Jaké přípravy jsou léčeny adenomyózou dělohy

Adenomyóza je onemocnění, ve kterém se vyskytuje expanzi vnitřní povrchové vrstvy dělohy dělohy v důsledku jeho injekcí orgánu. Takové porušení může způsobit různé příznaky onemocnění: bolest, krvácení, postižená reprodukční funkce, snižování kvality života. Asymptomatický průběh onemocnění je ještě nebezpečnější, protože nedostatek problémů neumožňuje ženám navštívit lékaře o pomoc v čase a vede k vážným změnám struktury dělohy.

Co je adenomyóza

Tělo dělohy se skládá ze tří vrstev tkaniny: vnitřní, střední a venkovní.

Vnitřní funkční vrstva (endometrium) - tělesná sliznice membrána. Má nemovitost plně aktualizován jednou měsíčně, utahování během menstruačního krvácení a znovu neuvěřitelné do středu cyklu. Endometrium lze považovat za jednu z nejdůležitějších tkanin pro příznivý průběh těhotenství. Je od jeho stavu, že možnost připevnění fetálního vejce ke stěnám dělohy závisí a následně harmonický vývoj placenty.

Střední vrstva (miometrium) - tkanina dělohy, skládající se z hladkých svalových vláken. Jeho hlavní funkcí je snížení dělohy během porodu (kontaminace).

Vnější vrstva (perimetrie) - Serózní pouzdro krycí orgán.

Ve zdravém stavu se tkanina dělohy netýkají a jsou umístěny "paralelní" navzájem. Existují však nemoci, které porušují přirozenou polohu buněk v orgánu, jeden z nich a je adenomyóza.

Adenomyóza - nepřirozené uspořádání endometriálních buněk vnitrozemských miometrium tkání. Současně rostou buňky sliznice a zamítnuty podle měsíčního cyklu žen, které způsobují porušování orgánů, zánětlivých procesů a nepříjemných příznaků onemocnění.

Takový stav orgánu, pokud není prováděn, může vést k postupné degeneraci.

Existuje několik forem adenomiózy:

  • Difuzní adenomyóza - velké části endometria rovnoměrně klíčí hluboko do dělohy;
  • uzlová (ohnisková) adenomyóza - vzdělávání v myometrii oblastí (uzly) sestávající ze endometria železné tkáně a krve naplněné krevní nebo mezibuněčnou hnědou kapalinou;
  • Smíšená adenomyóza je zároveň přítomnost difuzních a uzlových forem onemocnění v děloze u jednoho pacienta;

Uzlová adenomyóza je často zaměňována s děložním. Pro nastavení přesné diagnózy je nutné provést histologickou analýzu tkáně. Taková studie však často není předepsána z důvodu, že léčba MISA je poněkud podobná léčbě uzlové adenomyózy.

Stanovení stupně adenomyózy přímo ovlivňuje to, co by mělo být onemocnění léčeno:

  • První stupeň je rostoucí v horní vrstvě endometria;
  • Druhý stupeň endometria buněk pronikl o polovinu miometrium tkáně;
  • Třetí stupeň - myometrium je poškozeno více než polovina;
  • Čtvrté stupně - endometriální buňky pronikly myometrií, ovlivňují serózní skořápku (pokud není ošetřena adenomyóza ve čtvrtém stupni onemocnění, může počkat na šíření endometria mimo dělohy a vývoj rozsáhlé endometriózy).

Adenomyóza 1 a 2 stupně mohou být vyléčeny bez chirurgie.

Příznaky onemocnění

Příznaky adenomiózy Uterin v počátečních fázích nemůže všimnout. V tomto případě léčené hormony, s největší pravděpodobností neuspěje.

Následující znaky lze považovat nejen příznaky adenomyózy, ale prostě důvodem k návštěvě lékaře gynekologa co nejdříve a projít plným průzkumem:

  • bolest v dolní části břicha, v tříslech, v pochvě v dolní části zadní části;
  • Jakékoli poruchy menstruačního cyklu (posílení bolestivého syndromu před nebo během kritických dnů, zpoždění, snížení počtu cyklických dnů, acyklických krvácení a oddělovacích sekcí, nepřítomnosti měsíčního);
  • Symptomy anémie - ospalost, bledá kůže, závratě, slabost, zvýšená únava;
  • Bolest během pohlavního styku;
  • Hnědé vaginální alokace.

Všechny tyto příznaky mohou hovořit o vývoji řady nemocí reprodukčního systému.

Jak léčit

Léčba adenomyózy může být zahájena co nejdříve, nejlépe před vznikem prvních příznaků onemocnění. K tomu je nutné pravidelně podstoupit naplánovanou inspekci u gynekologa, přijmout nezbytné analýzy a provádět ultrazvukové vyšetření orgánů malé pánve.

Před jmenováním zacházení se lékař neposílá pacienta komplexní zkoušku, která zahrnuje.

  • Kontrola gynekologické židle (dvouúrovaná zkouška pro stanovení tvaru a velikosti dělohy, kontrola vagíny a děložního čípku se zrcadly). Přidat předběžnou diagnózu doktor může, pokud je lékařská historie známá, po kontrole. Uterus během adenomyózy má charakteristický zaoblený tvar a mírně se zvyšuje.
  • Kolposkopie - Kontrola děložního čípku s mikroskopem pro odstranění příjmu sliznice.
  • Vagina tahy a cervikální kanál na mikroflóře a sex infekce.
  • Magnetická rezonance.
  • Hysteroskopie - Kontrola děložní dutiny s videokamerou.

