Inkontinence moči u žen s menopauzou: jak to zvládnout

Inkontinence moči u žen s menopauzou: Jak to zvládnout

Jak funguje močový měchýř?

Močový močový měchýř má 2 hlavní úkoly: akumulovat moč izolovaný ledvinami a periodicky vyprázdněna, varovnost o něm předem mozku (dát signál, že je čas jít v malém).

Chcete-li ovládat obě tyto procesy, existují sfinkty (speciální svaly), které jsou stlačeny, aniž by se moč neustále proudil a relaxujte během močení. Každý zdravý člověk může vědomě ovládat práci jeho sfincterů.

Proč se inkontinence moči vyvíjí?

Hlavním důvodem pro inkontinenci moči u žen je ztráta kontroly nad vlastním Sfinctersem. K tomu mohou přispět následující faktory:

  • Sušení svalů a vazů malé pánve, které podporují orgány (včetně močového měchýře a uretry)
  • Nedostatek ženských sex hormonů (estrogen)
  • Výstup (prolaps) přední stěny vagíny nebo dělohy
  • Dříve přenesený provoz pro odstranění dělohy (hysterektomie)
  • Infekce močového ústrojí

Je to o těchto důvodech a jejich léčbě, budeme v tomto článku hovořit.

Jiní (vzácnější, ale nalézt) důvody inkontinence moči je: poranění malé pánve (silné modřiny, nehody automobilů atd.), emocionální stres, deprese, zácpa, Parkinsonova choroba, mrtvice, rakovina močová bublina, urolitiáza atd. V tomto článku nepovažujeme zacházení s těmito státy, protože je to spousta nefropologů, neuropatologů, psychiatristů a jiných specialistů. Pokud máte podezření, že příčina inkontinence je jedním z uvedených poruch, nezapomeňte se obraťte na svého rodinného lékaře (okresní terapeut).

Kdo má zvýšené riziko inkontinence moči?

Inkontinence moči je velmi běžným problémem mezi ženami staršími 45-50 let. Podle některých údajů se až o 80% žen více než 65 setkávají s nedobrovolnou močením, ale bohužel, často se plachí, aby kontaktovali tento problém lékaři.

Zvýšené riziko inkontinence moči:

  • Ženy starší 60 let
  • U žen, které mnohokrát porodili
  • U žen s nadváhou nebo obezitou
  • Kouření žen
  • Ženy s chronickým kašelem (chronická bronchitida, bronchiální astma)
  • U žen s chronickým zánětem urogenitálního systému (chronický Salpingit, adnexitida)
  • U žen, které utrpěli urolitiázu
  • U žen, které mají diabetes mellitus

Jaká je inkontinence moči?

U žen starší 45 let může být inkontinence moči stresující nebo naléhavá.

Během kašle se objeví stresová inkontinence moči, kýchání, smích při zvedání závaží. Zároveň mozek neobdrží signál, který je močový měchýř ". Hlavním důvodem pro stresování inkontinence moči je rabování svalů pánevního DNA, což vede k oslabení svěrače.

S naléhavou inkontinencí moči v mozku přichází navštívit toaletu, ale tento signál se zdá být příliš pozdě, a proto často žena prostě nemá čas na to, aby se dostal do záchodu. Hlavní příčinou urgentní močové inkontinence je hyperaktivní močový měchýř (zvýšený tón svalové ovládání močení).

Některé ženy mají současně stresující a urgentní inkontinenci moči.

Nejsi sám

Pokud jste vy nebo vaši lidé blízko vás čelili problému nedobrovolné močení, první věc, kterou potřebujete, abyste si uvědomili, že nejste sami. Miliony žen po celém světě (a dokonce i v nejrozvinutnějších zemích s vysokou úrovní lékařské péče) trpí močovou inkontinencí. Podle některých údajů, až 80% žen po celém světě v jednom nebo jiném věku čelí tomuto problému.

Proč se vztahuje na lékaře?

Většina žen s inkontinencí moči bohužel preferují s kýmkoli sdílet tento problém. Příčiny mohou být velmi odlišné, ale nejčastěji se žena stydí k diskusi s někým (a včetně lékaře), tuto delikátní otázku. V tom, že vás váš močový měchýv zastavil "poslouchat", žádná vina. Netolerují a přizpůsobujte, musíte se poradit s lékařem, který vám pomůže.

