Adenomyóza: symptomy a léčba

Adenomyóza: Symptomy a léčba

Co je adenomyóza?

Adenomyóza je onemocnění dělohy, která může způsobit dlouhodobé krvácení dělohy, oddělování těsnění uprostřed cyklu a výrazné bolesti v dolní části břicha.

Adenomyóza se mluví, pokud by endometrium, které by v normy by mělo být pouze v děložní dutině, proniká svalová vrstva do svalové vrstvy. Vzhledem k tomu, že endometrium začíná růst tam, kde by nemělo růst, se vyvíjí zánětlivá reakce a děloha se zvyšuje velikost.

Adenomyóza a endometrióza

Adenomyóza je někdy označována jako endometrióza dělohy nebo vnitřní endometriózy. Vskutku, adenomyóza a endometrióza se vyvíjí ve stejném důvodu: Pokud endometrium začne růst tam, kde není dovoleno růst.

V případě endometriózy může být ohniskem endometria detekována mimo děložku (na vaječnících, v děložních trubkách, v čípku a t.D.) Na našich stránkách tam Samostatný článek věnovaný endometrióze.

Stejná žena jsou také detekována endometrióza a adenomyóza.

Proč se objeví adenomyóza?

Důvody pro rozvoj adenomyózy nejsou známy. Existuje několik teorií, které vysvětlují možné příčiny tohoto onemocnění, ale zatím nikdo není obecně přijímán.

Je známo, že sex hormony (estrogen, progesteron, prolaktin, FSH) hrají důležitou roli ve vývoji adenomyózy. Když míra pohlavních hormonů v krvi klesá (k tomu dochází u žen během vyvrcholení), příznaky adenomyózy, jako pravidlo, projít.

Kdo zvýšil riziko adenomyózy?

Adenomyóza je poměrně běžná onemocnění mezi událostmi žen středního věku (starší než 35-40 let). Zvýšené riziko adenomyózy je pozorováno:

  • U žen, které porodily (nezávisle nebo Cesarejské sekce)
  • U žen, které utrpěli operaci na děloze (například, Odstranění Momy dělohy)
  • Ženy starší 35-40 let

Formy adenomiózy

V závislosti na tom, jak velké množství endometria ve svalové vrstvě dělohy se vyznačují několika formami adenomiózy:

  • Fokální adenomyóza: endometrium tvoří jednotlivé ostrovy, nebo adenomióza ohniska ve svalové vrstvě dělohy. Fokální adenomyóza často probíhá asymptomatický nebo s neviditelnými symptomy.
  • Nodální adenomyóza: Endometrium tvoří jednotlivé uzly ve svalové vrstvě dělohy. Endometriální uzly v uzlové formě adenomyózy jsou odlišně nazývány adenomiomy, protože jsou velmi podobné misa dělohy.
  • Difuzní adenomyóza: rozsáhlé části endometria téměř rovnoměrně klíčí celou svalovou vrstvu dělohy.

Některé ženy mohou okamžitě najít několik forem adenomyózy: například kombinaci difúzní a uzlové formy (difúzní adenomyóza).

Stupeň adenomiózy

V závislosti na tom, jak hluboko do svalové vrstvy dělohy, endometrium proniká, rozlišuje 4 stupně adenomiózy:

  • 1 stupeň adenomiózy: Mělké penetrace endometrium hluboko do dělohy. Endometrium je detekován pouze v sublimované vrstvě dělohy.
  • 2 stupeň adenomiózy: Hlubší penetrace endometria hluboko do dělohy: ohniska adenomiózy se nachází ve svalové vrstvě dělohy, ale neovlivňuje více než polovinu svalové vrstvy.
  • 3 stupeň adenomiózy: Zklamání endometriózy je detekována ve svalové vrstvě dělohy a ovlivňuje více než 50% jeho tloušťky
  • 4 stupeň adenomiózy: Hluboká porážka. Endometrium klíčky Všechny vrstvy dělohy.

Symptomy a známky adenomyózy

Někdy adenomyóza může být asymptomatická a objevena pouze náhodou během průzkumu při jiné příležitosti. Ale často s adenomyózou jsou pozorovány následující příznaky:

  • Dlouhý a hojný měsíčník, který trvá více než 7 dní v řadě. Často lze pozorovat děložní krvácení v adenomyóze.
  • Mozhuli Hnědá (krvavá) alokace Uprostřed cyklu.
  • Během menstruace je krev zvýrazněna s pokladeny (hrudky).
  • Výrazný bolest břicha během menstruace nebo uprostřed cyklu. Bolest adenomyózy může být zachycena nebo řezána.
  • Bolest v dolní části břicha během sexu

V adenomyóze se může děloha zvýšit ve výši 2-3 krát. Kvůli tomu se některé ženy podaří zradit na dně břicha (za pubickou kostí) zaobleným hustým vzděláním. Toto je zvětšený děloha.

