Mri malých pánevních orgánů u žen

MRI malých pánevních orgánů u žen je způsob, jak studovat stav vnitřních orgánů s využitím účinku jaderné rezonance. Magnetická rezonance tomografie pomáhá získat objektivní obraz o nemoci, vizualizaci měkkých tkanin. Způsob umožňuje stanovení anatomického poměru orgánů, identifikovat přítomnost nádorů, zánětlivých změn, anomálií struktury. Zároveň se vyznačuje bezpečnostní a neinvaživou (minimální intervence v těle).

Výhody MRI ve srovnání s ultrazvukem

V současné době je počáteční a cenově dostupnější diagnostická metoda je ultrazvuková studie a tamografie je jmenována po - získat přesnější údaje. Nepochybná výhoda posledně uvedené ve srovnání s ultrazvukem je, že MRI malé pánve u žen umožňuje získat obraz v několika letadlech, zatímco ultrazvukové vyšetření je omezeno na malé echografické oblasti.

MRI se mimo jiné může konat dívkám (to je, s konzervovaným panenským kolíkem). Pro tento způsob studia není nutné vyplnit močový měchýř, je vhodné, když inkontinence moči, porušení tonusu orgánů.

Magnetická tomografie také pomůže s vysokou přesností, která potvrzuje nebo vyvrátit přítomnost neoplazmů, nekrotických procesů, krvácení, určují polohu nádoru v těle, identifikovat tělo, s nimiž je spojeno, orientovat lékaře o chování invazivního Metoda výzkumu - biopsie. Rezonanční typ výzkumu bude o přítomnosti v pánevní oblasti ascitic tekutiny, stupeň vývoje metastáz.

Relativní bezpečnost MRI umožňuje postup s určitou periodicitu, která umožňuje provádět dynamickou kontrolu nad dříve provedenou léčbou.

Magnetická rezonance tomografie kombinuje všechny vlastnosti Vypočítaná tomografie malých pánevních orgánů u žen a ultrazvukový výzkum.

MRI a CT jako metody výzkumu orgánů malé pánve u žen

MRI a vypočítaná tomografie mají spoustu společných. S jejich pomocí můžete odhalit Změna umístění dělohy, Lymfatické uzliny, močový měchýř, tlustý střevo. Kromě toho je možné studovat měkké těleso malé pánve, konečníku a peritoneum.

Hlavním rozdílem MRI z CT malé pánve je v zásadě uzavřen.

CT je založen na používání rentgenového záření, tato metoda se nepoužije během těhotenství, protože expozice plodu může vést k vývoji vrozených deformací. MRI v tomto plánu je bezpečný, jeho použití není kontraindikováno, ani těhotné ženy ani děti. Metoda využívá elektromagnetické vlny.

Aby se však zcela nahradil. Tyto studie nemohou: CT lepší vizualizuje kostní tkáně a vnitřní orgány a MRI - měkké tkaniny, chrupavky, klouby, plavidla.

Mimo jiné, vypočítaná tomografie trvá méně času. Nicméně, nejzpěvačný argument ve prospěch malé pánve je obvykle jeho nízká cena ve srovnání s magnetickou tomografií.

Jak jednat MRI?

Jak je Mri Malá pánev? Proces magnetické rezonanční diagnostiky je uzavřen v místnosti pacienta do zařízení Tomograph s magnetickými cívkami, s jakou je požadovaná plocha těla skenována. Magnetický přístroj může být jak uzavřený, tak otevřený typ, který je cívka umístěna pouze přes oblast, která by měla být diagnostikována. Přístroje otevřeného typu se používají, pokud je strach z uzavřeného prostoru u pacienta.

Princip dopadu tomografu je založen na účincích elektromagnetických vln na atomech vodíku ve studovaných tkáních. Zároveň je tvořeno určité množství energie, která je registrována zařízením a je zobrazen na monitoru počítače, budování obrazu řezů tkáně.

Plátky mají tloušťku až 7 mm a umožňují vám plně vypracovat obraz onemocnění. Výsledné snímky jsou uloženy v paměti počítače a mohou být podrobněji studovány.

V některých případech se MRI provádí se speciálními kontrastními látkami. Krevní proudu je zaveden sloučeniny s nízkou molekulovou hmotností gadolinia, které mají paramagnetické vlastnosti, t.E. může absorbovat elektromagnetické záření. Poté, co je tento roztok injikován do krve, pod vlivem elektromagnetického pole se hromadí v určité oblasti těla, čímž dává lékaři více informací.

Provádění MRI: "Pro" a "proti"

Neexistují žádné spolehlivé údaje o nebezpečích tomografie tohoto druhu, takže volba četnosti studie do značné míry závisí na taktice léčby - lékař musí navigovat, jak provádět dynamickou diagnostiku.

