Ultrazvuk dělohy a přívěsky dělohy

Ultrazvuk dělohy a přívěsky dělohy

Co je gynekologa označuje ultrazvuk?

Ultrazvuk nelze nazvat univerzální diagnostickou metodou, a přesto s pomocí jednoho tohoto průzkumu může diagnostikovat gynekolog. S pomocí ultrazvuku je možné detekovat ovariální cysty, dělohy, ektopické těhotenství, nádory a jiná onemocnění. V tomto článku, pojďme mluvit o tom, jak dešifrovat své výsledky.

Gynekolog jmenuje ultrazvuk s následujícími příznaky:

  • Nepravidelný měsíční
  • Zpoždění menstruace
  • Bolesti v dolní části břicha
  • Uterin krvácení (dlouhá období)
  • Neplodnost

Podezřelé z následujících onemocnění:

  • Myom Uterus
  • Endometrióza dělohy (adenomyóza)
  • Ohýbání dělohy
  • Uterine Cancer
  • Polypy dělohy
  • Mimoděložní těhotenství
  • Polycystic vaječníka
  • Ovariální cyst a otočte cysty vaječníku
  • Kroucený vaječníkem
  • Zánět děložních trubek (Salpingit)
  • Zánět endometria (endometritidy) a dalších.

Jak se připravit na ultrazvuk?

Zeptejte se gynekologa, jak bude ultrazvuk. Pokud ultrazvuk bude dělat přes žaludek, pak několik hodin před vyšetřením budete muset pít co nejvíce kapaliny, jak je možné vyplnit močový měchýř.

Pokud ultrazvuk udělají vagínou (transvaginální ultrazvuk), pak před vyšetření nemusí vyplnit močový měchýř. Transvaginální ultrazvuk může dodávat některé nepohodlí, protože senzor bude zaveden hluboko do vagíny. Ujistěte se, že před vyšetřením, sterilní (nový) kondom. To je záruka, že během studie nebude ovlivněna.

Jak rozluštit výsledky ultrazvuku dělohy?

Poté, co dostal výsledky ultrazvuku, můžete mít zájem o to, co doktor napsal. Naučíme se, jaké hlavní pojmy, které Uzers psát ve svých závěrech.

  • Poloha dělohy. Tělo dělohy je v určité poloze v pánvi. Normálně je tělo dělohy nakloněno zašroubovanou a ohyb mezi tělem dělohy a krkem dělohy tvoří úhel. V závěru, ultrazvuková taková poloha může být popsána dvěma latinskými slovy: "Anteversio"A"Anteflexio". Toto je obvyklá (normální) pozice dělohy. Pokud je ultrazvuk napsán v závěru, že tělo dělohy je v poloze "Retoversio"" ""Retroflexio"To znamená, že děloha je odmítnuta zastávkou a je tam ohyb věž. Ohyb dělohy Zada ​​může mluvit o některých onemocněních, hrotech v malé pánvi a může někdy způsobit neplodnost. Na našich stránkách je samostatný článek věnovaný tomuto tématu: Ohýbání dělohy: Příčiny, symptomy, plánování těhotenství.
  • Rozměry dělohy. Na ultrazvuku můžete definovat 3 velikosti dělohy: příčná velikost, podélná velikost a velikost přední části. Podélná velikost (délka dělohy) je normální činí 45-50 mm (při porodu žen do 70 mm), příčná velikost (šířka dělohy) je 45-50 mm (v manželství žen do 60 mm) a velikost přední strany (tloušťka dozadu) v normách 40-45 mm. Menší odchylky ve velikostech dělohy se nacházejí v mnoha ženách a nemluví o nemoci. Nicméně, příliš velké velikosti dělohy mohou mluvit o děložku, adenomyóze, těhotenství.
  • M-echo. Tloušťka vnitřní vrstvy dělohy (endometria) se stanoví na ultrazvuku s M-ECHO. Tloušťka endometria závisí na den menstruačního cyklu: méně dní vlevo do příštího měsíce, silnější endometrium. V první polovině menstruačního cyklu se M-ECHO pohybuje od 0,3 do 1,0 cm, ve druhé polovině cyklu, tloušťka endometria nadále roste, dosahuje 1,8-2,1 cm několik dní před začátkem menstruace. Pokud jste přijeli menopauza (Climax), tloušťka endometrie by neměla překročit 0,5 cm. Pokud je tloušťka endometria příliš velká, může mluvit o hyperplazii endometria. V tomto případě potřebujete další zkoumání, abyste vyloučili Uterine Cancer.
  • Struktura mometria. Myometrium je svalová, nejtlabová vrstva dělohy. Normálně musí být jeho struktura homogenní. Inomogenní struktura myometria může mluvit o adenomyóze. Ale není nutné čelit předem, protože objasnit diagnózu budete potřebovat další zkoušku.

