Diagnostika, léčba a prevence prsníku

Cysty v mléčných žlázách jsou dutiny naplněné obsahem, z nichž charakter závisí na typu, předpisu vzdělávání, umístění polohy. Patologické dutiny se mohou vyskytnout v období intrauterinního vývoje nebo při vystavení faktorům vnitřní a vnější prostředí: hormonální nerovnováha, infekční zánětlivé procesy v těle, v důsledku poranění. Cysty patří do nové formace benigní.

Cysty v mléčných žlázách

Příčiny tvorby cyst

Hormonální nerovnováhy, virové a bakteriální infekce, poranění orgánu - nejčastější příčiny vzhledu patologických dutin v hrudi.

Existují faktory predisponované na vzhled Cystu v mléčných žlázách:

  • věk starší 35 let;
  • Zvlhněná dědičnost (případy rakoviny prsu v rodině);
  • nadměrná tělesná hmotnost;
  • iracionální použití antikoncepčních a hormonálních prostředků;
  • onemocnění endokrinního systému (diabetes mellitus, hypotyreóza a další);
  • chronické zánětlivé procesy v reprodukčních orgánech (adnexitida, endometritida);
  • mastitida;
  • brzy puberty;
  • Časný sexuální život;
  • porod po 30 letech;
  • nerealizovaná reprodukční funkce (nedostatek narození);
  • časté potraty a potraty;
  • Stresový faktor (psycho-emocionální stres zvyšuje výrobu progesteronu, prolaktinu, kortizolu);
  • odmítnutí chovu dítěte;
  • nevyvážená výživa;
  • závislost na alkoholu;
  • tabakoko;
  • zůstat pod otevřeným sluncem v nebezpečném období;
  • Solárium Postupy.

Typy cyst

Bez ohledu na příčinu vzdělávání jsou všechny cysty rozděleny do 2 skupin:

  • True (upevněná epiteliální hadřík);
  • Nepravdivé.

Vrozené anomálie jsou disonatogenetické cysty vytvořené v období embryonálního vývoje (abnormální modifikace tkání).

Následující typy cyst zahrnují získané patologie:

  1. Odkaz (vytvořený v důsledku blokování prsu s částečným nebo úplným porušením odlivu tajemství).
  2. Fibroids (chronická cystická mastitida vyvolávající vývoj onkologie).
  3. Solivitoři (představují dutinu naplněnou tekutým infiltrátu, která mění konzistenci, protože se zvyšuje, je vyvíjet pouze v jednom prsu).
  4. Traumatické (vznikají v důsledku posunutí zraněných tkání s následnou tvorbou kapslí naplněných infiltrátu).
  5. Nádor (vytvořený v důsledku tumorových procesů v tkáních následovaných výbojem).
  6. Tuku (nejčastěji traumatické původy. Charakterizované vývojem nekrózy lokální oblasti tukové tkáně v hrudi. Nekrotická tkanina změkčuje, tobolka je tvořena kolem něj).
  7. Parazitární (zřídka se setkávala forma vyplývající z parazitujících páskových červů).

Cysty mohou být jednoduché nebo více (polycystic).

Cysty v mléčných žlázách

Cysty, které jsou diagnostikovány v rané fázi vývoje, se vyznačují tenkou stěnou dutiny, mírnou kapsli s jasným obsahem. Vzhledem k tomu, že CYST tvorba se zvyšuje, dutina stěna je utěsnění: stěna dutiny je kondenzována, infiltrace se stává hustším, jeho barevné změny, v přítomnosti malých serózních částic jsou tvořeny pevné sáčky. Pokud je patologická dutina vytvořena na konci mléčného Ducha, pak v čase může být samo-rovnováha.

Typická cysta je tenkostěnná kapsle s hladkými hranami. Atypický tvar se vyznačuje buggy strukturou se zvýšením dutiny. Cysty mohou mít zaoblený, oválný nebo nejistý konfigurační formulář.

Častěji Celková prsa Cyst - Jedná se o benigní vzdělání, nebezpečné pro život, ačkoli jeho riziko znovuzrození je stále přítomen.

Je nemožné doufat, že neoplazum bude diskutován nezávisle, odmítá konzultovat kvalifikovaného odborníka. Cysty jsou náchylné k rostoucí velikosti, zánětu, suppurace, atypické buněčné reinkarnace.

