Co je to intramurální uzel a jak to zacházet?

Intramurální myomatózní montáž nebo intersticiální děloha je považována za nejčastější nádor (více než 60%) diagnostikováno u žen pozdního reprodukčního a preclimatického věku, vyplývajících z atypického rozdělení buněk hladkého svalstva myometria. V závislosti na faktorech vyvolávajících vzhled této patologie se stanoví metody léčby: od nastávajících taktik na chirurgický zákrok s minimálně invazivními technologiemi.

Příčiny intramurního uzlu

Moderní medicína nemá 100% důkazní základnu, proč u žen mají intramurální uzel v děloze. Provedené studie však ukazují původ závislý na hormonu. Explicitní potvrzení této teorie jsou taková fakta:

  • Vzhled misa během maximální vysoké úrovně estrogenů charakteristiky reprodukčního věku a jeho sebezničení po menopauze;
  • Dostupnost v benigních vzdělávacích receptorech pro sex hormony.

Kromě účinku hormonů, provokující faktory pro atypické rozdělení buněk hladkých svalstva jsou také:

  • Poškození menstruačního cyklu (brzy menstruace, hojná ztráta krve);
  • Provozní zásah v orgánech reprodukční sféry (potrat, byrokratáž dělohy a další);
  • spontánní potraty;
  • chronické zánětlivé procesy v malé pánvi;
  • nerealizovaná reprodukční funkce;
  • krátká doba kojení (méně než 6 měsíců);
  • nadměrná tělesná hmotnost;
  • sedavý životní styl;
  • převedený stres;
  • iracionální použití antikoncepčních a jiných hormonálních prostředků;
  • Endokrinní onemocnění;
  • Genetický faktor.

Příznaky rozvojové patologie

Myomatitový uzel je prezentován ve formě propletených hladkých svalových vláken, může to být jak jediný prvek, tak více. V závislosti na umístění myomatózního uzlu je klasifikován podle typů:

  • Intersticiální uzel (intramurální) - lokalizuje přímo v svalové vrstvě dělohy a je nejčastější formou Momy;
  • Sub-sisarózní myomatický uzel (abnormalizovaný) je nejčastěji reprezentován ve formě více prvků, které roste ze široké základny nebo na tenkých limitech větru dělohy;
  • Subembratý uzel (submukóza Miome) - klíčí v děložní dutině, deformovat ji;
  • Intersopolitan montáž (intraligent Mioma dělohy) roste ve směru břišní dutiny, postupně vonící listy širokého děložního svahu.

Na rozdíl od poddruženého uzlu je intramurální dávat včasné diagnózy. Hojné krvavé výboje, jako hlavní znamení patologie, ženy jsou často nabíjeny narušením menstruačního cyklu spojeného s hormonální restrukturalizací těla nebo zánětu.

Určete přítomnost intersticiální myomatózní montáž bez ultrazvukových a magnetických rezonancí je obtížné, pokud se onemocnění pouze vyvíjí. S instrumentální metodou studia orgánů malé pánve (ultrazvuk), kulatá ohniska ve svalové vrstvě dělohy, které se vyznačují sníženou echogenicitou. Po stanovení směru růstu intersticiální uzlu může v budoucnu předvídat vzhled a další (submukózu a sub-sisarous). Dnes jsou ultrazvukové tomografy používány častěji, se kterým můžete získat výraznější trojrozměrný obraz.

Výběr ve prospěch minimálně invazivní metody, často se uchýlubí k diagnostické laparoskopii (například, pokud je to myomatický uzel na zadní stěně). Taková diagnostika je nezbytná v případě obtížné diagnózy, když je nádor v břišní dutině podezřelý nebo v retroperitonealovém prostoru.

V době diagnostické studie může lékař učinit takovou diagnózu jako fibromyom, leiomiom nebo Mioma. Ve skutečnosti to je stejné, protože neexistují významné rozdíly v léčebných metodách.

Intramurální (intersticiální) uzel Žena může podezření, zda jsou příznaky:

  • hojná menstruace;
  • intermentované krvácení;
  • Bolest různých intenzitě na dně břicha, ozařování bederní a střev;
  • Konstantní syndrom bolesti v oblasti pánve;
  • anémie spojená s ztrátou krve;
  • Porušení močení a defecation ve velkých velikostech uzlu.

Vyjádřená syndrom bolesti a hojný menstruační výboj - signál pro odvolání pro nouzovou lékařskou péči, aby se zabránilo krvácení dělohy a souvisejícími nebezpečnými stavy.

Zanedbávání pravidelných preventivních inspekcí a konzultace gynekologa s vzrušujícími momenty, žena zvyšuje riziko nenapravitelných následků.

Metody léčby

Taktika léčby této patologie závisí na příčině jeho vzhledu, fázi onemocnění, odporem těla. V některých případech se uchýluje na očekávanou taktiku, aby určil dynamiku a zvolili účinný léčebný režim. Tento přístup je však možné v počáteční fázi onemocnění nebo v nepřítomnosti jakýchkoliv příznaků, navzdory diagnostiku diagnózy během preventivní kontroly. Nezapomeňte, že myomatózní uzly i menších velikostí jsou onemocněním, které nelze ignorovat. Čekárna je rozdělena ne všechny lékaře, takže je to kontroverzní problém, který je žádoucí diskutovat s několika profesionály profilů.

Určení s taktikou léčby se každý lékař snaží používat minimálně invazivní metodu pro uložení funkce dítěte. Pečlivé vyšetření a jemná terapie podléhají ženám reprodukčního věku, které plánují těhotenství v budoucnosti. Z kvalifikací lékaře a dovedně vybrané metody léčby, zda žena může cítit radost z mateřství v požadovaném čase.

