Yarina: srozumitelná instrukce

Yarina: srozumitelná instrukce

Složení tablet a balení

Yarina je monofasická perorální antikoncepce. To znamená, že všechny pilulky v obalu obsahují stejnou dávku hormonů. Jedna tabletová Yarina obsahuje 30 μg (0,03 mg) ethinylestradiolu a 3 mg debpurena.

Jeden balení obsahuje jeden blistr (deska) Yarina pro příjem během jednoho měsíce.

Pozor: Droga má kontraindikace. Nezačínejte použití tohoto léku bez předchozí konzultace se svým lékařem.

Analogy

Přípravky Midiane, Yarina Plus obsahuje stejnou dávku hormonů, jako je Yarina.

Výhody Yarina

Orální antikoncepci (OK) Yarina mají antandrogenní účinek. To znamená, že blokují působení mužských genitálních hormonů (androgeny) v těle ženy. Je známo, že androgeny jsou časté příčiny mastné kůže obličeje a akné. Proto Yarina může mít kosmetický účinek - eliminovat nebo alespoň oslabit akné (akné).

Kromě toho vám Yarina umožňuje oslabit Bolest během menstruace, a také snížit projevy premenstruačního syndromu (PMS). Yarina tablety nezdržují vodu v těle, takže hmotnost ženy se nezvyšuje, když jsou přijata.

Yarina lze použít jako léčbu Endometrióza, Adenomyóza, Moma Mattik, Polycystic vaječníka a některá další gynekologická onemocnění.

Pravidla užívání Yarina

  • Pokud užíváte Jarina poprvé: první tablet musí být proveden první den menstruace (tento den je považován za první den menstruačního cyklu). Měsíční se může zastavit na začátku recepčních tablet, což je spojeno s působením hormonů. Není to děsivé.
  • Můžete začít přijímat tablety a 3-5 den menstruace, ale v tomto případě musíte použít prostředky další antikoncepce (například, kondom) týden po zahájení přijímacích tablet.
  • Brát pilulky nejlépe každý den v přibližně stejné hodině.
  • Doporučuje se užívat tablety, které jsou uvedeny v blistru. Ale pokud jste něco zmatili, a začal jste pití tablety ne v pořádku, pak se nedoší nic strašného, ​​protože všechny pilulky Yariny obsahují stejnou dávku hormonů.
  • Po skončení blistru (Po dokončení 21 tablet) byste měli udělat 7-denní přestávku, během kterého nemusíte užívat tablety. Během 7-denní přestávky můžete začít menstruace.
  • Příjem prvního tabletu z příštího blistru by měl být zahájen 8. den po 7-denní přestávce bez ohledu na menstruaci (i když ještě nezačalo nebo neskončilo).

Je nutné být chráněno během sedmidenní přestávky?

Během týdenního přerušení mezi balíčky není nutné použít další antikoncepce, protože antikoncepční účinek je zachován na vysoké úrovni.

Ale to platí pouze pro ty případy, kdy žena vzala tablety z předchozího balení bez přeskaků a podle pravidel. Pokud jste vynechali jednu nebo více tablet na třetí týden užívání Yariny, nebo v případě, že účinek tablet by mohl být snížen z jiného důvodu (zvracení, průjem, přívod drog a t.D.), pak se vůbec doporučuje 7denní přestávka.

Jak jít do Yariny z jiných antikoncepčních pilulek?

Pokud jste si vzali jiné antikoncepční pilulky a nyní chcete jít do Yariny, postupujte podle těchto pravidel:

  • Pokud došlo k 28 tablet v blistru předchozích antikoncepčních pilulek, pak recepce první pilulky Yarina musí začít následující den po konce 28 tablety předchozího OK.
  • Pokud byl balíček předchozí OK 21 tablet, pak recepce první pilulky Yarina může začít den po skončení blistru předchozích antikoncepčních pilulek, nebo na 8 dni po sedmidenní přestávce.

Jak jít na OK Yarina z vaginálního kroužku nebo hormonální omítky?

První pilulka Yarina potřebuje pít v ten den, kdy jste odstranili vaginální kroužek nebo odstranil Hormonální omítka, buď den, kdy potřebujete připojit novou omítku, nebo znovu dát vaginální kroužek.

Jak jít do Yariny s intrauterinní spirály (IUD)?

Při přesunu do antikoncepčních pilulek, Yarina s intrauterinní spirálou první tabletu vezme spirálový den. Do 7 dnů po zahájení recepce Yarin použijte další prostředky antikoncepce (například kondomy).