Důsledky adenomiózy

Adenomyóza není pro život nebezpečná a zpravidla nezpůsobuje žádné závažné komplikace. Avšak bohatý krvácení s adenomyózou může vyvolat anémii a těžké bolesti břicha zhoršuje kvalitu života a může vést k depresivní náladě, úzkosti a depresi.

Adenomyóza a těhotenství

Navzdory tomu, že adenomyóza se často nachází u žen trpících neplodností, přímým přímým spojením mezi tímto onemocněním a neschopnost otěhotnět dítětem ještě nebylo zřízeno.

Někteří odborníci se domnívají, že příčina neplodnosti při adenomyóze není samotná adenomyóza, ale doprovodná onemocnění endometriózy. O tom, jak otěhotnět s endometriózou, přečtěte si V referenčním článku.

Pokud je detekována adenomyóza a nemůžete otěhotnět, možná budete potřebovat důkladné vyšetření a potom léčbu. O tom, jak otěhotnět s adenomyózou, čtete níže.

Diagnóza adenomiózy

Pokud máte alespoň jeden z výše uvedených příznaků adenomyózy. Gynekolog bude produkovat gynekologické vyšetření a objasnit, zda je potřeba důkladnější vyšetření.

Složitost diagnózy adenomyózy je, že neexistují takové metody vyšetření, což by umožnilo důvěru dát takovou diagnózu. Jediný spolehlivý způsob diagnostiky adenomyózy je odstranění dělohy a následné studium dělohy tkáně pod mikroskopem (histologické vyšetření).

Samozřejmě, že odstranění dělohy pro mnoho žen je nepřijatelná diagnostická metoda, takže alternativní vyšetřovací metody začaly objasnit diagnózu: Ultrazvuk, Mri, hysterosalpingografie, Sonogistragrafie, děloha biopsie.

Tyto průzkumy umožňují najít známky adenomiózy a eliminovat jiná onemocnění s podobnými příznaky: Myom Uterus, Polypy dělohy, endometriózy, hyperplazie endometria. Pouze pokud jsou vyloučena jiná možná onemocnění, je stanovena diagnóza adenomiózy.

Navzdory skutečnosti, že během obvyklé inspekce nemůže gynekolog oznámit ohnisko adenomiózy v děloze, gynekologické vyšetření je velmi důležité. První ze všech, gynekolog bude schopen určit rozměry dělohy: s adenomyózou se děloha zvyšuje v množství 2-3 krát a získává sférický tvar. Za druhé, během inspekce, gynekolog vylučuje další možné příčiny krvácení nebo bolesti břicha.

Ultrazvuk není také konečný způsob diagnostiky adenomiózy, ale tento průzkum je velmi důležitý, protože eliminuje další možná onemocnění dělohy nebo přípojek dělohy. Hlavní znaky (ozvěny, zjevovače, echocartin) adenomióza na ultrazvuku je:

  • Zvyšte velikost dělohy a změňte jeho tvar
  • Přítomnost ve svalové vrstvě dělohy (myiometrie) hypo echogenní inkluze
  • Nehomogenní struktura myometria
  • Přítomnost ve svalové vrstvě dělohy malého cystu (do průměru 5 mm)
  • Zahušťování stěn dělohy (zejména často zahuštění zadní stěny dělohy)

Je důležité pochopit, že pouze na základě Uzi Malé pánevní orgány a obecnou zkoušku žádný lékař nemůže diagnostikovat adenomyózu. Ultrazvuk umožňuje pouze ultrazvuk tušit Dostupnost adenomiózy.

MRI je dražší zkušební metoda, která vám umožní objasnit strukturu svalové vrstvy dělohy. Hlavními příznaky adenomiózy na MRI je zahuštění svalové vrstvy dělohy, nehomogenity myometria a přítomnost foky v něm, což může být ohniska endometria. MRI také eliminuje další možná onemocnění dělohy.

