Porozumět ultrazvuku malé pánve na vlastní pěst - je to možné

Každá žena jednou čelí potřebě udělat ultrazvukové vyšetření malých pánevních orgánů. Dnes je tato metoda kontroly pacienta jedním z nejvýhodnějších v gynekologických konzultacích, protože ultrazvuk je mnohem podrobnější popisuje stav genitálních orgánů ženy než vizuální inspekce. Ultrazvuk je schopen identifikovat problém nebo rozpoznat těhotenství v rané fázi.

Ženy vedoucí aktivní sexuální život, lékaři doporučují podstoupit ultrazvukové vyšetření jednou ročně, maximálně dva bez zvláštního svědectví. Zvláště opatrně pro jejich zdraví stojí za to vidět ženy po 40 letech. Ultrazvuková účinnost však závisí na cyklu cyklu. Proto před návštěvou skříně ultrazvukové terapie stojí za to, aby se jednalo o otázku, jaký den cyklu udělat ultrazvukové pánve u žen dostat správné výsledky.

Jak ultrazvuková práce

Studie ultrazvukové vlny pracuje na principu echolokace. Oblast pánve obsahuje dělečku, močový měchýř, konečník, pruh, svaly pánevního dna. Paprsek, narazil do objektu uvnitř těla, odešle informace do počítače, který zase zpracovává data a zobrazí obrázek na obrazovce. Někteří věří, že ultrazvuk nemůže být proveden kvůli škodlivým zářením, ale je to mýtus. Záření trvá pouze desátý podíl na studijním období, zbytek - zpracování dat. Proto odborníci ujistili ostražití pacientů: Ultrazvuk je neškodný, i když to musíte udělat několikrát za měsíc.

Ultrazvukové studium malých pánevních orgánů se provádí různými metodami v závislosti na tom, která data potřebujete k získání lékaře.

  1. Transabnomic. Nejběžnější metoda v gynekologii a nejjednodušší. Takový průzkum nevyžaduje proniknutí do těla. Specialista otočí dříví přílivu břišního senzoru na dně povrchu břicha. Zkoumaná osoba musí být buď v horizontální poloze, nebo sezení. Pro ultrazvuk, takže lékař viděl celý obraz, močový měchýř musí být plný. Pacient se doporučuje půl hodiny před průzkumem pít litr vody nebo kapaliny. Pokud z nějakého důvodu není moč poměrně vyplněná, můžete pít kávu - vynikající diuretiku, která situaci rychle opraví.
  2. Transvaginální. Jedná se o podrobnější zkoumání malých pánevních orgánů, které je jmenováno v případech, kdy transabdominální ultrazvuk nebude schopen odpovědět na otázky lékaře. Zavedení senzoru uvnitř vaginy ženy. Penetrace přímo do orgánů poskytne lékaře účinek přítomnosti a umožní prozkoumat čípku. Pacient během ultrazvuku je striktně vodorovně, v uvolněné poloze. Močový měchýř by měl být prázdný, jinak může zavřít nějaké podrobnosti o obrázku a způsobit nepohodlí, když penetrace snímače. Ženy v pozdním těhotenství nebo dívkách, nikdy se nepřipojily Sex, průzkum průzkumu jinými způsoby.
  3. Transrektivně. Zadejte ultrazvukový senzor přes konečníku. Můžete utratit dívky a ženy, které se nemají sexuální život. Někdy lékař dává indikaci trechenově specifického ultrazvuku, pokud jiné typy průzkumů nedávaly úplný obraz. V podstatě tato metoda ultrazvukové diagnostiky se používá k zkoumání pánských pánevních orgánů: močového měchýře, semen bubliny, prostaty a žilní nádoby. Ultrazvuk se provádí na prázdném střevě, takže budete muset předem používat s výběru nebo laxativních pilulek a bezprostředně poté, co defecation projde postupem.

V průměru diagnostika trvá 10-20 minut času, ale někdy to trvá na půl hodiny, pokud gynekolog předepíše dva typy diagnostiky najednou jeden po druhém. To však nemá negativní dopad na tělo.

