Co vypadá jako při kontrole rakoviny děložního čípku

Každé 8-11 žen z 100 000, během kontroly a vyšetření, cervikální rakovina zjištěna. Podle statistik je prevalence rakoviny děložního hrdla na druhé místo po maligní nádoru prsu.

Ve většině případů je patologie detekována při kontrole ve stádiu. Časné fáze procesu inspekce nemají charakteristické rysy. Cervix tedy obvykle vypadá beze změny. Určete onemocnění v rané fázi může být možné pouze laboratorními a instrumentálními metodami výzkumu.

Cervikální rakovina znamená výskyt a vývoj nádorů maligních buněk, který se často nachází v vaginální oblasti. Obvykle je onkologie po čtyřiceti letech stávkujících pacientů. Gynekologové argumentují, že riziko onemocnění ve věku žen je přibližně 20krát vyšší než dívky, například za 25 let. Mladí zástupci však mají častěji častěji.

Onemocnění v rané fázi je zjištěna u 15% případů. V případě inspekce se zaznamenává až 40% případů zahájeného onemocnění. V posledních fázích během kontroly děložního čípku vypadá specificky, což naznačuje možnost rakoviny děložního čípku.

Patogeneze

Cervikální rakovina v lékařské literatuře se také nazývá karcinom. Nádor se vyvíjí z buněk, které jsou součástí epitelu. Cervix je pokryt dvěma typy epitelu:

  • válcový;
  • byt.

Cylindrický vícevrstvý epitel pokrývá cervikální kanál, který je uvnitř čípku. Buňky tohoto epitelu dávají žalostný načervenalý odstín a zvláštní velvetiness. Kromě toho žlázy, které nepřetržitě produkují hlen, aktivně fungují uvnitř cervikálního kanálu. Tento ochranný hlen a náramká samotná cervikální kanál poskytují ochranný mechanismus.

Cervix vypadá jako svalová trubice spojující dělohu a vaginu. Tato sloučenina je opatřena cervikálním kanálem. Horní okraj kanálu tvoří vnitřní Zev, který se otevírá v dutině dělohy. Spodní hrana tvoří vnější Zev, který se otevírá v pochvě.

Vaginální část vypadá jako inspekce jako pozemek s bledým růžovým, hladkým epitelem. Pokročilá část není vizualizována při kontrole. Vícevrstvý plochý epitel, obložení vaginální části děložního čípku, je reprezentována několika vrstvami:

  • Bazální, obsahující mladé nezralé kulaté buňky s jedním kulatým velkým jádrem;
  • meziprodukt sestávající z rozdělených zracích buněk;
  • Povrch, včetně starých zralých bytových buněk s jedním malým jádrem, které lze odeslat a aktualizovat epitel.

Negativní vnitřní a vnější faktory ovlivňují buněčnou strukturu epitelu. Pokud se buňky stanou beztvarou, a počet jejich jádra se zvyšuje, nemohou adekvátně fungovat. Vyvíjí se tedy odebralý proces, který může vést k onkologii.

Závažnost dysplazie je určena o tři stupně.

  1. Tam jsou porušování světla, které se projevují v porážce jedné třetiny epiteliální vrstvy. Vývoj rakoviny děložního hrdla může vzniknout o pět let později.
  2. Porušení mírného. Porážka pokrývá většinu epiteliálních vrstev. Cervikální rakovina může být diagnostikována po třech letech.
  3. Jsou určeny závažné poruchy, protože epitel je ohromen úplně. V průběhu roku se vyskytuje vznik rakoviny děložního hrdla.

Dysplazie je precancerózní proces. Nicméně, když je změna stupně změny obvykle reverzibilní. S silným imunitem se rakovina děložního čípku nevyvíjí. S druhým a třetího stupně regrese nepravděpodobné.

S dysplastickými procesy během kontroly čípku nemusí hledat žádnou změnu. Proto průzkum v gynekologu obsahuje řadu studií, které eliminují dysplazii a rakovinu děložního hrdla.

Maligizace tkáně zahrnuje několik fází.

  1. Existuje aktivní rozdělení buněk na ploše poškozené tkáně.
  2. Vzhled dysplazie pokrývající buněčnou strukturu.
  3. Vznik maligních změn, které je vyjádřeno v nekontrolované divizi buněčných prvků epitelu. Tak, předinvazivní rakovina.
  4. Pronikání maligního nádoru v stromatu a tvorbě mikroenvazivního rakoviny.
  5. Klíčení maligních prvků ve stromatu přesahuje 3 mm. Invazivní rakovina děložního čípku se vyvíjí. V této fázi se objevují klinické příznaky. Cervix někdy vypadá změněna, což umožňuje lékaři podezření na onkologii při kontrole.

