat ovulaci měřením bazální teploty, testů ovulace nebo ultrazvukové diagnostiky;
  • normalizovat hmotnost;
  • mít pravidelně sex, a to nejen v dnech údajné ovulace;
  • Snižte počet stresových situací, vložte průběh uklidňující fondy;
  • Užívejte multivitaminové komplexy.

V případě potřeby může lékař předepisovat léky, které stimulují růst folikulů vyvolávajících výtěžek vejce v 1 fázi a prostředky ke zvýšení obsahu progesteronu ve 2 fázi. Nezávisle vyberte si lékovou terapii v problémech s koncepcí. Přípravky jsou vypouštěny až po dokončení komplexní diagnostické průzkumu a instalace.

Nepravidelný menstruační cyklus

Prevence nestabilního cyklu menstruace

Aby se zabránilo vzniku nepravidelné menstruace, lékaři doporučují snížit pravděpodobnost faktorů, přičemž se objevují uvedené problémy. Pro to potřebujete:

  • minimalizovat počet stresových situací;
  • Sledujte dietu, jídlo by mělo být plné;
  • Opustit špatné návyky (kouření, konzumace alkoholu);
  • normalizovat stav ochranných sil těla;
  • Zabránit nebezpečí vyvíjení infekčních zánětlivých onemocnění reprodukčního systému;
  • Chcete-li zkontrolovat gynekolog dvakrát ročně.

Pokud jste se nepodařilo zabránit vzniku nepravidelného cyklu, je důležité projít plnohodnotným vyšetřením a identifikovat příčinu patologie. Aby se zabránilo zhoršení stavu, musí být vývoj souvisejících problémů vyslechnuta doporučením lékaře, splnit všechny schůzky.

Závěr

Nepravidelné období jsou důvodem k zkoumání zdraví. Gynekolog nainstalovat příčinu problémů by měl zkoumat pacienta, pošlete jej do ultrazvuku, analýz a MRI je v případě potřeby předepsán. Po vyjasnění diagnózy je vybrána léčba. Nepravidelné období mohou vést nejen do neplodnosti, ignorování situace může způsobit zhoršení celkového stavu zdraví.