Co je vyčerpaný vaječní syndrom a jak se s ním zacházet?

Dysfunkce orgánů pro výrobu hormonů, zatížené dědičnosti, infekčních onemocnění a chirurgie jsou rozpoznány jako hlavní příčiny počáteční menopauzy, jehož jasný projev, který je vyčerpání vaječníků. Léčba této patologie je založena na použití syntetických hormonů, fytocomplexů a fyzioterapeutů zaměřených na obnovu plodnosti a eliminaci nepříjemných příznaků Klimaků.

Faktory provokující vyčerpání vaječníků

Syndrom vyčerpaných vaječníků diagnostikuje ve 2% žen z pozdního reprodukčního věku (35-45 let), v těle, jehož zrání folikulů a syntézou genitálních hormonů. Vývoj patologického procesu a mladých žen není vyloučen. Dokonce i v době intrauterinního vývoje v ženském těle je položen určitý počet prioritních folikulů, které jsou aktivovány pouze v pubertální době pod účinkem hormonů hypotalamu.

S každým menstruačním cyklem se postupně snižuje folikulární zásoba. Plné rozruchování ovariální funkce, zpravidla nastane po 50 letech a označuje další neschopnost ženy reprodukovat potomstvo. Je to vrchol - přirozený fyziologický proces, který je nemožné vyhnout. Existují však situace, kdy se vyčerpání folikulárního zařízení přichází předem: vaječníky přestanou syntetizovat své vlastní hormony.

Vyčerpání folikulární rezervy je nejčastěji v důsledku genetického faktoru, tzv. Syndromu 3 chromozomů, který se objevil pod působením genových mutací v intrauterinním období vývoje embrya. Anomální rámec vaječníků vede k jejich předčasnému stárnutí.

Neméně populární teorie předčasného poklesu rezervace vaječníků uznávaná hormonální dysfunkce. Zvýšená produkce gonadotropinů zahajuje mechanismus poškození reprodukčního systému, když autoimunitní protilátky zničí svou vlastní ovariální tkaninu, snižují zásoby plných folikulů.

Zánik ovariální funkce sloužící k dalším důvodům:

  • infekční choroby;
  • Chronická onemocnění endokrinního, nervového, vylučovacího systému;
  • Provozní zásah do tělesa reprodukčních sféry (resekce vaječníků, odstraňování cyst, nádor);
  • intoxikace těla s léky a jedovatými látkami;
  • Nemoci přenesené do ženy během těhotenství;
  • stresující situace;
  • Vysoké fyzické a duševní zatížení;
  • Tvrdá strava, hladovění;
  • Porušení metabolických procesů v těle;
  • autoimunitní onemocnění;
  • Negativní vliv ionizujícího ozáření.

Při léčbě?

Syndrom vyčerpání vaječníků má charakteristické symptomy: vnější změny související s věkem a abnormální struktura dvojicí tělesa, diagnostikována ve svém studiu.

Na líné (vyčerpané) vaječníky mohou označit takové znaky:

  • Žádná ovulace navzdory pravidelnému sexuálnímu životu bez použití antikoncepce;
  • tepla krmení;
  • Zvýšený pocení;
  • závratě, bolesti hlavy;
  • bušení srdce;
  • skoky krevního tlaku;
  • edém končetin;
  • Poškození v očích při výměně polohy těla;
  • dysfunkce štítné žlázy;
  • snížení fyzické aktivity;
  • zhoršující paměť;
  • Fallout, ředění vlasů;
  • Změna struktury kůže, vlasů, hřebíků;
  • Vzhled vrásek na obličeji a krku;
  • hyperpigmentace jednotlivých odvětví kůže;
  • psycho-emocionální nestabilita;
  • Depozice mužů;
  • nedostatečně rozvinutí sekundárních sexuálních značek;
  • rychlé, neproduktivní močení;
  • suchost vagíny;
  • Snížení sexuální přitažlivosti;
  • Kardiovaskulární onemocnění.

S laboratorním studiem krve k vyčerpání vaječníků indikuje:

  • Nízká úroveň estrogen, progesteron, estradiol, prolaktin, prostaglandiny;
  • Vysoká koncentrace folikulity a luteinizačních hormonů, triglyceridů.

