Amenorrhea u žen, co to je

Amenorrhea je úplná absence menstruace. Není nezávislým onemocněním, amenorea může znamenat vážné porušování těla. Při absenci léčby, komplikací, nebezpečných zdraví a dokonce i žen.

Patologie nebo norma

Amenorrhea Fyziologický amenorrhea je stav, kdy je absence menstruace považována za normou, a ne patologii. Tyto zahrnují:

  1. Fyziologická absence menstruačního cyklu před dobou puberty - normální menstruace se nemusí objevit až 16 let. To se děje poměrně zřídka a většina dívek První měsíčně Začněte ve 11-13 letech. Ale jejich nepřítomnost šestnácti let je možností normy.
  2. Těhotenství je další fyziologický stav, když přetrvává normální funkce dělohy a vaječníků, ale neexistuje žádná menstruace.
  3. Laktace - Dětské krmné období s mateřským mlékem.
  4. Doba menopauzy je vždy doprovázena poklesem funkce vaječníků. Nedostatečná výroba hormonů vede k vymizení menstruace a je považována za fyziologický proces.

Pouze tyto státy doprovázené absencí menstruace jsou možnosti normy. V ostatních případech je nutné hledat problém, který vede k narušení menstruačního cyklu.

Patologický proces

Zvýraznit hlavní a sekundární Amenorrhea. Primární je proces, ve kterém menstruace nedochází u dívek po šestnácti letech (a před tímto věkem nebylo žádné krvácení). Sekundární amenorrhea je proces, ve kterém menstruace zmizí o více než 6 měsíců u žen, které již byly menstruace.

Existuje několik forem Amenorea, které přidělují úroveň porušení menstruace:

  • Centrální (hypotalamický hypofýza);
  • nadledvin;
  • ovariální;
  • Motýlový.

Taková klasifikace je nezbytná pro identifikaci úrovně porušení.

Regulační dysfunkce

dystrofie Kontrola nad příchodem menstruace se provádí hypotalamem a hypofýzy. Tyto struktury jsou v mozku.

S porušováním jejich práce může menstruační funkce trpět. V závislosti na typu léze, přidělit Funkční a Anatomický Poškození těchto struktur, které vedou k rozvoji Amenorrhea:

  1. Adipozogenital dystrofie, také volal pehranz-babinsky-Frolichův syndrom je vrozenou patologií, která má za následek primární amenorrhea. V tomto případě je zničení jader hypotalamu. Patologie může nastat v přítomnosti intrauterinní infekce nebo během generického poranění. V adolescenci se také zaznamenávají onemocnění gastrointestinálního traktu, dojde k metabolické poruchy. Je možná pouze symptomatická léčba této patologie, což znamená použití komplexní hormonální terapie.
  2. Schiena Syndrom je příčinou sekundárního amenorrhea. Vyznačuje se několika krvácením v hypofýze. Vyvíjí se u žen, které utrpěly masivní ztrátu krve na pozadí zranění, provozní intervence, nebo mají několik potratů nebo komplikovaných narození v anamnézé. Prevence tohoto stavu spočívá v používání včasné infuzní terapie během ztráty krve. Léčba je možná pouze s použitím hormonálních léčiv.
  3. Hyperprolactinemie se vyskytuje jako fyziologický stav během laktace. Zvýšení hladiny prolaktinu však může dojít v přítomnosti nádoru produkujícího hormonem. Proto v přítomnosti zvýšené hladiny prolaktinu, nesouvisející s narozením dítěte, je nutné hledat radu od onkologa.
  4. Adenoma hypofýzy se týká benigní nádory. Je velmi zřídka se otáčí na maligní nádor. Nicméně i benigní neoplazm vede k porušení funkcí hypofýzy. Včetně syntézy nezbytných pohlavních hormonů (folikulita a luteinizing) je utlačující. Onkologové se zapojují do léčby tohoto stavu spolu s neurochuregy.
  5. Onemocnění jeho cushingu může také vyvinout na pozadí hypofýzy. Zároveň je tvořen nádor, který silně syntetizuje adrenokortikotropní hormon, ohromující normální syntézu folikulity a luteinizačních hormonů.
  6. Nervózní anorexie je považována za funkční postižení hypotalamického systému hypofýzy. To znamená, že při odstranění tohoto patologického stavu je obnovena menstruační funkce.

