Cysty žlutého těla pravého a levého vaječník

Cysty žluté tělesy vaječníku je považován za benační nádor, který je zřídka detekován. Na určené zobrazení spadají pouze 5% všech neoplasmů v vajecích. Vypadají jako zaoblená formace naplněná intracelulární kapalinou.

Příčiny cystanů žlutých těles vaječníků

Žluté tělo se nazývá dočasná hormonální struktura, která se objeví z buněk zlomeného folikulu. Je zodpovědný za produkci progesteronu, hormon je povinen podporovat rozvoj těhotenství. Pokud vaječná buňka není oplodněna v současném menstruačním cyklu, by se hormonální vzdělávání mělo snížit a znovuzrozené do bílého těla.

Někdy regresní proces nezačne, v důsledku toho je v vaječníku tvořen lutein cyst. Důvody pro rozvoj vývoje dočasné hormonální žlázy byly studovány ještě nestačí. Ve 2 fázovém cyklu jsou vytvořeny cystické struktury v důsledku hormonální nerovnováhy a poruch procesu krevního oběhu.

Cysty žlutého těla pravého a levého vaječník

Hlavní faktory pod vlivem, jejichž vývoj cystických entit dochází:

  • Použití léčiv pro stimulaci ovulace;
  • Příjem léčiv v ECO protokolech;
  • použití drog pro nouzovou antikoncepci;
  • prodloužený stres;
  • Pravidelná vyčerpávající fyzická námaha;
  • půst, deficit tělesné hmotnosti;
  • časté umělé přerušení těhotenství;
  • chronický a ostrý zánět přívěsů;
  • Patologie endokrinních orgánů.

Lutein cystická struktura se může objevit ve 2 fázovém cyklu nebo po těhotenství. Ve stejné době, dutina, ve které je žluté tělo, kapalina se hromadí, jeho stěny jsou natažené.

Cysty žlutého těla pravého a levého vaječník

Symptomy žlutých těl ovariaru

Žlutá vaječníková cysta může být vytvořena pouze ve 2 fázi cyklu po uvolnění oocyty z folikulu. Dočasné neoplazmy se vyznačují malou velikostí, jejich průměr je obvykle 40-80 mm.

odkaz! Diagnostikovat takové benigní nádory jsou vzácné. To je způsobeno skutečností, že u mnoha žen jejich vzhled prochází asymptomatický.

Ale pro některé ženy se tyto značky objevují ve formování nádorů luteinů:

  • Superabilita na dně břicha se nepohodlí koncentruje vlevo buď vlevo v závislosti na místě cystického vzdělávání;
  • pocit nepohodlí v žaludku, smysl pro gravitaci nebo řezání;
  • Zpoždění menstruace;
  • prodloužení délky menstruace, je to způsobeno nerovnoměrným odmítnutím endometria.

Cysty žlutého těla pravého a levého vaječník

V hormonální dysfunkce je možné akumulovat progesteron v nadměrných množstvích. V tomto případě se objeví menstruační zpoždění a ženy mohou mít charakteristické známky těhotenství, ačkoli vaječná buňka nebyla oplodněna.

Diagnóza cystu žlutých těles vaječníku

Při provádění ultrazvukové diagnostiky můžete identifikovat cystický neoplazm v vaječníku. Gynekolog může podezření na vzhled žlutých tělesných cyst v levém vaječníku během ruční inspekce. Patologie uvádí svůj nárůst, bolest v inspekci nebo detekci cystických vzdělávání v jeho projekci.

Ale data gynekologického vyšetření nestačí k nastavení diagnózy. Konec konců, když se palpace rozlišuje cystický neoplazm z ektopického těhotenství, tumorů vaječníků nebo zvýšením jeho velikostí v důsledku oofhorita. Proto pacienti předepisují ultrazvukové vyšetření.