Předmět diagnostiky

Existuje několik příznaků, ve kterých je gynekolog povinen napsat směr do průzkumu ultrazvuku. Mělo by být vyjasněno předem od lékaře, jaký den cyklu provádět ultrazvuk orgánů malé pánve. Můžete se zaregistrovat, aniž byste odkazovali, pokud máte:

  • Dlouho bolí břicho;
  • Existují vypouštění z vagíny s nepříjemným zápachem nebo nepochopitelnou konzistencí, která nebyla dříve pozorována;
  • krvácení, není namontováno v menstruačním cyklu;
  • Existují předpoklady pro podezření ve formování nádorů nebo cysty;
  • Nemoci spojené se zánětlivými procesy - infekční sexuálně přenosná;
  • Existuje neustálý menstruační cyklus nebo měsíční chybějící.

Je nutné podstoupit ultrazvukovou studii orgánů malé pánve před a po potratu, stejně jako po operaci v oblasti studovaného pacienta. V procesu pozorování těhotenství se žena navštěvuje skříňkou Uzi-terapie 3-4 krát. Pokud je těhotenství složité, pak taková diagnóza může být přiřazena mnohem více.

Podle hodnocení nemocí, nejčastější, který odhaluje ultrazvuk:

  • zvětšená endometriální vrstva;
  • cystóza, polycystické a vaječníkové nádory;
  • Žlutá tělesná cystóza;
  • eroze dělohy;
  • Myom dělohy;
  • Patologie na děložním krčníku.

Kromě dřezu nebo Mioma, děloha, kromě vnějšího ultrazvuku (transabdominal) také činí hysterografii - ultrazvukové vyšetření se zavedením lipidového roztoku nebo ve vodě rozpustné látky do vagíny. Tento způsob diagnózy umožňuje dobře prozkoumat vnitřní obrysy dělohy. Pokud je to nutné, budete také muset udělat dopplerografii dělohy a přívěsků - to je způsob, jak studovat krevní tok plavidel v orgánech.

Když žena nemůže otěhotnět po dlouhou dobu, především lékař pomáhá určit problém ultrazvuku. A také nakreslí specializovaný jasný obraz o umístění orgánů a možných patologií vedoucí k neplodnosti. Odpověď na otázku jakého dne je cyklus lepší dělat gynekologický ultrazvuk, závisí na tom, jaké informace se lékař nebo pacient chce dostat. Měly tyto znalosti, některé ženy dávají přednost nezávisle, aniž by se jmenovalo lékaře, aby získali výsledky ultrazvuku. A pak s ultrazvukovým obrázkem na náručí, přihlaste se k recepci na gynekologa.

Vyberte si ten správný den

První věc, která by věnovala pozornost při plánování průzkumu, na který den po menstruaci můžete udělat ultrazvuk gynekologie.

Na otázku, v jakém dni cyklu, který má udělat ultrazvuk dělohy během primární zkoušky jakýkoliv specialista odpoví jednoznačně - Ultrazvuk OMT se provádí na 5-7 dní kulatém cyklu. Již pátý den, když menstruace končí, můžete vidět tvorbu 6 nebo 7 folikulů najednou, pak dominantní je odlišen mezi nimi. Následující průzkum dělohy bude jmenován 12, 13 nebo 14 dní - pár dní před nástupem ovulace. Možná, že kontrola, třetí ultrazvuk 3-4 dní před novým menstruačním cyklem.

Stejně jako ultrazvuk malé pánve při 5-7 dnech cyklu, po skončení menstruace se provádí v případech, kdy je nutné zkontrolovat vaječníky nebo zjistit interinové trubky. Analogicky se zkoumáním dělohy v případě důkladné studie se vaječníky sledují třikrát pro cyklus - na začátku před ovulací a po. Naposledy se provádí ultrazvuk na 23 den cyklu.

Tento průzkumný průkaz:

  • s menstruačními bolestmi na dně břicha;
  • s bolestivými pocity při sexuálním kontaktu s partnerem;
  • Při přípravě na těhotenství.

Na 8 a 9. den, ultrazvukový cyklus ukazuje možné problémy s ovulací. Během tohoto období je ultrazvuk přidělen ženám s diagnózou neplodnosti ne deklarované etymologie. Gynekolog předepisuje průzkum v těchto dnech pacientům se standardním 28denním cyklem, pokud je cyklus větší nebo méně, pak se doktor vybere individuálně. Potom se kontrola ultrazvuků bude konat každé 2 dny pro detekci v jaké fázi práce reprodukčního systému dává selhání. Proto je důležité během této doby pod dohledem specialisty.