V souladu s výsledky předepisovací zacházení. Při 1-3 stupni můžete provádět léčbu léků. Přípravky, které nejčastěji jmenují gynekolog.

  • Kombinované perorální antikoncepce po dobu 4-6 měsíců (drogy "Yarina", "Zhanin", "Bělorusko" a další). KOK poskytuje normalizaci rovnováhy ženských pohlavních hormonů, což vede k postupnému poklesu oblastí postižené tkaniny. Zhanin s adenomyózou se odebírá po dobu 3-6 měsíců, pak lék je zcela zrušen a monitorován kontrolu.
  • Antigonadotropiny (Danazolové přípravky, Dunol). Antigonadotropiny snižují výrobu hormonů, snižují účinnost vaječníků, což vede ke snížení vlivu hormonů na endometriální tkáně. Takové léky mohou být užívány pouze pod kontrolou specialisty.
  • Progestogen (drogy "Dufeston", "Utrezhastan", "norkur"). Vysoká koncentrace progesteronu snižuje koncentraci estrogenu, což neumožňuje nadměrně vynásobit tkáně sliznice.
  • Anti-estrogeny (přípravky "gestrinon", "medroxyprogesterone"). Tyto léky stimulují umělý útok Klimaků, takže se taková léčba snaží jmenovat ženy po 40 letech. Výsledek terapie, 5-6 měsíců dlouhá je úplná ukončení menstruace, což eliminuje všechny příznaky onemocnění a plnou zastávku růstu endometria.
  • Antiandrogeny (Vizanna Příprava). Během příjmu léku se endometrická ohniska sníží snížením počtu estrogenů a zvýšení hladiny progesteronu.
  • Analog gonadoliberin (buserelin přípravky, "Zoladex", "DepaPeptyl"). Během příjmu funkce drogy, funkce sexuálních žláz, a pak se dramaticky sníží, což vede ke snížení patologických částí tkáně.
Všechny léky pro léčbu adenomyózy musí být užívány pouze po jmenování zúčastněného lékaře podle individuálního léčebného schématu. Je důležité, aby pacienti pochopili, že hormonální léčba je téměř vždy doprovázena výskytem nežádoucích účinků.

Duphaston

Existuje spousta sporů o tom, zda adenomie může být provedeno v léku "Dufeston". Jak víte, Dupaston je umělým analogem progesteronu. Proto někteří odborníci tvrdí, že to nedává smysl léčit závislou na progesteronu zlepšením úrovně tohoto hormonu.

Zkušenosti však ukazují, že dlouhodobý příjem léku "Dufeston" nepřetržité kurzy neumožňuje progrese adenomyózy, vede ke snížení ohniska růstu sliznicí a výrazného snížení symptomů onemocnění. Léčba umožňuje:

  • Snižte počet estrogenů, normalizující práci vaječníků;
  • Snižte distribuci endometriálních buněk za tkáň;
  • Stabilizovat výrobu vlastního progesteronu ve správném množství.

Dupaston, označený odborným lékařem úspěšně léčí adenomyóza 1 a 2 stupně. Volba schématu a doby léčby závisí na výsledcích testů.

Léčba adenomiózy drogy "Dufeston" během přípravy na těhotenství umožňuje vytvořit práci reprodukčního systému, úspěšně otěhotnět, vydržet a porodit zdravé dítě, aniž by se uchýlil k operaci.

Velmi často, po těhotenství, adenomyóza projde sám, kvůli hormonálnímu roztržení a "restartu" těla.

Kontraindikace pro přijímání drog "Dufeston":

  • Vážná onemocnění ledvin a jater;
  • myom na noze;
  • rizika trombózy;
  • endometrióza mimo děloha;
  • Rembossing lék.

Pokud lékař předepisuje Dupaston, pamatujte si možný vzhled vedlejších účinků (například zvýšení, pečeť a bolest na hrudi, otok obličeje a tělesa, migrény, zvýšení tělesné hmotnosti) a nezapomeňte o nich říci o nich recepce.

Chirurgická operace 

Hlavní chirurgický způsob léčby adenomiózy - odstranění dělohy. Ale takový výsledek lze vyhnout, pokud zabráníte vývoji nemoci až 4 stupňů, což nese nebezpečí pro život.

Indikace pro operaci:

  • neefektivnost jiných léčebných metod;
  • Kombinace endometriózy se spoustou velkého dělohy;
  • s častými opakováními onemocnění;
  • Vzhled atypických buněk;
  • těžké krvácení non-korekce.

Hysterektomie se provádí otevřeným (pásem) nebo laparoskopickou metodou (přes tři malé řezy).

Současné kliniky nabízejí různé minimálně invazivní metody léčby adenomiózy: ablace, elektrokoagulace, embolizace děložních tepen. Tyto přístupy jsou méně traumatické, umožňují výrazně zlepšit stav pacienta a snížit objem patologického růstu sliznice, nicméně nezaručují nedostatek relapsu v budoucnu.

Pacienti jsou velmi často doufají v zázrak a snaží se vyléčit adenomyózu lidovými metodami (pomocí bylin, pijavice, skripty, akupunktury a t. D.). Tyto metody však nejsou schopny eliminovat příčinu onemocnění, a v důsledku toho vedou pouze k dalšímu šíření onemocnění a vzhled komplikací. Lidové metody mohou těžit pouze v kombinaci s tradiční terapií pod kontrolou zúčastněného lékaře.