Cysty žlutého těla pravého a levého vaječník

Při provádění ultrazvukového cystu je snadné detekovat. Je vizualizována jako zaoblená anoehogenní tvorba s homogenní strukturou. Je viditelný jasně vyslovenou kapsli. Podle vnitřní struktury cyst se liší. Na ultrazvuku lze identifikovat:

  • anchogenní homogenní vzdělání;
  • Anechogenní struktura nepravidelného tvaru s přepážkami uvnitř;
  • Homogenní anechogenní formace s hladkými nebo síťovými konstrukcemi;
  • Nádory, z nichž je zde existuje soukromá středně generovaná plocha, tak vizualizovaná krevní sraženina uvnitř cystu.

Nejčastěji lékaři detekují cystické žluté tělo v pravém vaječníku. Proces tvořících nádorů v pravé a levé vajíce se neliší, ale pravděpodobnost jejich tvorby k pravému výše v důsledku zvýšeného počtu plavidel z této strany.

Cysty žlutého těla pravého a levého vaječník

Pokud jsou výsledky ultrazvuku obtížné provést diagnózu, mohou přiřadit barevnou doprovodu. Tento průzkum vám umožňuje rozlišit nádor z cyst. V nádorech vaječníků přetrvává průtok krve a v lutein cystic neoplazms je nepřítomnost.

Doktor může také doporučit projít krev do Monackar SA - 125. S benigními formacemi musí být chybí. Při identifikaci lutein cysty na pozadí menstruačních zpoždění je nutné projít krev na HCG nebo udělat těhotenský test. V takové situaci je možné, že došlo k hnojení vajec.

Cysty žlutých těl tovaru: Co dělat

Když cysty žlutého tělesa levého vaječník není předepsáno ošetření. Pokud nejsou žádné příznaky nebo jsou nevyřešeny, jsou prostě pozorovány pro pacienta několik měsíců. Měsíční provádět ultrazvuk pro posuzování změn ve velikosti cystické žlázy a jejího obsahu. V převažující většině případů jsou vyřešeny za 2-3 měsíce.

Cysty žlutého těla pravého a levého vaječník

Pokud je pacient diagnostikován s konstantními relapsy nebo cystickými strukturami, nemají samostatně regrese, pak může lékař přiřadit konzervativní léčbu. Ve vzácných případech je vyžadován chirurgický zákrok. Je třeba nouzový provoz, pokud se objevily komplikace: přestávky cystu, kroucení nohy nebo nekrózu tkáně pole.

Cysty žlutých tělesy vaječníků: Rozměry, norma a odchylka

Normálně by ženy ve druhé fázi měly tvořit lutein dočasné železo, které regresí začátek menstruace. Vzhled cyst na jejích místech je odchylka. Ale není nutné vyděsit, je to nádorové vzdělání pro většinu žen samy.

Ve 2 fázovém cyklu by měl být průměr standardního žlutého tělesa 18-27 mm. Když je anchogenní struktura detekována na ultrazvukové struktuře s průměrem více než 30-35 mm diagnostikované, že cyst byl vytvořen na místě žlutého těla. Jeho hlavní rozdíl je anechogenita, nenechte si ujít ultrazvukové vlny a vypadá na obrazovce jako temné místo.

Cysty žlutého těla pravého a levého vaječník

odkaz! Standard pro lutein cystickou strukturu je velikost 4-8 cm. Odchylky jsou vzácné, protože kapsle, ve kterém je umístěna, nemůže natáhnout silnější.

U některých pacientů je ultrazvuk diagnostikován cystem žlutých těles s krvácením. Když se zdá, je důležité ovládat stav pacienta. Pokud bude pokračovat krvácení z cév uvnitř cystické kapsle, může se zlomit. Ale někdy takové neoplazmy samostatně vrátí.

Cysty žlutých těles v vaječníku během těhotenství

Po hnojení vejce není lutein železo sníženo, ale i nadále funguje. Mnoho žen má ultrazvuk v časných termínech ukazují, že na svém místě se objevilo cystické vzdělávání. Panaching v tomto případě nestojí za to. Výsledná struktura přiděluje progesteronu potřebné k udržení těhotenství.

