Jaké jsou choroby mléčných žláz u žen a příčin

Stav ženských prsou závisí na fyziologických procesech, které ovlivňují tělo jakékoli ženy. Ženský reprodukční systém zahrnuje párové žlázy vnější sekrece - mléčné žlázy, které jsou zodpovědné za laktaci pro krmení dítěte. Podle statistik onemocnění mléčných žláz, ženy zabírají jeden z předních míst ve frekvenci výskytu. Článek popisuje typy onemocnění a jaké příznaky by měly být věnovány pozornost.

Společné příčiny onemocnění

Jaké jsou choroby mléčných žláz u žen a příčin Struktura mléčných žláz je nestabilní a změny žen, protože železná prsní tkanina je velmi citlivá na hormonální úroveň. Poměr hormonů se mění v průběhu života. Během puberty, jak se zvyšuje hladina hormonu, hrudník se začíná zvyšovat. Po reprodukčním věku, během těhotenství a během laktace, dochází k významným změnám ve výrobě hormonů s vaječníky, hypofýzy a nadledvinami. Blíže k menopauze, hormonální úroveň se postupně snižuje a plsti hrudníku je ředěný a stává se méně elastickými.

Hormonální pozadí negativně ovlivňuje nejen nekontrolovaný příjem hormonálních antikoncepce, ale také jiné běžné důvody:

  • nedostatek těhotenství a porod (nerealizovaná reprodukční funkce);
  • potraty a potraty;
  • odmítnutí kojení;
  • zánětlivá gynekologická onemocnění;
  • dědičná predispozice;

Nádherně, nespecifické karcinogenní faktory mohou ovlivnit tvorbu nádorů v hrudníku: dlouhodobý pobyt na slunci nebo v soláriu bez podprsence, zneužívání alkoholu, kouření, s vysokým calm nevyváženým jídlem, nadváhy, dlouhodobé stresové situace.

Typy onemocnění a specificity výskytu

Zneužití alkoholu Když pohmožděný prsa se objeví uzavřené zranění, díky které jsou tkaniny v hrudníku poškozeny. Získejte své zranění v důsledku zranění domácností, rozdrcené ve veřejné dopravě, během sportu nebo na dopravní nehodě. Místo poškození bolí, může tvořit hematom s modřinou. Pokud existuje vnější poškození kůže hrudníku (oděru, škrábance), pak mohou mikroby proniknout.

Některá zranění jsou komplikována krvácením a montáží. S jakýmkoliv poškozením prsu by měla být přítomnost hematomu konzultovat s lékařem pro vyšetření.

Po porodu se sníží ochranné síly těla ženy, což zvyšuje pravděpodobnost onemocnění. Pokud je bradavka plochá a není připravena pro krmení, velikost mléčných kanálů úzkosti je tolik, že se nevyrovnávají vylučovací funkcí žlázy, hrudník má tvar bouřku, žena odmítá kojení Obecně nebo kvůli bolestivosti krmení v důsledku trhlin na bradavkách nebo nízkoúzdějících sání aktivitě, pak vytváří podmínky pro rozvoj laktostázy.

Lactostasis

Lactostasis - hromadění mléka v kanálech mléčných žláz. Když je odtok komplikovaný, je zhutněno železo, bolestivé pocity se objeví během palpace, je možné zarudnout úseky kůže. Někdy dochází k zvýšení teploty subfebrilu (37,1 - 38,0 ° C).

Zabránit vzniku laktostiázy nebo snížení negativních projevů umožní plné vyprazdňování prsu. Pokud dítě nenáviděl mléko, musíte napsat pozůstatky. Před krmením pomůže suché teplo nebo teplou sprchu, masáž s pohyby hladin. Po krmení je možné připojit studený po dobu 15-20 minut, aby se snížil otoky a zánět.

Pokud okamžitě neodstraňujete laktostasis, povede k javoru.

