Cílená terapie - nový směr při léčbě onkologických onemocnění

Moderní onkologie je zaměřena na nalezení účinných metod rakoviny. Cílová terapie je jedním z nejslibnějších metod pro léčbu onkologických onemocnění s léky. Molekulární zaměřovací princip farmakoterapie spolu s nejnovější biotechnologií umožňuje nejen zabránit rozvoji nádoru, ale také zlepšit životy pacientů trpících různými onkopatologií.

Princip působení cílové terapie

Moderní onkologie

Cílená léčba rakoviny je reprezentována jako cílený účinek farmakologických přípravků na nádorových buňkách, a to ani na buňkách samotných, ale na určitých molekulárních mechanismech. Buňky zdravých tkanin netrpí.

Tato technologie umožňuje prevenci metastáz. Tento typ léčby, široce používanými zahraničními onkologové, byl zaveden tak dávno v domácí medicíně. Nová taktika léčby je vykázána jako účinný způsob, jak zvýšit sociální aktivitu pacientů a zvýšit jejich život.

Abychom pochopili, co je cílení terapie založena, je nutné pochopit mechanismy pro vývoj rakovinových neoplazmů. Každý nádor má jednotlivé molekulární charakteristiky. A teprve po stanovení těchto vlastností lze použít cílený lék. Bude porazit jako v cíli, v některých receptorech, molekulách nebo rakovincích genech, aniž by je zničil, ale potlačování jejich růstu a schopnost neomezené divize.

Pro různé pacienty se stejnou diagnózou nebudou stejné cílové léky vhodné. Tato léčebná metoda se vyznačuje vysokou osobností, a proto vysoké náklady. Není možné dát terapii pro proud. Každý pacient potřebuje vyzvednout svůj lék.

Přípravy cílené protirakovinné působení se používají jako nezávislý léčba, stejně jako v komplexu s rádiovým vlnovým ozařováním a chemoterapií.

Cílová terapie je prezentována ve formě následujících drog:

Cílová terapie

1 třída. To zahrnuje léky, které blokují receptory estrogenů a zabraňuje přídavku estrogenu (Temifen, Fazlodex, tamoxifen a jejich analogů).

Stupeň 2. Rozrpulované léky blokující aktivitu specifického enzymu (Aromatase), což přispívá k vývoji estrogenu v ženském těle. Nižší úroveň estrogenů, tím méně stimulace rakovinných buněk (snížení jejich živobytí). Použití takových léčiv jako rozsah, letrozol, anastrozol, velipt je ukázán po přirozeném nebo uměle stimulovaném výskytu menstruační pauze, když funkce vaječníky fade.

Stupeň 3. Účinek přípravy cílené terapie této třídy je zaměřen na receptor lidského epidermálního růstového faktoru (HER-2). Blokování tohoto receptoru stimuluje imunitní systém k útoku na buňky s High HER-2. Efektivní přípravy zahrnují Herceptin, lapatinib, velipt, Erbitux a jiné analogy. Léčba Herceptin a jeho analogy se provádějí s rakovinou prsu a dalšími onkologickými patologiemi citlivými na činnost těchto cílových léčiv. Přežití pacientů se s touto léčebnou možností stoupá na 40%.

Cílené přípravky nové generace (Avastin, Femara, Zomera, Sandostatin a další.) "Adresa" působit na rakovinné buňky bez ovlivnění zdravých tkání.

Indikace pro cílenou terapii

rakovina děložního hrdla

Racionálnost používání cílených drog je potvrzena takovými onkopatologiemi jako:

  • rakovina prsu (mléčné žlázy);
  • rakovina děložního hrdla;
  • rakovina vaječníků a děložní trubky;
  • rakovina žaludku;
  • rakovina ledvin;
  • rakovina jater;
  • rakovina plic;
  • Kolorektální rakovina;
  • melanom;
  • lymfom;
  • leukémie;
  • a další onkologické formy.

Tradiční léčebný diagram s použitím chemoterapie je zaměřena na zničení rakovinných buněk zavedením toxických látek, zatímco cílená terapie ovlivňuje specifický cíl - molekulu, která podporuje růst a metastázy nádorových buněk.

Lymfom

Výsledek léčby bude účinný pouze v případě stanovení specifických molekulárních vlastností nádoru. Nástroje, které blokují růst a další rozvoj nádoru, jsou ve většině případů v kombinaci s interferonovými přípravky, které přispívají k aktivaci vnitřní rezervy těla.

Proveditelnost použití této techniky musí být potvrzena výsledky testů. Odhalit onkologii, formu a fázi onemocnění, rozsah porážky, používat komplexní vyšetření.

Komplex diagnostických opatření zahrnuje následující postupy:

diagnóza s radiografií

  • Sběr dat historie;
  • Stanovení klinických příznaků onemocnění na pozadí stížností;
  • Aplikace laboratorních metod zkoušky těla;
  • Vyšetření s pomocí endoskopu s hmotným plotem pro biopsii;
  • diagnóza pomocí radiografie, vypočtená tomografie, echografy, laparotomie;
  • Skenování postižených oblastí s použitím látek s radioaktivními vlastnostmi.

Cílené působení cílové terapie směřuje k:

  • Kompletní nebo částečná prevence vývoje procesu nádoru, prevence metastázy, recidivy;
  • Jako náhradní terapie snížit hlavní dávku ozařování a chemoterapie v silných fázích nebo v případě neexistence možnosti identifikace.

Cílené protinádorové léky nejsou schopny zničit zcela maligní vzdělávání, ale pozastavit jejich růst a přinést nemoc z aktivní fáze - docela pravděpodobně. Domácí onkologové platí asi 10 léků, které byly úspěšně testovány a prokázaly jejich účinnost. Asi sto nových léků je ve fázi klinických studií.

Výhody a nevýhody metody

Stejně jako jakákoli technika, cílení terapie má své výhody a nevýhody. Odhadnout racionalitu použití nového způsobu léčby může být studována jeho charakteristikami.

Výhodynevýhody
Zaměření ohromujících účinků léčiv na růst a reprodukci maligních buněk s nejmenším počtem vedlejších účinkůPro složité molekulární genetické studie je vyžadován předběžný individuální přístup
Pohodlná tabulka aplikaceVysoké náklady na léčbu (cena tablet a řešení závisí na jedinečnosti léčiva)
Schopnost ambulance
Vysoké šance na úspěšný výsledek
Možnost snížení standardní dávky chemoterapeutických léčiv a zářením ozáření
Zachování sociální činnosti

Převažující počet pozitivních bodů vysvětluje rozšířené využití nové metodiky při léčbě rakoviny.

Cíled (tj. Cíl ovlivňuje specifickou cílovou termickou) terapii je dalším krokem k vytvoření účinného činidla schopného plně překonat rakovinu, s minimálním negativním účinkem na lidské tělo.