Cysty žlutého těla pravého a levého vaječník

Počínaje 2 trimestry, zadaná funkce postupně projde placenty. Norma o 16 týdnů žluté tělo musí rozptýlit. Ale jestli žena na jeho místě tvořila cysty, pak je šance, že zůstane až do druhu. Nezasahuje s těhotenstvím, žádný způsob ovlivňuje růst a vývoj plodu.

Cysty žlutého těla pravého vaječník během těhotenství

Pokud je ovulace, v důsledku kterého se v pravé straně oplodno, pak se žluté tělo vytvoří v pravém vaječníku. V přítomnosti provokujících faktorů může na svém místě vyvíjet cystická struktura.

Pozornost! Mnoho žen má krevní zásobení v pravém vaječníku lepší ve srovnání s levou, takže cystické struktury v něm se objevují častěji. Tento vzor je charakteristický jak pro těhotenství, tak 2 fáze cyklu.

Cysty žlutého těla pravého a levého vaječník

Cysty žlutého těla levého vaječník během těhotenství

V případech, kdy došlo k oplodnění po výstupu z vejce z levého vaječník, je v něm vytvořeno dočasné lutein železo. Je zodpovědná za výrobu progesteronu, která je potřebná pro přípravu děložní dutiny připojit oplodněné vejce.

Někdy je cystýně tvořen na místě luteinové žlázy. Tato podmínka je považována za odchylku, ale neprovede vznik negativních důsledků. Přítomnost cystické struktury vlevo neovlivňuje průběh těhotenství. Žena může mít jen lehkou bolest vlevo. Nebojte se, jsou považovány za fyziologické.

Léčba cystu žlutých těles vaječníku

Většina lutein cystických útvarů je v regresích pro 1-3 cykly samy. Pokud se to nestane, lékař vybere konzervativní metody pro léčbu žlutých těl ve správném vaječníku. Nejčastěji lékaři předepisují hormonální antikoncepci.

Cysty žlutého těla pravého a levého vaječník

Pokud pacient nechce užívat COC, může lékař doporučit:

  • Laserová terapie;
  • Ultrafondoroforesis - léčivé látky pronikají na krbu pod vlivem ultrazvukových vln;
  • Elektroforéza - léky se zavádějí do těla pod vlivem nízkofrekvenčního proudu;
  • SMT-forcie - léky pronikají patologickým centrem pomocí proudu SMT;
  • Balneoterapie - terapeutické lázně, zavlažování dutiny vagíny s léčivými roztoky;
  • bláto;
  • Magnetoterapie.

Pokud neexistuje žádný účinek z konzervativních metod terapie, pak je předepsána laparoskopie. Během operace je cystická dutina vyprázdněna a šitá. V některých případech je vyžadováno částečné oddělení vaječníku.

Cysty žlutého těla pravého a levého vaječník

Prevence a předpověď

Varovat cystický znovuzrození žlutého těla téměř nemožné. Ale pacienti mohou minimalizovat pravděpodobnost vývoje tohoto procesu, pokud se stres vyhne, včas k léčbě infekčních a zánětlivých onemocnění, které mají být chráněny před adoptivními těhotenství.

Přerušení těhotenství (včetně nouzové antikoncepce) vedou k porušení hormonálního pozadí. To může způsobit dysfunkce vaječníků, se stavem tvorby tvorby cystických struktur výše.

Předpověď při znovuzrození lutein žlázy příznivé. Žluté tělesné cysty se nestávají maligní, procházejí sami. Ale vzhled silné bolesti, zvýšení teploty, srdečních a obecných zhoršení stavu by mělo upozornit. To může znamenat vývoj komplikací - apoplexy vaječníku, nekróza tkáně nebo kistozny nohy.

Cysty žlutého těla pravého a levého vaječník

Cysty žlutých těles vaječníku je benigní neoplazma. Zobrazí se pouze ve 2 fázovém cyklu. Přesné příčiny vývoje patologie nejsou známy, ale nejčastěji se vyskytuje u žen, které mají hormonální pozadí. Zjistěte, co to je, vidět, jak Luteane Nová formace vypadá na videu: