Folikuly v vaječnících: norma a odchylky

Pro správný vývoj vejce, které přímo ovlivňuje zdraví budoucího plodu a průběh těhotenství obecně, příroda vytvořila jedinečný mechanismus pro jeho ochranu. Jen málo lidí vědí, že takový úkol provádí folikuly v vaječnících u žen.

Folikul v gynekologii je plášť sestávající ze skupiny buněk tvořených tělem pro ochranu a plnohodnotný vývoj vajec.

Zdravá žena má velký počet folikulů v vaječnících v průběhu života, podle stupně vývoje jsou rozděleny do:

  • primordial;
  • Antral;
  • dominantní;
  • preventivní;
  • Přetrvávající.

Hlavní funkcí folikulu je vytvoření příznivého prostředí až do okamžiku plného zrání vejce a zajistit jeho bezpečnost.

V případě dobře zavedené práce reprodukčního systému, folikul doprovází vejce pro růstové období, po kterém se pod vlivem estrogenu a luteinizačního hormonu, jeho stěny jsou ředění, skořápka a ovulace.

Nejčastější příčinou neplodnosti žen je deplece folikulární zařízení vaječníků. Díky symbióze technologií a medicíny mohou odborníci nyní identifikovat takovou odchylku jako tvorbu folikulu bez vaječné buňky, pro detekci, která může být detekována pouze tehdy, když propíchnutí folikulární kapaliny.

Vývoj folikulů bez vaječné buňky nebo jeho nepřítomnosti v vaječníku může být vážným problémem pro pár a ohrožující neplodnost.
Folikuly v vaječníku

Prvotní follicle

Primordial hovory malé folikuly v vaječnících, nepatrné na ultrazvuku a v počáteční fázi jejich vývoje. Jejich počet ženu je položen v děloze před narozením. Narozením v vaječnících může být dívka obsahována 1-2 miliony. takové folikuly a v době menstruace asi 300-400 tisíc.

Každý nový cyklus hypofýzy produkuje hormonu FSH, stimulujícího zrání z 5 až 30 prioretních folikulů, které se následně stávají prehalenem nebo primárním.

Anthral folikuly

Antral (sekundární) se nazývají folikuly, kteří absolvovali první fázi vývoje a procházely strukturální změny. Každý z nich má vysokou šanci na plné zrání až do ovulace.

Během tohoto období, folikuly dosahují velikostí dostatečných pro stanovení jejich množství s ultrazvukovým výzkumem.

Dominantní folikul

S normálním fungováním žen vaječníků, jeden z antral folikulů je zvýrazněn většími, dominantními rozměry. Jedním z dominantních folikul (méně často 2) pokračuje v rozvojovém cyklu a pokračuje na preventivní fázi sledování, zbývající regresní.

Preventivní folicle

V preventivním folikulu ve srovnání s antral 100krát více než kapalná složka a vajíčko je připojeno k vaji.

Během dne před údajnou ovulací Tek buňky z folikulu zvýší hladinu estrogenů, která stimuluje zvýšení produkce luteinového hormonu. Stěna folikulka v místě obloukového výčnělku, a vejce opouštět folikul.

Persiální folikul vaječníka

Jedním z důvodů absence ovulace může být přetrvávání dominantního folikulu. Shell zůstává holistický, neumožňuje možnost vejce opustit vaječník a folikul pokračuje ve své existenci.

Taková situace vyžaduje lékařské pozorování, protože může být doprovázena dlouhodobým zpožděním cyklu. Trvalý folikul ve většině případů neexistuje více než 10 dní, ale neměl by vyloučit rizika jeho vynikajícího v cystu.

Norma folikulů v vaječníku

Před rozhovorem o skutečnosti, že folikulární přístroj je vyčerpán, musíte vědět, kolik folikul by měl být v vaječníku v normálním provozu reprodukčních systémů orgánů.

Normálně, pro úspěšné těhotenství v každé z vaječníků musí být až 25 antiklových folikulů, které jsou určeny ultrazvukovým vyšetřením.