V rané fázi může krk dělohy vypadat, když inspekce. Nicméně, zkušený lékař prostřednictvím prováděného výzkumu, může určit patologii. Včasná léčba je klíčem k jeho úspěchu.

Faktory a důvody

Existuje mnoho faktorů, které mohou vést k patologii. V důsledku četných studií bylo možné stanovit, že hlavní důvod pro znovuzrození buněk a tvorba maligního nádoru je lidský papillomový virus (HPV).

Virus je přenášen hlavně během sexuálních kontaktů. Po infekci proniká klece a může způsobit jeho změny. Pravděpodobnost těchto změn závisí na specifickém kmeni HPV.

Více než sto subtypů papilloma viru. Někteří z nich mají výrobu činnosti, čímž přispívají k tvorbě papilomas a královského. Jiní způsobují znovuzrození buněk. Týlka HPV lze tedy rozdělit do tří skupin podle jejich schopnosti způsobit znovuzrození buněk:

  • kmeny s vysokou úrovní onkogenního;
  • Druhy s průměrnou úrovní onkogenního;
  • Podtypy s nízkým onkogenním.

Ořízněte rakovinu děložního hrdla může 16 a 18 podtypů v drtivé většině. A rakovina děložního hrdla obvykle vypadá beze změny během běžné gynekologické inspekce. Proto je nutné zúčastnit včasného gynekologa, kontrolovat a provést nezbytný výzkum.

Následující faktory mohou přispět k rozvoji rakoviny děložního čípku:

  • hrozící imunita;
  • kouření;
  • kombinace několika genitálních infekcí, například herpes a hpv;
  • přítomnost několika sexuálních partnerů;
  • Časný sexuální život;
  • Vícenásobný porod;
  • Potraty a další zásahy na čípku;
  • zánětlivé chronické procesy;
  • Pozadí onemocnění děložního hrdla, zejména pseudo-erozi a leukoplakie;
  • Benigní neoplazmy, včetně polypů.
Je pozoruhodné, že nedostatečná hygiena sexuálního partnera je také považována za faktor ve vývoji rakoviny děložního hrdla. Skopme nahromaděný pod extrémním masem má karcinogenní účinek na vícevrstvé ploché epitelu.

Odrůdy

Klasifikace rakoviny děložního čípku zahrnuje několik odrůd, které jsou definovány podle různých kritérií. Podle morfologické struktury karcinomu děložního čípku se to stane:

  • Oroging ploché buňky
  • nepohyblivé ploché šití;
  • nízko diferencované;
  • adenokarcinom nebo ironista.

Chybový tvar se vyznačuje vysokým stupněm splatnosti buněk. Tato odrůda je výhodnější z hlediska prognózy. Je to však negativní forma, která je nejčastější. Jeho výskyt je asi 65%.

Adenokarcinom, který se vyvíjí v oblasti cervikálního kanálu, se vyskytuje přibližně 15% případů. Plochá buněčná jednotka je diagnostikována asi 85% klinických případů.

Gynekologové zdůrazňují, že nízko-diferencované děložní rakovina, která se vyznačuje vysokým stupněm malignity, je poměrně vzácná. V této souvislosti většina odrůd rakoviny děložního hrdla během včasné inspekce a diagnózy má dostatečná léčba příznivou prognózu.

Mezi vzácnější druhy karcinomu děložního hrdla patří:

  • Mukoepidermoid;
  • SvetlocholetnyH;
  • drobná buňka.

Prevalence těchto forem nepřesahuje 1.Pět%.

Prognóza rakoviny děložního čípku ovlivňuje jak rychlost, tak směr růstu neopárových vlivů. S ohledem na směr růstu nádoru přidělte následující možnosti:

  • Endofická, implikující vývoj uvnitř s přechodem na těleso dělohy, vaginální stěny a přívěsy;
  • Exofit, význam progrese do vaginálního lumenu;
  • smíšený.

Z jakého směru je růst maligního nádoru, může Cervix vypadat jinak. Proto jsou některé formy určeny při kontrole. A další - ne.

Fázi

Závažnost toku a příznivé prognózy je stanovena stupněmi. Diferenciace procesu, v závislosti na stupni, je nezbytná pro přípravu léčebného plánu.

Gynekologové přidělují několik etap, ve kterých je také určitá gradace.