Jak začít užívat Yarinu po potratu?

Pokud se přerušení těhotenství došlo na období kratší než 12 týdnů, pak první tablet Yarina může být podávána na den potrat.

Pokud lze v období více než 12 týdnů - recepce Yarina může být zahájena za 21-28 dnů po potratu. Aby se zabránilo nechtěné těhotenství, v tomto případě použijte kondom a týden poté, co začnete užívat tablety kontroly narození. Pokud během období před zahájením příjmu OK jste měli nechráněné sexuální kontakty, pak užíváte Yarinu, dokud nebudete jisti, že nejste těhotná.

Jak začít užívat Yarinu po porodu?

Můžete začít užívat Yarinu za 21 nebo 28 dní po dodání. Pokud přijímání tablet začalo později, musíte být navíc chráněni na dalších 7 dní. Pokud před přijetím antikoncepčních pilulek máte nechráněné sexuální kontakty, můžete začít pití tablet pouze po tom, jak eliminujete možné těhotenství.

Je možné vzít Yarin, pokud krmím prsa?

Tablety Jarina se nedoporučují, pokud kojíte své dítě. Pro ošetřovatelské matky jsou speciální antikoncepční pilulky, které neproniknou do mateřského mléka (Lactinet, Charozetta, Nigutt a Dr.)

Co dělat, když jsem vynechal Yarina Tablet?

Pokud byla zpoždění v příjmu tabletu Yarina kratší než 12 hodin (tj. Po obdržení poslední tablety, méně než 36 hodin projde), pak se kontraktivační účinek tablet nesnižuje. Pijte chybějící tabletu ihned poté, co si ji vzpomněl. Kromě toho není v tomto případě nutné chránit.

Pokud bylo zpoždění v recepci delší než 12 hodin, pak uvidíte, jaká tablet na účtu byla přeskočena:

  • Od 1 do 7 tablet: musíte okamžitě vypít chybějící tabletu, jakmile jsem si ji pamatoval, i když budete muset pít 2 tablety zároveň. Následující 7 dní používají další antikoncepci (například kondom).
  • 8 až 14 tablet: Musíte okamžitě pít chybějící tabletu, jakmile jsem si ji pamatoval, i když budete muset pít 2 tablety zároveň. Pokud jste předchozí 7 dní (před přeskakováním), jste užívali tablety podle pravidel, neprovedli průchody, nemůžete použít další antikoncepci. V každém jiném případě se doporučuje dodatečně chránit týden po mléku.
  • Od 15 do 21 tablet: vezměte zmeškanou tabletu Yarinu okamžitě, jakmile jsem si vzpomněl na průchod, i když budete muset pít 2 tablety zároveň. Poté pokračujte v přijímání tablet jako obvykle a na konci bliseru okamžitě spusťte další blistr (bez toho, aby se 7-denní přestávka). Pokud předchozí 7 dní před přeskakováním jste včas vzali všechny tablety, pak není potřeba další antikoncepci. Jinak - chránit další 7 dní po průchodu.

Co dělat, když jsem vynechal několik tablet Yarina?

Pokud jste vynechali 2 tablety Yariny v řadě, věnujte pozornost, co jste zmeškali. Pokud se jedná o tabletu prvního nebo druhého týdne recepce (od 1 do 14), pak vezměte 2 tablety najednou, jakmile si vzpomněl na průkaz a 2 další tablety druhý den. Dále vezměte jednu tabletu denně, jako obvykle, před koncem balení. Další 7 dní po obnovení příjmu tablet použijte další antikoncepce.

Pokud jste vynechali dva tablety v řadě při 3 týdnech recepce (od 15 do 21), tj. Dva možnosti: 1. Pokračujte v užívání Yariny na jedné tabletě denně, dokud obal není u konce a pak, aniž by se 7-denní přestávku, začněte nový balení. Zároveň používejte další nástroje antikoncepce dalších 7 dní po procházení.
2. Vyhoďte proud (nedokončené) balení a začněte přijímat nové balení z první tablety (jedna tableta denně, vše je jako obvykle). Současně další 7 dní po průchodu je nutné použít další antikoncepce.

Pokud jste zmeškali 3 Yarina tablety v řadě, hodit aktuální balení tablet a zahájit nové balení z prvního tabletu. Další 7 dní používají další antikoncepci. Zvýšíte riziko těhotenství, takže pokud nepřijdete na další přestávku, obraťte se na gynekologa.

