Histologická studie endometria dělohy

Představte si, že léčba mnoha gynekologických onemocnění bez histologického výzkumu endometria je dnes nemožné. Nicméně i ti pacienti, kteří již prošli tímto postupem, mají velmi vzácnou představu o tom, co je pro analýzu, proč se provádí a jaký výsledek dává.

Histologie je sekcí vědecké medicíny, který studuje zdraví pro vzorky tkání vnitřních lidských orgánů. Tato analýza úzce souvisí s těmito řezy medicíny, jako cytologie - studium na buněčné úrovni a embryologie - studium plodu a jeho struktury.

Při přiřazení

Je to histologická studie, která je nejčastěji používána k identifikaci různých patologických podmínek a odchylek, protože tento test umožňuje přesně určit poruchy ve struktuře jakékoli tkaniny.

V moderní gynekologii je často často používán přesně histologický vyšetření vnitřní vrstvy dělohy a děložního hrdla pro identifikaci odchylek v následujících situacích a nemocí:

  • Spontánní nebo pravidelný spontánní potrat;
  • Zmrazené těhotenství;
  • podezření z maligních nádorů;
  • Heterogenita endometria, určená ultrazvukem;
  • nesoulad endometriální struktury fází cyklu;
  • leukoplakie;
  • dlouhý krvácení;
  • neidentifikovaná bolest v pánevní oblasti a dně břicha;
  • zánětlivý proces;
  • Více ovariálních cyst.
Histologická studie je nepostradatelná a při zkoumání stavu děložního čípku, fetální tkanin.

Tato analýza je zvláště důležitá pro identifikaci a určení typu růstu nádoru. Koneckonců, v počátečních fázích je téměř nemožné určit benigní nebo maligní formu z nich. Kromě toho může taková patologie v raných fázích unikat zcela asymptomatický. A pouze včas, histologický vyšetření endometriální tkáně pomáhá diagnostikovat a začít potřebnou léčbu postiženého orgánu.

Před prováděním průzkumu dělohy nebo jiných orgánů je často nutné provést řadu dalších testů, například obecnou a biochemickou analýzu krve, cytologického výzkumu, testů pro pohlavní infekce, ultrazvuk a další. A teprve po stanovení porušení je předepsáno histologické vyšetření.

Manipulace se provádí zkušeným gynekologem. Analýza je převzata z nejmoderované oblasti tkáně, která bude nejpřesněji pomáhat určit povahu poškození. Postup, zpravidla je bezbolestný a použití jakékoli anestezie není nutné.

Příprava a držení

Během dne před určeným testem se nedoporučuje:

  • používat vaginální svíčky;
  • Použijte všechny léčivé přípravky gynekologického profilu (s výjimkou předepsaného lékařem);
  • táhnout
  • mít sexuální kontakty.
Výzkum je v případě menstruace nemožné.

Histologická studie endometria dělohyZískání endometria dělohy pro analýzu mohou být prováděny několika hlavními metodami.

  1. Excize biopsie. Vyrábí se vyříznutým malým množstvím potřebného materiálu během operace.
  2. Pipel biopsie. Na základě zavedení jmenovitého nástroje v děloze, což je tenká plastová trubka s otvorem, vzrušujícími tkaninami. Manipulace je bezbolestná, snadno proveditelná a velmi populární v gynekologické praxi.
  3. Punkční biopsie. Zároveň se speciální dlouhé jehly používají k vytvoření endometrium plot a kapalný obsah neoplazmů v děloze, pokud jsou prezentovány. Nejčastěji se metoda používá v podezřelých maligních nádorech.
  4. Tongsaya Biopsy. Jednou z nejčastějších gynekologických metod pro sběr materiálu pro výzkum. Produkoval prasaty s lékařskými kleštěmi požadovaného množství tkání v děložní dutině. Nevýhodou způsobu je volební účinek, aby se materiál, aby se materiál: biopsie kleště týká tkaniny lokálně a příliš malé patologické útvary (polypy) nemusí být v oblasti síly. Lékař musí provádět několik takových štek.
  5. Aspirační biopsie. Technika je založena na sání speciálním elektrickým spotřebičem roztoku předem zavedeného do dělohy, který se ukáže jako patologické buňky. Způsob umožňuje získání promyje z celého povrchu endometria, který je relevantní v diagnostice endometritidy.
  6. Kyuptage nebo škrábání vnitřních zdí dělohy. Je prováděn tak, aby sbírala endometria z vnitřního povrchu dělohy, děložního čípku.
  7. Někdy se studie provádí excizí tkání s již vzdálenými orgány, například po hysteroektomii.
Chcete-li získat nejspolehlivější výsledek, odborník by měl přísně dodržovat všechna pravidla tkaninového plotu u pacienta.

