Jak je léčena rakoviny děložního hrdla

Mezi maligní patologie u žen, Cervikální rakovina zabírá jeden z vedoucích pozic. Podle statistických údajů, v počtu identifikovaných případů je rakovina děložního hrdla podřadná pouze karcinomem mléčných žláz.

Cervikální rakovina se často nachází a zpracuje u pacientů starších čtyřicet let. A pravděpodobnost onemocnění v této věkové skupině je asi 20krát vyšší, pokud porovnáte riziko patologie z relativně mladých žen. Až 65% nemocných - to jsou ženy čtyřiceti šedesáti let a 25% z celkového počtu zástupců představuje pacienty více mladšího věku.

Většinou počáteční fáze rakoviny děložního hrdla jsou diagnostikovány u žen od dvaceti pěti až čtyřicet let. Pokud začnete léčit v prvních fázích, můžete očekávat plné vyléčení. Důležitou úlohou patří k včasné diagnostice a léčbě.

U 40% případů je onemocnění detekováno a zpracováno v spuštěném stádiu.

Mechanismus původu

Cervikální rakovina je odlišná s názvem karcinom. Podle toho, že karcinom se nazývá maligní nádor, který je vytvořen z nátěru epitelu.

Dosud je známo, že vznik rakoviny děložního hrdla je v úzkém vztahu s lidským papilomovým virem nebo HPV a v 70% - 16, 18 typech. Různými způsoby, údaje HPV je detekována v 60-95% nemocných pacientů.

Kromě příčiny rakoviny děložního čípku také rozlišuje své faktory. Konkrétně infekce HPV přispívá k indiskriminovanému sexuálnímu životnosti a znovuzrození buněk může být způsoben kouřením. Dostupnost, kromě HPV, virus jednoduchých herpes a cytomegalovirů významně zvyšuje rizika rakoviny.

Faktory vzhledu rakoviny děložního hrdla:

  • Časný sexuální život a jeho porucha;
  • ignorování metod prevence bariérů;
  • více těhotenství, porod;
  • HIV;
  • Sex infekce, zejména kombinace HPV a herpes.

Krk je kuželovitá nebo válcová část svalového orgánu, která se nachází mezi vagínou a přímo dělohu. Krk není samostatným orgánem, nicméně tento strukturní prvek provádí nejdůležitější funkce:

  • zajišťuje propagaci spermií;
  • Odstranění odmítnutého endometria ve formě krvavých sekrencí z děložní dutiny;
  • účastní se obecných činností.

Významná část děložního čípku je skrytá. Pro inspekci je k dispozici pouze malý pozemek přiléhající k vagíně. Tato vaginální část děložního čípku je lemována speciálním typem epitelu, který se nazývá plochá vícevrstvá. Prvky tohoto epitelu dávají povrchy charakteristickou homogenní růžovou barvu a hladkost.

Plochý vícevrstvý epitel se skládá z několika propojených vrstev.

  1. Bazální vrstva obsahuje mladé syrové buňky zaoblený tvar a obsahující jeden velký jádro. Vrstva je ohraničena sousedními nervy, svaly a cévami.
  2. Mezilehlá vrstva se skládá ze zrání buněk, které mají mírně zploštělý tvar a snížené jádro.
  3. Povrchová vrstva zahrnuje zralé staré ploché buňky s jedním malým jádrem. Díky těmto buňkám může být epitel uveden a aktualizován.

HPV je zaveden do buňky, což způsobuje její porušení. Nicméně, pouze vysoce alkoholické kmeny způsobují mutaci buněk. Riziko pohybu je nízký a v důsledku souběžných patologií, například oslabení imunity a přítomnosti virus herpes. Změněné buňky se stávají atypickými:

  • Správný formulář je ztracen;
  • Počet jader se může zvýšit;
  • Rozhodnutí o vrstvách zmizí.
Zpravidla proces maligního znovuzrození trvá asi pět let v přítomnosti dysplazie 2 a 3 stupňů.

Jakmile byl virus integrován do genomu epiteliálního buněk, začne proces malignace. Zatímco HPV je ve volném a neaktivním stavu, imunitní systém je schopen překonat.

Odborníci přidělují následující stupně maligního znovuzrození buněk.