Když problémy s koncepcí často lékaři předepisují ultrazvuk pro minulý týden cyklu. Na 19. denní ovulaci právě skončila a tělo bylo připraveno na vzhled plodu. Co se zobrazí ultrazvuk na 20, 21, 22 dní cyklu? Senzor zkoumá počet endometriální vrstvy - biologický materiál, který pokrývá stěny dělohy pro pohodlnou existenci plodu. Do této doby, endometriál "polštář" dosáhne svého vrcholu - od 11 do 20 mm. Pokud je endometrium v ​​této době mnohem větší než normální, znamená to endometrióza. Pokud je méně, pak se porucha těla pravděpodobně stane na hormonální úrovni. Průzkum může identifikovat zánět endometria vrstvy - endometritidy. Když je endometritida spuštěna, nebude otěhotnět, protože polštář endometria vrstva je zhutněno a děloha není připraven vzít plod.

Je možné udělat ultrazvuk během menstruace? V některých jednotlivých případech může gynekolog přiřadit ultrazvuk po dobu 2-4 dnů cyklu - fáze, když menstruace ještě neskončila. Toto období je nejvhodnější pro výzkum folikulu. Studie pomůže pochopit, zda žena nemá ovulace v tomto měsíci. Dokonce i v těchto dnech jsou diagnostikovány ultrazvukem ženy na přípravné fázi k extracorporeporure fertilizaci (Eco v přirozeném cyklu).

Na problematiku těhotenství nebo nedostatku může být ovlivněno problémy s ledvinami, nadledvinami a uretry. Tyto orgány mohou naznačovat onemocnění sexuálního systému nebo určit příčinu hormonálního selhání. To vysvětluje, proč může gynekolog zapsat směr do takového průzkumu. Ultrazvuk ledvin je vyroben v komplexu se zbytkem pod vyšetřovateli externí metodou skenování. Postup lze provádět bez ohledu na den cyklu.

Dekódování výsledků

Posouzení sexuálního zdraví žen je velmi individuální a závisí na mnoha ukazatelích, včetně věku a počtu předchozích těhotenství. Existují však některé střední sazby, s vědomím, které, můžete se naučit nezávisle porozumět údajům zobrazovaným ve formě s výsledky ultrazvuku.

První ukazatel odráží v podpisu k snímku - poloha dělohy. Jeho normální rozměry: zadní a přední stěna - 40 mm, šířka 60 mm, délka - 70 mm. Pokud Záležitost před měsícem výrazně zvýšil, indikuje buď rozvíjející těhotenství, nebo na nádoru. Velikosti menší než normální indikující nedostatek těla. Je povoleno odchýlit dělohu dopředu, ale odchylka zpět není normou. Hranice orgánu musí být dokonce a jasné. Chyby na povrchu Promluvte si o nádorech nebo rozvíjejícím Miome, rozmazané obrysy - o zánětu.

Druhým důležitým ukazatelem je echoismus. Pokud je napsáno, že je to homogenní, pak je to dobré znamení. Když je ukázána hyperochogenita, říká o přítomnosti nádoru nebo cystu.

Normální velikost vaječníků by měla být do 24-25 mm, 30 mm a 14-15 mm, objem od 5 do 8 cm3, zvýšené orgány hovoří o onemocnění. V jakém dni ženského cyklu udělat ultrazvuk vaječníků k detekci tekutiny? Na sedmém se standardním cyklu (nebo 15 dní od začátku cyklu). V jiných dnech kapalina indikuje zánět nebo infekční onemocnění.

Vyšetřuje se také velikost folikulu a jejich počet. Všechny vyvinuté folikuly by měly být průměr 5-6 mm a jeden by měl vyniknout ostře velikosti, dosáhnout 24 mm. V folikulární fázi zvýšila dominantní velikost - důvod k podezření na vývoj cyst.

Bez ultrazvukové diagnostiky je těžké představit dnešní medicínu. Díky ultrazvuku dnes, během těhotenství, můžete zjistit pohlaví dítěte a určit maligní nádory v nejranějších fázích, když jsou snadno ošetřeny.

V 90% případů, gynekolog po počáteční inspekci vám pošle do kabinetu ultrazvukové terapie. Chcete-li to navštívit, nemusíte s tím mít specialistu. Stačí vědět, jaký den menstruačního cyklu udělat ultrazvukem ženských orgánů ve vašem konkrétním případě. Pokud však naleznete v výsledcích ultrazvuku, odchylka od normy musí nutně kontaktovat gynekologa, ukázat to tento obrázek a získat vhodnou léčbu. Čím dříve začnete léčit nemoc, tím větší je to, že se to zbavit.