Mastitis

Mastitida - zánět v prsnících tkáních. V hrudi je silná peanová bolest, železné bobtnání a zhutněná, kůže červenat, teplota prudce stoupá. Stagnace mléka vytváří příznivé médium pro chovné bakterie. Z vývoje infekce, horečky a akumulace hnisu. Mastitida může způsobit stafylokokovou infekci, střevní hůlku. Bakterie pronikají na nádoby na prsu a vojenska.

Prsa cystu

Prse cysty se objeví, když se potrubí rozšiřuje, kapalina se akumuluje při příležitosti. Cysta může být několik, odlišný tvar (oválný, míč, nesprávný tvar) a velikosti (od několika milimetrů na několik centimetrů). Dlouho jsou tvořeny bez příznaků. Znovuzrození cystanů v maligním nádoru je vzácný, nicméně faktor tohoto rizika existuje.

Důvodem pro výskyt cystanů může být mastitida, patologické procesy štítné žlázy, dysfunkční poruchy vaječníků, gynekologických zánětlivých onemocnění, hormonální nerovnováhy s nadměrnou produkcí estrogenu.

Benigní formace se týkají nádorů závislých na hormonu. Existují a změněna v různých věkových obdobích, závisí na fázi menstruačního cyklu, těhotenství, kojení, intenzity menopausccicního období.

Mastopatie

Mastopatie - skupina nemocí mléčných žláz spojených s patologickým růstem tkáně žlázy. Je vytvořen v důsledku zhoršeného poměru mezi žlázy, spojovacími a tukovými tkáněmi, když je reprodukční funkce bojována. Typický příznak mastopatie - detekce Když palpa bolestivých těsnění v hrudníku a bolest se stává hmatatelnější ve druhé fázi menstruačního cyklu.

Okolnosti, které přispívají k rozvoji mastopatie:

  • Dříve, menarche;
  • Brzy vyvrcholení;
  • rozbitý menstruační cyklus;
  • nedostatek dějin těhotenství a porodu;
  • Pozdní první porod;
  • více než tři potraty nebo potrat;
  • nepravidelný sexuální život (nebo dlouhotrvající abstinence);
  • gynekologická onemocnění se zvýšením hladin estrogenů;
  • krátkodobá laktace (méně než 6 měsíců);
  • Endokrinní poruchy;
  • Genetická predispozice.

Různé mastopatie je adenom prsu - benigní nádor, který je vytvořen ze železné epiteliální tkáně v důsledku poruch bilance estrogenu. Ve formuláři představuje míč nebo kouli. Diagnostikováno u mladých žen reprodukčního věku, prakticky se nezobrazuje u žen starších 40-45 let. Není znovuzrozený do maligního vzdělávání.

Stafylokovaná infekce

Fibroadom

Fibroenoma - benigní neoplazma z pojivové tkáně. Vypadá to, že zaoblený nádor husté konzistence, když je palpace definována jako mobilní uzel. Nalezení takového těsnění v hrudi, musíte naléhavě konzultovat s mammologem, abyste odstranili malignitu nádoru.

Rakovina savárie

Rakovina prsu - maligní trubkový stůl. V raných stadiích nejsou žádné viditelné příznaky a bolest. Lokálně projevuje ve formě změněného tvaru a kůže postele, bradavky. Někdy jsou vypouštěny z bradavky (podobně jako kolostrum, s příměsí krve). V případě kontroly jsou testovány husté formace, lymfatické uzliny nad klavikum nebo podpaží výrazně zvyšují. Je důležité si uvědomit, že zhoubný nádor detekovaný v raných fázích je úspěšně vyléčen provozní intervencí v kombinaci s použitím záření nebo chemoterapie. V pozdějších fázích může nádor metastazovat do jiných orgánů, protože rakovinné buňky násobitelně násobitelně násobitelně a extrémně rychle rychle.