Hysteroskopie může být použita pro vyloučení jiných možných příčin děložního krvácení (děložní pole, Myom Uterus, Endometria hyperplazie, maligní onemocnění dělohy a t.D.) Během hysteroskopie může lékař vzít kus tkaniny pro další studium pod mikroskopem. Postup pro sběr materiálu pro výzkum se nazývá biopsie a studium výsledného materiálu pod mikroskopem je histologický vyšetření.

Aplikují také hysterosalpingografii a sonokesterografie, aby se vyloučily další možné onemocnění dělohy. Kromě toho, pokud má žena adenomyóza, hysterosalpingografie nebo sonokesterografie může detekovat nepřímé známky tohoto onemocnění. Na našich stránkách tam Samostatný článek věnovaný hysterosalpingografii.

Jak je diagnóza adenomiózy

Navzdory skutečnosti, že adenomyóza nemůže být nazývána vzácným onemocněním, lékaři velmi často "miss" to nebo matoucí s jinými chorobami, které způsobují podobné symptomy.

Například, děložní krvácení může nastat jak v adenomyóze, tak pod podložně dělohy, děložní polypy, hormonální poruchy, hyperplazie endometria, maligní onemocnění dělohy a t.D. Bolest břicha během menstruace se může vyskytnout nejen adenomyózou, O také s primární dysmenontážní a endometriózou.

V tomto ohledu, mnoho odborníků dodržují názory, že všechna další možná onemocnění s podobnými symptomy by měly být odstraněny pro diagnózu adenomyózy. Pokud byly provedeny všechny průzkumy, neodhalily jiné poruchy, ale odhalily nepřímé známky adenomiózy, diagnóza adenomyózy je považována za potvrzenou. Pouze histologické vyšetření dělohy může mít konečnou diagnózu po jeho odstranění.

Potřebujete léčit adenomyózu?

Jak bylo uvedeno výše, adenomyóza neohrožuje život ženu a zpravidla nezpůsobuje žádné závažné komplikace. V tomto ohledu není požadována léčba adenomyózy na všechny ženy. Nemusíte být léčeni, pokud:

  • Známky adenomyózy byly nalezeny náhodně při zkoumání pro jinou příležitost
  • Nemáte žádné příznaky adenomyózy nebo symptomy nejsou vyjádřeny a tolerantní
  • Symptomy adenomyózy nedodávají výrazné nepříjemnosti, jste starší více než 45-50 let a brzy budete muset vyvrcholit

Je možné plně vyléčit adenomyózu?

Bohužel neexistují žádné takové léky, které by mohly pomoci zbavit se adenomyózy. Všechny léky používané v léčbě pomáhají pouze vyrovnat se se symptomy adenomiózy, ale neinutují samotnou nemoc. Jediný zaručený způsob, jak se zbavit adenomyózy, je odstranění dělohy.

Léčba adenomiózy

Léčba adenomyózy závisí na symptomech, které se obávaly ženu.

  • Léčiva v léčbě adenomiózy

Pokud s adenomyózou, ženy často vyslovily bolest v dolní části břicha, nesteroidní protizánětlivé fondy (NSAID) jsou předepsány: ibuprofen, ketoprofen atd.

Aby byly skutečně pracovali, tablety by měly být začaly pít ještě před měsíční (1-2 dny před zamýšleným datem menstruace a vezmou jednu tabletu každých 6 hodin).

  • Antikoncepční pilulky v léčbě adenomyózy

V adenomyóze, ženy často pozorují výrazné krvácení dělohy, oddělující výběr uprostřed cyklu, selhání menstruačního cyklu.

Za účelem nastavení menstruačního cyklu může lékař předepsat antikoncepční tablety (zhanin, Yarina atd.) Antikoncepční pilulky neochvějí adenomyózu, ale někdy pomáhají eliminovat nebo oslabovat takové symptomy adenomiózy jako výrazné krvácení dělohy a bolest břicha během menstruace.

  • Intrauterinní spirála klidného v adenomyóze

Intrauterine spirála Mirena prokázala účinnost v adenomyóze, endometrióze a děložní miser. Mirena vám umožní oslabit bolesti břicha během menstruace a snížit objem ztráty krve během menstruace. Některé ženy mají dlouhou spirálu klidu, vede k úplnému zastavení menstruace, která příznivě ovlivňuje adenomyózu.

S pomocí míru však nebude moci zbavit adenomyózy. Po odstranění spirály, měsíční výnosy, jak se může vrátit a všechny příznaky adenomiózy.