Nemoci nadledvinek

Adenoma hypofýzy žlázy

Adrenální žlázy také odkazují na orgány regulační sexuální funkce jak u žen, tak mužů. Pouze tři možnosti porážky nadledvinových žláz mohou určit vznik Amenorrhea:

  1. Syndrom cushing Incenko se vyskytuje v přítomnosti adrenálních nádorů. Nádor produkuje přebytečné množství adrenálních kůry hormony. V hypofýze je signál o nadměrném obsahu těchto látek. Regulovat počet hormonů uvolňovaných z nádorových buněk, hypofýzy. Básníkem se snaží snížit množství folikulity a luteinizačních hormonů. To porušuje normální poměr estrogenu a progesteronu a amenorrhea vzniká.
  2. Adrenogenitální syndrom je jedním z nejčastějších důvodů pro tvorbu amenorrhea. S touto patologií je narušena syntéza prekurzorů pohlavních hormonů. V tomto případě je estrogen, který by měl být vyroben v vaječnících, se syntetizuje v nedostatečných množstvích. Porušení tvorby estrogenových předchůdců se může projevit v přítomnosti přebytečného testosteronu, kortizolu.
  3. Feochromocytom je nádor, který stimuluje zvýšený norepinefrin a adrenalin. Datové hormony stlačily citlivost tělesných tkání k působení estrogenu.

Patologie vaječníka

Syndromu polycystických vaječníků Většina příčin amenorrhea je spojena s patologií vaječníků. V tomto případě může být porušení jak funkční, tak související se změnami ve struktuře tohoto orgánu:

  1. Syndrom polycystic vaječníků je také nalezen Stein-Leventhal Syndrom. Ve stejné době, pánské pohlavní hormony jsou syntetizovány v těle v nadměrných množstvích. Současně je normální aktivita vaječníků potlačena, v důsledku čehož folikuly nemohou projít normálně celý cyklus a cysty jsou vytvořeny. Taková deformace struktury vaječníku vede k dalšímu poklesu sekrece estrogenu.
  2. Syndrom vyčerpání vaječníků vede k sekundární amenorrhee. Předpokládá se, že tato patologie je spojena s chromozomálními anomálie, které nejsou okamžitě projeveny, stejně jako s autoimunitními chorobami. S tímto syndromem je vrozená vada folikulárního zařízení, ale určité množství zdravých folikulů je geneticky položeno. Když jsou jejich zásoby vyčerpány, je normální folikulární cyklus narušen, což vede k tvorbě cystu a vývoje amenorrhea.
  3. Syndrom odolného vaječníku nebo divokého syndromu se vyskytuje u mladých žen s dříve normální menstruační funkce s normálním nebo zvýšeným počtem genitálních hormonů. Navzdory dostatečnému počtu hormonů se tkaniny vaječníků nestanou citlivou na jejich činnost a jejich normální fungování je rozbité.

Patologie dělohy

Genitální tuberkulóza Navzdory všem hormonálním regulaci je menstruace způsob změny v plavidlech a exfoliaci epitelu dělohy. Dokonce i u normálního hormonálního nařízení mohou patologické procesy v tomto těle vést k porušování menstruace a rozvoji Amenorrhea:

  1. Odstranění bazální vrstvy endometria při škrábání se provádí v terapeutických účelech. Absence bazální vrstvy vede k nemožnosti vzdělávání nového endometria. Současně přichází signál o začátku menstruace do ovariaru Urchievous a v vaječníku se vyskytují všechny nezbytné změny. Nicméně, absence epitelu vede k tomu, že děloha je prostě nic nahradit. A menstruace nenastane.
  2. Genitální tuberkulóza nejčastěji postihuje trubky Fallopiev, stejně jako endometrium. Současně je děložní epitel zničeno a jsou tvořeny úseky kozní nekrózy. Zbývající části endometria nemohou provádět své funkce, což má za následek sekundární amenorrhea.
  3. Ashermanův syndrom je přítomnost intrauterinních adhezí, které snižují objem dělohy a částečně vyměňují endometrium. Pokud obdržíte normální signál od vaječníků o začátku menstruace, zarostlá připojení tkanina nedává nádobím o příležitosti ke snížení normálně. S tímto syndromem je také snížení dutiny dělohy v důsledku klíčení pojivové tkáně. Absence normální struktury endothelia dělohy také neumožňuje embryo normálně připojit v děložní dutině. Takové ženy proto často splňují mimoděložní těhotenství nebo brzy potraty.
  4. Syndrom Rokytyansky-Kustner je vrozenou vadou, která se projevuje ve formě atresie vrcholu vagíny a dělohy. Zvedací vnitřní a vnější genitálie mají zároveň normální strukturu a uchovávají své funkce.