V procesu zrání každého folikulu ve dnech cyklu se jejich počet snižuje. Pro 8-10 dní se největší a vyvinutý dominantní je odlišen od celkové hmotnosti anthrral. V případě takového folikulu ve dvou různých vaječnících je možné více těhotenství.

Jednotné folikuly v vaječníku

Důsledky porušení práce ženských genitálních orgánů mohou být tvorba jediného folikulu v vaječníku.

Tato patologie prakticky zcela zbavuje ženu s možností koncepce bez pomoci specialistů a také ohrožuje nástup časné menopauzy a předčasného stárnutí.

Velikost folikulu v dnech cyklu

V procesu vývoje folikulů od priority preventivních tempa růstu se neustále zvyšují. Velikost dominantního folikulu v den cyklu je uvedena v tabulce.

Den cykluNormy velikosti folikulů podle dnů cyklostezek
1-4ne více než 4 mm
PětAsi 5-6 mm
7Průměr 9-10 mm
osm12 mm
devět14 mm
1016 mm
jedenáct18 mm
1220 mm
1322 mm
čtrnáct24 mm

S růstem folikulů podle dnů cyklostezek se jejich velikost může lišit od obecně akceptovaných norem, pokles ukazatelů indikuje porušení v reprodukčním systému a vyžaduje pozorování gynekologa.

Kolik je třeba otěhotnět

Navzdory tomu, že pro pojetí je potřeba jeden ovulaad folikle, ženy mají nejvyšší pravděpodobnosti, v tom vaječníků, z nichž se najednou rozvíjí 11-26 antral folikulů. Přítomnost 6-10 je považována za sníženou indikátor, takže odborníci mohou nabídnout stimulaci.

Často, s ultrazvukovým vyšetřením, pouze 5 folikulů v vaječníku jsou jasně viditelné - to je nízký ukazatel pro možnost otřesení dítěte.

Pro stanovení folikulární zásoby vaječníků se tyto metody používají:

  1. Ultrazvuk. Provádí se od 1 do 4 dnů měsíčního cyklu pro počítání počtu a měření velikosti antetrálních folikulů s přímým poměrem s ukazatelem množství priority.
  2. Měření koncentrace hormonů v krvi. Pronájem pro 2-3 dní cyklus, ovariální akcie zpět proporcionální koncentraci FSG.

Nejtěžší jsou situace zrání pouze 4 folikulů v vaječníku. V tomto případě je normální vývoj folikulu a následné ovulace bez pomoci ECO specialistů prakticky nemožný.

Odchylky od normy

Normy počtu folikulů a jejich velikost v různých fázích zrání jsou průměrné hodnoty. Navzdory individuálním vlastnostem práce reprodukčního systému žen, odchylka od regulačních ukazatelů jak ve větším i v menší straně, vyžadují důkladnější lékařské pozorování.

Mezi nejčastější odchylky mohou být přiděleny:

  • více folikulů v vaječnících;
  • Malý počet folikulů;
  • rozlišování folikulu;
  • Perzistence follocula.

Nějaký z výše uvedených odchylek snižuje šance na ženu, která má představit dítě a může vést k nevratným následkům.

Folikuly v vaječnících: norma a odchylky

Mnoho folikulů v vaječníku

Na jedné straně, pro ženu, pokud existuje mnoho folikulů v vaječnících, ale vždy existuje riziko vývoje polycystrózy a dřívější léčba začíná, tím větší je pravděpodobnost zachování reprodukční funkce.

Tato patologie se vyznačuje přítomností velkého počtu folikulárních cyst, což zabraňuje tomu, aby se jeden z nich postrádal do stavu dominantního. Ovulace se proto nestane, pojetí je nemožná.

Léčba takové onemocnění jako folliclese (polycystic) vaječníky začínají používat perorální antikoncepce typu kombinace. Přípravky regulují počet hormonů, normalizují měsíční cyklus. Souběžně doporučená sportovní a vyvážená výživa, zejména v případech prodloužení.