  • Uremines a Duphaston při léčbě adenomyózy

Přípravy z uremines a Duphaston se často používají při léčbě adenomiózy a endometriózy. Na pozadí léčby těmito léky se měsíčně nestačí a ohniska adenomyózy se může snížit velikost. Průběh léčby může být od 6 do 9 měsíců.

  • Analogy gonadotropinu rilizační hormony (Bususorelin, Gozerelin, Sinarl) při léčbě adenomyózy

Bususorelin, Gozerelin (Zoladex), Sinarlal a jiné léky analogy gonadotropin-rillační hormony jsou často předepsány s výraznými příznaky adenomiózy a endometriózy.

Během přijetí těchto léků se ženy zastavují menstruaci, vaječníky dočasně přestanou pracovat a hladina pohlavních hormonů v krvi klesá. Všechny tyto účinky vedou ke skutečnosti, že ohniska endometrials začíná snížit velikost, a symptomy adenomyózy zmizí nebo se stávají méně patrnými.

Doba trvání léčby adenomyózy těmito prostředky není delší než 6 měsíců, ale po skončení průběhu léčby se mohou vrátit všechny příznaky adenomyózy. Za účelem rozšíření pozitivního účinku, po skončení léčby může lékař jmenovat další přijetí antikoncepčních tablet nebo visanu léku.

  • Byzanne při léčbě adenomyózy

Přípravek Vesanna obsahuje dienogestu, která zabraňuje růstu ohniska endometria ve svalové vrstvě dělohy. Tento lék je jmenován nejen adenomyózou, ale také v endometrióze.

Bylo poznamenáno, že některé ženy s adenomyózou mohou způsobit výrazné krvácení dělohy, takže příjmu tohoto léku je možné pouze po konzultaci s gynekologem a pod jeho pečlivou kontrolou.

Adenomyóza a menopauza (Climax)

Často adenomyóza může být objevena u žen v premenopauzálním věku (několik let před údajným výskytem menopauzy nebo Klimaksa): 45-50 let.

Pokud neexistují žádné příznaky adenomiózy, nebo pokud nedodávají velké nepříjemnosti, není jmenována žádná léčba. S menšími příznaky (nepravidelné měsíční, bolesti břicha), antikoncepční pilulky nebo bolesti proti bolesti lze jmenovat. Pokud příznaky adenomiózy zhorší kvalitu života, může lékař doporučit odstranění dělohy.

Provoz (odstranění dělohy) s adenomyózou

Odstranění dělohy v adenomyóze není vždy nutné. Operace lze doporučit v následujících případech:

  • Pokud adenomyóza způsobuje výrazný krvácení dělohy, které nejsou přístupné pro léčbu a vede k velkému ztrátě krve
  • Pokud má žena už děti a v budoucnu neplánuje těhotenství
  • Pokud je žena v premenopauzálním věku (starší 45-50 let) a ne proti odstranění dělohy
  • Pokud je adenomie kombinována s hlavní většinou dělohy
  • Pokud je adenomie kombinována s nežádoucími změnami endometria nebo děložního čípku

O tom, jak se operace projíždí, jak se na to připravit a jak se chovat po operaci, můžete si přečíst v jednotlivých článcích na našich webových stránkách: Odstranění dělohy (hysterektomie): před operací a Odstranění dělohy: Po operaci, důsledky.

Jak otěhotnět s adenomyózou?

Předpokládá se, že adenomyóza nemůže být příčinou neplodnosti, takže máte každou šanci otěhotnět s adenomyózou sami, bez léčby.

Pokud nemůžete otěhotnět po dobu 12 měsíců nebo více, pak musíte být vyšetřen vy a váš manžel. Jaké průzkumy by měly projít ženou:

  • Uzi Malé pánevní orgány
  • Krevní test pro hormony
  • Hysterosalpingografie (GSG) Posoudit průhovavost děložních trubek
  • Měření bazální teploty Nejméně 3 měsíce v řadě určit, zda je ovulace

Jaké průzkumy by měly projít člověkem:

  • Analýza spermií (spermie)

V závislosti na výsledcích průzkumu, lékař předepisuje léčbu. Například, pokud byla detekována překážka phallopie trubek, byl přidělen laparoskopický provoz pro obnovení jejich průchodnosti. Pokud žena nemá ovulaci, léčba je přiřazena k obnovení normálního provozu vaječníků nebo ovulačních stimulačních kurzů. Pokud během průzkumů, doprovodná onemocnění (dělohy polipy, Mioma a T.D.), pak vhodné ošetření.