Známky deplece (stárnutí) Ovary mohou být také potvrzeny pomocí diagnostiky nástroje:

  1. Elektromotnost určuje aktivitu mozku, odhaluje hypotalamusovou dysfunkci, přítomnost onemocnění centrálního nervového systému, který ovlivňuje provoz vaječníků.
  2. S pomocí metrosalpingografie, můžete detekovat snížení velikosti těla dělohy, zúžení krku, endometriální ředění.
  3. Ultrazvuk malých pánevních orgánů určuje snížení vaječníků, nedostatečně rozvinutí folikulární rezervy, nepřítomnost zrání folikulů, přítomnost všech neoplazmů.
  4. Laparoskopie vaječníků následovala biopsie zaměřuje se na studium pojivové tkáně, vnější vrstvy, strukturu orgánů. V důsledku cytologického výzkumu je potvrzena výměna vaječníkové tkáně, nedostatek plných folikulů.

Léčba

Vyčerpání vaječníků bez ohledu na příčinu vývoje patologického procesu vyžaduje léčbu zaměřenou na obnovu rovnováhy pohlavních hormonů a eliminuje nepříjemné příznaky brzy vyvrcholení.

Zánik funkce vaječníků vyžaduje integrovaný přístup k léčbě. Hlavní role se hraje hormonální terapií, která brání schodku estrogenů. Brzy (před nástupem přírodní menopauzy) vyčerpání vaječníků zahrnuje použití léčiv obsahujících estradiol, estrius nebo estrone po dobu 2 týdnů. Druhá etapa léčby vyžaduje příjem gestagenních činidel přírodního nebo syntetického původu.

Náhradní hormonální terapie - základ léčby u mladých žen, které plánují těhotenství. Léčba s pomocí kombinovaných perorálních antikoncepce pozastavena předčasné vyčerpání vaječníků, osteoporózy, časné aterosklerózy, mrtvice, obnovuje provoz endokrinního, močového, nervového systému, aktivuje metabolické procesy v těle.

Syntetické analogy hormonů se používají ve formě:

  • tablety;
  • svíčky;
  • mast, gel;
  • záplaty;
  • Implantáty.

Znamená stimulační ovariální funkce

Přípravky substituční hormonální terapie doporučená ženamiLéčivé přípravky na bázi fytoestrogenuSedativaFyzioterapeutická léčba
Až 40 letPo 40 letech
Mercylon

Marvelon

Zatížení

Pravidelný

Nešťastný

Duphaston

Duphaston

Poznámka

Uremines

Tibolo

Femoston

Livial

Ormetril

Estrovel

Verofarm

Božský

Indilin

Klimadinon

Vačice

Norcut

Trisekven

Remens

Valerian Tinkture

Tinktura pivoňka

Tinktura hloh

Vada

Přetrvávají

Novopalsit

Altera plus

Notta

Vodní postupy (jehličnaté, radon, yodobromické, solné lázně), masážní límec zóna, akupunktura, reflexerapie, lfk, elektroforéza a jiné typy fyzioterapie

Včasné vyčerpání vaječníků může být zabráněno, pokud je jmenována účinná léčba. Před zpracováním vyhynutí ovariální funkce je nutné podstoupit komplexní diagnózu těla, pro stanovení poměru hormonů, přítomnost onemocnění ovlivňujících reprodukční funkci. Korekce hormonálního pozadí je možná pouze zúčastněným lékařem.

Nekontrolovaný příjem hormonálních léčiv, nesprávná definice dávky vyvolává vzhled vedlejších účinků ve formě zhoršení vaječníků, trombózy, Fibromatické formace, Zhoršení srážení krve, otok tkáně, problémy s trávením, obezity, zvyšuje riziko vzniku onkologie.

Vyčerpané vaječníky a těhotenství

Je možné otěhotnět během vyčerpaných vaječníků? Šance na úspěšnou koncepci existuje podléhající včasné léčbě hormonálními léky. Syndrom vyčerpaných vaječníků není věta vůbec. Těhotenství se vyskytuje u 60% případů, pokud byl vyřazovací faktor odstraněn. Je však třeba si uvědomit, že proti pozadí vyčerpaných vaječníků zvyšuje riziko gestačního diabetu, hypertenze, preeklampsie, zvýšení tělesné hmotnosti. Přítomnost této patologie ovlivňuje intrauterinní vývoj plodu, provokuje potrat, předčasný začátek práce.

Cílem hormonální terapie je stimulovat ovulaci:

  1. Nejprve se zúčastní lékaře předepisuje anti-estrogenní léky, které přispívají k obnově přirozeného menstruačního cyklu.
  2. Když neplodnost progesteronových genů a obvyklého potratu po dobu 3-6 měsíců, Duphaston se používá. S amenorrhea se Duphaston používá v kombinaci s estrogenem od 11 do 25 dnů menstruačního cyklu po dobu 3 měsíců. Stejný léčebný režim je dodržován krátká fáze lutein.
  3. Při absenci pozitivního výsledku léčby se ukázaly léky hormonu folikulity (metrodin, urofollitropin) dosáhnout "superstulace". Drug se užívá do 2 nebo více menstruačních cyklů v koordinaci s obsluhou lékaře. Pro stimulaci růstu více folikulů může lékař přiřadit pomocné reprodukční techniky.

Pokud v důsledku konzervativní léčby nedochází k těhotenství, uchýbejte se k chirurgickému rušení s laparoskopií. Klínovitá resekce vaječníků poskytuje odstranění 2/3 těla. Zdravotní statistika potvrzuje účinnost takové léčby ve většině případů.

Hormonální terapie, prováděná u těhotných žen, stanoví použití léků, které způsobují normální sekreční transformace v endometriánech, které podporují úspěšné nástroje plodu. Od 11 do 25 dnů menstruačního cyklu, Duphaston je předepisován, upravující dávku po kolpocytologickém výzkumu.

Hormonální terapie je kontraindikována v období laktace, protože proniká do mateřského mléka. Pro dobu léčby přestane kojení.

Finanční prostředky tradiční medicíny

Lidové léčby jsou zahrnuty do komplexní terapie, ale nenahrazují klasický režim Léčba ovariální dysfunkce.

  1. Vyčerpaný ovariální syndrom poskytuje léčbu pomocí sedativních poplatků a informací. Existuje pozitivní vliv na nervový systém infuze pepře máty (1. st. L. Suché suroviny o 0,5 litrů vody), Kalinovy, brusinky a tabule.
  2. Eliminuje psycho-emocionální nestabilitu čerstvé řepy šťávy (100 ml), ve kterém 1 st. L. Miláček. Přijetí drog 2krát denně o 50 ml.
  3. Léčba s lidovými prostředky zahrnuje použití suspenze vejce citronu, která účinně bojuje s projevy brzy vyvrcholení v důsledku vysokého obsahu lecitinu. Pro její přípravu je nutné brousit citrony a vaječné skořápky s mixérem v poměru 1: 1. Výsledná směs je namontována po dobu 3-4 týdnů a pak se použije třikrát denně v 1. t. lžíce.
  4. Odstraňte příznaky vyčerpání vaječníků pomocí infuze Borovat. V 250 ml pivovaru vody 1 st. Lžíce suché trávy a trvat na 30-40 minut. Infuze trvá až 5krát denně v 1. st. lžíce před jídlem.
  5. Podobné vlastnosti mají hrušku, jednostranný, červený kartáč, kužel paliva, které jsou připraveny stejným způsobem.
  6. S vyčerpanými vaječníky v denní stravě je nutné zahrnout produkty obsahující lecitin, kyselinu listovou, přírodní fytoestrogeny, skupinové vitamíny v. Mezi ně patří gumová zrna pšenice, žito, sója, čočka, fazole, květák, ořechy, ryby, žloutky a další.
  7. Pro přípravu bylinného čaje s fytoestrogenními vlastnostmi, používejte jetel, alfalfa, Viburnum, Sage, Ginger, Abraham. 0,5 C. L. Suché suroviny vařily v 250 ml vody a trváme na 15-20 minut. Vezměte 2-3 krát denně dva až tři týdny.

Filmová medicína používá pouze po dohodě s účastnickým lékařem. Jakákoliv rostlina je potenciálním alergenem a v citlivosti těla může způsobit opačný účinek.

Včasná identifikace skutečné příčiny předčasného vyčerpání folikulární rezervy, komplexní přístup k léčbě zabraňuje ztrátě plodnosti a nepříjemných příznaků brzy vyvrcholení.