Diagnostika

Hlavní a jediný příznak této patologie je absence menstruace. V závislosti na důvodech, vzhledem k tomu, který amenorrefeus mohou dojít i další klinické projevy odpovídající specifické patologii.

Hysteroskopie Nalezení příčiny Amenorrhea začíná vždy sbírkou informací a diagnózou děložního patologie. Výjimka je pouze porušení menstruačního cyklu na pozadí nervózní anorexie. Poté pomocí anamnézy a inspekce může lékař okamžitě určit diagnózu. Diagnostika zahrnuje:

  1. Kontrola vaginy a dělohy v zrcadlech.
  2. Užívání Mazkov.
  3. Určení úrovně pohlavních hormonů.
  4. Kolposkopie.
  5. Hysteroskopie.
  6. Diagnostický škrábání.
  7. Hysterometrosalpinografie.
  8. Ultrazvuk malých pánevních orgánů (transabdominální, transrektální, vaginální).
  9. Stanovení úrovně hormonů adrenálního kortexu.
  10. TSD břišní orgány.
  11. CT nebo MRI břišních těles vyloučit nádory nadledvin a vaječníků.
  12. Stanovení úrovně prolaktinu.
  13. Radiografie lebka.
  14. Mri mozek.
  15. Stanovení úrovně SA-125 (marker rakoviny vaječníků).
  16. Genetická studia (detekce poškozených genů pro dědičné onemocnění).

Stupňovité diagnostické vyhledávání umožňuje nechat ujít nemoci dělohy a vaječníků, spolehlivě zjistit příčinu Amenorea.

Než nebezpečný?

Mri mozek Amenorrhea není nezávislý onemocnění, ale pouze příznakem. Takový projev může vážně ovlivnit zdraví žen. Nebezpečný není skutečností nedostatku menstruace, ale důsledky Amenorrhea. Tyto zahrnují:

  • vznik extragenitální patologie proti pozadí změn na úrovni hormonů;
  • Endometriální regenerace rakoviny;
  • potřeba dlouhodobé hormonální léčby;
  • neplodnost.

V závislosti na příčině, která způsobuje amenorea, neplodnost může být dočasný (Při eliminaci patologie a normalizace funkce vnitřních genitálních orgánů ženy), nebo konstantní, Když léčba pomáhá zastavit příznaky, není možné obnovit funkci a eliminovat patologii.

Léčba

Stav reprodukčního systému Fyziologický amenorrhea nevyžaduje léčbu. Je dočasný a po dokončení určitého státu (dosažení dívky puberty, konec těhotenství, dokončení laktačního období) menstruační funkce je obnovena. Výjimkou je pouze amenorea během menopauzy. Pak je konec reprodukčního cyklu.

V případě patologického amenorrhea musíte nejprve zřídit příčinu tohoto stavu a teprve pak se s ním vypořádat. Hlavním úkolem léčby je eliminovat příčinu, která způsobuje absenci menstruace. Pokud to není možné, předepisujte symptomatickou léčbu, která vám umožní zlepšit funkci vaječníků a dělohy.

V přítomnosti hormonálních poruch je způsob příslušných léků povinná. Hormony by měly být přijaty striktně pod kontrolou krevních testů. Dávka hormonálních léčiv je vybráno individuálně.

Bohužel není vždy možné obnovit reprodukční funkci ženy. V některém případě se žena může otěhotnět pouze s extracorporálním hnojením.

Co by měla každá žena vědět?

Pokud menstruace chybí více než 6 měsíců a gynekolog neodhalil patologii dělohy a vaječníků, je nutné hledat radu o dalším gynekologu, onkologu, genetice a hledat porušování endokrinními orgány.

V žádném případě nelze zapojit s vlastním lékem! Všechna terapeutická opatření musí být provedena striktně pod kontrolou zúčastněného lékaře. Při předepisování průběhu hormonální terapie nebude v žádném případě přerušeno nebo měnit dávkování léků samostatně. To může vést k rozvoji komplikací a zhoršovalo stav reprodukčního systému.