Pár folikulů v vaječnících

Po výsledcích ultrazvukového vyšetření se žena stará, zda je možné otěhotnět, pokud existuje několik folikulů v vaječnících.

Shromážný folikulární přístroj vaječníků ještě není věta. Správnou volbou specialisty, léčby a stimulace, šance na těhotenství přirozeně zvyšují.

Je obtížnější, pokud je vaječníkem zcela bez folikulů, znamená to, že přímá funkce orgánu je ztracena. Důvody skutečnosti, že folikuly nerostou:

  • Genetické poruchy (vrozené);
  • autoimunitní procesy;
  • otrava tělesné chemoterapie, ozáření;
  • chirurgické intervence;
  • zánětlivé procesy chronického charakteru;
  • menopauza.

Během výskytu menopauzy se počet folikulů v vaječníku klesá, vejce prakticky nejsou tvořena a časem zmizí vůbec.

Pokud nejsou v vaječnících folikuly v vaječnících, první věc, kterou by žena měla podstoupit úplné zkoumání, identifikovat důvody, jmenuje správné zacházení a zabránit negativním důsledkům.

Je možné růst v vaječních folikulech takovým způsobem jako stimulace:

  1. Na pozadí zrušení perorálních kontraceptiv, dočasně ohromující zrání folikulů přidělených pacientovi po dobu 3-6 měsíců. V důsledku toho začínají vaječníky pracovat v zesíleném režimu po dlouhodobém odpočinku.
  2. Stimulace silnějších hormonálních léčiv, řada z nich má závažné vedlejší účinky a nelze jej často používat.

Zvýšení počtu folikulů v vaječnících mohou být jak léčiva, tak pro lidové nápravy. Pro stimulaci růstu genitálních buněk v první fázi se použije odvzdušnění šalvěje a blíže k druhé - od vyvrtávání dělohy obsahující fytohormony. Připravený bylinný nápoj ve výši 1. t.L. Pro 200-250 ml. voda je přivedena do varu a zima. Nápoj Doporučit ve stejných částech během dne.

Všimněte si prosím před použitím dekorcí nebo léčiv během období stimulace, ujistěte se, že konzultujte svého lékaře, ujistěte se, že neexistují žádné alergické reakce.

Dva dominantní folikuly v jednom vaječníku

Tato situace se liší od obecně uznávaných norem, ale navzdory potřebu trvalého pozorování lékaře není patologie.

V případě plné zrání a ovulace dvou dominantních folikulů s velkou pravděpodobností může rozvíjet více těhotenství. Tato funkce provozu vaječníků ve většině genetičtěji a je zděděna.

Proč nezrpá folikul

Specialisté v gynekologii rozlišují řadu důvodů, dysfoli v vaječnících se nerozstrají folikuly:

  • Onemocnění endokrinního systému;
  • ovariální dysfunkce;
  • patologie malých pánevních orgánů;
  • životní styl (stres, kouření, těžká fyzická námaha);
  • odchylky v práci hypofýzy a hypotalamu;
  • Brzy vrchol.

Problém je, že v určité fázi vývoje pro jeden nebo více z výše uvedených důvodů se růst zastaví. Všechny folikuly jsou regresí, včetně preventivního, jehož skořápka zůstává holistický.

Proč folikul nevytrhl

Recepce některých léků, hormonální selhání, brzy vyvrcholení a těhotenství mohou způsobit vytrvalost folikulu.

Chcete-li zjistit, co folikul praskne, je možné takovými příznaky a značkami:

  • Mnoho bolesti v dolní části břicha;
  • zvýšení sliznice, změna barvy;
  • Posílení sexuálního vstupu;
  • zvyšování bazální teploty.

Pro potvrzení výsledku můžete použít speciální test, který reaguje na emise luteinizujícího hormonu.

V některých případech se zbývající holistický folikul rozvíjí v cystu. Nedovolte situaci na Samonku - může vést k vážným komplikacím.