  1. Existuje intenzivní členění buněčné divize v reakci na poškození obnovení integrity tkáně.
  2. Dysplastické změny prediodinu se vyskytují, což ovlivňuje buněčnou strukturu.
  3. Epitel je nekontrolovatelné, což se nazývá preinvalous rakovina (in situ).
  4. Šíření maligních neoplazmů za hranicemi epitelu. Patologické buňky pronikají v oboru, který podléhá cervikálním čípku. A pokud hloubka klíčení nepřesahuje tři milimetry, odborníci hovoří o mikroenvazivním karcinomu. Tento fenomén je považován za počáteční fázi invazivního rakoviny.
  5. Když se zhoubný nádor proniká více než tři milimetry, vyvíjí invazivní rakovina. Typicky se charakteristické symptomy projevují v této fázi patologického procesu.

Absence symptomů se často stává příčinou pozdní detekce a léčby patologie. To naznačuje potřebu profylaktických vyšetření, což vám umožní detekovat nebezpečné onemocnění v čase a zahájit jeho léčbu. Včasná léčba - klíč k jeho úspěchu.

Maligní proces předchází dysplazie, ve kterém je pozorována reprodukce atypických buněk bez známek invaze. Dysplazie má tři stupně v závislosti na zapojení vrstvy epitelu. Poslední fáze se vyznačuje celkovou porážkou epitelu a shoduje se s rakovinou děložního čípku in situ. Taktika léčby těchto patologických podmínek se shoduje. Pokud se začnete léčit na daný stupeň, který se vyznačuje nedostatkem invaze do okolních tkání, můžete počítat s plným uzdravením.

Odrůdy

Prognóza a další léčba závisí na druhu rakoviny děložního čípku. Specialisté zvažují maligní nádor v souladu s různými kritérii.

Morfologická struktura

Růst nádoru závisí na své morfologické struktuře. Gynekologové obsahují následující formy rakoviny v morfologické klasifikaci:

  • Náměstí rozřezané;
  • Vločka carcury bez známek orogingu;
  • nízko-diferencovaná rakovina;
  • ADENCACCINIKA ILÁNKOSTI.

Ve většině případů je detekována plochá melulární odprava rakoviny děložního čípku. Ve struktuře maligních nádorů děložního čípku se adenokarcinom vyskytuje přibližně 15% případů.

Nejvýhodnějším kurzem má patologii poškození, která je diagnostikována u 25% pacientů. Zatímco negativní forma splňuje 65% žen.

Adenokarcinom je obvykle tvořen v cervikálním kanálu, který je umístěn uvnitř děložního čípku. Cervikální kanál je lemován jedním vrstveným válcovým epitelem a má sametový načervenalý povrch.

Nízko-diferencovaná rakovina děložního hrdla má dostatečně vysoký stupeň malignity. Tato volba je však diagnostikována poměrně zřídka.

Rovněž se stanoví také vzácné formy rakoviny děložního čípku:

  • světelná buňka;
  • malá buňka;
  • Mukoepidermoid.

Růže směr

Odborníci také klasifikují maligní nádory v závislosti na jejich směru růstu.

Existují dvě odrůdy rakoviny děložního čípku v závislosti na povaze růstu.

  1. Endofytický růst předpokládá vývoj neoplazmů uvnitř, například k podrobným tkáním. Endofytické nádory se šíří do tělu dělohy, přívěsy a vaginální stěny.
  2. Exofitní růst zahrnuje progresi nádoru do vaginálního lumenu.
Smíšené nádory rozlišené smíšeným růstem.

Klasifikace

Gynekologové považují rakovinu, pokud jde o šíření patologického procesu. Vyberte následující typy karcinomu děložního hrdla.

  1. Předinvazivní. Tento druh se shoduje s dysplazií třetího stupně (CIN III). Jiným způsobem, taková patologie se také nazývá rakovina (rakovina) in situ. Přijměte známky illicillion buněk. Buněčné prvky však nevznikly ve Stromu. Symptomy v této fázi však nejsou pozorovány, s včasnou diagnózou, onemocnění je úspěšně ošetřeno.
  2. Mikroinvasive. Tato patologie odpovídá počáteční fázi karcinomu děložního hrdla. Nádor klíčící klíčící v stromatu a je účinně zpracován pod podmínkou jeho identifikace.
  3. Invazivní. V okolních tkáních je významný pronikání maligních buněk. V této fázi vznikají první příznaky. Patologie lze snadno definovat pomocí moderních výzkumných metod.

Fázi

Je známo, že gynekologové přidělují několik stupňů, které projdou rakovinou děložního čípku v jejich rozvoji. Prognóza léčby závisí především v jaké fázi byl nádor odhalen. V raných fázích je patologie úspěšně ošetřena.

  1. Nová tvorba je uvnitř děložního čípku.
  2. Nádor se rozprostíral za tělesa dělohy, nicméně, známky invaze do pánevní stěny a třetina vagíny nejsou pozorovány.
  3. Poškození rakovinnými buňkami dolní třetiny vaginy a pánve.
  4. To je zaznamenáno klíčení maligního vzdělávání v sousedních orgánech, například konečníku.

Úspěch léčby je způsoben mnoha faktory. Jednou z důležitých podmínek pro účinnou léčbu lze nazvat jeho včasnost.

Klinický obraz

Později je detekce rakoviny děložního čípku do značné míry díky své asymptomaty v raných fázích. Kromě toho, v 10% případů, maligní nádor postupuje bez klinických projevů a v pozdějších fázích. V takových případech je možné identifikovat patologii prostřednictvím cytologického výzkumu.

Maligní znovuzrození tkaniny není okamžitý proces. Transformace obvykle trvá mnoho let. Obecně se patologický proces rozvíjí od dvou do deseti let v přítomnosti dysplazie. Z první etapy dysplazie až po invazivní rakovinu vyžaduje asi pět let. Průměrný titul se vyvíjí v onkologii po dobu tří let. Pokud je dysplazie odhalena ve třetí etapě, je možné očekávat vzhled rakoviny děložního hrdla v roce.

Je-li žena alespoň jednou ročně navštěvuje gynekolog, pravděpodobnost detekce atypiků nebo počáteční fáze rakoviny je velmi vysoká. Na těchto fázích je úspěšně léčena patologie. Obecně platí, že přechod z první etapy rakoviny děložního čípku ve druhém, stejně jako následující kroky může trvat až dva roky.

V pozdějších fázích může žena detekovat následující známky rakoviny:

  • krvavé otázky;
  • hojné otroky;
  • syndrom bolesti.

Alokace mohou být:

  • kontakt vyplývající z intimní blízkosti a akt defecation, vyšetření s gynekologem pomocí nástrojů;
  • Acyklická mající podvod.

Vodnaté a mučuly-purulentními štíty mohou mít vůni škodlivého softwaru. Vznik takového vypouštění je způsobeno poškozením lymfatických kapilárů v případě zničení částí nádorů rakoviny. V případě poškození krevních cév, Bloced Blood.

V pozdějších fázích si pacienti si také stěžují na intenzivní bolest v oblasti Sakretu, pasu. Bolest se může šířit na nohy a ozářit v konečníku. Syndrom bolesti je často kvůli porážce kostí a pánevních lymfatických uzlin.

Pokud nádor klíčí ve stěně močového měchýře a střeva, se objeví zácpa, tok krve v výkvě a časté bolestivé močení. S kompresí lymfatických zásobníků může dojít k edému nepřátel a zvýšení teploty. Vývoj maligního nádoru je někdy doprovázen slabostí a sníženým celkovým výkonem.

V následujících případech je nezbytné okamžité odvolání k lékařskému zařízení pro účely léčby

  • hojný krvácení;
  • střevní obstrukce;
  • těžké bolesti;
  • selhání ledvin.

Diagnostické metody

Diagnóza je složitá. Specialista analyzuje anamnéza pacienta a její stížnosti. Pak se provádí laboratorní a instrumentální vyšetření. Pečlivá diagnostika je zapotřebí k určení typu rakoviny děložního čípku a jeho stupně, jakož i přípravu sledovaného plánu léčby. Onemocnění je ošetřeno v závislosti na výsledcích průzkumu.

Fakta, které jsou důležité v diagnostice:

  • Časný sexuální život;
  • Počet partnerů;
  • Sex infekce;
  • Chirurgické přerušení těhotenství;
  • Porušení integrity děložního čípku při porodu;
  • Manipulace s dělením, například diathermokoagulace;
  • opar;
  • Hpv.

Stěr na oncocytologii

Včasná diagnostika rakoviny děložního čípku je možné s pravidelným rozsahem z povrchu epitelu a jeho následné cytologické vyšetření. Vzhledem k nátěry na oncocytologii může specialista zvážit epiteliální buňky pod mikroskopem a určit známky atypiků.

Cytologický výzkum se provádí každoročně u žen od 18 let. Metoda má vysokou informativnost a extrémně zřídka dává falešně negativní výsledky.

Kolposkopie

To je jeden z nejdůležitějších výzkumných metod, které pomohou odhalit rakovinu děložního hrdla. Lékař pod mikroskopem zkoumá epitel čípku v jednoduché diagnóze. Při identifikaci charakteristických znaků, například heterogenitu barvy sliznice, oblasti s výškou, rozšířená verze postupu se provádí.

Lékař zpracovává povrch čípku s roztokem kyseliny octové. Spiknutí hit hpv, mají bělavou barvu. Potom se vzorek Schiller provádí, během něhož specialista dělá roztok Lugolu na povrchu cerv. Změněný epitel není namalován v hnědé. Tato metoda umožňuje gynekologovi podezřelé atypické oblasti a vzít vzorek tkaniny pro histologické vyšetření.

Biopsie

Studie se provádí po předběžné anestezii. V procesu biopsie je malý kus tkaniny vyřízen pro následnou diagnostiku v laboratoři. Diagnóza se doporučuje pouze během upozornění na rakovinu.

Ultrazvuk

Tato studie má nízkou informativnost v rané fázi. V pozdějších fázích si můžete představit charakteristické změny v čípku a určit porážku lymfatických uzlin. Na rozdíl od benigních nádorů, rakovina neoplazma intenzivně krveprolití.

MRI a KT

Tyto metody vám umožňují odhalit klíčivost neoplazmy v sousedních tkaninách. CT a MRI jsou charakterizovány větší diagnostickou hodnotou ve srovnání s ultrazvukem.

Detekce metastáz

Specialisté aplikují mnoho diagnostických metod. K určení lokalizace metastáz se používají zejména následující postupy:

  • X-paprsky světla;
  • Urografie;
  • remoskopie;
  • cystoskopie;
  • kostní scintiografie;
  • lymfografie.

V závislosti na prevalenci patologického procesu může pacient konzultovat následující specialisty:

  • gastroenterolog;
  • kardiolog;
  • neurosurgeon;
  • Endokrinolog;
  • Hrudní chirurg.
Rozhodnutí o tom, jak bude rakovina děložního čípku léčit v konkrétním případě, se provádí lékař po podrobném zkoumání.

Léčba

Rané stádium rakoviny děložního hrdla vyžaduje ozáření nebo chirurgii. Provoz se doporučuje mladým pacientům, protože taková taktika následně nemá škodlivý účinek na reprodukční funkci a nebrání těhotenství.

Obecně platí, že specialisté používají několik taktik ošetření pacienta:

  • úkon;
  • Provoz v kombinaci s ozařováním;
  • radioterapie.

Chirurgická operace

V raném stádiu je onemocnění léčeno techniky orgánů. S rozsáhlým distribucí nebo nádorem děložního čípku u starších pacientů lze nabízet radikální intervence. Odstranění těl dělus a jeho přívěsy se často provádí laparoskopickým způsobem, který se vyhýbá různým komplikacemi, včetně pooperačního období. V případě potřeby se provádí plastová vagina.

Radioterapie

Radiační terapie lze doporučit před a po intervenci. Pokud je nádor zpracován s radioterapií před operací, umožňuje snížit jeho rozměry. Ve většině případů radioterapie se však pacient zpracovává po zásahu, aby se odstranil zbývající maligní buňky.

V přítomnosti kontraindikací k operaci se pacient zpracovává vzdálenou radioterapii intra-Freeway.

Důsledky tohoto typu léčby zahrnují:

  • Atrofie sliznice vaginy;
  • neplodnost v důsledku poškození vaječníků;
  • Menopauza kvůli útlaku hormonálního systému;
  • Tvorba zpráv mezi okolními orgány a vagíny. V souladu s tím mohou být CAL nebo moč propuštěn výsledným fistulasem.

Chemoterapie

Žena je často léčena pooperační chemoterapii. Ošetření využívá takové léky, jako je formuracyl a cisplatin. Někdy je nutné zacházet s těmito léky k operaci, aby se snížil novotvar. V některých případech chemoterapie působí jako nezávislý způsob léčby.

Neinvazivní rakovina

Léčba je kuželování děložního čípku. Patologie se ošetřuje skalpelem, laserem, rádiovým vlněm nebo elektrickým dopadem. Ovlivněné tkaniny jsou vyříznuty ve formě kuželového vrcholu. Takto získaný materiál je zkoumán histologicky.

V nejtěžších případech je dysplazie ošetřena pomocí trachelctomie, znamená amputaci děložního čípku, pánevních lymfatických uzlin, mastných vláken a dolní třetinu pochvy. Léčba umožňuje v budoucnu provádět funkci dětí.

Při distribuci maligních buněk na cervikálním kanálu, jakož i pro léčbu starších žen, odstranění dělohy se aplikuje společně s přívěsky. Pokud je pacient zpracován chirurgickým způsobem, nedoporučuje se použít, používat intra-osvívající záření záření.

Etapa Ia

Pokud hloubka proliferace nádoru nepřesahuje tři milimetry, léčba je možná způsobem řízené cervixu. U žen před výskytem menopauzy je nemoc zpracována odstraněním dělohy. Pankings je žádoucí udržet, aby se udržovala úroveň hormonů. Léčba u starších zástupců předpokládá extirpaci dělohy spolu s přívěsky. Při identifikaci metastáz v pánevních lymfatických uzlinách jsou také vystaveny odstranění.

Je-li klíčení nádoru přesahuje tři milimetry, onemocnění je ošetřeno amputací dělohy, lymfatických uzlin a příloh. Tento zásah je zobrazen v nejasné povaze invaze, riziko recidivy po excizi tkáně děložního čípku.

Léčba by měla být doplněna radioterapií intra-Freeway s nevýznamnou klíčivostí rakovinných buněk. Pokud má novotvar větší velikost, předepsané jak intra-prémiové a vzdálené ozáření. Pokud má být chirurgický způsob léčeni kontraindikován, používá se pouze intenzivní ozáření.

Stage IB-IIA, IIB-IVA

Cervikální rakovina velikosti druhého druhého stupně do šesti milimetrů se zpracuje s odstraněním dělohy, lymfatickými uzly a přívěsky nebo radiační terapie v intenzivní povaze. V adenokarcinomu zahrnuje léčba kombinaci dvou metod. Prognóza s řádnou léčbou.

Rakovina druhého čtvrtého stupně se zpracuje s dálkovým ozařováním, zavedením zdroje záření přímo do tkaniny a chemoterapie. Pak odstranění lymfatických uzlin, přívěsků a děložních těl. Po intervenci, Ozařování obnovuje.

Vznik opakování ve dvou následujících letech po léčbě.

IVB

V případě vzdálené metastáz je chirurgická léčba neefektivní. Rakovina děložního hrdla se zpracuje s radiační terapií, která umožňuje snížit velikost neoplazmy a komprese uretrů. V účinnosti léčby je míra přežití po dobu pěti let až 50%.

Po ozáření lze také doporučit chemoterapie. Tato metoda léčby však není vždy úspěšná a používá se jako experimentální metoda. Pokud se nachází více vzdálených metastáz, délka života může být až sedm měsíců.

Taktika pro těhotenství

Léčba závisí na závažnosti rakoviny děložního čípku. Neinvazivní odrůda v prvním trimestru vyžaduje přerušení a přetížení. S druhým a třetím trimestrem těhotenství je žena pozorována a tři měsíce po porodu provádějí srovnávače, například rádiovými vlnami.

První stupeň rakoviny děložního hrdla je indikací pro přerušení s následným odstraněním dělohy, příloh. Možná prodloužení těhotenství a pak provádět operaci s ozařováním.

V případě druhé a následujících stupňů je těhotenství prvního a druhého trimestru přerušen. Při diagnostice ve třetím trimestru je zobrazena cesarejová sekce. Po narození pacienta se zpracuje podle schématu.

Úspěšná léčba a nedostatek recidivy není kontraindikováno pro plánování těhotenství. Následný porod je prováděn Cesarejskou sekcí. U pacientů existuje riziko potratu, předčasné rody a intrauterinní smrt.

Cervikální rakovina je nemoc, která je úspěšně léčena včasnou identifikací. Léčba je individuální a bere v úvahu věk a reprodukční plány ženy. Po léčbě by měl být pacient pravidelně pozorován v gynekologu a v případě potřeby se léčit. Také po léčbě vykonávejte CT každé čtyři měsíce. Během následujících tří let, CT doporučil čas na polovinu. X-ray plic by se měl opakovat dvakrát ročně.