Dalším společným důvodem, proč se žena nevztahuje na lékaře, je to důvěraTo je věk"A ne léčeni. To je však klam: v drtivé většině případů, močová inkontinence může být úspěšně odstraněna pomocí moderních léčebných metod.

Pokud ne léčit inkontinenci moči, pak dříve nebo později se můžete setkat s takovými nepříjemnými důsledky jako:

  • Zánět močových cest (uretritida, cystitida, pyelonefritida)
  • Zánět kůže v oblasti genitálních orgánů způsobených konstantním kontaktem s močí
  • Vzhled bolestivých trhlin a vředů na kůži v intimním prostoru
  • Pokud je příčinou inkontinence opomenutí malé pánevní (vagina nebo dělohy), pak se můžete brzy setkat s problémem inkontinence

Inkontinence moči nemůže, ale ovlivnit váš psychologický stát. Mnoho žen, které se srazily se zprávou o problémech inkontinence o neustále depresivní náladě, deprese, nespavost. Strach ze strachu, že se stane, než okolní, může se vyhnout kontaktům s jinými lidmi, vzdát se sexuálního života a obecně vás zbavují jednoduchých radostí života.

To by nebylo rozumné vydržet všechny tyto problémy, pokud je jen několik jednoduchých kroků odděleny od plného využití, které budou projednány.

Co lze udělat sami?

Pokud máte inkontinenci moči, následující světla gynekologů a urologů pomohou oslabovat příznaky inkontinence nebo je odstranit vůbec:

  • Pokud máte nadváhu nebo obezitu, zkuste se vrátit k normální hmotnosti pro svůj růst.
  • Odmítnout nebo snížit množství kávy spotřebované během dne.
  • Odmítnout jíst alkoholické nápoje.
  • Odmítnout použití citrusů (nebo snížení počtu spotřebovaných pomerančů, mandarinů a t.D.), stejně jako citrusové šťávy. Citrus může dráždit močový měchýř a posílit projevy urgentní močové inkontinence.
  • Vyhoďte nadměrné používání sladkostí jako cukroví, čokoláda a t.D. Přebytek cukru, který se vyvíjí v těle po použití sladkostí, dráždí močového měchýře a zvyšuje projevy inkontinence.
  • Pokud máte častou zácpu, poraďte se s lékařem, který pomůže doplnit Normální dieta. Jíst více ovoce a zeleniny - obsahují vlákno, které zlepšuje intestinální práci. Pít 1,5-2 litrů tekutiny denně.
  • Dělat Cvičení Kegel. Tato cvičení jsou velmi jednoduchá a můžete dělat sedět nebo ležet, nepozorovaně pro ostatní. Tato cvičení jsou však nepostradatelná pro ženy trpící inkontinenci moči nebo vynechání pochvy nebo dělohy.

Jaká těsnění jsou vhodná při inkontinenci moči?

Samozřejmě, můžete použít obvyklé vrstvy, ale nebudou vám poskytovat komfort, který poskytuje speciálně navržené urologické těsnění.

Zejména pro ženy trpící inkontinence moči je velký výběr urologických těsnění. Většina výrobců vyrábějící urologická těsnění se postarala o to, že byli pohodlní, skryli vůni, neublijí pokožku a absorbovali dost moči. Takové produkty patří například urologická těsnění Tena Lady, Molimed, Seni Lady a další (můžete se zeptat v nejbližší lékárně, jaká urologická těsnění jsou ve vašem městě).

Jak ovládat vůni?

Každá žena, která se srazila s problémem inkontinence moči, je znepokojen tím, že tyto okolní mohou cítit nepříjemný zápach. Ale zápach může být řízen pomocí následujících tipů:

  • Mnoho žen trpí močovou inkontinencí se snaží omezit množství tekutiny opilce během dne, což není v kořene. Čím více koncentrovanějším (tmavší) tvé moči, tím silnější to voní. Proto odborníci doporučují pití 6-8 sklenic non-karbonátové vody během dne: zředěný, světelný moč má méně výrazný zápach.
  • Pokud používáte těsnění, zkuste je změnit pokaždé po nedobrovolném vydání moči. Vyčistěte pokožku v poli genitálií pokaždé, když změníte těsnění (můžete se osprchovat nebo využít speciálních hygienických ubrousků pro intimní oblast). Použijte spodní prádlo těsně přiléhající k tělu, ale ne otřete kůži.
  • Vitamin C může zlepšit vůni moči, takže se ptáte svého lékaře, pokud můžete začít přijímat tento vitamín. Základní kontraindikace pro užívání vitamínu C je diabetes, urolitiáza, některé formy anémie.
  • Pít brusinkovou šťávu (až 200ml za den): Zlepšuje vůni moči. Brusinková šťáva však obsahuje vysokou úroveň cukru, takže se nedoporučuje, pokud máte diabetu nebo se snažíte zhubnout.
  • Začněte používat tablety, které eliminují nepříjemný zápach. Nejčastější lék s takovou akcí je nutriční doplněk, který nejenže eliminuje nepříjemný zápach moči, ale také bojuje s nepříjemným potem, z úst a t.D. V ruských lékárnách jste nepravděpodobné, že jste nenajdete tento lék, ale lze jej objednat online.
  • Chcete-li eliminovat vůni moči z spodního prádla nebo oděvu, během opláchnutí, přidejte potravu sodovkou do vody nebo trochu octa (jen jedna věc). Pokud používáte spreje, vyberte ty, které eliminují (neutralizovat) vůni, a ne přerušit s jiným silnějším zápachem.

Zánět močového měchýře (cystitida) může způsobit výrazný nepříjemný vůně moči. Pokud jste si všimli, že vaše moč začala cítit silnější a nepříjemnější, poraďte se s lékařem, který jmenuje obecnou analýzu moči.

Léčba inkontinence moči. Co může lékař?

Léčba inkontinence závisí na tom, jaký důvod způsobil a jaký typ inkontinence je přesně od vás (stresující nebo naléhavé).

  • Stres inkontinence může být vyléčena pomocí cvičení, která posilují svaly malé pánve, pesaris, léky obsahující estrogeny a používání chirurgického operace.
  • Urgentní močová inkontinence může být vyléčena změnou stravy (opouštějící kávu, alkohol, citrus a t.D.), s pomocí cvičení pro svaly pánevního dna, stejně jako s pomocí některých léků, které eliminují hyperaktivitu močového měchýře. V některých případech je nutná operace s naléhavou inkontinencí.

Cvičení, posílení svalů malé pánve

Je nemožné přeceňovat příspěvek cvičení Kegel k obnovení kontroly nad močovým měchýřem. Jedná se o lehký, jednoduchý a cenově dostupný komplex, který může dělat každou ženu. Více informací o cvičeních Kegel.

Zařízení pro uchycení pesssaRIA a moči

Pesary je malé silikonové zařízení, které pomáhá zbavit se inkontinence moči při vynechání přední stěny vagíny nebo dělohy. Pesary je zaveden do pochvy a udržuje malé pánevní orgány v normální poloze. Více informací o pesari najdete v Článek o opomenutí a pád z vagíny a dělohy během vyvrcholení.

V USA se úspěšně aplikuje speciální zařízení FEMSoft, který je zaveden do uretry držet moč. Mnoho žen pomocí tohoto zařízení hlásí, že jejich život se stal mnohem snazší, a problém inkontinence již nevrátí. Bohužel, na území post-sovětského prostoru, taková zařízení ještě nebyla v praxi, ale pokud žijete v USA, požádáte svého lékaře o tomto zařízení.

Vaginální krémy, svíčky a zařízení s estrogenem

Estrogeny jsou ženské sex hormony. Ženy starší 45 let se sníží hladiny estrogenů v krvi, což může způsobit inkontinenci moči. Místní prostředky s estrogenem, které mají být podávány přímo do vagíny, pomáhají mnoha ženám vrátit kontrolu nad sfinkterem močového měchýře. Tyto nástroje obsahují velmi nízké dávky hormonu, takže nezpůsobují vedlejší účinky a prakticky v bezpečí. Průměrná doba trvání léčby je od 1 do 3 měsíců, ale některé ženy mají inkontinence symptomy mohou vrátit několik měsíců po skončení léčby.

Léky pro urgentní inkontinenci moči (hyperaktivní močový měchýř)

  • Spasmseky (cirkusový chlorid) je lék ve formě tablet, což snižuje nadměrnou aktivitu svalů močového měchýře. Doba léčby s kobasmismy je 2-3 měsíce. Existují kontraindikace. Nezačínejte přijímání spasmod bez předchozí konzultace s účastnickým lékařem.
  • Tolterodin (Detroziol, válec) se vyrábí ve formě tablet nebo kapslí a mají relaxační účinek na svaly močového měchýře. Trvání léčby je až 6 měsíců. Existují kontraindikace. Nezačínejte užívat tolterodin bez předchozí konzultace s návštěvným lékařem.
  • Panthogam je pilulky, které zlepšují práci mozku a sníží nadměrný tón svalů močového měchýře v jeho hyperaktivitě. Průběh léčby inkontinencí moči je 1-3 měsíce. Existují kontraindikace. Nezačínejte užívat pantogamu bez předchozí konzultace s návštěvným lékařem.
  • Imipramin (melipramin) označuje skupinu antidepresivy, ale také může pomoci zbavit se močové inkontinence s močovým hyperaktivitou. Existují kontraindikace. Nezačínejte přijímat imipramin bez předchozí konzultace se svým lékařem.

Operace při inkontinenci moči

Chirurgická léčba s inkontinencí moči je vyžadována poměrně zřídka a v každém případě se váš lékař nejprve pokusí přiřadit konzervativní léčbu (bez chirurgie). Pokud však močová inkontinence neřídí, pokud existuje výrazná opomenutí pochvy nebo dělohy, pak budete potřebovat operaci.

Existuje mnoho taktik chirurgické léčby, když močová inkontinence a volba taktiky operace bude záviset na tom, jaký typ inkontinence (stres nebo urgentní), stejně jako příčina nedobrovolného močení. Provoz je zpravidla vyráběna bez řezu na žaludku, přes přední stěnu vagíny. Pokud je příčinou inkontinence moči opomenutí (prolaps) vagíny nebo dělohy, poté během provozu, plast je také vyroben svalovým a vazivovým přístrojem malého pánve, udržovat orgány v poloze, ve které musí být normální.

Alternativní metody léčby močové inkontinence

Fyzioterapie a podobné terapeutické techniky jsou stále více používány při léčbě inkontinence moči v kliknutí. Například v západních zemích je tato metoda nyní velmi populární "Biofidbek" (v angličtině, Biofeedback, v ruštině někdy volal Bologická zpětná vazba nebo BOS).

Některé soukromé kliniky v Rusku také nabízejí kurz močové inkontinence s touto technikou. Princip biologické zpětné vazby je "učit" váš mozek, aby reagoval na ty pobídky, které jsou poslány z močového měchýře. Samotný postup je naprosto bezbolestný a průběh léčby se obvykle skládá ze 6-9 sezení za hodinu. Studie ukázaly, že účinnost této metody při léčbě inkontinence je až 88%, což je povzbudivým indikátorem.

Léčba inkontinence moči po operaci odstraňování dělohy (hysterektomie)

Hysterektomie může zvýšit riziko inkontinence moči během prvních 5-10 let po operaci. Existuje několik možných příčin inkontinence moči po odstranění dělohy:

  • Malý pánevní svalový rozpad a oslabení sfinkteru, které kontroluje zavírání močového měchýře
  • Močový močový močový močový hyperaktivita v prvních měsících po operaci může souviset s stresem, který převedl vaše tělo, zatímco děloha je odstraněna
  • Tvorba díry mezi urethrou nebo močovým měchýřem a vaginou v důsledku chirurgického zásahu

Chcete-li zjistit příčinu inkontinence moči může váš lékař během inspekce a průzkumy. Léčba v tomto případě závisí na příčině, ale může také zahrnovat cvičení sadě, léčby léčivem s estrogenem nebo léky, které snižuje tón svalů močového měchýře nebo re-chirurgické intervence.

Na našich stránkách je samostatný článek věnovaný důsledkům odstranění dělohy: Odstranění dělohy: Po operaci, důsledky.

Léčba inkontinence moči spojená s zánětem močových cest

Zánět urethra nebo močového měchýře může způsobit inkontinenci moči, rychle bolestivou močení, uvolňování moči s nepříjemným zápachem. Celková analýza moči pomáhá určit, zda je zánět, stejně jako utopit jeho možný důvod. Pokud lékař zjistí, že zánětlivý proces je důvodem pro inkontinenci moči, budete přiřazeny antibiotika, abyste odstranili infekci močových cest.

Po zotavení bude inkontinence moči.