  • 0 Stage znamená předinvazivní rakovina shoduje s dysplazií třetího stupně. Klinické symptomy a příznaky při inspekci může být chybí. Často se Cervix vypadá bez charakteristických změn. Existuje nedostatek pronikání maligních buněk ve stromatu. Léčba v této fázi může mít za následek úplný lék.
  • 1 stupeň znamená mikroenvazivní rakovinu. Několik poddruhů přidělí v závislosti na hloubce invaze.A1 - Invasie až 3 mm. A2 - Invazia na 5 mm. V případě klíčení přes 5 mm, říkají o verzi b.Například B1 - invaze do 4 cm. B2 - Invasie více než 4 cm. V tomto případě se Cervix hledá ohromen.
  • 2 etapa je charakterizována porážkou dělohy. A - bez klíčení v téměř kuřecím vlákně. B - s klíčivostí v parametru.
  • 3 etapa se vyznačuje zapojením dolní třetiny vagíny, ledvin a pánví. A - je ovlivněna pouze třetina vagíny. B - Vývoj hydronefrózy.
  • 4 etapa je doprovázena šíření rakoviny na jiných orgánech. A - Při porážce orgánů malé pánve a jiných systémů. IN - přítomnost metastáz.

V počáteční fázi v patologickém procesu jsou zapojeny uzly pánevních lymfasů. Pro určení jejich zapojení se studie provádí alespoň než deset lymfatických uzlin.

Stage je určena inspekcí dat, koloskopií a biopsií. Instrumentální studie mají další charakter. Někdy existují potíže ve vztahu onemocnění do specifické fáze. V tomto případě odborníci dali lehkou scénu.

Příznaky a externí značky

Více než 10% případů karcinomu děložního čípku probíhá asymptomatický. To znamená, že neexistují žádné vnější projevy, a Cervix může vypadat bez funkcí. Je možné identifikovat patologii pouze při inspekci prostřednictvím speciálního vybavení a pomocí laboratorních a instrumentálních metod.

Znovuzrození v maligním nádoru trvá až deset let. S pravidelnou kontrolou a vyšetřením u gynekologa může lékař rozpoznat známky nemoci na tom, jak vypadá krk. To významně zvyšuje šance na úspěch léčby.

Přechod z jedné fáze do druhého zabírá v průměru dva roky.

V třetí scéně se obvykle objevují projevy rakoviny děložního hrdla. Pacient si může všimnout následujících příznaků:

  • krvácení acyklického charakteru nebo krvácení;
  • vodnaté nebo barvy masových salátů, které mohou mít nepříjemný zápach;
  • kontakt vybití během inspekce a intimní blízkosti;
  • Bali kvůli poškození integrity lymfatických kapilár;
  • Bolesti v dolní části břicha, dolní části zad a sakrum v důsledku stlačení nervových zakončení, šíření maligního procesu;
  • Porušení funkcí močového měchýře a konečníku, které se projevují zácpou, rychlou močením a vzhledem bolesti;
  • edémové končetiny;
  • dlouhá podlepená teplota;
  • slabost;
  • rychlá undiguabilita.

Je-li rakovina děložního hrdla, mohou dojít k komplikacím, které jsou indikací hospitalizace:

  • hojný krvácení;
  • střevní obstrukce;
  • selhání ledvin v akutní formě;
  • Silný syndrom bolesti.

Externí známky inspekce nejsou vždy přítomny, protože v časných fázích nemá nemoc. S zahájenými fázemi děložního čípku v procesu inspekce vypadá atypicky, jeho forma se často děje s barelem. Kromě toho může Cervikální sliznice ohromit:

  • nerovnoměrná barva;
  • přítomnost expanze;
  • nadmořská výška;
  • Těsnění.

V procesu inspekce na čípku se může zobrazit výběr kontaktu. Gynekolog může také všimnout fmaves, hnisavý výtok s nepříjemnou vůni putridu, což ukazuje rozpad nádoru.

Pokud Cervix během inspekce vypadá beze změny, moderní výzkumné metody mohou pomoci v diagnostice.

Diagnostické metody

Včasná diagnóza umožňuje účinně léčit nemoc a zvýšit šance na vytvrzování. Diagnóza rakoviny děložního čípku zahrnuje komplex potřebných studií, jakož i pomocné techniky. Základem průzkumu je několik základních diagnostických metod.

Gynekologické vyšetření

Tato základní studie vám umožní podezření na mnoho nemocí na to, jak vypadá sliznice děložního čípku. Lékař však zohlední, že vizuálně identifikuje onemocnění v raných fázích není vždy možné. Cervix se může podívat bez charakteristických značek. S vypuštěnými formami však může být vizualizována expanze, nadmořská výška a nehomogenita barvy. Když cervikální děložní rakovina často vypadá barel. Nicméně, nádor kvůli zvláštním funkcím může vypadat poněkud odlišný.

Cytologický výzkum

Jedná se o screeningovou metodu diagnostiky, která doplňuje gynekologické vyšetření. Cervix se může podívat beze změny, ale lemované buňkami s příznaky atypiků. Masha na onkocytologii umožňuje identifikovat atypické buňky a strávit včasnou léčbu. Šmoule je převzata z různých částí cervikálního koláče a pak se aplikuje na sklo. V laboratoři je biologický materiál pozorně studován pod mikroskopem. Cytologický výzkum, stejně jako obecná kontrola, se doporučuje provádět každých šest měsíců.

Kolposkopie

Kolposkopické vyšetření je inspekce sliznic děložního čípku pod mikroskopem. Studie se provádí pomocí kolposkopu. Je známo, že vizuálně může Cervix vypadat bez patologických změn. Colposkopy vám umožní podrobně zvážit epitel.

V případě potřeby se provádí pokročilá možnost. Sliznice se zpracuje roztokem kyseliny octové. Zároveň oblasti postižené virem papilloma získávají barvu ve tvaru whelle. Pak aplikoval roztok Lugolu. Na výsledný koloskopický obraz můžete definovat oblasti s atypikou. Ohromen Symcosa se nešlapá v hnědé a vypadá jako skvrna.

Z postižených oblastí je nutné vzít vzorek tkaniny pro následný histologický výzkum. Tato analýza se nazývá biopsie. Tato studie vám umožňuje určit maligní proces.

Další metody vyšetření zahrnují ultrazvuk, analýza na stanovení oncomarcker, MRI, CT a rentgenových paprsků plic. V některých případech může být nutné studovat močovou bublinu, střeva a konzultace jiných odborníků.

Léčba

Lékařská opatření jsou předepsána každému pacientovi individuálně. Volba způsobu léčby závisí na věku pacienta, jejích individuálních vlastností a závažnosti patologie.

Léčba se provádí následujícími způsoby:

  • chirurgický;
  • ozáření v kombinaci s intervencí;
  • radioterapie;
  • chemoterapie.

V rané fázi, chirurgické intervenci a ozáření. Je pozoruhodné, že mladé ženy přednostně předepisují chirurgickou léčbu jemné přírody.

Chirurgický zákrok

Neinvazivní a mikroenvazivní rakovina léčba korizací nebo amputace děložního čípku u mladých pacientů. S druhým a následným stupněm, amputací dělohy a přídavek. V těžkých lézích se odstraní okolní tkaniny, lymfatické uzliny, vaječníky. Intervence lze provádět laparoskopií.

Radioterapie

Ozáření se provádí před a po intervenci. Před operací, radiační terapie umožňuje snížit velikost neoplazmy. Po zásahu je nutné ozáření nezbytné pro odstranění zbývajících buněk.

Radioterapie se stane:

  • dálkový;
  • domácí.

Je možné kombinaci datových metod, kdy je operace nemožná.

Mezi účinky ozáření patří:

  • Atrofie, v důsledku toho děložního čípku vypadá;
  • Porážka vaječníků, které mohou způsobit neplodnost;
  • Předčasný nástup menopauzy;
  • Vzdělávání patologických zpráv mezi vagínou a okolními tkáněmi.

Chemoterapie

Typicky se po zásahu používá chemoterapie. Léky v chemoterapii však mohou být přiřazeny před operací, aby se snížilo vzdělávání. Zpravidla, po chemoterapii, nádor vypadá méně objemu, což usnadňuje provoz a období zotavení. Chemoterapie lze použít jako nezávislý způsob léčby. Zejména se používají pouze chemoterapie během běžících stupních, což je experimentální.

Léčba zahrnuje také dodržování určitého životního stylu, například dieta. Doporučuje se používat produkty bohaté na antioxidanty, zelený čaj, zeleninu a ovoce. Extrémně nežádoucí spotřeba rafinovaných sacharidů, konzervovaných potravin, mastných jídel a alkoholu.

Po léčbě je ženské tělo obnoveno v průběhu roku. Lékaři doporučují vyhýbat se infekcím, emocionálním a fyzickým přepětím.