Cysta přítomný v hrudníku může indikovat vláknitou cystickou mastopatii. Zvláště nepříznivé z hlediska vývoje onkologie je cysta kampaně, která se nazývá Duchy Papilloma. Představuje dutinu naplněnou krvavým infiltrátem, uvnitř, který je přítomný papilární.

Diagnóza patologie

Cysty mléčných žláz nemohou být vždy identifikovány nezávisle, zejména v přítomnosti více prvků. Palpace je obtížné určit přítomnost cysty, pokud je jeho velikost menší než 5 mm nebo umístění umístění je hluboko uvnitř. Malé cysty mohou být definovány pouze s pomocí instrumentálních výzkumných metod (mamografie, zobrazování magnetických rezonancí, ultrazvuků a dalších):

  1. Postup pneumocystografie umožňuje studovat strukturu kapslí, určit hustotu stěn.
  2. Aspirační biopsie je ukázána v přítomnosti papilromatózních formací pro hluboké studium buněčné kompozice a stanovení taktiky léčby.
  3. Ultrazvukové vyšetření se provádí za účelem odlišit cysty z fibroadenomů.
  4.  Nákladní postup magnetické rezonanční tomografie (MRI) je uchýlen pouze v nouzových a pochybných případech.
  5. Mamografie - hlavní metoda diagnostiky cysty pro ženy starší 35 let. Rentgenová studie vám umožní detekovat i malé formace v hrudi. Ultrazvuková mamografie je velmi populární.

Malé cysty obvykle nepřinesou ženu fyzické nepohodlí. Pouze drobné bolestivé pocity před začátkem menstruace může být známkou jejich dostupnosti. Často jsou tyto bolesti odepsány z premenstruačního syndromu. Proto je důležité pravidelně podstoupit profylaktické vyšetření mammologa, gynekologa.

Dokud termín Vzdělávání cyst u prsních žláz rostou, což způsobuje nepohodlí, bolest, pálení, brnění. Když je cystická dutina s mléčným docem přítomna z bradavky. Ve zvýšené brevgery jsou testovány single nebo více těsnění.

V případě sekundární infekce patogenní flóry je pozorován hnisavý výtok z bradavky. Prsa a axilární lymfatické uzliny se podílejí na zánětlivém procesu. Nebezpečné symptomy jsou: zvýšení tělesné teploty, fenomén obecné intoxikace těla ve formě nevolnosti, zvracení, závratě, bolesti hlavy.

Taktika léčby

Účinnost léčby závisí na včasném zacházení s kvalifikovanou pomocí formy, fáze onemocnění, správnou diagnózou.

Komplex diagnostických opatření zaměřených na identifikaci cystanů v prsních žlázách není omezen na konzultaci s mammologem. I v nepřítomnosti systémových onemocnění endokrinních a reprodukčních systémů je často potřebná pomoc sousedních specialistů: endokrinolog, gynekolog, onkolog.

Diagnóza "prsní cysty" zajišťuje následující typy léčby:

