Hyperplazie vaječníků v menopauze

Hyperplazie vaječníků je jednou z nejčastějších diagnózních onemocnění v gynekologické praxi. Patologie se může rozvíjet v každém věku u ženy, ve většině případů je zjištěna během menopauzy. O tom, co provokuje hyperplazii vaječníků, je to, co se projevuje sama a jak to zacházet - dále v článku.

Hyperplazie vaječníků v menopauze

Odrůdy patologie

Ovariální hyperplazie je klasifikována objemovou a lézí. V tomto případě může být změna tkání pozorována v jednom nebo bezprostředně dvou vaječnících.

V typu porušování v zárodečném pohledu může být pozorována stromální nebo endometrioidní hyperplazie. Zvažte každý z datových typů onemocnění podrobněji.

Hyperplazie endometria vaječníků

Hyperplazie vaječníků v menopauze

Endometrióza je obvykle diagnostikována u žen ve věku 25-35 let, ale někdy se může rozvíjet během menopauzy. V takovém stavu je změna v slizniční membráně dělohy. Jde za těla a platí pro tuto oblast neobvyklou.

Konečné důvody tohoto typu onemocnění nejsou plně studovány, nicméně se odhaduje, že selhání imunitního a hormonálu jsou ovlivněny jeho vývojem.

Pozornost! Ve zvýšeném riziku k endometrióze jsou ženy, které dříve utrpěly potraty, měly komplikované porod nebo použité intrauterinní spirály.

Pravá vaječníková hyperplazie

Tento typ onemocnění je nejčastější. To je odůvodněno tímto, pak je v pravém vaječníku zvýšený krevní oběh na úkor těsně umístěné tepny.

Většina všech žen po 40 letech je náchylná k. To je splatné, nejprve, s skoky hormonálního pozadí, stejně jako oběhová porucha v malých pánevních orgánech.

Charakteristickým rysem takové patologie je riziko krvácení během menopauzy. Méně často k patologii vede zdlouhavý zánět v děloze a dalších orgánech malé pánve.

Důležité! Silné bolesti, uvolňování krve z pochvy ne během menstruace, stejně jako vysoké teploty proti pozadí by mělo být významným důvodem pro naléhavé odvolání k lékaři. Zapojit se do samostatné léčby v takovém stavu je extrémně nebezpečný.

Levé vaječníkové hyperplazie

Růst tkáně levého vaječníku obvykle vzniká v důsledku porušení funkcí hormonálních žláz. V tomto stavu může být žena vysledována silná bolest na dně břicha, slabosti, hubnutí, nepohodlování během pohlavního styku.

Diagnostikovat patologický růst tkání v tomto případě, po úplném vyšetření, včetně krevních testů na hormonu.

Hypomální vaječníková hyperplazie

Hyperplazie vaječníků v menopauze

Hyperplazie stromate vaječníka se vyznačuje růstem vaječníků. Tento stav vede k hyperplastickým změnám v buňkách. Mnoho lékařů se domnívá, že onemocnění se může vyvinout pouze během období kleće u žen, kdy hladina hormonu je prudce a téměř neodvolatelně zlomena.

Kvůli této patologii v orgasmu, začíná více estrogenů produkovat, což vede k selhání práce endokrinního systému. Důsledkem takového způsobu je zvýšit tělesnou hmotnost, narušení štěpení glukózy, jakož i arteriální tlakové problémy.

Je třeba poznamenat, že objem orgánu ve stromální hyperplazii se však může zvýšit, je však pozorován pouze v běžících fázích patologie. Během primární diagnostiky bude struktura těla upravena, ale folikuly zůstanou nezměněny.

Pro rozlišení takového typu onemocnění z maligního nádoru je důležité provádět řadu diferenciálních studií.

Příčiny patologie

Hyperplazie vaječníků v menopauze

Nástup vykrmení pro ženské tělo je vždy velkým stresem, protože v takovém stavu, které byly choroby dříve asymptomatické. Hyperplazie vaječníků se z těchto důvodů rozvíjí:

  1. Hormonální nerovnováha. Během menopauzy je ovariální funkce snížena, takže v těle je porušením vývoje řady hormonu.
  2. Příjem antikoncepčních léků.
  3. Nemoci endokrinního systému. Může být diabetes mellitus nebo zhoršené funkce štítné žlázy, které mohou ovlivnit výrobu hormonů.
  4. Genetická predispozice k onemocnění.
  5. Autoimunitní porušení.
  6. Časté poranění dělohy, které se děje během operací, potraty. Tyto postupy snižují vnímání těla k účinku z progesteronu a způsobují zrychlené buněčné dělení.

Offica bolest s hyperplazií: symptomy

Hyperplazie vaječníků v menopauze

Vzhledem k tomu, že základ hyperplazie je selhání v hormonálním systému, známky patologie mohou být nejvíce. Nejčastěji se nemoc projevuje ve formě následujících porušení:

  • Změna hlasování;
  • Tvorba cyst v děloze;
  • tendence k akné
  • hojný výtok krve;
  • Snížení libida;
  • nepohodlí během pohlaví;
  • Nepravidelná menstruace (zejména v období clea).
Důležité! V některých případech nemá nemoc vůbec nevykazuje, takže žena bude vědět o své existenci pouze po zkouškách a testů ultrazvuku.

Diagnostika hyperplazie vaječníků u žen

Vzhledem k nedostatku výrazných příznaků vyžaduje diagnózu hyperplazie vaječníků řadu diferenčních studií. Tradičně se používají následující činnosti:

  1. Ultrazvukové vyšetření malých pánevních orgánů.
  2. Krevní test pro hormony.
  3. Společné krevní testy.
  4. Biopsie nebo cytologické vyšetření.

Je také povinný projít inspekcí a konzultací u gynekologa, chirurga, terapeuta a endokrinologa.

Léčba

Hyperplazie vaječníků v menopauze

Tradiční léčba tohoto onemocnění je medikováno. Je zaměřen na odstranění zánětlivého procesu a normalizace pozadí hormonální ženy. Za tímto účelem se běžně používají následující skupiny léků:

  • Analogy progesteronu;
  • Přípravky pro snížení hormonálního pozadí;
  • Prostředky pro normalizaci endometriálních funkcí (Duphaston).

Specifické léky a jejich dávkování jsou vybrány pro každého pacienta odděleně, v závislosti na typu, stupni zahájení a příčiny onemocnění.

Pokud lékové terapie nepřináší zlepšení, žena je jmenována provozní intervence (kauterizace tkání elektrod nebo částečným odstraněním postižené oblasti orgánu).

Předpověď

Prognóza hyperplazie je docela obtížné zjistit, protože každý případ je individuální a závisí na druhu, kořenových příčinách onemocnění a včasnosti zahájení léčby.

Rané fáze patologie se pohybují, když růst tkání není vyjádřen a snadno eliminován správně vybranou léčbou léků.

Opačný výsledek onemocnění bude pozorován v uvedených případech, kdy je hyperplazie v chronické formě. Jediná cesta ven bude provozní intervence a dlouhodobá následná léčba účinnými léky.

Závěr

Hyperplazie vaječníků vyžaduje rychlý začátek léčby. Nejdůležitější je dodržovat všechna lékařská doporučení a nezahájit nemoc. Můžete stabilizovat svůj stav měsíc po zahájení léčby.