Diagnostické metody

Nemoci mléčných žláz jsou nebezpečné, že dlouhá doba nemusí způsobit bolest a nepohodlí. Proto jsou velmi důležité, plánované inspekce a vlastní diagnostika doporučená lékaři.

Ženy doporučují měsíčně provádět nezávislé vyšetření prsu po dobu 5-7 dnů cyklu, kdy se napětí prsu snižuje. Nejprve zkontrolujte podprsenku, abyste byli přesvědčeni v nepřítomnosti sekrece z bradavky. Pak vstávejte před zrcadlem, snížení zbraní a vizuálně vyhodnoťte velikost, tvar hrudníku. Zkontrolujte pokožku a bradavky pro otok, vyrážka, dialys, praskliny.

Pak dát ruku za hlavu, opatrně sledovat, že železo rovnoměrně pohybuje. Pokud je hrudník zvýšen se zpožděním nebo v obou pažích zvedl jedno vychýlení železa, pokud je poloha viditelná nebo konvexní, změny vsuvky nebo výběru z něj je viditelné - to je znamení, že by měl být okamžitě označován jako specialista.

Jeden hrudník testoval s polštáři opačné ruky. Úhledně a bez lisování žlázy se pohybujte od základny hrudníku do bradavky. Zkoumání mléčné žlázy úplně, Palprate axilární a prescluded deprese pro testování lymfatických uzlin.

Geodetování hrudníku stojící, opakujte diagnózu v poloze.

V lékařské praxi, kromě vnější kontroly a palpace, moderní vybavení se používá, což umožňuje detekci neoplazmatu prsa ve vnitřní struktuře a upevnit jejich tvar, hranice a velikost, umístění a charakter.

Mamografie - recenze X-ray studium s minimálním zářením. Obrázky jsou vyrobeny ve dvou projekcích: přímé a šikmé, což vám umožní odhalit možné neoplazmy. Všechny ženy starší 40 let se doporučuje projít mamografií ročně.

Použití ultrazvukového vyšetření je v různých úhlech dosaženo jasného obrazu mléčných žláz. Ultrazvuk se používá během těhotenství a laktace, protože bezpečně ve srovnání s radiografickou metodou.

Vypočítaná tomografie se používá v případě, kdy po mamografii a ultrazvuku jsou pochybnosti o povaze neoplazmy, nebo když je potvrzena rakovina prsu.

Když biopsie užívají vzorky tkaniny pro následný cytologický výzkum v laboratoři. Prostřednictvím této metody, kvalita nádoru specifikuje přesně diagnostikovat přítomnost nebo nepřítomnost rakoviny prsu.

Prevence onemocnění

Mamografie Mnoho faktorů přispívá k vzniku a vývoji nemocí mléčných žláz. Ve zvýšené rizikové zóně dali ženu onkologické onemocnění v blízkých příbuzných. I v nepřítomnosti dědičné predispozice je nutné pravidelně a systematicky zkoumat hrudník. Ženy ve věku 30-35 let by měly dělat ultrazvuk jednou ročně a každých 2-3 let mamografie. Po 40 letech se mamografie důrazně doporučuje dělat každý rok, po 50 letech - jednou za šest měsíců.

Optimální prevence, aby se zabránilo onemocněním:

  • včasná deregulace zánětu genitálních orgánů;
  • stabilizace hormonálního pozadí;
  • včasné provádění reprodukční funkce;
  • Nahrazení karcinogenních zvyklostí pro zdravý životní styl;
  • na sobě pohodlné, ne-komprese prsa, podprsenky;
  • Pozitivní emoce.

Žena je velmi důležitá pečlivě a pečlivě léčit své tělo. Když bolest v hrudníku, menší výboj z bradavek, pocit závažnosti, pálení je důležité naléhat na konzultaci s lékařem. Mnoho onemocnění je bezpečně vyléčeno v raných fázích, v některých případech bez chirurgie.