Jak určit rakovinu prsu u žen: symptomy a důvody

Maligní buňky mohou být vytvořeny ve všech orgánech lidského těla. Nejběžnější onkologické onemocnění u žen je porušení rakoviny. To je důvod, proč ultrazvuková diagnóza a mamografie vstoupily do seznamu povinných studií během preventivní inspekce. Pokud je podezřelý z nové formace, s přihlédnutím k stížnostem pacienta, lékař předepisuje vhodné analýzy pro formulaci přesné diagnózy. Rakovina prsu splňuje ženy i muže.

Důvody

Nevyvážená výživa

  • Změny hormonálního pozadí:
  • Předčasný začátek menstruačního cyklu,
  • Pozdní menopauza,
  • Později narození prvního dítěte,
  • Otlučené ženy,
  • Více potratů nebo potratů,
  • Prodloužený příjem hormonálních léčiv (náhradní hormonální terapie nebo antikoncepce).
  • Dědičnost (maligní nádor mléčných žláz nebo vaječníků v blízkosti nejbližších příbuzných).
  • V rizikové skupině jsou ženy trpící z následujících onemocnění:
  • mastitis,
  • Fibroadom,
  • Mastopatie.
  • formuláře

    V závislosti na lokalizačních a distribučních metodách je rakovina prsu rozdělena do:

  • Rakovina uzlové formy;
  • Difuzní tvar (existuje několik typů: edém, řvoucí, shell a tmel);
  • Rakovina pedge.

Rakovina uzlová forma
Nejčastějším se vyskytuje rakovina uzlové formy. Malovaný náraz nebo kalení pod kůží. Tato hustá výchova nemá jasné hranice a není odděleno od okolních tkání. Vzhledem k tomu, že se pečeť vyvíjí, může dojít k prohlášení s výskytem vředů a otevřením na povrchu kůže. Vřed vypadá jako obyčejný zánět, ale na dlouhou dobu se neléčí, je to špatné pro místní léčbu protizánětlivými činidly. Infekce se může připojit k místu rány, zatímco se zvyšuje teplota těla, objevují se známky intoxikace. Nádor hrudníku může klíčit, dosahující žebra a hrudní kosti.

S tumorem ve tvaru dysfuse má ohnisko velké velikosti, často zaujímá segment mléka nebo všech prsou. V hrudníku zároveň bump velkých velikostí je hmatatelný. Těsnění nemají jasné hranice, sauinové s okolním hadříkem. Změny se objevují na hrudi, podobně jako zánět broušení - hrudník se stává edémem, červenat se, že tělesná teplota stoupá. Pro maligní nádor s bobtnoucí verzí je změna typu citronové kůry charakteristické. Když prsa klesá ve velikosti a zasunutí, bradavky jednat o formě shell rakoviny. Taková rakovina rychle metastazuje.

Třetí pohled na nádor - kompresní rakovina. V této formě rakoviny se neoplazma objeví v blízkosti bradavky prsu. Takový typ nádoru roste pomalu, schází méně často ve srovnání s jinými typy rakoviny. Na začátku onemocnění jsou v blízkosti bradavky tvořeny malé váhy. Pak je vsuvka nakreslena, zánět se může objevit kolem něj. Bump roste v hluboké žlázy s vývojem regionálních nebo vzdálených metastáz.

Klasifikace

TypyFázi
Ve forměNodulární

Šířit:

  • tyč
  • Mastitic
  • Pancar
  • hydropický

Rakovina pedge

Objemu nádoruT1, T2, T3, T4
Na detekci metastáz v lymfatických uzlináchN0, N1, N2, N3
Přítomností vzdálených metastázM0, m1

Moderní onkologie zajišťuje rozdělení rakoviny při 4 stupních v závislosti na velikosti nádoru:

  • Ve stupni T1, velikost nádoru nepřesahuje 2 cm, nádor nepřesahuje tkáně;
  • Stage T2 je charakterizován ohniskovou velikostí až 5 cm;
  • Při 3 stupních, velikost nádoru přesahuje 5 cm;
  • Ve fázi T4 se vzdělávání rozprostírá za hranice prsu, klíčí ostatním tkaninám.

Moderní onkologiePísmeno N v klasifikaci znamená přítomnost metastáz v lymfatických uzlinách.

  • N0 - Metastázy v lymfatických uzlinách.
  • N1 - Metastázy jsou detekovány v axilární oblasti, které nejsou pájeny, jsou postiženy jeden nebo dva lymfatické uzliny.
  • Na jevišti N2 jsou detekovány lampaws axilární oblasti.
  • Stage N3 je nastaven, když je detekován laktický vnitřní prsa vnitřní lymfatické uzliny. Vzhled metastáz v lymfatických uzlinách se nachází ve 3 fázích onemocnění.

3 Stage rakoviny se může projevovat vzdálené metastázy, které jsou označeny písmenem m. M0 - Distanční metastázy chybí. M1 - Existují vzdálené metastázy.

Příznaky rakoviny

V raných fázích se nádor neukazuje. První známky rakoviny jsou odhaleny náhodou s lékařským vyšetřením. Můžete odhalit těsnění sami, když palpace nebo plánované lékařské vyšetření v gynekologu, na ultrazvukovém vyšetření nebo mamografii. Těsnění, odhalené u prsou u žen, by měly být vždy znepokojeny proti rakovině.
Rakovina prsu zjistí první příznaky
Rakovina prsu zjistí první příznaky často v pozdním fázi.

  • Při kontrole, můžete vidět zatažení bradavku, změnu barvy kůže, nesrovnalosti a bugger prsou, vzhled zarudnutí a vředů, vypouštění z bradavky.
  • V přítomnosti regionálních metastáz ve 3 stupních se zvyšují axilární lymfatické uzliny.
  • Někdy když inspekce můžete vidět hustou cestu vedoucí z prsu na axilární yam.
  • Jak se nádor propaguje, objeví se obecné známky intoxikace - slabost, únava, hubnutí.

