Brannerový nádor

Nádor vaječníka (fibroepitelom) je vzácná patologie, která je detekována v pozdějších fázích nebo náhodou (během plánovaných gynekologických manipulací). Tento neoplazmus se nachází u pacientů různých věkových kategorií, včetně dětství.

Frekvence výskytu je 1-2% na celkový počet všech benigních formací této lokalizace. Brennerový nádor může být kombinován s jinými neoplazmy a v pozdějších stupních způsobují závažné komplikace.

Příčiny výskytu

Důvody pro tvorbu těchto fiberishils nebyly plně pochopeny. Přidělte dvě hlavní teorie vzhledu nádoru Brenner:

  1. Tato neoplazma je spojena s anomálií buněk, který je položen na genetickou úroveň.
  2. Brannerový nádor se vyvíjí z běžných vaječních buněk, které podléhají charakteristickým změnám pod vlivem různých mutagenních faktorů.

Podle jeho histologické struktury se Brennerův nádor podobá fibromu (nebo fibroeepitidě). Může nastat z různých vrstev vaječníky: stromat, epitel, kanály. Ve většině případů je to benigní, ale pevné jediné případy maligního proudu.

Brannerový nádor

Jaké momenty přispívají k rozvoji fibroeepitidy:

  • Infekční zánětlivá onemocnění orgánů malé pánve;
  • Poruchy menstruačního cyklu;
  • hormonální nerovnováha;
  • Na pozadí jiných novotvarů v těle;
  • Chronická doprovodná onemocnění (diabetes, hepatitida, patologie ledvin a další.).

Častěji diagnostikována u žen po 45 letech, ale může se setkat s mladými dívkami.

Příznaky a diagnostika

Takový typ fiberpithelioma může vyrábět a neprodukují hormony. Tento faktor ovlivňuje klinické příznaky onemocnění. Kromě toho je důležitá velikost samotného vzdělávání a stupeň jeho tlaku na okolní orgány a struktury.

Příznaky, které mohou doprovázet tuto patologii:

  • krvácení ze sexuálního traktu;
  • Známky porušení hormonálního pozadí (přebytečný růst vlasů jako muž, zvýšení klitorisu, změna hlasu, maskulinizace);
  • bolest a nepohodlí v oblasti vaječníků;
  • Problémy s reprodukční funkcí (potrat, neplodnost).
Zajímavý! U žen s tímto typem fiberpitheliomu v období menopauzy došlo k obnovení menstruačního krvácení.

Tyto příznaky budou charakteristické pro ty nádory Brenner, které produkují přebytečné hormony nebo dosáhnou impozantních velikostí. Ve všech ostatních případech, fibroepitelom postupuje asymptomatický a nepřináší pacientovi žádné nepohodlí.

Důležité! Brannerový nádor u žen je často kombinován s jinými novotvarami vaječníků a dělohy. V těchto situacích může být klinický obraz velmi odlišný s ohledem na typ nádoru a prevalence procesu.

V raných fázích je diagnóza obtížná, vzhledem k nedostatku klinických projevů a malých vzdělání. Fibroepitelom může být detekován náhodou během gynekologických operací na vaječnících na jiné příležitosti.

Jaké diagnostické metody umožňují podezření na přítomnost nádoru Brenner:

  • Ultrazvukový výzkum (ultrazvuk). Ukazuje přítomnost a rozměry dalších neoplazmů na vaječnících. Nemůže konečně potvrdit nebo eliminovat diagnózu nádoru;
  • Počítačová tomografie (CT) nebo magnetická rezonance tomografie (MRI). Uveďte přesné rozměry neoplazmy, jeho spojení s vaječníkem, stavem blízkých lymfatických uzlin;
  • Diagnostická laparoskopie s biopsií. Pod kontrolou endoskopu vezmou kus fibroeepitidy na histologické vyšetření. Pouze tato metoda vám umožní konečně diagnostikovat a rozhodnout o léčebném schématu.

Přístupy k léčbě

Léčba ve většině případů chirurgických. Nádor, jako pravidlo, jednostranné odstranění kapslí. S velkými velikostí může být odstraněna vaječníkem.

Brannerový nádor

Různé konzervativní způsoby léčby (hormonální léky, chemoterapie) se ukázaly jako neúčinné při léčbě tohoto typu fibroepitu.

Metoda a objem chirurgického zásahu je určena zúčastněným lékařem, který je obeznámen se všemi výsledky diagnostického výzkumu pacienta.

Předpověď

Při identifikaci onemocnění v časných fázích je prognóza ve většině případů příznivé. Jednostranné odstranění vede k normálnímu hormonálnímu pozadí a druhý vaječník plně provádí reprodukční a hormonální funkce.

V literatuře naleznete popis několika případů maligních důvodů pro nádor Brenneru, jeho kombinace s děložním karcinomem těla a vaječníky. V takových situacích je pravděpodobnost příznivé prognózy výrazně snížena. Bude existovat typ rakoviny a jeho distribuce.

Variální Brannerový nádor je benigní neoplazma, která může do určitého bodu projít asymptomatickou. V pozdějších fázích způsobuje komplikace a může se stát jedním z faktorů pro rozvoj jiných neoplazmů. Včasná diagnostika umožní odstranění fibrotherapie v časných fázích a vrátit pacienta do známého života.