Absolutní kontraindikace pro magnetickou rezonanci Imaging je přítomnost kovových předmětů implantovaných v těle (systémy přívodu léčiva nebo spuštění srdečního rytmu, sluchové implantáty, kovové protézy nebo piny).

Relativní kontraindikace:

  • období pojetí a organogeneze plodu (těhotenství do 13 týdnů);
  • Strach z uzavřeného prostoru.

Příprava na pana výzkumu

Indikace provádět magnetickou tomografii:

  • Neschopnost provést diagnózu jiným způsobem, který využívá gynekologii - ultrazvuk, koloskopii, hysteroskopii;
  • Dostupné kontraindikace pro jiné výzkumné metody, včetně neslučitelnosti zamýšlené onemocnění s jednou nebo jinou dostupnou diagnostickou metodou;
  • přítomnost více ohnisek endometriózy;
  • Endometrioidní ovariální cysty;
  • Potřeba identifikovat anomální odchylky v orgánech urogenitálního systému;
  • Podezření na přítomnost neoplazmů (včetně rakoviny) pro vypracování laparoskopického provozního plánu .

Pánevní oddělení je studováno pomocí tomografie s kontrastní amplifikací:

  1. S obtížemi v objasnění diagnózy a nemožnosti diagnostiky prostřednictvím jednoduchého skenování.
  2. Pokud potřebujete nastínit přesné hranice neoplazmy a počet metastáz, aby se stanovil objem nadcházející operace.
  3. Pokud je potřeba studovat strukturu novotvaru.
  4. Chcete-li zobrazit umístění lymfatických uzlin, často se zaměřuje na metastázy.
  5. Kontrolovat důsledky operace pozorování pozitivní nebo negativní dynamiky konzervativní léčby.

Přípravy pro pan Studium orgánů malé pánve

Před MRI může odborník doporučit:

  1. Dodržujte potravinový režim týdně před samotným postupem. Takový výživový režim je spojen s tím, že silná intestinální peristalistická a nadměrná akumulace plynů lze získat získáním spolehlivého výsledku (výrobky tvořící plyn jsou fazole, živočišné tuky, mouka, soda, atd.).
  2. Vezměte si laxativní tablety před postupem nebo uchazečem do klystému, večer před MRI a ráno.
  3. Vezměte antispasmodické léky (ale-shpu) asi hodinu před tím, než tomografie snížit bolesti břicha.

Městský přetečení se nedoporučuje, protože zhorší jasnost obrazu. Tak pít před procedurami, ale ne více než polovina sklenice vody.

Studie je lepší vyrábět v první fázi menstruačního cyklu, od 6 do 14 dnů, je však možné provádět tomografii a ve druhé polovině. Přípravy pro MRI Malá pánev spočívají v dosažení správného psychologického postoje.

V nouzových situacích se nedrží příprava na MRI orgánů malé pánve.

Procedura kurzu

Bezprostředně před studií by měl pacient odstranit všechny kovové předměty z těla (dekorace, hodiny, odnímatelná protézy atd.). Pak se změní na jednorázové roucho a dát na stůl - skákání, který se pohybuje uvnitř tomografu (prstencová část).

Během postupu musí žena pozorovat nehybnost, která leží na zádech. V případě potřeby může mluvit s telekomunikačním lékařem. Doktor se nachází v další místnosti.

Výzkum nezpůsobuje bolest. Nepohodlí může být spojeno pouze s potřebou pevné polohy. Postup trvá přibližně 30 minut. (Při podávání intravenózně kontrastu - 1 hodina).

Výsledky výzkumu

Hlavní nevýhody postupu magnetické rezonanční tomografie jsou:

  • Neschopnost diagnostikovat tzv. "Stones" a formace vápníku;
  • Neschopnost používat tomografii ve vztahu k pacientům s implantovanými kovovými konstrukcemi;
  • Procedura vysoké ceny.

Po tomografii, lékař provádí dekódování MRI s popisem anatomických odchylek v uspořádání dělohy a jejích přívěsků, určuje nesprávnou polohu orgánů malé pánve, přítomnost endometriózy, nadměrné tekutiny v malé pánvi. Lékař také identifikuje přítomnost novotvarů a fáze jejich vývoje.

S pomocí magnetické tomografie je možné detekovat obě polypy, tak další novotvary v orgánech malé pánve, včetně močového měchýře a dolních částí tlustého střeva. Poté jsou výsledky studovány, data jsou shrnuta.

MRI je tedy velmi informativní typ studia, široce používaným v gynekologii.