  1. Hormonální plastová terapie zaměřená na obnovu rovnováhy hormonů v těle. Příjem léčiv obsahujících syntetické analogy hormonů umožňuje odstranit onemocnění v přítomnosti malé velikosti cystu (do 15 mm). Danazol obsahující androgeny přispívá k částečným nebo úplným zmizením uzlých těsnění v hrudi, eliminuje syndrom bolesti s cystickou a vláknitou mastopatií.
  2. Kombinované přípravky na zeleninový základ Mastodinon, Mastopol potlačuje výrobu prolaktinu (průběh nejméně 3 měsíců). Indinol je přijímán, aby se několik měsíců snížil počet estrogenů.
  3. Protizánětlivá terapie zajišťuje použití homeopatických léčiv, které přispívají k resorpci cysty, zlepšující se metabolické procesy v železné tkáni, eliminují intoxikační jevy (Mastioli EDAS-927, Stella, fytolon, klamin, viborcol). Pro stejný účel, vobenzym, essentialy. Syndrom bolesti eliminují nesteroidní protizánětlivé léky Nurofen, NAZ, Indomethacin.
  4. Odvodnění s následnou aspirací infiltrátu se provádí v přítomnosti jednokomorového neonocologického cystu. Podstata techniky je zavádění vzduchu nebo ozonových cyst. Pokud nejsou žádné krvinky v kapalném vzdáleném od Cysta, předpověď je predikce příznivá: stěny dutiny se zavře. Nedostatek opakování onemocnění jsou pozorovány u 80% případů. Postup se provádí pod kontrolou ultrazvukového senzoru. Mnohonásobně komorní prsa cysty tímto způsobem neútočit neúčinnost.
  5. Provozní odstranění cystanů je znázorněno v podezřelém nádoru, což zvyšuje žlázu v množství, relaps po konzervativním způsobu léčby. Účinná metoda malého působení s minimálním rizikem pooperačních komplikací je laparoskopie. Použití laparoskopu chirurg provádí komplexní manipulace: odstranění infiltrace pod dohledem videokamery přes malý řez s následným úvodem do dutiny rozlišení kapaliny. Laparoskopie umožňuje nejen zachovat estetický typ mamárských žláz, ale také minimalizovat riziko léčby hematomy, sucemi, sekundární infekcí.
  6. Otevřený provozní zásah. Sektorová resekce se používá v podezřelé onkologii, stejně jako ve velkých velikostech cyst. Ženy reprodukčního věku by měly být pamatovány, že jizvy tvořené v důsledku resekce jsou zničeny prsní žlázy. Taková okolnost vyvolává vývoj stagnujících jevů během období kojení.

Tipy tradiční medicíny

Lidový lékař používá pouze v komplexu s tradičním léčebným schématem. Použití bylinných informací bez konzultace s navštěvujícím se lékařem je nepřijatelné. To není jen ztráta času, ale také riziko rozvojových zemí život ohrožující v nepřítomnosti odpovídající terapie.

Chcete-li eliminovat nepříjemné příznaky, používají se následující prostředky:

  • Bylinná infuze z 40 g suchých květů hyperiky a 500 ml vody, se používá k mokrým stlačováním, které se aplikují na zánět krbu 3-4 krát denně.
  • Odvodný od čerstvých výhonků Celenela (20 g na 200 ml vody), kombinovat s domácím krémovým olejem. Výsledná suspenze se aplikuje na hrudník a udržuje 1-2 hodiny. Tento postup je žádoucí, aby byl proveden před spaním, následuje toaleta mléčných žláz. Celest může být nahrazen zelí listy procházející mlýnek na maso. Anestetikum a opačný účinek budou podobní.
  • Denní dieta by měla zahrnovat pokrmy, které zahrnují různé typy zelí: brokolice, bílá, barva. Jako alternativou se používají biologicky aktivní přísady, které zahrnují výfuk z těchto zeleniny, stejně jako z mořských řas (Laminaria).
  • Valerian nebo barvení tinktura doporučuje se absolvovat kurzy (3-4 týdny), aby se eliminovala emocionální nestabilitu.

Preventivní opatření

Pozorování preventivních opatření, je možné výrazně snížit riziko cystu v prsních žlázách. Tato opatření zahrnují:

  • včasné zpracování jakýchkoliv zánětlivých onemocnění;
  • kojení nejméně 6 měsíců;
  • Prevence poškození prsu, včetně nesprávně vybraného ložního prádla (podprsenka musí být vhodná velikost a ne mačkat kosti hrudníku);
  • Nevystavujte tělo s vysokými a nízkými teplotami (odmítnutí pobytu na slunci od 10 do 16 hodin, postupy solária);
  • nedostatek stresu;
  • Mode dne a výživy (aktivní životní styl, plnohodnotný odpočinek, dostatečná spotřeba vitamínů, minerálů a dalších potřebných organismů látek);
  • včasné provádění reprodukční funkce;
  • varování potratu;
  • racionální použití hormonálních antikoncepce;
  • Preventivní kontroly v mammologu a gynekologu nejméně 1 čas ročně.

Pravidelné self-řezání mléčných žláz by mělo být normou života každé ženy, zejména po 30 letech. Zvýšil se, změna barvy orgánu, vzhled jakékoliv pečeť, bolestivost - vždy důvodem pro konzultaci se specialistou. Včasná diagnostika s využitím moderního vybavení snižuje riziko progrese patologie, opakování onemocnění a znovuzrození cyst v maligních vzdělávání.