Pokud si nejste jisti, jak dělat ve své situaci v každém případě, použijte další prostředky antikoncepce, dokud se poradíte s návštěvným lékařem. V každém případě, když projdete dvě nebo více tablet, je nutné být chráněno navíc (s pomocí kondomů) po dobu minimálně 7 dnů.

1-2 dny po průchodu tablet můžete mít oddělovací sekce nebo průlomové krvácení, podobně jako menstruaci. Není nebezpečné a spojené s přeskakováním Yariny. Pokračujte v pít tablety podle pokynů a výběr se zastaví.

Výběr krve při užívání yariny

U některých žen, na pozadí užívání Yariny se objevují odstavení hnědých alokací. Takové zvýraznění jsou normální, pokud začnete užívat Yarinu před několika měsíci, pokud se výběr objevil ve středu balíčku nebo pokračuje během několika dnů po skončení menstruačního krvácení.

Nicméně, v některých situacích, krvácení může mluvit o snížení účinku Yariny a dokonce i o některých onemocněních. Můžete si přečíst více o tom v článku: O krvavém výboji na pozadí přijímání OK.

Který snižuje antikoncepční účinek Yariny?

Antikoncepční účinek Yariny může být snížen během zvracení, průjem, přijímání velkých dávek alkoholu, přijímání některých léků. Přečtěte si více o tom zde:

  • Je účinek OK při přijímání jiných léků?
  • Zda je antikoncepční účinek zachován při řízení alkoholu?
  • Co dělat, když jsem vypukl po tabletu?
  • Co dělat, když mám průjem?

Jak odstranit menstruaci s Yarinou?

Pokud potřebujete odložit období, pak po skončení jednoho obalu, Yarina druhý den začne nový blistr, bez toho, aby se 7denní přestávka. Menstruace v tomto případě se vzdálí 2-4 týdny, ale možná vzhled menších krvácených plynových těsnění v uprostřed dalšího balení.

Upozornění: období můžete odstranit pouze tehdy, pokud jste vzali Yarinu nejméně jeden měsíc před nechtěnou menstruací.

Musíte udělat velké přestávky v užívání Yarina?

Pokud vezmete Yarinu déle než 6-12 měsíců, můžete přemýšlet o tom, zda se několik měsíců uděláte přestávku. Jak užitečné jsou tyto přerušení, můžete si přečíst kliknutím na odkaz: Musíte udělat velké přestávky v recepci antikoncepčních pilulek?

Co dělat, pokud neexistuje žádná menstruace během 7denního přestávky v recepci Yarina?

Pečlivě si pamatujte, zda jste minulý měsíc vzali všechny pilulky.

  • Pokud budete postupovat podle základních pravidel pro přijímání Yarina tablety, nepustila se a nespadla do recepce více než 12 hodin, pak byste se neměli starat. Po dokončení 7-denní přestávku můžete začít přijímat nový blistr. Pokud v příštím 7denním přestávce menstruace nebude, pak se odkazuje na gynekologa, aby se odstranil možné těhotenství. Další možné důvody Zpoždění v článku 10 Příčiny měsíčního zpoždění.

  • Pokud jste minulý měsíc měli chyby v příjmu tablet (Přeskočit, pozdě), pak zastavte příjem tablet Yarina, dokud si nejste jisti, že nejste těhotná.

Co dělat, když jsem otěhotnět na pozadí užívání Yariny?

Těhotenství V případě správného recepce pilulek je Yarina extrémně vzácná. Je pravděpodobnější, že těhotenství přišlo v důsledku chyb, které jste v předchozím měsíci povolili.

Co dělat, pokud test neočekávaně ukázal 2 proužky? Především přestat přijímat tablety a konzultovat gynekologa.

Užívání Yariny v počátečních obdobích těhotenství nemůže poškodit zdraví vašeho budoucího dítěte, takže můžete nechat těhotenství bez obav. V tomto případě, co nejdříve, začněte přijímat Kyselina listová.

Užívání Yariny před operací

Máte-li plánovanou operaci, recepce tablet Yarina musí být zastavena na měsíc (4 týdny) do chirurgického zásahu. To sníží riziko krevních sraženin v plavidlech. Pokud byla operace urychleně použita, pak jistě vypráví chirurga, že užívají antikoncepční tablety. V tomto případě bude lékař přijmout další opatření, aby se zabránilo tvorbě trombu (s pomocí drog).

Můžete začít užívat Yarina 2 týdny poté, co můžete po operaci chodit sami.

Jak často potřebujete navštívit gynekologa při užívání Yariny?

I když vás neobtěžujete, musíte navštívit gynekologa profylakticky alespoň jednou ročně.