Přesnost onemocnění závisí na materiálu studia materiálu. Účinnost ukazatelů ovlivňuje vybraný způsob shromažďování endometria dělohy pro histologické vyšetření.

Jak je studium materiálu

Existují dva hlavní způsoby histologického výzkumu endometria: standard a zrychlené.

Zrychlený 

Jmenován především v případě nouzových případů, pokud výsledek studie musí být získán po dobu jedné hodiny. Například je nutné během operace přímo na operačním stole, když by se chirurg měl naléhavě rozhodnout o odstranění nebo zachování jakéhokoliv orgánu.

Vzorek endometria zmrazený v ženě je rozřezán do nejlepších vrstev a je důkladně studován pomocí speciálního laboratorního vybavení. Vzorky jsou zpravidla zkoumány na elektronické, lehké, luminiscenční nebo skenovací mikroskopy. A použití fázového kontrastního zařízení umožňuje získat přesnější výsledek a všimněte si, že tyto inkluze, které nelze detekovat pomocí standardní mikroskopie.

Standard

Vzorky tkáně studované standardní metodou jsou zaplaveny formalinem, kyselinou osmickou kyselinou nebo ethanolem, nakrájíme na tenké fragmenty a lakované. Barva barvy se vyskytuje pomocí eosinu nebo hematoxylinu, což umožňuje vidět přítomnost patologií v tkáních endometrie dělohy. Například taková látka jako hematoxylinové stupně kyseliny do modré barvy a proteiny v červené barvě.

Pokud se ve studii vzorků není potřeba nějakou dobu - jejich skladování se provádí v roztoku formalinu v řezu. Taková metoda pomáhá udržovat strukturu materiálů pro dobu neurčitou a zpoždění času analýzy.

Škrábání

Na rozdíl od jiných metod sběru endometria - škrábání dělohy se provádí v místní nebo celkové anestezii v operačním sále a trvá přibližně 40 minut. Často čištění je doplněna kontrolou vnitřních dutin dělohy - hysteroskopie.

Aby se vytvořila vysoce kvalitní sběr materiálu, je kurička úhledně zavedena do děložní dutiny a shromažďuje povrchovou vrstvu endometria. Získané materiály jsou umístěny ve zkumavce a jdou do laboratorního výzkumu.

Histologická studie endometria dělohyProvádění histologického vyšetření s lisováním dělohy, nejčastěji prováděno v případech:

  • pravidelné potraty nebo zmrazené těhotenství;
  • při neplodnosti;
  • s hyperplazií endometria;
  • Odstranění placenty v období po porodu.

Dekódovací analýzy

Studie endometria histologie se zabývá vysoce kvalifikovaným specialistou - Pathomorphologist. Při analýze standardní metody se výsledky připravují nejméně 10 dní.

Rozluštění terminologie a diagnózy onemocnění na základě odpovědí obdržel výhradně gynekologa.

Data průzkumu mají velmi vysokou míru přesnosti a zřídka poskytují nesprávná data. Je to způsobeno tím, že biologický materiál není považován za jiné orgány, protože se vyskytuje na rentgenovém nebo ultrazvuku, ale přímo pod mikroskopem. Kromě toho je to obvykle histologická studie endometriálních buněk je konečná analýza, která vám umožní vytvořit úplný obraz o historii se zřízením přítomnosti a formy onemocnění.

Chybné indikátory ve výsledcích, zpravidla označují nesprávně vybraný způsob shromažďování endometriálních tkání, nesprávného způsobu skladování materiálu nebo nízké kvalifikace histologa, který provedl studii.

Důležitým faktorem, který také ovlivňuje výsledky výsledku, je tloušťka a počet řezů materiálu ve studii: čím více sekcí - čím více informací mohou poskytnout.

Pacient má právo dostat sklo se vzorkem svého endometria pro konzultaci s odborníky jiných klinik.