Dnes je léčba (delece) myomatózních uzlů prováděno podle následujících technik.

Druh zpracováníIndikaceCo je základem technikyVýhodynevýhody
Laparoskopická enukleace intersticiálních myomatózních uzlůMioma dělohy, komplikované neplodností - obvyklé nesnesitelné těhotenství, stálý krvavý výtok nebo bolestPříčina myomatózního uzlu s laparoskopií, následovanou extrakcí fermentovanou, koagulací lože a léčbou abdominální dutiny antiseptickým roztokemMaloveraumatické a méně bolestivé metody - maximální přijatelná volba pro odstranění intramurálních uzlů s rozměry až 5 cmKontraindikován v přítomnosti kardiovaskulárních, endokrinních onemocnění, problémy s koagulací krve - neposkytuje odstranění neoplases přesahující 10 cm, které nejsou vhodné pro odstranění myomatózních uzlů umístěných hlubokých
Laparotomické odstranění intramurálních myomatózních uzlůOdstranění velkých nebo více myomatózních uzlů, když je laparoskopie nemožnáOříznutí břišní dutiny za účelem přístupu k interním orgánůmOptimální léčba volba pro hluboké umístěné více myomatózních uzlů přesahujících 10 cm, opouští spolehlivý pooperační ševDlouhé období zotavení, tvorba jizev na děloze
Hysteroskopická momektomieIntamorální uzly submukózy, z nichž většina působí v děložní dutiněOdstranění uzlu přes vagín s hysteroskopií bez řezáníEfektivní způsob pro léčbu subukosulární a subukoso-intramurální Moma-bez jizvy na dělozeNe každý intramurální uzel je k dispozici pro odstranění s hysteroskopií
Embolizace děložních tepenIntersticiální více Mioma v ženě Plánování těhotenstvíBlokování průtoku tepen, které krmí Miome zavedením emboltů přes femorální tepnuModerní minimálně invazivní metoda, která nevyžaduje dlouhodobou hospitalizaci, používání anestezie - nezanechává jizvu na dělozeMetoda je neúčinná v zahájených fázích onemocnění bolestivého období rehabilitace
Zaměřená ultrazvuková ablaceAlternativa k provoznímu zásahu, pokud je nutná k zachování reprodukční funkce - příprava pro transcervikální momektomiiLéčba děložního misa zaměřeným ultrazvukem, což vede k tepelné nekróze postižené oblasti, následovaná tvorbou kůry, která zmizí v procesu regenerace tkáněEfektivní léčba děložního misa, působící pouze v zóně poškození, která nevyžaduje poklesu a provozní zásahNení vhodný pro léčbu myomatózního uzlu v případě jeho umístění na zadní stěně dělohy, relaps se často zaznamenává
Konzervativní terapieLéčba Momy v rané fázi onemocnění, příprava na chirurgickou intervenci, obviněníPoskytuje použití gonadotropin-rilizing hormonu agonistů s těžkou anti-estrogenní účinky a jinými hormonálními prostředkyPřijatelná volba v kombinaci s očekávanou taktikou, pokud neexistují žádné výrazné klinické příznaky onemocněníHormonální terapie není účinná v rychlém toku onemocnění, vývoj komplikací, velikost uzlu je více než 3 cm

Účinek intramurálního uzlu na reprodukční funkci

Vzhledem k tomu, že moderní ženy stále více odkládají narození dětí na pozdním reprodukčním období, chtějí učinit úspěšnou kariéru, taková diagnóza není vůbec. Prudká změna v hormonálním podkladu, přítomnost systémových onemocnění, přenesené provozní intervence a zanedbávání preventivních kontrol přispívají k vzhledu myomatózních uzlů, když chce žena realizovat svou funkci dítěte.

Pokud chce žena otěhotnět, musí být děloha vyléčena dlouho před datem plánované pojetí. Přítomnost intramurálního uzlu nejen zabraňuje propagaci spermií, ale také porušuje proces ovulace obecně.

Velké myomatózní uzly mohou navždy zbavit ženskou radost z mateřství. Mezi nepříjemné důsledky onemocnění diagnostikovaného během těhotenství patří:

  • selhání fetoplacenta;
  • deformace dělohy dělohy;
  • oběhová porucha v dutině dělohy;
  • Předčasné odloučení placenty;
  • děložní krvácení;
  • Donum mikro tkáně;
  • Vzhled cystu;
  • otok tkáně;
  • Anomálie intrauterinního vývoje plodu;
  • hrozba přerušení těhotenství;
  • Vylepšitelné dodání.

Během těhotenství je léčba Mioma omezena pouze přijímáním léčiv obsahujících železo, které zabraňují vzniku anémie, korekci stravy, vitaminoterapie (důraz folio kyselin). Hormonální terapie s hormonálními fondy se provádí po dodání. Pokud během diagnostického vyšetření, deformace tělesa děložního tělesa je odhalena nebo abnormální poloha plodu, lékaři předepisují prohlížeč s pomocí Cesarean sekcí.

Zabránit vzhledu intramurálního uzlu není vždy možné, ale dodržování preventivních opatření sníží stupeň rizika. Včasná diagnostika a léčba onemocnění reprodukční sféry, nepřítomnost zranění, stresující situace, korekce denního a výživového režimu, racionální použití antikoncepce přispívá k uchování reprodukční funkce v budoucnu.