Moma děloha na ultrazvuku

Myom Uterus je benigní nádor, který se téměř nikdy nevyvíjí do děložní rakoviny. Použití ultrazvuků, gynekolog určuje umístění Mioma a jeho velikosti.

Na světě jsou velikosti dělohy indikovány v týdnech těhotenství. To neznamená, že jste těhotná, ale říká, že velikost vašeho dělohy je stejná jako velikost dělohy v určitém období těhotenství.

Rozměry děložního misa se mohou lišit v různých dnech menstruačního cyklu. Ve druhé polovině cyklu (zejména krátce před menstruací) se Myomas mírně zvyšuje. Proto ultrazvuk, s dělkem, je lepší projít bezprostředně po menstruaci (po dobu 5-7 dnů menstruačního cyklu).

Umístění děložního misa může být intramurální (ve stěně dělohy), submukosic (pod vnitřním plášťem dělohy) a subserózy (pod vnějším pláštěm dělohy).

Na našich stránkách tam Samostatný článek věnovaný Mome.

Endometrióza dělohy (adenomyóza) na ultrazvuku

Endometrióza dělohy, nebo adenomyóza, Jedná se o onemocnění, ve kterém vnitřní vrstva dělohy (endometrium) začne růst ve svalové vrstvě dělohy.

S adenomyózou na ultrazvukovém ultrazvuku se lékař zjistí, že myometrium (svalová vrstva dělohy) má Heterogenní struktura s heterogenními hypochogenními inkluzemi. V "Překlad do ruštiny" to znamená, že ve svalové vrstvě dělohy jsou plochy endometria, které tvořily bubliny (nebo cysty) v myiometrii. Velmi často, s adenomyózou, děloha se zvyšuje v množství.

Těhotenství na ultrazvukech

Ultrazvuk dělohy během těhotenství je extrémně důležitý stupeň diagnózy. Během těhotenství uvádíme pouze několik výhod ultrazvuku:

  • Pomáhá určit termín těhotenství a velikost plodu
  • Pomáhá objasnit umístění plodu v děloze
  • Pomáhá odhalit Mimoděložní těhotenství
  • Pomáhá sledovat vývoj plodu a odhalit jakékoli odchylky v čase
  • Pomáhá určit sex dítěte
  • Používá se Promítání prvního trimestru Těhotenství
  • Používá se pro holding Amniocense

Emascinální těhotenství na ultrazvuku

S podezřelým Mimoděložní těhotenství Ultrazvuk se provádí přes vagínou. Transvaginální ultrazvuk je přesnější, a umožňuje odhalit ektopické těhotenství brzy, když komplikace ještě nevyvinuly. Ultrazvuk během ektopického těhotenství pomáhá určit termín těhotenství, velikost plodu a také objasnit tam, kde se nachází.

Hlavní známky ektopického těhotenství na ultrazvuku jsou přítomnost těsnění nebo nehomogenních konstrukcí v vejisté trubce. V prostoru průchodu lze určit akumulace tekutiny (krve).

Jak rozluštit výsledky ovariálního ultrazvuku?

Na ultrazvuku ovariální Rozměry pravého a levého vaječníku jsou stanoveny, stejně jako přítomnost folikulů a cyst v vaječníku. Normální velikosti vaječníků jsou v průměru 30x25x15 mm. Odchylka několika milimetrů není známkou onemocnění, protože během menstruačního cyklu se jeden nebo oba vaječníky mírně zvýšit.

Ovariální cysta na ultrazvuku

Ovariální cysta na ultrazvuku má pohled na zaoblenou bublinu, jejichž rozměry mohou dosáhnout několika centimetrů. S pomocí ultrazvuku může lékař pouze určit velikost cysty vaječníku, ale také předpokládat Jeho typ (Folikulární cysty, žlutá tělesa cysta, dermoidní cyst, Cystadenoma atd).

Polycystic vaječníka na ultrazvuku

Pro Polycystic vaječníka Jejich rozměry významně překračují normou, která je patrná během ultrazvuku. Množství vaječníku se zvyšuje: Je-li objem vaječníku nepřesahuje 7-8 cm3, pak s vaječníkem polycySticitou se zvyšuje na 10-12 cm3 a více. Dalším znakem vaječníky polycytózy je zahuštění vaječníkové kapsle, stejně jako přítomnost sady folikulů v vaječníku (obvykle více než 12 folikulů o průměru 2 až 9 mm).