Komplikace po operaci demontáže dělohy

Provoz odstranění dělohy - komplex a velmi nepříjemný pro každou ženu. Kromě chirurgie je hysterektomie plná dostatečným důsledkem. S ohledem na mnoho komplikací, k takovým radikálním metodám léčby, specialisté se snaží uchýlit pouze v extrémních případech. Chirurgie, která by odstranila děloha, je však poměrně běžná, a stále více žen starších 45 let jsou nuceny projít tímto obtížným postupem.

Indikace pro hysterektomii

Důvody pro přiřazení provozu oddělení dělohy mohou být několik:

  • maligní neoplazmy v oblasti dělohy, jeho trubek nebo děložního čípku;
  • těsnění na stěnách dělohy;
  • endometrióza;
  • Myom dělohy;
  • Invertibilní krvácení;
  • Ztráta nebo opomenutí vnitřních genitálních orgánů.

Statistiky říkají, že asi jedna třetina žen starších 40 let musí tento obtížný provoz převést. Vzhledem k jeho prevalenci byste měli také vědět o komplikacích, které mohou vzniknout jak v počátečním i v době pozdního rehabilitace.

Komplikace v časném pooperačním období

Časná rehabilitace začíná ihned po operaci oddělení dělohy. V této době je pacient stále v nemocnici a odborníci jsou průběžně pozorováni pro jeho stav.

Doba trvání stacionárního zjištění závisí na typu, který byl děložník odstraněn, a na rychlost regenerace pacienta.

Období lůžkové ošetření po postupu prováděném otevřeným nebo vaginálním způsobem je od 7 do 10 dnů, dokud pacient neodstraní švy. Po jednodušším způsobem Odstranění dělohy laparoskopickou metodou, Extrakt se může vyskytnout již v pátém dni po operaci.

Nejzávažnější komplikace vznikající v časném pooperačním období jsou zaznamenány během prvního dne po postupu. Nejzřejmější z nich se stává silným syndromem bolesti v oblasti sekce. V závislosti na akutnosti bolesti, léky nebo ne-arkotické analgetika se používají k uvolnění.

Aby se zabránilo trombóze, je určitě obléká zametání kompresní prádlo nebo svázané elastickými obvazy.

Pro normalizaci krevního oběhu po dni po operaci pro odstranění dělohy otevřenou metodou, pacienti se doporučují začít se pohybovat nezávisle. V případě postupu může být laparoskopický způsob válcován o několik hodin později. Pomůže také snížit pravděpodobnost komplikací ve formě adhezí a aktivuje provoz gastrointestinálního. Vzhledem k tomu, že nezávislý vyprazdňování střeva může být problém v prvních dnech - potraviny v období po operaci musí být převážně kapalný.

Léčba komplikací léčiv

Aby nedošlo k nebezpečným zdravotním a životním komplikacím je pacientovi jmenována řada léků.

  • Přípravky z řady penicilinu - pomůže vyhnout se infekci a zánětlivým procesům. Vezměte je potřebují ne méně než sedm dní po operaci odstranit dělohy.
  • Antikoagulancianty - neumožňují komplikace ve formě trombózy a tromboflebitis, protože zředí krev a zabraňují tomu. Ihned po chirurgickém zásahu.
  • Řešení pro obnovu krev. Během operace je mnoho žen ztrácí až půllitr krve, takže během prvního dne je v průběhu prvního dne velmi doporučeno zvýšení objemu krevního. Léky jsou zavedeny s kapátkem.

Závažné následky 

Nejnebezpečnější v časném pooperačním období vzhledu následujících komplikací.

  • Nesoulad švů.
  • Vzhled hematoma.
  • Uvedení nebo zánět v oblasti sekce.
  • Prudký nárůst tělesné teploty (také označuje zánětlivý proces).
  • Peritonitida - Tato komplikace se vyznačuje zánětem břišní dutiny a šíření infekce se sousedními vnitřními orgány. S tímto stavem existuje: horečka, těžká bolest břicha, nevolnost, závratě. Tyto komplikace jsou obvykle úspěšně odstraněny průběhem antibiotik, infuzí koloidních nebo fyziologických roztoků. V nepřítomnosti pozitivního výsledku se provádí re-chirurgický zákrok, aby se umyli zánětlivé orgány antiseptika.
  • Thromboembolia - vzhled krevních sraženin v důsledku blokování krve, je dostatečně nebezpečný pro zdraví a lidský život.
Aby se zabránilo těžkým komplikacím, je nutné pravidelně sledovat specialistu, včasnou péči o oblast řezu a příjmu antibiotik.

První zpracování švů by mělo být provedeno den po odstranění dělohy, pak postup musí být proveden každý druhý den, nejméně týden. Pro zpracování se používá příprava curizin, který má dezinfekční vlastnost a pomáhá vyhnout se vzhledu keloidní jizvy v budoucnu.

Vzhled hojného krvácení jak venkovní, tak vnitřní - označuje špatnou srážení krve. Podobný problém by měl být informován o vašem lékaři, který pomůže vytvořit proces jmenování nezbytných drog.

Potíže s močením jsou často určeny zraněným močová skořápky. Zároveň jsou časté falešné apartmány zaznamenány v záchodě a závažné bolesti během samotného procesu. S tímto typem komplikací se také doporučuje kontaktovat specialistu, který pomůže navázat močení a usnadní stav pacienta.

Co by se mělo připravovat 

  • V prvním dni po operaci odstranit dělohu pod obecnou anestézií, vzhled nevolnosti. Pití je povoleno několik hodin po postupu a jídlo je možné pouze po 3-4 hodinách.
  • Několik prvních dnů může strávit s katétrem v uretru, protože nezávislý výlet na záchod je téměř nemožný.
  • Bolest, brnění a nepohodlí v oblasti švu může být zachována pro poměrně dlouhou dobu - do šesti měsíců. To je způsobeno poškozením nervových zakončení během operace, bez kterého, bohužel, žádný chirurgický zákrok prochází otevřenou metodou.
  • Malý výtok krve z pochvy bude pokračovat po určitou dobu (4-6 týdnů). To je považováno za normou a v tomto případě není požadováno žádné zvláštní zacházení. Použijte tampony, zatímco přísně zakázáno, měly by být nahrazeny těsněním. Pokud je krvácení příliš hojné, má konzistenci sraženin nebo nepříjemný zápach hniloby, může mít vnitřní zánět a je nutná okamžitá léčba.
Délka hledání nemocnice po odstranění dělohy bude schopna navázat pouze navštěvující lékař, vzhledem k stavu ženy, typ hysterektomie, důvody, pro které je předepsáno, a přítomnost pooperačních komplikací.

Komplikace v pozdním pooperačním období

Po dobu několika měsíců, po odstranění dělohy bude pravděpodobně čelit následujícím problémům.

  • Climax. I když se odstranění dotklo pouze dělohy a vaječníky a zbývající subjekty odpovědné za výrobu estrogenu zůstaly na svém místě - vzhled Klimaků.
  • Z vaginálních stěn. Vyznačuje se nepohodlí v oblasti vagina, inkontinence jak močových, tak karikatur.
  • Trvalá bolest. Komplikace, která se může zobrazit po jakémkoliv typu operace. Nejčastěji je spojena s dlouhou obnovou nervových zakončení, ale někdy je problém psychologického charakteru a vnímaných bolestí pacienta - fantom.

Komplikace psychologické povahy během období obnovy po odstranění dělohy jsou stejně důležité a také potřebují kompetentní léčbu.

Hormonální a psychologické komplikace

Dalším typem následků, kterým čelí téměř každá žena, která prošla operací, aby se odstranila dělohy - psychologické nepohodlí. To je způsobeno hormonálními změnami as ostrým útokem Klimaks.

Základní komplikace menopauzy, psychologické a hormonální povahy:

  • Snížení sexuální přitažlivosti;
  • Vysoká emocionita;
  • pocení a "climax příliv";
  • Častá změna nálady;
  • V důsledku suchosti vagíny - intimní problémy;
  • depresivní stavy;
  • Detekce kůže, vlasů a nehtů.

Často pacient kvůli odstranění dělohy přestat cítit jejich ženskou atraktivitu a ztratit zbrutlivost života. A nástup časné menopauzy a související symptomy, jen zhoršují stát. 

Ostrý útok vyvrcholení po pozorování operace pouze v případě odstranění a vaječníků, pokud pouze děloha byl podroben resekci - menopauzální změny probíhají postupně a přirozené pro ženu.

Vznik většiny komplikací této povahy určuje nízkou úroveň ženského hormonu v těle. Potvrzte, že tento problém pomůže přijímání potřebných hormonálních drog a návštěvu psychoterapeutu.

Základní léky regulující hormonální pozadí a umožňující obnovit psychologický komfort ženy:

  • prostředky s testosteronem, estrogenem, gestagenem;
  • trankvilci;
  • Antidepresiva.

Doba trvání psychologického využití a příjem hormonálních léků po operaci odstranit dělohy může trvat od 2 do 5 let. Pro normalizaci stavů je také velmi doporučeno: zdravý životní styl, správná výživa a fyzioterapie.

Obecná doporučení

Každý bez výjimky od žen, i když nejsou uvedeny komplikace během rehabilitačního období, doporučuje se dodržovat určitá pravidla.

  • Na sobě speciální obvaz vám umožní vrátit se do staré fyzické podoby rychleji. Je důležité věnovat zvláštní pozornost volbě vhodného modelu. Kromě povinných tažných funkcí musí bandáž poskytovat a pohodlí, protože bude muset dlouho chodit po dlouhou dobu.
  • Fyzioterapie. Během období obnovy jsou velmi ukázána speciální cvičení, která pomůže zabránit inkontinenci moči a svalové slabosti. Doporučená jóga a plavání v bazénu. Spuštění wellness gymnastiky následuje tři měsíce po operaci, aby se odstranil dělohy.
  • Sexuální třídy. Obnovení sexuálního života by nemělo být méně než dva měsíce po operaci. Než začalo, doporučuje se konzultovat s gynekologem o intimní hydratačních orgánech, které mohou být zapotřebí partnerů.
  • Správná výživa. Pro rychlou normalizaci provozu GTS po odstranění dělohy je nutné použít převážně tekuté potraviny a pít hodně jednoduché, neoxokované vody. Je nutné odmítnout z caftu obsahujícího a alkoholické nápoje, mastné, smažené a akutní potraviny. Snižte spotřebu masných výrobků a rychlých sacharidů. Užitečné použití vláken, čerstvé zeleniny a ovoce.

Nejdůležitější je pamatovat, že odstranění dělohy nedělá žena vadná. Po hysterektomii a době oživení je jistě nutné vrátit se k obvyklému způsobu života a získat dřívější odvolání.