Pipel biopsie endometria

Mnoho žen se bojí diagnostické postupy, bojí se jejich bolestí způsobených nimi nebo je prostě hanbají. Bez nich však lékař nebude schopen řádně diagnostikovat nemoc, určit umístění patologie, stejně jako vypracování léčebného plánu.

Nejčastěji používanými metodami diagnózy v gynekologii patří ultrazvuk, koloskopie, histoskopie, analýza vaginálního rozmazání. Často se používá biopsie - plot vzorku tkanin pro histologický a cytologický výzkum. S tímto postupem se materiál získá k určení onkologických nebo zánětlivých procesů.

Pipel Biopsie - jeden z moderních variant biopsie endometrium.

Pipel biopsie endometria

Endometria biopsie: co je to?

Chcete-li provést biopsii endometria (vnitřní vrstva dělohy), je zavedena malá plastová nebo kovová trubka přes krk do děložní dutiny. V závislosti na typu provozu se tkanina provádí pomocí skalpelu, laseru, rádiového vlnového nože a plotu tkáně za použití sání na trubce. Dále se materiál používá k prozkoumání laboratoře. Tato studie se týká malých chirurgických manipulací.

Odrůdy biopsie endometrium

Dosud existuje několik odrůd postupu. Používají se pro různé účely.

  • Klasická volba- Během operace s pomocí skalpelu, plotu tkanin.
  • Pipel - biopsie (aspirační biopsie) - použitá tenká trubka-injekční stříkačka vybavená pístem.
  • Hysteroskopie - to je studium vagíny a děložní dutiny s pomocí speciálního optického zařízení, odrůd endoskopu. Pomáhá detekovat přítomnost zánětu, neoplazmů na slizniční membránu, brát materiál pro další studium. Toto je tzv. Způsob stanovení metody diagnózy: Lékař již ví, které stránky jsou ohromeny a vezme z nich materiál.

Indikace pro biopsii pipelu

Postup lze aplikovat u žen všech věkových kategorií, včetně těch. Hlavními údaji pro studium jsou:

  • děložní krvácení neurčitého charakteru, amenorea, acyklického krvácení;
  • Podezření na nádorové vzdělávání v děloze a vagíny, polypy, onkologických onemocnění;
  • neplodnost;
  • krvácení na pozadí přijímání hormonálních léků;
  • podezřelá endometritida;
  • Příprava na chirurgický zákrok.

Kontraindikace

Je zakázáno provádět postup v následujících situacích:

  • závažné stupně anémie, poruchy koagulace krve;
  • těhotenství nebo podezření;
  • Periodický příjem porušování a antikoagulačních fondů;
  • přítomnost akutních zánětlivých procesů urogenitálního systému;
  • Vady pro rozvoj dělohy.

Funkce biopsie pipel

Pro pronikání do děložní dutiny se používá plastová jednorázová trubka (pipel) o průměru 2,3 ​​nebo 4 mm. Nástroj je tak jemný, že rozšíření cervikálního kanálu není nutná. V tomto případě pacient neposkytuje bolest, a proto manipulace nevyžaduje anestezii. Výjimka je obzvláště citlivé ženy s nízkou prahovou hodnotou bolesti.

Po podání trubky uvnitř dělohy se také provádí aspirace (sání) částic endometria.

Termíny přenášení

V závislosti na důvodu postupu může lékař jmenovat v různých dnech cyklu, ale častěji na 21-23 dní. Je v této době, že mnoho gynekologických onemocnění mění strukturu endometria může být odhalena. S podezřelým nádorovým vzděláním v dutině malých pánevních orgánů, biopsie může strávit kdykoliv.

Příprava

Přípravek se týká zrušení na biopsii těchto léků, které mohou ovlivnit stav endometrium: kortikosteroidy, pohlavní hormony, antibiotika, chemoterapie atd. Použití vaginální svíčky a krémů by mělo být také přerušeno.

Doporučeno 3-4 dny před manipulací s abandon sexuální kontakty a denně - od použití alkoholických nápojů a z návštěvy vany, sauny. Je povoleno pouze se sprchovat. Lázně jsou kontraindikovány.

Biopsie

Jak se postup provádí

Biopsie pipelu se provádí jak ve stacionárních i ambulantních podmínkách. Obvykle se anestezie nesmí provádět, pokud má pacient s nízkou prahovou hodnotu bolesti, je nabízen anestetický nebo sedativní nástroj.

  1. Pacient se nachází na gynekologické židli.
  2. Po úvodu do vaginy, čípkové čípky se ovladí se zrcadly a kleštěmi.
  3. Vyhodnoťte délku sondy dělohy.
  4. Zavádí se Pypelová trubka v děložní dutině, vytáhněte píst na sebe.
  5. Získejte sekci sliznice dělohy dělohy.
  6. Materiál je zaslán na histologické a cytologické vyšetření.

Období po biopsii

Po operaci je tažná bolest možná na dně břicha a krvácení po postupu. Zpravidla, po 2-3 dnech, endometriální poškození se zcela vyléčí. Ve vzácných případech existují komplikace ve formě hojného a dlouhého krvácení, doprovázené silnou bolestí, hnisavým výbojem, zvyšující se tělesná teplota. V případě takových příznaků, naléhavá inspekce a rady lékaře.

Do 2 týdnů po postupu stojí za to zdržení sexu. Nemůžete zvednout závažnost, vezměte si horkou lázeň, navštivte lázeň a saunu, pijte drogy, která zředí krev. Nedoporučuje se používat tampony, maziva a vaginální čípky.

Pros a nevýhody výzkumu

Postup je jedním z nejméně bolestivých gynekologických výzkumných technik. To umožňuje přímo přistupovat k postižené oblasti a získání materiálu pro další výzkum. Komply lze připsat možné infekci děložní dutiny, nicméně moderní techniky pomáhají vyhnout se vývoji komplikací nebo jejich minimalizaci.

Rozluštění výzkumu

Výsledky biopsie jsou připraveny po 7-14 dnech. Gynekolog nebo onkolog se zabývá rozluštěním výsledků výzkumu. Lékař poskytne správnou diagnózu a jmenuje terapii.

Při zvažování výsledků hodnotíte tyto hodnoty:

  • Informativita - je zkontrolována, zda buňky ve vzorku pro výzkum;
  • Makroskopický popis vzorku - Fyzikální tkaniny (hodnota, hmotnost, barva, konzistence);
  • Mikroskopické vyšetření - popis samostatné buňky a jeho fragmentů.

Pipel biopsie

Ve státních klinikách je služba poskytována zdarma. V soukromých zdravotnických centrech v závislosti na typu biopsie a anestezie se mohou cena lišit od 500 až 5000 rublů.