Klínovitá resekce vaječníků

Efektivní způsob boje proti polycystic je ovariální resekce. Ale operace, během které částečně odstranily tkaniny vaječníků, se provádí s jinými patologiemi. S tím můžete odstranit cystické vzdělávání, hroty, nádory, ohniska endometriózy.

Co je resekce vaječníků u žen

Resekce vaječník zvané chirurgický zákrok, při provádění částečně odstraňte tkaniny pole. Pro to je v břišní stěně vyrobeno několik punkcí. Ačkoli dříve byla operace prováděna přes řezaný na žaludku.

Během chirurgických manipulací se lékař musí vyměnit postiženou část vaječníkové tkáně. Ale zcela sexuální žlázy nejsou vymazány. V případě polycystické operace je nutná operace pro usnadnění procesu výstupu z vajec z folikulů. Protože s onemocněním zesílky kapsle sexuálních žláz a oocyt nemůže prolomit tuto skořápku. Na místě folikulů, které nebyly prasknutí, objeví se více cyst. V průběhu času, v nepřítomnosti léčby, situace je jen zhoršena.

Klínovitá resekce vaječníků

Při provádění klínovité resekce je část vaječníku řezu ve formě akutního úhlového trojúhelníku. Díky tomuto typu operace je možné eliminovat doprovodné faktory neplodnosti. Pravděpodobnost výskytu těhotenství po chirurgických manipulacích se zvyšuje o 70-80%.

Indikace a kontraindikace podle postupu

Nejčastěji je resekce předepsána pacientům, kteří jsou diagnostikovány s polycystikou. Ale chirurgický zákrok je uveden v případech, kdy se konzervativní terapie dopadá být neúčinná.

Při identifikaci lze provádět také resekce:

  • apoplexy vaječníku;
  • cystické subjekty;
  • benigní nádory;
  • ohniska endometriózy;
  • hnisavý zánět přídavek;
  • lámání cyst nebo otočení nohou;
  • Ektopické těhotenství v oblasti příloh.

Klínovitá resekce vaječníků

Všechny cystické výchovy, nádory, ektopické těhotenství jsou odstraněny tak, aby se zachovala tkanina vaječníků. Když polycystický chirurg vyřízne příliš řezané tkaniny. V některých případech může odstranit 2/3 pole polních žláz.

Nedoporučují provádět operaci ženám, které:

  • zhoršení infekčních zánětlivých onemocnění orgánů urogenitálního systému;
  • horečka;
  • Systém krve řezání.

Po normalizaci stavu může být předepsána datem resekce. Unkavé ovariální tkaniny, pokud existuje podezření, že nádory jsou maligní.

Metody resekce vaječníků

Před prováděním provozního zásahu musí chirurg sdělit pacientovi, který bude použit způsob chirurgického zákroku. V závislosti na situaci se provádí jednostranná resekce nebo tkáně obou vaječníků jsou vyříznuty.

odkaz! V případě polycystic, lékaři pracují jak sexuální žlázy současně.

Klínovitá resekce vaječníků

Lékař může provádět resekci pomocí laparoskopického nebo laparotomického přístupu. Volba metody závisí na zařízení umístěném na klinice a na zdravotním stavu žen.

Laparotomická resekce vaječníku

Laparotomie činí pacienty, pokud je požadováno urgentní chirurgický zákrok. Je prováděn na:

  • apoplexy vaječníku;
  • zboží v cystách nebo otočit nohy;
  • Nouzový stav vznikající na pozadí diagnostikovaného těhotenství vaječníků.

Plánovaná laparotomie v moderních klinikách se provádí pouze pro pacienty, kteří mají výrazný proces adheze v pánvi. Laparoskopie v takové situaci je kontraindikována.

Klínovitá resekce vaječníků

S laparotomií, chirurg dělá řez od vrcholu do dna podél středu břicha buď v uzavřené oblasti v příčném směru. Prostřednictvím incize se dostane přístup k přídavám, je může zvážit, odstranit detekované hroty, přidělit pohlavní žlázu a provozovat ji.

Laparoskopická vaječníková resekce

Většina plánovaných operací na tělech malé pánve se provádí laparoskopicky. Tento typ přístupu má výhody:

  • mírná traumatizace tkání;
  • snížení redukčního období;
  • Snížení postižení postižení.
Pozornost! Vzhledem k organizaci laparoskopického přístupu je možné snížit pravděpodobnost vývoje pooperačních komplikací. Proces adheze v poli malé pánve po laparoskopii vzniká mnohem méně často než po laparotomii.

Klínovitá resekce vaječníků

S laparoskopií v břišní stěně se pacient tvoří 3-4 defekty, přes jeden z nich je dutina čerpána plynem, aby tlačila orgány ze stěn břicha a od sebe navzájem. To vám umožní provádět plnou kontrolu a určit požadovaný objem chirurgického zákroku.

Laparoskop je zaveden přes propíchnutí v dutině břicha. Jedná se o speciální endoskopický nástroj vybavený videokamerou a světelným zdrojem. Chirurgické nástroje jsou zavedeny dalšími otvory. Oddělte parenchymu záhlaví elektrokoagulátorem pomocí vysokofrekvenčního elektrického proudu. V zóně jeho působení je vytvořena vysoká teplota, díky tomu jsou prohledávána malá plavidla, riziko včasného pooperačního krvácení je minimalizováno.

Klínová technika vaječníků

V případě potřeby proveďte resekci chirurg-gynekologa, který má přístup k vaječníku, posune podlahu sexuální žlázy, ve které jsou drženy tepny. Poté jsou vaječníkové tkáně vyříznuty ve formě klínu, jehož okraj je směrován dovnitř.

Klínovitá resekce vaječníků

Je důležité snížit část vaječníky, aby nedošlo k porušení krevního oběhu v tomto orgánu. Lékař by měl odstranit minimální počet vaječních tkání, řezané sklerotické formace a zbývající needed folikuly.

Po odstranění požadovaného fragmentu je vaječníkem šitá samozvstanými nitěmi pomocí tenkých jehel. Je třeba udělat všechny manipulace, takže tenké tkáně nejsou zraněny. Všechna krvácející plavidla uvázla.

Typy chirurgického zákroku

V závislosti na zavedené diagnóze, stav genitálních žláz a cílů stanovených lékařem, vybírá typ operace. Polycystóza je prováděna resekce obou vaječníků. Při identifikaci cystických útvarů na jedné straně mohou přiřadit resekci pravého nebo levého vaječníku. V některých případech stačí, aby se částečná resekce. Existují však situace, kdy potřebujete zcela odstranit sex nebo všechny přívěsky.

Klínovitá resekce vaječníků

Částečná resekce

V reprodukčním věku, ženy, s příležitostmi, provést pouze částečnou resekci. Taková operace je méně trauma, když se provádí, je možné udržovat reprodukční funkci.

Výhodně se tento způsob používá při identifikaci jednotlivých cysty, polycystických, zánětlivých změn ve tkáních, přestávkách, zkroucených cyst. Po operaci, po chvíli je provozovaný orgán zcela obnoven a začne znovu provádět své funkce.

Resekce levého vaječník

Je nutné odstranění levostranných tkanin, pokud má formace, které by měly být odstraněny. Levé vaječníky ve většině žen jsou menší než vpravo, folikuly jsou menší. Proto je pravděpodobnost porušení funkce porovnání dětí během operacích na nich nižší než při resekci pravé žlázy.

Klínovitá resekce vaječníků

Resekce správné vaječníky

Podle statistik se provádí resekce správných pohlavních žláz. To je způsobeno tím, že krevní oběh doprava u mnoha pacientů je lepší, takže problémy z této strany vyskytují více.

Pokud je pravá vaječník odhalila velké cysty, nádor, ektopický těhotenství, pak doktor může snížit část svých tkanin. Pravděpodobnost zachování reprodukčního zdraví po takových pracovních chirurgech dosáhne 70%.

Resekce obou vaječníků

Nejčastěji se operace na obou genitálních žlázách provádí pacientům s diagnostikovanou polycystikou, která není přístupná lékovou terapii. Koneckonců odstraňte sklerosné tkaniny potřebují ze dvou stran. Zvyšuje šance na ofenzívu ovulace a těhotenství.

Bilaterální resekce se provádí jak v polycystic, tak v detekci bilaterálních pseudo-generál nebo endometrioidních cyst.

Klínovitá resekce vaječníků

Rehabilitace

Období obnovy po laparoskopii je mnohem méně. Pacienti jsou obnoveni za 2 týdny po laparotomii, rehabilitační doba je natažena po dobu 2 měsíců.

Při provádění laparoskopie, večer v provozním dni se pacient doporučuje začít chodit, provádět jednoduché pohyby. To je nezbytné pro prevenci komplikací ve formě adhezí, trombózy, intestinálních poruch.

Aby se zabránilo vzniku negativních důsledků po resekci vaječníku, pokud po propuštění pokračovat v plnění doporučení lékaře:

  • Odmítnout 2-4 týdny od sexuálních kontaktů;
  • nezvyšovat více než 3 kg;
  • Vyloučit z koření, koření, uzené potraviny, alkohol.

Často předepisují léky, s nimiž můžete zabránit návratu patologie. Mnoho menstruačního cyklu poté, co je operace obnovena nezávisle.

Klínovitá resekce vaječníků

Proč, během operace, ponechte část vaječníku

V nepřítomnosti svědectví provádět ovariektomii (plné odstranění vaječníků), jejich tkaniny jsou vyříznuty pouze částečně. Je nutné, aby sex hormonální žlázy mohou pokračovat v práci. Jinak, nevratné změny začínají v ženském organismu.

Ovary jsou zdrojem estrogenu, tyto hormony jsou potřebné k udržení normálního fyzického a emocionálního stavu. Při odstraňování sexuálních žláz v těle začíná změny podobné vrcholem. Rozdíl spočívá v tom, že proces vyblednutí jejich funkcí u žen po 45 letech je postupně. A po operaci, hormony přestanou být dramaticky produkovány, v důsledku toho tělo zažívá kolosální stres.

Důležité! Částečná konzervace vaječníkové tkáně, ve které jsou folikuly umístěny, přispívá k tomu, že tělo bude i nadále fungovat v obvyklém režimu.

Klínovitá resekce vaječníků

Zda se vaječníka obnoví po resekci

Když je vyříznutí vaječních tkání, jeho objem se snižuje. Při provádění chirurgie se chirurg rozřezává část folikulů. Jejich počet je položen v dívkách stále intrauterinový, takže naděje na plnou obnovu vaječníku po resekci nestojí za to. V některých je pozorován proces proliferace stromatu, ale nemá vliv na reprodukční funkci.

Není to velikost zbývající části polní gland, ale folikulární přívod v něm. Příklady posouzení stavu záhlaví po provedení operace, pokud je měřeno.

Klínovitá resekce vaječníků

Kolik let jsou vaječníky po resekci

Není možné předpokládat, jakou trvání fungování reprodukčních žláz po provedené resekci. Situace jsou možné, když žena klidně porodí několik dětí a čekat na Klimaky po 40 letech, i když se snížil ve věku 17 let. U některých pacientů mohou sexuální žlázy po operaci okamžitě odmítnout práci. Jako výsledek, žena přichází neplánovaná brzy vrchol.

Doba trvání jejich práce bude záviset na tom, která část broušené žlázy, kolik folikulů bylo odstraněno. Se zbývající malou folikulární rezervou jsou lékaři často předepisováni pacientům hormonální léky, jsou potřebné k vytažení vyvrcholení.

Klínovitá resekce vaječníků

Jaké komplikace mohou být

Po jakémkoli chirurgickém intervenci mohou pacienti mít tyto problémy:

  • poškození břišních orgánů;
  • vznik adhezí;
  • krvácející;
  • Infekce ran;
  • Alergie na přípravky používané v anestezii.

Mezi vzdálené komplikace resekce patří neplodnost. Proto se žena doporučuje začít plánovat těhotenství po 1-2 měsících po operaci nebo předepisovat hormonální agens, s nimiž můžete zachránit zbývající folikuly. Neplodnost může být způsobena vývojem adhezivního procesu v pánvi, snížení zásob vejce, zhoršení procesu výroby genitálních hormonů.

Prohledávka vaječníků: Důsledky, recenze lékařů

Často resekce doporučují dělat ženy s polycystic pro cepulaci ovulace. Drtivá většina pacientů se operace ukáže být účinná. Ale asi 20% žen čelí negativním účinkům operace, z nichž jeden je neplodnost.

Klínovitá resekce vaječníků

V některých případech je resekce jedinou příležitostí k dosažení vzhledu ovulace nebo odstranění neoplazmů na přívěsku. Lékaři nepředstavují chirurgický rušení bez nutnosti.

Raisa Vladimirovna Pelk, magnitogorsk, gynekolog
Pokud po dlouhou dobu selže konzervativními metodami pro normalizaci stavu během polycystic, pak doporučuji operaci. Je důležité okamžitě varovat ženu o výhodách a případných důsledcích resekce pravého vaječníku. Téměř všichni moji pacienti byli schopni otěhotnět po operaci a porodit.
Igor Pavlovich Olasenko, Kirov, gynekolog
Pacienti, kteří se bojí operací, doporučuji najít a vidět, jak povstání vaječníku na videu. Vidět to jasně, že se lékař snaží opustit vaječník, neřezat příliš mnoho, mnoho zklidňujících. Koneckonců, většina pacientů se bojí, že všechny ženské orgány okamžitě odstraní.

Klínovitá resekce vaječníků

Ovariální resekce je nezbytným postupem pro pacienty s cystickými formacemi, benigní nádory nebo polycystickými změnami, které nejsou přístupné konzervativní léčbě. Prakticky 80% žen po částečném odstranění vaječníků tkáně normalizuje stav reprodukčního zdraví.

Podívejte se, jak se na video provádí laparoskopická resekce: