Gypofunkce vaječníků u žen

PitiPofunkce vaječníků je klinickou označení, která vzniká v důsledku onemocnění přípojek, orgánů vyššího hormonálního regulace a projevuje se porušením provozu ovariálních žláz. Častěji je změna doprovázena oscilací menstruace, tvorbou pomazání, neplodnosti, nástupem předčasné menopauzy. Toto onemocnění je vzácné a může předběhnout zástupce jemného pohlaví v každém věku. S včasným způsobem je možné zpomalit, eliminovat negativní dopad nedostatku ovariálních hormonů na těle.

Co je to pitipofing vaječníků

Hypofunkce vaječníků je způsobena skupinou patologických změn vedoucích ke snížení výroby genitálních steroidů. Hypofyzární žláza a vaječníky pracují podle typu zpětné vazby: snížení práce žláz na periferii vede ke stimulaci oddělení hlavy, která zase provokují výrobu gonadotropních hormonů aktivačních přívěsků. Při práci v jednom z regulačních článků se dochází k poruše: Ovariální tkáně přestanou reagovat na potenciální účinek gonadotropinů nebo hypotalamicko-hypofyzární zóna neodpovídá správně na změnách. V důsledku toho se stát dochází, když je ztracena reprodukční funkce ženy, pacient pomalu jde do menopauzy.

Gypofunkce vaječníků u žen

Formy a příčiny výskytu

Gynekologové jsou vyrobeni pro přidělení dvou zcela odlišných forem patologie: primární a sekundární. Primární změna vaječníků je tvořena intrauterinem v rozporu sejícími procesy pokládání orgánu. Sekundární hypofunkce genitálních žláz se náhle vzniká u žen, kteří před tímto stavem došlo k normálnímu provozu genitálních žláz: pravidelná doba, těhotenství a porod.

Primární hypofunkce

Vznik primární patologie vaječníkové tkáně dochází při zahřátí pod působením nežádoucích faktorů. Onemocnění se obvykle vyskytuje s následujícími patologiemi matky:

  • Ovariální onemocnění (polycystická transformace, chronický zánět);
  • Endokrinní poruchy, zejména štítné žlázy a nadledvinky;
  • prudký pokles tělesné hmotnosti, nedostatečný přírůstek hmotnosti;
  • dlouhý stres;
  • nepřiměřená strava během líhnutí;
  • přeneseno v okamžiku těhotenství infekce (cort, zarděnek), zánětlivých onemocnění;
  • špatné návyky;
  • Genetické, chromozomální anomálie.

Gypofunkce vaječníků u žen

Sekundární hypofunkce

Snížení funkce vaječníků v reprodukčním věku Provokování:

  • patologie příloh (rezistentní, vyčerpané vaječníky);
  • Endokrinní poruchy;
  • Provozní zásahy na reprodukčních orgánech;
  • silné výkyvy hmotnosti;
  • psycho-emocionální selhání;
  • Jerny Jídlo: Nedostatek vitamínů, stopových prvků;
  • infekční, zánětlivé onemocnění;
  • poranění, nádory, tuberkulózní poškození mozku;
  • Radioaktivní, chemoterapeutika, toxické poškození příloh.

Gypofunkce vaječníků u žen

Symptomy hypofunkce vaječníků

Známky primární hypofunkce se projevují v adolescenci. Dívky mají zpoždění sexuálního vývoje: sekundární sexuální značky se vyvíjejí slabé, je zpožděno ofenzívou prvního krvavého děložního výboje (menarche). Při menstruaci je cyklus nepravidelný. V závislosti na závažnosti příznaků nízkého provozu vaječníků zdůrazuji tři fáze patologie:

  1. Snadné, když si poznámky nedostatečně rozvinutí genitálních struktur, snižuje velikost vaječníků, dělohy. Sekundární sexuální značky se rozvíjí pomalejší, s menšími výkyvy v indikátorech. Často se týká krvácení děložního krvácení mladistvých, cyklus není pravidelný podle typu oligomenogenů.
  2. Průměrný stupeň hypoplazie se vyznačuje zjevnými vnějšími poruchami endokrinní regulace sexuálního systému: minimální výfuk, nedostatečně rozvinutí hrudníku. Menstruace vzácných, bolestivých, tam krvácení ve středu cyklu.
  3. Těžké porušení ovariální funkce se projevuje v prudkém nekonzistentnosti dívčího věku s průměrnými parametry vývoje. Genitální orgány se snižují velikost, endometrium a sliznice vagina atroficky, žádné menstře. Vlasy na pubisu, v podpaží jsou prakticky nepřítomné, mléčné žlázy nejsou vyvinuty.

Sekundární hypofunkce je doprovázena odstraněním menstruačního cyklu, který vede k rezistentní absenci tvorby ovulace a neplodnosti. Pokud se ovulace stále děje, pacienti spadají do rizikové skupiny pro těhotenství.

V reprodukčním věku je pokles práce vaječníků slabší, který je spojen s normální tvorbou sexuálního systému během puberty.

PitiPofunkce vaječníků u žen po 40 letech je doprovázena časným stárnutím a předčasným vrcholem, který obvykle postupuje zejména tvrdý. Pacienti mají přílivy, osteoporózu, vegetativní a neuropsychiatrické poruchy. Před výskytem menopauzy je oprava státu jednodušší.

Gypofunkce vaječníků u žen

Nápisy

Po vystavení škodlivým faktorům je vytvořeno anatomicky nesprávné pokládání vaječníků, které se projevuje ve formě zhoršeného rozsahu žláz v pubertálním období. Existuje zpomalení, zpoždění sexuálního vývoje. Progresivní nedostatečnost endokrinních orgánů vede ke změnám, které lze vizuálně identifikovat. V reprodukčním období je možné podezření na začátek hypofunkce snížením menstruace. Mezery mezi cykly se stávají déle a množství ztracené krve je menší. Postupem času je cyklickákost zcela ztracena, menstruace je zcela zastavena.

Gypofunkce vaječníků u žen

Diagnostika

Pro stanovení hypofunkce vaječních tkání k pubertě je vyhodnoceno hodnocení vývoje reprodukčních symptomů s věkovými normami. Při identifikaci porušení předepisuje další výzkum. Ženy Reprodukční věkové kategorie také věnují velkou pozornost stížnostem, vznikem známek selhání vaječníků proti pozadí jejich normální práce v minulosti.

Pro diagnostiku se provádí:

  • Uzi malé pánevní orgány;
  • Krevní test pro základní sexuální steroidy (FSH, LH, prolaktin, estrogen, progesteron);
  • Ovulační testy (graf teploty pastvy, připravené expresní testy);
  • Vzorky funkčního zatížení;
  • Laparoscopia.

V případě podezření na infekci, nádory, poranění, odborníci předepisují další testy, které vám umožní přesně určit příčinu hypofunkce příloh.

Gypofunkce vaječníků u žen

Ošetření hypofunkce vaječníků

Stupeň porušení činnosti genitálních těles předurčuje účinnost terapie: závažnější léze, tím nižší je pravděpodobnost úplného využití.

V mladistvém věku je léčba zaměřena na odstranění nežádoucích faktorů a hormonální korekce. Je nutné zajistit nejpravděpodobnější formování genitálních orgánů. Léky jsou uhrazeny nedostatkem genitálních steroidů. Speciální hormonální látky udržují práci vaječníků, zajišťují tvorbu genitálií, urážlivé a cyklické menstruace. Léky předepisují kurzy, s postupným poklesem dávkování.

Léčba hypofunkce vaječníků u žen reprodukčního věku je reprodukční terapie hormonu. V tomto případě je nutné zahájit přívěsy do práce. Pacienti jsou předepsáni různé kombinace hormonálních prostředků, stimulujících vaječníků a poskytují měsíční výstup vejce. Obvykle je každá žena vybrána individuální hormonální korekční schéma.

Zvláštní význam při léčbě hypofunkce přípojek je dána kořenem příčiny: Při eliminaci spouštění patologie se zvyšuje účinnost terapie.

Gypofunkce vaječníků u žen

Prognózy a prevence

S včasným způsobem je léčba možné eliminovat jevy hypofunkce vaječníků, obnovit reprodukční schopnosti. Čím dříve začala léčba, tím vyšší je šance na zotavení. Dívky jsou žádoucí začít terapii hypofunkce vaječníků v pubertálním období, aby bylo zajištěno nezbytný vývoj sexuálního systému. U žen je korekce porušení nejúčinnější až do přetrvávajícího nástupu předčasné menopauzy.

Gypofunkce vaječníků u žen

Pro prevenci hypofunkce se doporučují ženy:

  • správně jíst;
  • dodržovat aktivní životní styl;
  • odmítnout špatné návyky;
  • Včasné ošetření onemocnění genitálních struktur, chronických infekcí, stavů imunodeficience;
  • Při výběru antikoncepce kontaktujte gynekologa.

Gypofunkce vaječníků u žen

Závěr

Gypofunkce vaječníků - kolektivní koncept odráží neschopnost ženských sex žláz, adekvátně funguje. Patologie může nastat v každém věku, ale častěji se nacházejí v mládežích a 30-35 let. Chcete-li obnovit reprodukční rezervu, musíte hledat pomoc při prvních známkách onemocnění. Včasná léčba umožňuje zpomalit nebo zcela zastavit nepříznivý proces.