Určité prsa s rakovinou? V pozdějších fázích žlázy začínají ublížit. To je způsobeno tím, že proces je ovlivněn nervy inervujícím mléčnou žlázou. Bolest se vyskytuje tah, může dát v ruce nebo axilární oblasti.

Palpace se provádí v lhaní poloze a stojí. Pro určení benigness nebo malignity, chirurgové nádory používají příznak dlaně. Pokud dáte ruku do oblasti prsu, maligní nádor bude napsán a cítil pod prsty, pak mluví o pozitivním příznaku dlaně. Benigní nádor není cítil, když se dotýká, pak mluví o negativním přízna.

Při ultrazvukovém vyšetření se stanoví těsnění. Těsnění má nerovnoměrný fuzzy obrys a zvýšený průtok krve. Ohniska může být odhalena s mamografickou studií. Lékaři často předepisují jak výzkumné metody, aby objasnili diagnózu. V obecné analýze krve, úroveň ESO se zvyšuje, anémia dochází. Pro objasnění procesu nádoru je předepsána krevní studie specifickým oncomarker SA 15-3. Lea a SA 27,29 značky jsou považovány za méně specifické. Někteří onkologové se domnívají, že tito oncomarkers musí být hodnoceni v agregátu. Definujte rakovinu pomůže biopsii podezřelé tkaniny.

Jak provést nezávislé vyšetření

V časné diagnostice onemocnění pomáhá nezávislému průzkumu. Detekce nádoru v rané fázi zlepšuje prognózu pacienta.

Při zkoumání hrudníku
Před zahájením pocitu musíte zkontrolovat hrudník. Musí být stejná velikost, nemají defekty kůže nebo bradavky. Ten samé, musíte udělat, když zvedl ruce nad hlavou. Pokud nejsou zjištěny žádné změny, pokračujte do palpace. Pro kontrolu pravého hrudníku, pravá ruka zvedá hlavu a pocit žlázy se provádí levou rukou. Palm je položena na mléčnou žlázu a začnou se postupně pohybovat do helixu, pocit každého spiknutí a určování, zda je v hrudi těsnění. Pak musíte zkontrolovat oblast bradavky a rozsahu, ujistěte se, že není žádný výběr. Pak se stejná inspekce provádí v poloze. Vyšetření palpace axilárních lymfatických uzlin je dokončeno.

Léčba

Taktika pacienta s nádorem závisí na fázi onemocnění. V nepřítomnosti metastáz se provádí provozní léčba. Moderní onkologie znamená radikální operaci, která má vyplnit likvidaci prsou s tukovou tkání a axilárních lymfatických uzlin. S velkou velikostí nádoru a klíčení se radikální mastektomie provádí v sousedních tkaninách spolu s odstraněním svalů prsu a někdy žebra. V časné detekci rakoviny v počáteční fázi je možné jemný provoz - odvětvové odstranění místa nádoru a axilárních lymfatických uzlin.

Po jakékoli operaci je přiřazena radiační terapie. Chemoterapie může být přiřazena k provozu, aby se snížil nádor ve velikosti nebo po - pro prevenci metastáz. Obvykle tráví několik kurzů takové léčby. Když jsou vzdálené metastázy detekovány, radiační terapie a chemie, která doplňují hormonální terapii. Podpora léčby a periodické vyšetření ženy s rakovinou prsu utratit více než 5 let po operaci. Otázka způsobů léčby konkrétního pacienta je řešena individuálně oncoconsilium.

Prognóza závisí na identifikované fázi onemocnění. Při rakovině počáteční fáze bez identifikovaných metastáz je prognóza příznivá. Včasný provoz a záření nebo chemoterapie vám umožní prodloužit životnost pacienta a vyhnout se relapsu. Prognóza pro rakovinu prsu s metastázy je pochybitelná. Je možná pouze konzervativní terapie, zaměřená na odstranění intoxikace.

Metastáza

Patologické buňky spadají do jiných orgánů skrz tělesa a krev. To je obvykle charakteristické pro rakovinu 3 a 4 stupně. První z nich jsou axilární lymfatické uzliny. Pak se nádor aplikuje na ocal, připojitelné, cervikální a subpásmové uzly. Stávají se bolestivým, zvýšením velikosti, pájené okolní tkáně. Dálkové metastázy jsou obvykle tvořeny v játrech, plicích, kostech a mozku. Když se objeví metastázy, prognóza je nepříznivá.

Prevence

Čerstvím je nejlepší chovný rakovina prsu
Je již dlouho známo, že zvýšení krve estrogenu vede ke zvýšení rizika nádoru. Nejnižší aktivita je pozorována během těhotenství a laktace.

Nezávislá nebo nekontrolovaná spotřeba hormonálních antikoncepce také vede ke střihu krevních hormonů a může přispět k vývoji nádoru. V období před menopauzy a v menopauze je nutné kontrolovat hladinu hormonů v krvi, aby se zabránilo riziku onemocnění.

Narození dítěte a přírodního krmení je nejlepší prevence rakoviny prsu!

Rakovina rakoviny prsu často se objeví ve spojení francouzských zástupců více než 30 let, zejména s nepříznivými dědičností onkologických onemocnění. Toto je hlavní riziková skupina. V tomto období je vyžadován roční přehled gynekologa s dalším instrumentálním výzkumem.

Hlavní prevence rakoviny je jeho dříve identifikace. Je nutné každoroční návštěvu gynekologa a mammologa, provádět ultrazvuk mléčných žláz nebo mamografie, sebevědomí.